Mechanisatie

Foto & video laatste update:1 okt 2015

Veel volk op Werktuigendagen

Oudenaarde (B.) - De organisatie van de Werktuigendagen in Oudenaarde ontving zaterdag 26 en zondag 27 september in totaal 72.000 bezoekers. Een flink aantal, maar geen record.

Op de zaterdag liepen er wat minder mensen rond; zondag was het wat drukker dan andere jaren. Wat de werktuigendagen bijzonder maakt zijn de vele velddemonstraties. Het totale terrein is 120 hectare groot en was door het prachtige najaarsweer prima begaanbaar en bewerkbaar. Vooral op zondag kon je op de centrale verbindingswegen over de koppen lopen.

Foto

 • Veel volk op Werktuigendagen
 • Oudenaarde is niet direct de beurs waar fabrikanten het grote wereldnieuws bekendmaken. Maar de demonstraties zijn zonder meer een grote publiekstrekker. Het is vooral een Belgisch feestje, al kom je ook veel Nederlanders uit de grensstreek tegen. Zowel exposanten als bezoekers. Dit jaar zagen we ook bekende gezichten uit het noorden van het land. Klaas Fekkes uit het Friese Wanswert is met zijn Challenger te gast bij Lemken, om een 6 meter brede Rubin 12 rond te sleuren. De 438 pk sterke zevencilinder waar Fekkes sinds dit voorjaar mee rijdt, heeft daar geen problemen mee.

  Oudenaarde is niet direct de beurs waar fabrikanten het grote wereldnieuws bekendmaken. Maar de demonstraties zijn zonder meer een grote publiekstrekker. Het is vooral een Belgisch feestje, al kom je ook veel Nederlanders uit de grensstreek tegen. Zowel exposanten als bezoekers. Dit jaar zagen we ook bekende gezichten uit het noorden van het land. Klaas Fekkes uit het Friese Wanswert is met zijn Challenger te gast bij Lemken, om een 6 meter brede Rubin 12 rond te sleuren. De 438 pk sterke zevencilinder waar Fekkes sinds dit voorjaar mee rijdt, heeft daar geen problemen mee.

 • Rupsbanden zijn inmiddels ingeburgerd. Maar voor veel bezoekers zal het voor het eerst zijn geweest dat ze een Magnum RowTrack aan het werk zagen.

  Rupsbanden zijn inmiddels ingeburgerd. Maar voor veel bezoekers zal het voor het eerst zijn geweest dat ze een Magnum RowTrack aan het werk zagen.

 • Zuidberg demonstreert rupsen rondom. Ze zitten op een Steyr 6230 CVT die voor een Tsjechische Bednar Swifter Disc-schijveneg staat.

  Zuidberg demonstreert rupsen rondom. Ze zitten op een Steyr 6230 CVT die voor een Tsjechische Bednar Swifter Disc-schijveneg staat.

 • Nogmaals Zuidberg-rupsen, hier onder een Vervaet-bietenrooier. Ook diens grote broer op zes wielen werd gedemonstreerd, én er een Vervaet Trike kwam in actie.

  Nogmaals Zuidberg-rupsen, hier onder een Vervaet-bietenrooier. Ook diens grote broer op zes wielen werd gedemonstreerd, én er een Vervaet Trike kwam in actie.

 • Transport is wel een thema op Oudenaarde. Vanouds was Frankrijk het land van de grote kippers, maar ook in België kunnen ze er wat van. Zo klein als de percelen in Vlaanderen meestal zijn, zo groot zijn de silagewagens en kippers waar de loonwerkers mee uitrukken. De aanduiding op de Record S 1900 belooft dat er 42 kuub in de bak kan.

  Transport is wel een thema op Oudenaarde. Vanouds was Frankrijk het land van de grote kippers, maar ook in België kunnen ze er wat van. Zo klein als de percelen in Vlaanderen meestal zijn, zo groot zijn de silagewagens en kippers waar de loonwerkers mee uitrukken. De aanduiding op de Record S 1900 belooft dat er 42 kuub in de bak kan.

 • De Dezeure D34MAX is goed voor 26 ton laadvermogen een bakinhoud van 34 kuub. Standaard uitgevoerd is het eigen gewicht 9.250 kg. Moet je op de weegbrug probleemloos 35 ton mee af kunnen tikken. Netjes is de trap met bordes achterop. De wagen is snel af te zeilen.</p>
<p> 

  De Dezeure D34MAX is goed voor 26 ton laadvermogen een bakinhoud van 34 kuub. Standaard uitgevoerd is het eigen gewicht 9.250 kg. Moet je op de weegbrug probleemloos 35 ton mee af kunnen tikken. Netjes is de trap met bordes achterop. De wagen is snel af te zeilen.

