Mechanisatie

Foto & video 4282 x bekeken

Trekker in schaduw van trekpaard op Pferdestark

In het laatste weekeinde van augustus vond op de terreinen van het Duitse Schloss Wendlinghausen het tweejaarlijkse evenement Pferdestark plaats. Meer dan tienduizend liefhebbers uit een groot aantal Europese landen en zelfs uit de USA trokken naar het kasteelpark voor diverse shows en demonstraties met trekpaarden.

Foto

 • Eén van de hoogtepunten van het tweejaarlijkse evenement is het Europees Kampioenschap houtslepen. In het parcours waren  allerlei situaties nagebootst die tijdens het werk in het bos aan de orde komen, zoals het onder een omgevallen boom door slepen. Winnaar bij zowel de enkelspannen als de tweespannen werd de Luxemburgse houtsleper Jean-Paul Heck met zijn Ardenners Max en Sep. Beste Nederlander was Hendrik de Kuijper die met zijn paarden Marit en Mariska op de negende plaats eindigde.

  Eén van de hoogtepunten van het tweejaarlijkse evenement is het Europees Kampioenschap houtslepen. In het parcours waren  allerlei situaties nagebootst die tijdens het werk in het bos aan de orde komen, zoals het onder een omgevallen boom door slepen. Winnaar bij zowel de enkelspannen als de tweespannen werd de Luxemburgse houtsleper Jean-Paul Heck met zijn Ardenners Max en Sep. Beste Nederlander was Hendrik de Kuijper die met zijn paarden Marit en Mariska op de negende plaats eindigde.

  Foto: Arjan Wijnstra
 • Daar waar vrouwen in nogal wat takken van paardensport domineren, blijken activiteiten als houtslepen en ploegen meer 'mannendingen'. Des te opvallender was het dat de enige vrouwelijke deelnemer bij het ploegen, de Duitse Heike Veidt met de paarden Monty en Fabiola, winnaar werd in zowel het onderdeel 'showploegen' als bij het 'wedstrijdploegen'. De Nederlandse deelnemers kwamen helaas niet in het eindklassement voor.

  Daar waar vrouwen in nogal wat takken van paardensport domineren, blijken activiteiten als houtslepen en ploegen meer 'mannendingen'. Des te opvallender was het dat de enige vrouwelijke deelnemer bij het ploegen, de Duitse Heike Veidt met de paarden Monty en Fabiola, winnaar werd in zowel het onderdeel 'showploegen' als bij het 'wedstrijdploegen'. De Nederlandse deelnemers kwamen helaas niet in het eindklassement voor.

  Foto: Arjan Wijnstra
 • Een voorwagen is feitelijk een 'adaptor' tussen paard en werktuig en biedt de mogelijkheid werktuigen te gebruiken die een trekhaak, aftakas of driepuntshef nodig hebben. Een voorwagen kan immers naar wens worden ingericht. Op de foto een voorwagen met motor van de Duitse melkveehouder en uitvinder Kurt Ohrndorf, waarmee in dit geval een John Deere 330 hoge drukpers wordt aangedreven.

  Een voorwagen is feitelijk een 'adaptor' tussen paard en werktuig en biedt de mogelijkheid werktuigen te gebruiken die een trekhaak, aftakas of driepuntshef nodig hebben. Een voorwagen kan immers naar wens worden ingericht. Op de foto een voorwagen met motor van de Duitse melkveehouder en uitvinder Kurt Ohrndorf, waarmee in dit geval een John Deere 330 hoge drukpers wordt aangedreven.

  Foto: Arjan Wijnstra
 • Dat het werken met paardentractie niet alleen de 'oude garde'  aanspreekt, bewees de 14-jarige Lewin Ahrens die met zijn Fjorden aan verschillende demonstraties deelnam. De oude paardenmaaier die hij op de foto demonstreert, is omgebouwd. De oude enkele messenbalk is vervangen door een dubbele messenbalk. Erhard Schroll, één van de hoofdorganisatoren van het evenement signaleert hier een trend: "Het ombouwen van oude paardenmaaiers gebeurt nu nog incidenteel, maar ik zie nog wel eens iemand komen met een soort 'standaard ombouwset', waarmee iedere paardenmaaier van een moderne messenbalk (Busatis) kan worden voorzien."

