Mechanisatie

Foto & video 6364 x bekeken 1 reactie

Oldtimers voor de wedstrijdploeg

Borgercompagnie (Gr.) - Van 16 tot 20 september was Borgercompagnie voor wedstrijdploegers het centrum van Europa. Daar vonden voor de 32e keer de Europese Kampioenschappen voor wentelploegen plaats, en voor de 18e keer het Europees Kampioenschap ploegen voor oldtimers. En het was de 63e Nationale ploegwedstrijd.

Het oldtimerploegen vindt plaats op één dag. De 'moderne' ploegers moeten zowel stoppelland als grasland ploegen, en dat neemt twee dagen in beslag.

De Nationale oldtimerwedstrijd telde 63 deelnemers in drie categorieën: heen-en-weergaand ploegen, rondgaand ploegen met getrokken (wiel-)ploeg, en rondgaand in de hef. Heen-en-weergaand werd Marius Jenniskens uit Sambeek (N.-Br.) kampioen met een Deutz D30S en daar achter een Rumptstad EK30. Bij het rondgaand wielploegen haalde Leen Ras uit Bellingwolde (Dr.) met een Bolinder Munktell 350 met Ransomes-ploeg de meeste punten. En bij de rondgaande hefploegen noteerde Jan de Pinth uit Nieuwkuijk (N.-Br.) het hoogst met een Deutz D2505 en een Rumptstad 115.

Foto

 • Oldtimers voor de wedstrijdploeg
 • Wedstrijdploegen is een serieuze zaak en eist opperste concentratie. Adrie van Strien uit Wolphaartsdijk is oldtimerman van het eerste uur, en een vaste verschijning op ploegwedstrijden met zijn Hanomag R35 en Cockshutt 24-tweeschaar. Eindigt zevende in een categorie met 21 deelnemers.

  Wedstrijdploegen is een serieuze zaak en eist opperste concentratie. Adrie van Strien uit Wolphaartsdijk is oldtimerman van het eerste uur, en een vaste verschijning op ploegwedstrijden met zijn Hanomag R35 en Cockshutt 24-tweeschaar. Eindigt zevende in een categorie met 21 deelnemers.

 • En behalve concentratie is het meten geblazen. Van de eerste tot de laatste voor. Al na de eerste rondjes begint het meten, of het straks ook goed op één voortje breedte aan gaat sluiten. Karel Tuytelaars uit Baarle-Nassau in actie met een Farmall Super BM@ en McCormick no 8-ploeg.

  En behalve concentratie is het meten geblazen. Van de eerste tot de laatste voor. Al na de eerste rondjes begint het meten, of het straks ook goed op één voortje breedte aan gaat sluiten. Karel Tuytelaars uit Baarle-Nassau in actie met een Farmall Super BM@ en McCormick no 8-ploeg.

 • Ook uit Baarle-Nassau komt Joan Havermans met een Allis Chalmers WD en een McCormick no 8-ploeg. De trekker is nog mooi origineel, met het karakteristiek korte pijpje op de uitlaat. Enige modernisering is wel doorgevoerd, getuige de royale spiegel.

  Ook uit Baarle-Nassau komt Joan Havermans met een Allis Chalmers WD en een McCormick no 8-ploeg. De trekker is nog mooi origineel, met het karakteristiek korte pijpje op de uitlaat. Enige modernisering is wel doorgevoerd, getuige de royale spiegel.

 • Verscheidenheid kenmerkt de oldtimercategorie. De ploeg wordt wel gekeurd (is hij origineel?) en je wordt geacht te verschijnen met een enigszins originele trekker. Die hoeft niet gerestaureerd te zijn. Prijzen zijn er alleen voor het ploegwerk, maar mocht er een prijs zijn in de categorie 'mooi oud is niet lelijk' dan is de MAN Ackerdiesel van Harrie Kusters uit Ysselsteyn (L.) zeker kanshebber. Kusters eindigde bij de rondgaande wielploegen op de derde plek.