   

 • Ook heel erg Belgisch is Dewa. In dit geval met een wagen die aandrijving heeft op de assen. Scheelt gigantisch in trekkracht als het nat is, en vooral als je tegen een helling op moet.

  Ook heel erg Belgisch is Dewa. In dit geval met een wagen die aandrijving heeft op de assen. Scheelt gigantisch in trekkracht als het nat is, en vooral als je tegen een helling op moet.

 • In 2009 presenteerde Dewa op de Agribex de starre-as-sturing. De as is dan niet fuseegestuurd, maar draait in zijn geheel. Dat gaat elektrisch-hydraulisch. Hier rijdt de wagen in hondengang om de sturing van de achteras duidelijk te demonstreren.

  In 2009 presenteerde Dewa op de Agribex de starre-as-sturing. De as is dan niet fuseegestuurd, maar draait in zijn geheel. Dat gaat elektrisch-hydraulisch. Hier rijdt de wagen in hondengang om de sturing van de achteras duidelijk te demonstreren.

 • Naast het agrarische ijzerwerk zijn er veel stands van leveranciers die alles verkopen wat het boerenbedrijf nodig heeft. Dat trekt niet zo makkelijk bekijks als een grote machine met een beer van een trekker ervoor. Betaseed vond daar wat op. De Amerikaanse leverancier van bietenzaad verloochent zijn afkomst niet, en trekt de aandacht met een heuse Amerikaanse klassieker: een Ford Fairlane Skyliner. Aan de koplampen en de grille te zien van 1959. De auto was trouwens ook te koop.

  Naast het agrarische ijzerwerk zijn er veel stands van leveranciers die alles verkopen wat het boerenbedrijf nodig heeft. Dat trekt niet zo makkelijk bekijks als een grote machine met een beer van een trekker ervoor. Betaseed vond daar wat op. De Amerikaanse leverancier van bietenzaad verloochent zijn afkomst niet, en trekt de aandacht met een heuse Amerikaanse klassieker: een Ford Fairlane Skyliner. Aan de koplampen en de grille te zien van 1959. De auto was trouwens ook te koop.

 • Een klassieke Amerikaanse full size family car beschikt over een behoorlijke kofferbak. Maar als je bieten van Betaseed teelt, kunnen er niet eens heel veel bieten in...

  Een klassieke Amerikaanse full size family car beschikt over een behoorlijke kofferbak. Maar als je bieten van Betaseed teelt, kunnen er niet eens heel veel bieten in...

 • De Vlaamse show toont ook relatief kleine werktuigen, zoals deze woeler (speciaal voor grasland) van Evers. Al is 'beluchter' misschien een beter woord.

  De Vlaamse show toont ook relatief kleine werktuigen, zoals deze woeler (speciaal voor grasland) van Evers. Al is 'beluchter' misschien een beter woord.

 • Vredo demonstreert de Agri Twin-doorzaaimachine. Voorop de GrassProfi-veertandeg.

  Vredo demonstreert de Agri Twin-doorzaaimachine. Voorop de GrassProfi-veertandeg.

 • De markt van machines voor de aardappelteelt is in handen van een handjevol spelers. Drie daarvan bieden een volledig pakket. Die hebben nog maar net Potato Europe achter de rug, en zijn op Oudenaarde dus niet te vinden. Cermax is er met een stortbak. Gebaseerd op de vroegere Amac wordt deze al enkele jaren in Zeeuws-Vlaanderen gemaakt.

  De markt van machines voor de aardappelteelt is in handen van een handjevol spelers. Drie daarvan bieden een volledig pakket. Die hebben nog maar net Potato Europe achter de rug, en zijn op Oudenaarde dus niet te vinden. Cermax is er met een stortbak. Gebaseerd op de vroegere Amac wordt deze al enkele jaren in Zeeuws-Vlaanderen gemaakt.

 • Ook een probaat middel om klanten de tent in te lokken: gratis bier. De Belgische cultuur is wat anders dan de Nederlandse, en de organisatie opereert wat soepeler dan we in Nederland gewend zijn. Menige Nederlandse cateraar zou er slecht tegen kunnen als er tegenover zijn tent gratis bier wordt geschonken.

  Ook een probaat middel om klanten de tent in te lokken: gratis bier. De Belgische cultuur is wat anders dan de Nederlandse, en de organisatie opereert wat soepeler dan we in Nederland gewend zijn. Menige Nederlandse cateraar zou er slecht tegen kunnen als er tegenover zijn tent gratis bier wordt geschonken.

 • Het is prachtig weer, iedereen is een dagje uit en meestal met het hele gezin. De frituur draait op volle toeren.

  Het is prachtig weer, iedereen is een dagje uit en meestal met het hele gezin. De frituur draait op volle toeren.

 • Rabe is goed vertegenwoordigd met zijn grondbewerkingsprogramma. Ook toont het de Adler-kunstmeststrooier. Feitelijk een Sulky Econov in Rabe-kleuren. In 2014 voor het eerst voorgesteld.

