Mechanisatie

Foto & video laatste update:10 sep 2015

Potato Europe 2015

Kain (B) - Potato Europe is een belangrijke relatiebeurs voor de Noord-Europese aardappelteelt. Maar ook de technische vooruitgang is er zichtbaar.

De aardappeldemonstratie op de manifestatie Potato Europe, vorige week in het bij de Frans grens gelegen Kain, toonde weer eens hoe de verbetering in rooitechniek van aardappelen en verder verwerking op het boerenbedrijf, in kleine stapjes vooruit blijft gaan. In wezen is Potato Europe vooral een relatiebeurs. Nieuws bewaren fabrikanten voor de Agritechnica in Hannover.

Foto

 • Potato Europe 2015
  Foto: Peter Roek
 • Om grotere pootmachines te vullen, zijn op trekkerhydrauliek aangedreven transportbanden nodig. De ME80-transportband van Dewulf-Miedema is met zijn hybride-aandrijving daarnaast óók elektrisch aan te drijven binnen in de inschuurlijn. Hij heeft tevens een zwenkframe.

  Om grotere pootmachines te vullen, zijn op trekkerhydrauliek aangedreven transportbanden nodig. De ME80-transportband van Dewulf-Miedema is met zijn hybride-aandrijving daarnaast óók elektrisch aan te drijven binnen in de inschuurlijn. Hij heeft tevens een zwenkframe.

 • Deze Box Filr-dubbele bunkervuller van Van Hees Machinery kan met twee heftrucks 80 tot 90 kisten per uur vullen. De dubbele loskleppen en instelbare daalsnelheid van de kist bij het lossen van de bunker voorkomen een stortkegel.

  Deze Box Filr-dubbele bunkervuller van Van Hees Machinery kan met twee heftrucks 80 tot 90 kisten per uur vullen. De dubbele loskleppen en instelbare daalsnelheid van de kist bij het lossen van de bunker voorkomen een stortkegel.

 • Het Engelse Standen demonstreert niet vaak op het vasteland. Tussen de grote merken viel deze blauwe T2-tweerijige rooier dan ook op. Bijzonder zijn het rechter wiel dat naar binnen draait voor transport, en de Double Omega-reiniger.

  Het Engelse Standen demonstreert niet vaak op het vasteland. Tussen de grote merken viel deze blauwe T2-tweerijige rooier dan ook op. Bijzonder zijn het rechter wiel dat naar binnen draait voor transport, en de Double Omega-reiniger.

 • Jazzy-aardappelen van C. Meijer in Kruiningen. Het handelshuis zit in het vijfde jaar van de marktintroductie, en zit op 250 ha pootgoed - goed voor zo'n 3.000 ha consumptieteelt. Jazzy is een modern, gladschillig aardappeltje dat zonder hem te schillen in 12 minuten gekookt kan worden.

  Jazzy-aardappelen van C. Meijer in Kruiningen. Het handelshuis zit in het vijfde jaar van de marktintroductie, en zit op 250 ha pootgoed - goed voor zo'n 3.000 ha consumptieteelt. Jazzy is een modern, gladschillig aardappeltje dat zonder hem te schillen in 12 minuten gekookt kan worden.

 • Bijlsma Hercules introduceerde zijn BPR-BS reiniger op de Interpom. Hij was nu voor het eerst aan het werk te zien in een inschuurlijn. De buitenspiraal draait rondom de vaste binnenrol, waardoor de reiniging vrij blijft van tarra. Een reinigingspen is niet nodig.

  Bijlsma Hercules introduceerde zijn BPR-BS reiniger op de Interpom. Hij was nu voor het eerst aan het werk te zien in een inschuurlijn. De buitenspiraal draait rondom de vaste binnenrol, waardoor de reiniging vrij blijft van tarra. Een reinigingspen is niet nodig.

 • Net als Dewulf-Miedema toont ook Grimme en nieuwe vulband met hybride aandrijving. Op trekkerhydrauliek voor de pootmachine en op stroom in de inschuurlijn. Vulpunt en loshoogte van deze LC-serie zijn verstelbaar. De transportlengte is maximaal 9 meter.

  Net als Dewulf-Miedema toont ook Grimme en nieuwe vulband met hybride aandrijving. Op trekkerhydrauliek voor de pootmachine en op stroom in de inschuurlijn. Vulpunt en loshoogte van deze LC-serie zijn verstelbaar. De transportlengte is maximaal 9 meter.

 • Stenen- en kluitenscheiders van TG Samro hebben capaciteiten van 12 tot 50 ton per uur. Kluiten en stenen worden gedetecteerd op het plaatje, en dan door de piston eronder uit de aardappelstroom gewipt. Prijs: vanaf €35.000. Leverancier Tolsma Grisnich in Emmeloord.

  Stenen- en kluitenscheiders van TG Samro hebben capaciteiten van 12 tot 50 ton per uur. Kluiten en stenen worden gedetecteerd op het plaatje, en dan door de piston eronder uit de aardappelstroom gewipt. Prijs: vanaf €35.000. Leverancier Tolsma Grisnich in Emmeloord.

 • Trekkerbouwer CNH (Case IH, New Holland) heeft een samenwerking met het Amerikaanse Precision Hawk, dat een drone en software voor perceel- en taakkaarten maakt. Na een 'vliegcursus' is de drone te programmeren met Google Maps. De drone kan in een uur ongeveer 400 hectare registreren.

  Trekkerbouwer CNH (Case IH, New Holland) heeft een samenwerking met het Amerikaanse Precision Hawk, dat een drone en software voor perceel- en taakkaarten maakt. Na een 'vliegcursus' is de drone te programmeren met Google Maps. De drone kan in een uur ongeveer 400 hectare registreren.

 • Broekema uit Veendam toont Active Side Protection (ASP) om beschadiging van onder meer aardappelen aan de zijkant van opvoerbanden te verminderen. De flexibele vingers gaan met de band mee. De voorziening op de band kost €40 à €50 per strekkende meter.

  Broekema uit Veendam toont Active Side Protection (ASP) om beschadiging van onder meer aardappelen aan de zijkant van opvoerbanden te verminderen. De flexibele vingers gaan met de band mee. De voorziening op de band kost €40 à €50 per strekkende meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.