  Verscheidenheid kenmerkt de oldtimercategorie. De ploeg wordt wel gekeurd (is hij origineel?) en je wordt geacht te verschijnen met een enigszins originele trekker. Die hoeft niet gerestaureerd te zijn. Prijzen zijn er alleen voor het ploegwerk, maar mocht er een prijs zijn in de categorie 'mooi oud is niet lelijk' dan is de MAN Ackerdiesel van Harrie Kusters uit Ysselsteyn (L.) zeker kanshebber. Kusters eindigde bij de rondgaande wielploegen op de derde plek.

 • Wedstrijdploegen betekent ook: veel sleutelen. Jan Jonkers uit Elshout heeft in ieder geval alles bij de hand. De MF 35 met Ransomes-ploegcombinatie eindigt op een verdienstelijke derde plaats.

  Wedstrijdploegen betekent ook: veel sleutelen. Jan Jonkers uit Elshout heeft in ieder geval alles bij de hand. De MF 35 met Ransomes-ploegcombinatie eindigt op een verdienstelijke derde plaats.

 • Aljan Nicolai uit Eext is ook wedstrijdploeger van het eerste uur. En bovenal Ferguson-man. Zijn TEF met tweeschaar Ferguson-rondgaande ploeg is een mooie originele combinatie. Dit keer zit het echter niet helemaal mee. Aljan eindigt meestal hoog, maar dit keer blijft het bij een 16e plaats in het klassement.

  Aljan Nicolai uit Eext is ook wedstrijdploeger van het eerste uur. En bovenal Ferguson-man. Zijn TEF met tweeschaar Ferguson-rondgaande ploeg is een mooie originele combinatie. Dit keer zit het echter niet helemaal mee. Aljan eindigt meestal hoog, maar dit keer blijft het bij een 16e plaats in het klassement.

 • Fergusons en vooral de MF 35 zijn populaire trekkers bij de wedstrijdploegers. Net als de Rumptstad-kantelploegjes. Ze waren er destijds in grijs en blauw, afhankelijk van het dealernetwerk. Op de voorgrond een van de laatste typen van het destijds zeer populaire ploegje uit Stad aan 't Haringvliet, te herkennen aan de kleur, maar ook aan het wentelmechanisme.

  Fergusons en vooral de MF 35 zijn populaire trekkers bij de wedstrijdploegers. Net als de Rumptstad-kantelploegjes. Ze waren er destijds in grijs en blauw, afhankelijk van het dealernetwerk. Op de voorgrond een van de laatste typen van het destijds zeer populaire ploegje uit Stad aan 't Haringvliet, te herkennen aan de kleur, maar ook aan het wentelmechanisme.

 • Lanz is populair als oldtimer, maar niet als een trekker om op de ploegwedstrijd een gooi mee te doen naar de meeste punten. De gloeikop van Nol Rijkers uit Bladel werkt weliswaar met een getrokken ploeg, maar dat is een zogeheten hefploeg. Dus doet hij mee bij de heen-en-weergaande ploegen.

  Lanz is populair als oldtimer, maar niet als een trekker om op de ploegwedstrijd een gooi mee te doen naar de meeste punten. De gloeikop van Nol Rijkers uit Bladel werkt weliswaar met een getrokken ploeg, maar dat is een zogeheten hefploeg. Dus doet hij mee bij de heen-en-weergaande ploegen.

 • Ook heel wat anders is een Holder B12 met Eberhart-hefploeg. Opnieuw een combinatie waar best mooi ploegwerk mee te maken is, maar waarmee het moeilijk concurreren is met de Fordjes en Fergusons met Rumptstad-ploeg.

  Ook heel wat anders is een Holder B12 met Eberhart-hefploeg. Opnieuw een combinatie waar best mooi ploegwerk mee te maken is, maar waarmee het moeilijk concurreren is met de Fordjes en Fergusons met Rumptstad-ploeg.