  Rabe is goed vertegenwoordigd met zijn grondbewerkingsprogramma. Ook toont het de Adler-kunstmeststrooier. Feitelijk een Sulky Econov in Rabe-kleuren. In 2014 voor het eerst voorgesteld.

 • Terug naar de kipwagens. Hoewel aardappelteelt niet aan de orde is op Oudenaarde, is dat wel één van de teelten waar een kipper met een schuifwand - zoals hier bij Record - handig is. Kan de elevator net even dieper in de bak zakken. Is de wagen bijna vol, dan schuift de wand hydraulisch omhoog.

  Terug naar de kipwagens. Hoewel aardappelteelt niet aan de orde is op Oudenaarde, is dat wel één van de teelten waar een kipper met een schuifwand - zoals hier bij Record - handig is. Kan de elevator net even dieper in de bak zakken. Is de wagen bijna vol, dan schuift de wand hydraulisch omhoog.

 • Kippers en silagewagens in de rij voor het hakselen. De demo trekt aardig wat publiek.

  Kippers en silagewagens in de rij voor het hakselen. De demo trekt aardig wat publiek.

 • John Deere, maar ook Krone, Claas en New Holland zijn van de partij. Die komen met machines met een tienrijig voorzetstuk. John Deere showt de 625 pk sterke 8600i die het vorig jaar introduceerde.

  John Deere, maar ook Krone, Claas en New Holland zijn van de partij. Die komen met machines met een tienrijig voorzetstuk. John Deere showt de 625 pk sterke 8600i die het vorig jaar introduceerde.

 • Terwijl steeds meer publiek toestroomt, is het even wachten op het startsein van de organisatie. Er gaat blijkbaar wat gebeuren!

  Terwijl steeds meer publiek toestroomt, is het even wachten op het startsein van de organisatie. Er gaat blijkbaar wat gebeuren!

 • Je zou hier best naast de hakselaar kunnen rijden. Maar de chauffeurs laten graag even zien dat de machine niet alleen veel kan hakselen, maar ook hard kan blazen.

  Je zou hier best naast de hakselaar kunnen rijden. Maar de chauffeurs laten graag even zien dat de machine niet alleen veel kan hakselen, maar ook hard kan blazen.

 • Het hakselen gaat als een speer. Het land is prima te berijden. Ook de grootse silagewagens zijn in een mum van tijd vol, en met vier combinaties aan het werk is het demoperceel er zo af. Het waait niet heel erg hard, maar genoeg voor een beetje gedwarrel rond de silagewagens.

  Het hakselen gaat als een speer. Het land is prima te berijden. Ook de grootse silagewagens zijn in een mum van tijd vol, en met vier combinaties aan het werk is het demoperceel er zo af. Het waait niet heel erg hard, maar genoeg voor een beetje gedwarrel rond de silagewagens.

 • Ook in België neemt het transport van landbouwproducten over grotere afstanden toe. Dat verklaart mede de populariteit van grote silagewagens. MAN ziet óók mogelijkheden voor vrachtwagens in de landbouw, en zet twee trucks in met een Fliegl-opbouw. Eén wagen heeft een star chassis, de andere een oplegger. Met aandrijving op alle wielen en goede banden zijn de moderne trucks in het land heel wat mans. De voordelen zijn een geringer brandstofverbruik en een hogere snelheid op de weg.

  Ook in België neemt het transport van landbouwproducten over grotere afstanden toe. Dat verklaart mede de populariteit van grote silagewagens. MAN ziet óók mogelijkheden voor vrachtwagens in de landbouw, en zet twee trucks in met een Fliegl-opbouw. Eén wagen heeft een star chassis, de andere een oplegger. Met aandrijving op alle wielen en goede banden zijn de moderne trucks in het land heel wat mans. De voordelen zijn een geringer brandstofverbruik en een hogere snelheid op de weg.

 • Hoewel landbouwproductie duidelijk de boventoon voert, is er ook aandacht voor de periferie. Onder andere paardenliefhebbers kunnen in Oudenaarde terecht. Op de achtergrond de veewagen van de Vlaamse Haflinger Club. Vooraan een houten paard bij de stand van Horse Friendly Fences.

  Hoewel landbouwproductie duidelijk de boventoon voert, is er ook aandacht voor de periferie. Onder andere paardenliefhebbers kunnen in Oudenaarde terecht. Op de achtergrond de veewagen van de Vlaamse Haflinger Club. Vooraan een houten paard bij de stand van Horse Friendly Fences.

 • Oudenaarde was altijd al het toneel van grote mestverspreiders. De Joskin Ferti-Cargo 7011 heeft een effectieve baklengte van 7,55 meter, goed voor zo'n 20 kuub stalmest.