  Dat het werken met paardentractie niet alleen de 'oude garde'  aanspreekt, bewees de 14-jarige Lewin Ahrens die met zijn Fjorden aan verschillende demonstraties deelnam. De oude paardenmaaier die hij op de foto demonstreert, is omgebouwd. De oude enkele messenbalk is vervangen door een dubbele messenbalk. Erhard Schroll, één van de hoofdorganisatoren van het evenement signaleert hier een trend: "Het ombouwen van oude paardenmaaiers gebeurt nu nog incidenteel, maar ik zie nog wel eens iemand komen met een soort 'standaard ombouwset', waarmee iedere paardenmaaier van een moderne messenbalk (Busatis) kan worden voorzien."

  Foto: Arjan Wijnstra
 • Dat je met trekpaarden meer kunt dan een rij- of werktuig voortbewegen, demonstreerde de Interessegemeinschaft Arbeidspferd e.V., afdeling Grafschaft Bentheim. Met een moderne tredmolen werden verschillende zaag- en kloofmachientjes aangedreven waarmee het goed brandhout maken was. Als 'brandstof' kregen de paarden af en toe een wortel toegestoken.

  Dat je met trekpaarden meer kunt dan een rij- of werktuig voortbewegen, demonstreerde de Interessegemeinschaft Arbeidspferd e.V., afdeling Grafschaft Bentheim. Met een moderne tredmolen werden verschillende zaag- en kloofmachientjes aangedreven waarmee het goed brandhout maken was. Als 'brandstof' kregen de paarden af en toe een wortel toegestoken.

  Foto: Arjan Wijnstra
 • De Amish werken in Amerika volop met paardentractie, niet zozeer uit milieuoverweging maar uit geloofsovertuiging. De ontwikkeling is hier nooit gestopt, waardoor er een forse voorsprong is op het gebied van moderne, paardgetrokken werktuigen. Op de foto een nieuw geïmporteerde zaaibedbereider van de firma Pioneer.

  De Amish werken in Amerika volop met paardentractie, niet zozeer uit milieuoverweging maar uit geloofsovertuiging. De ontwikkeling is hier nooit gestopt, waardoor er een forse voorsprong is op het gebied van moderne, paardgetrokken werktuigen. Op de foto een nieuw geïmporteerde zaaibedbereider van de firma Pioneer.

  Foto: Arjan Wijnstra
 • Even simpel als doeltreffend, met deze zelfgebouwde ronde balen-dolly zijn zelfs de zwaarste pakken hooi en stro zonder hulp van de loonwerker van het land te halen. Met een lier wordt de baal op de dolly getrokken, die zowel achter paard (en voorwagen) te gebruiken is als achter een quad of minitrekker.

  Even simpel als doeltreffend, met deze zelfgebouwde ronde balen-dolly zijn zelfs de zwaarste pakken hooi en stro zonder hulp van de loonwerker van het land te halen. Met een lier wordt de baal op de dolly getrokken, die zowel achter paard (en voorwagen) te gebruiken is als achter een quad of minitrekker.

  Foto: Arjan Wijnstra
 • De Pferdestark-organisatie looft tijdens iedere editie prijzen uit aan innovatieve paardentractie ontwikkelingen. Dit jaar ging de eerste prijs naar de Fransman Gilles Duvin, die een universele werktuigdrager construeerde. Gilles Duvin: "Ik heb in Bordeaux een mechanisatiebedrijf voor de wijnbouw en krijg de laatste jaren steeds meer vraag naar paardgetrokken apparatuur. In onze regio zijn momenteel zo'n dertig paardenloonwerkers actief, die met elkaar zo'n 1.000 hectare bewerken. De belangrijkste reden waarom wijnboeren voor paardentractie kiezen is dat paarden, in tegenstelling tot trekkers, de bodemstructuur niet verdichten. Ik merk een toename in het paardenwerk van zo'n 15 procent per jaar."

  De Pferdestark-organisatie looft tijdens iedere editie prijzen uit aan innovatieve paardentractie ontwikkelingen. Dit jaar ging de eerste prijs naar de Fransman Gilles Duvin, die een universele werktuigdrager construeerde. Gilles Duvin: "Ik heb in Bordeaux een mechanisatiebedrijf voor de wijnbouw en krijg de laatste jaren steeds meer vraag naar paardgetrokken apparatuur. In onze regio zijn momenteel zo'n dertig paardenloonwerkers actief, die met elkaar zo'n 1.000 hectare bewerken. De belangrijkste reden waarom wijnboeren voor paardentractie kiezen is dat paarden, in tegenstelling tot trekkers, de bodemstructuur niet verdichten. Ik merk een toename in het paardenwerk van zo'n 15 procent per jaar."

  Foto: Arjan Wijnstra

Arjan Wijnstra

Of registreer je om te kunnen reageren.