 • De heen-en-weergaande ploegen moeten ook een geer ploegen. Vooral de eerste voor is dan weer een onderdeel waar punten te winnen zijn. Dat moet straks mooi aangesloten liggen, alsof er eigenlijk helemaal geen geer is.

  De heen-en-weergaande ploegen moeten ook een geer ploegen. Vooral de eerste voor is dan weer een onderdeel waar punten te winnen zijn. Dat moet straks mooi aangesloten liggen, alsof er eigenlijk helemaal geen geer is.

 • Kijken, meten, bijstellen. Een wedstrijdploeger loopt bijna meer om zijn trekker heen dan dat hij ploegt... Jan de Pinth uit Nieuwkuijk heeft nog meerdere ronden te gaan, maar is als gedreven wedstrijdploeger van de eerste tot de laatste voor alert op iedere mogelijke afwijking (naar volgende foto)

  Kijken, meten, bijstellen. Een wedstrijdploeger loopt bijna meer om zijn trekker heen dan dat hij ploegt... Jan de Pinth uit Nieuwkuijk heeft nog meerdere ronden te gaan, maar is als gedreven wedstrijdploeger van de eerste tot de laatste voor alert op iedere mogelijke afwijking (naar volgende foto)

 • (vervolg)     Niet helemaal onverdienstelijk, want De Pinth gaat bij de heen-en-weergaande ploegen naar huis met de meeste punten. Achter de Deutz D2505 hangt een Rumptstad 115-tweeschaar. Die stamt uit de tijd dat het wedstrijdploegen in Nederland nog volop in de aandacht stond. De ploegfabrikanten zaten er toen bovenop om op wedstrijden goed voor de dag te komen.

  (vervolg)     Niet helemaal onverdienstelijk, want De Pinth gaat bij de heen-en-weergaande ploegen naar huis met de meeste punten. Achter de Deutz D2505 hangt een Rumptstad 115-tweeschaar. Die stamt uit de tijd dat het wedstrijdploegen in Nederland nog volop in de aandacht stond. De ploegfabrikanten zaten er toen bovenop om op wedstrijden goed voor de dag te komen.

 • Je maakt het jezelf zo niet makkelijk om punten te scoren op een ploegwedstrijd. Maar als meest bijzondere combinatie zou de Titan 10-20 van Leeuwerik uit Veendam ver komen. De trekker is afkomstig uit Frankrijk, en er is vier jaar aan gewerkt om hem weer aan de praat te krijgen.

  Je maakt het jezelf zo niet makkelijk om punten te scoren op een ploegwedstrijd. Maar als meest bijzondere combinatie zou de Titan 10-20 van Leeuwerik uit Veendam ver komen. De trekker is afkomstig uit Frankrijk, en er is vier jaar aan gewerkt om hem weer aan de praat te krijgen.

 • In- en uitzetten is bij een getrokken ploeg een zaak van op tijd aan het touw trekken. Heffen gebeurt op een palkastautomaat, zoals die vroeger bij getrokken zaaimachines ook werd toegepast.

  In- en uitzetten is bij een getrokken ploeg een zaak van op tijd aan het touw trekken. Heffen gebeurt op een palkastautomaat, zoals die vroeger bij getrokken zaaimachines ook werd toegepast.

 • Iedere ploeger kijkt bij het draaien zo lang mogelijk achterom, om te zien hoe het ploegwerk geworden is.

  Iedere ploeger kijkt bij het draaien zo lang mogelijk achterom, om te zien hoe het ploegwerk geworden is.

 • Waar het op aan komt bij rondgaand ploegen, is op het eind precies parallel één ploegsnede over te laten - om daarna netjes af te ploegen. Met een Titan met getrokken ploeg is recht rijden en goed parallel eindigen nog niet zo eenvoudig. In vergelijking met een moderne trekker corrigeer je veel minder makkelijk met het stuur.