  Oudenaarde was altijd al het toneel van grote mestverspreiders. De Joskin Ferti-Cargo 7011 heeft een effectieve baklengte van 7,55 meter, goed voor zo'n 20 kuub stalmest.

 • De vooras kan liften. Met een 30 centimeter hogere bak is de 7011 ook als type 25 leverbaar met zo'n 25 kuub effectieve inhoud (voor de deur gemeten). Er wordt ook echt gestrooid, wat een indruk geeft van de capaciteit die de wagen aankan. Het Cargo-systeem houdt in dat je boven op het onderstel ook een andere opbouw kunt plaatsen.

  De vooras kan liften. Met een 30 centimeter hogere bak is de 7011 ook als type 25 leverbaar met zo'n 25 kuub effectieve inhoud (voor de deur gemeten). Er wordt ook echt gestrooid, wat een indruk geeft van de capaciteit die de wagen aankan. Het Cargo-systeem houdt in dat je boven op het onderstel ook een andere opbouw kunt plaatsen.

 • Wat subtieler (maar niet minder van belang) zijn de machines voor de groenteteelt. Vooral West-Vlaanderen is een belangrijk teeltgebied voor industriegroenten. Deze Rotstrapp van Ferrari plant kluitplantjes half-automatisch. Hij neemt de kluitjes per rij uit de kratjes; vervolgens komen in een vierkantsverband in het plantbed.

  Wat subtieler (maar niet minder van belang) zijn de machines voor de groenteteelt. Vooral West-Vlaanderen is een belangrijk teeltgebied voor industriegroenten. Deze Rotstrapp van Ferrari plant kluitplantjes half-automatisch. Hij neemt de kluitjes per rij uit de kratjes; vervolgens komen in een vierkantsverband in het plantbed.

 • Voor de oldtimers is een apart terrein ingericht. Ze herinneren eraan hoe de wereld in 50 jaar tijd is veranderd. Hier een aardappelrooier uit 1965 van het merk Gouden Leeuw, Lion d'Or. Toen een moderne machine. De trommel harkt het loof uit de aardappelen en ze gaan los gestort zo op de wagen. Geen gesleep meer met zakken!

  Voor de oldtimers is een apart terrein ingericht. Ze herinneren eraan hoe de wereld in 50 jaar tijd is veranderd. Hier een aardappelrooier uit 1965 van het merk Gouden Leeuw, Lion d'Or. Toen een moderne machine. De trommel harkt het loof uit de aardappelen en ze gaan los gestort zo op de wagen. Geen gesleep meer met zakken!

 • Made in Zedelgem. Een machine uit wellicht begin jaren 70. Met een tweerijer en 135 pk kon je toen nog uit de voeten.

  Made in Zedelgem. Een machine uit wellicht begin jaren 70. Met een tweerijer en 135 pk kon je toen nog uit de voeten.

 • Lekker op de trekker. Jong en oud vermaken zich uitstekend in Oudenaarde bij een Ford 4000 voor de vijftonner. Toen een bijdetijdse combinatie. Nu past-ie in zijn geheel in de bak van een silagewagen.

  Lekker op de trekker. Jong en oud vermaken zich uitstekend in Oudenaarde bij een Ford 4000 voor de vijftonner. Toen een bijdetijdse combinatie. Nu past-ie in zijn geheel in de bak van een silagewagen.

 • Een Deutz 8006 van 1975. Met een dikke 80 pk zescilinder een klassieker met uitstraling. In zijn tijd een trekker voor grote bedrijven en loonwerkers.

  Een Deutz 8006 van 1975. Met een dikke 80 pk zescilinder een klassieker met uitstraling. In zijn tijd een trekker voor grote bedrijven en loonwerkers.

 • Uit dezelfde periode een nog redelijk knappe, originele Buffalo 120. Toen een zware trekker. Er zijn er niet veel van verkocht, en inmiddels resteren nog maar weinig mooie exemplaren.

  Uit dezelfde periode een nog redelijk knappe, originele Buffalo 120. Toen een zware trekker. Er zijn er niet veel van verkocht, en inmiddels resteren nog maar weinig mooie exemplaren.

 • Echt Belgisch en behoorlijk zeldzaam is deze Vandezande, van omstreeks 1950. Heeft een Mercedes viercilinder dieselmotor, dezelfde als in de Unimog 411 en in de Mercedes 180 personenwagen. Vandezande bestaat als bedrijf nog steeds en fabriceert in Diksmuide grote vijzels voor gemalen.

  Echt Belgisch en behoorlijk zeldzaam is deze Vandezande, van omstreeks 1950. Heeft een Mercedes viercilinder dieselmotor, dezelfde als in de Unimog 411 en in de Mercedes 180 personenwagen. Vandezande bestaat als bedrijf nog steeds en fabriceert in Diksmuide grote vijzels voor gemalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.