  Waar het op aan komt bij rondgaand ploegen, is op het eind precies parallel één ploegsnede over te laten - om daarna netjes af te ploegen. Met een Titan met getrokken ploeg is recht rijden en goed parallel eindigen nog niet zo eenvoudig. In vergelijking met een moderne trekker corrigeer je veel minder makkelijk met het stuur.

 • Een bijzondere categorie - en met minder deelnemers - is het ploegen met paarden.

  Een bijzondere categorie - en met minder deelnemers - is het ploegen met paarden.

 • Een rechte openingsvoor maken is voor veel deelnemers niet echt weggelegd. Ze zijn waarschijnlijk ook meer paardenliefhebber dan geoefend ploeger. Maar het plezier is er niet minder om.

  Een rechte openingsvoor maken is voor veel deelnemers niet echt weggelegd. Ze zijn waarschijnlijk ook meer paardenliefhebber dan geoefend ploeger. Maar het plezier is er niet minder om.

 • Ploegen met een paard is nog echt werken. Het is niet alleen achter de ploeg sjokken; af en toe komt er nog wel wat inspanning aan te pas. En ook een paardenploeg wil verstoppen. Dan is het steken geblazen.

  Ploegen met een paard is nog echt werken. Het is niet alleen achter de ploeg sjokken; af en toe komt er nog wel wat inspanning aan te pas. En ook een paardenploeg wil verstoppen. Dan is het steken geblazen.

 • De zogenoemde Sulky's vormen een Amerikaans hoofdstuk. Een ploeg waar je op meerijdt.

  De zogenoemde Sulky's vormen een Amerikaans hoofdstuk. Een ploeg waar je op meerijdt.

 • We zijn in de veenkoloniën, vroeger het domein van Climax- en Sterbo-aardappelrooiers. Evert Topper uit Kropswolde demonstreert een van de weinige Climax-rooiers die overbleven. Vier jaar aan gewerkt, weer helemaal origineel. In 2010 was de restauratie voltooid.

  We zijn in de veenkoloniën, vroeger het domein van Climax- en Sterbo-aardappelrooiers. Evert Topper uit Kropswolde demonstreert een van de weinige Climax-rooiers die overbleven. Vier jaar aan gewerkt, weer helemaal origineel. In 2010 was de restauratie voltooid.

 • Veel fabrieksaardappelen gingen vroeger met de schuit naar de fabriek. Hier wordt de kade in orde gemaakt om te laden. De reiniger met transportband is ook van Topper uit Kropswolde.

  Veel fabrieksaardappelen gingen vroeger met de schuit naar de fabriek. Hier wordt de kade in orde gemaakt om te laden. De reiniger met transportband is ook van Topper uit Kropswolde.

 • Een hele vooruitgang. Aardappelen werden, zonder dat er handwerk aan te pas kwam, los gestort met een wipkar. Dan hoefde je ze alleen nog maar in de reiniger te scheppen, en zo gingen ze het schip in. Net als met suikerbieten was dat voorheen veel kruiwagenwerk.

  Een hele vooruitgang. Aardappelen werden, zonder dat er handwerk aan te pas kwam, los gestort met een wipkar. Dan hoefde je ze alleen nog maar in de reiniger te scheppen, en zo gingen ze het schip in. Net als met suikerbieten was dat voorheen veel kruiwagenwerk.

 • Op zaterdag oefenen op een ander veld vast deelnemers aan het Europese Kampioenschap ploegen. De deelnemers komen uit diverse landen van Europa. Vooral Engeland kent een fanatieke groep ploegers. Daarover later meer.

  Op zaterdag oefenen op een ander veld vast deelnemers aan het Europese Kampioenschap ploegen. De deelnemers komen uit diverse landen van Europa. Vooral Engeland kent een fanatieke groep ploegers. Daarover later meer.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.