Mechanisatie

Foto & video

Fendt te hooi en te gras

Marktoberdorf (D) - Op de komende Agritechnica toont Fendt een nieuw ontwikkelde opraapwagen en een complete hooibouwlijn onder eigen naam en kleur. De hooibouwlijn is afkomstig van Fella, de opraapwagen is een nieuwe ontwikkeling.

Dat Fendt doorpakt en streeft naar zo'n 'full liner' pakket, heeft twee redenen. Ten eerste het verhogen van de omzet, en ten tweede een aantrekkelijker, compleet pakket bieden voor de Fendt-dealers. Vooral in Duitsland is dat belangrijk omdat dealers daar de komende jaren een keuze zullen maken tussen ofwel Fendt, ofwel Claas. Beide merken zijn van oudsher veelal vertegenwoordigd door dezelfde dealer.

Het complete programma omvat een lijn trommelmaaiers, schijvenmaaiers, schudders, harken en opraapwagens. De hooibouwmachines zijn één op één gelijkwaardig aan die van het merk Fella, maar dan in Fendt-groen, met een andere typenummer en typenaam. De trommelmaaiers luisteren naar de naam Cutter en hebben werkbreedtes van 2,20 tot 3,26 meter (twee of vier trommels), de schijvenmaaiers heten Slicer (1,66 tot 9,30 meter), de zwadharken Former (3,40 tot 12,50 meter) en de schudders heten Twister (4,00 tot 17,50 meter breed).

Nieuwe opraapwagen

De opraapwagen is een nieuwe in de markt. Fendt ontwikkelde hem samen met een machinefabriek in het Duitse Stolpen. Deze merkonafhankelijke fabriek maakt ook de opraapwagens voor Deutz-Fahr en Vicon, en vele machine-onderdelen voor andere fabrikanten zoals Claas. Hij wordt uitgevoerd als zogenoemde combiwagen, en is dus geschikt als opraapwagen én als silagewagen. Er komen twee typen, 35 kuub met 20-tons tandem (de Fendt VarioLiner 2035) en een van 40 kuub met 24-tons tandem (VarioLiner 2440).

De hooibouwmachines staan bij Fendt vanaf zomer 2016 in de prijslijst. De fabrikant levert ze vanaf voorjaar 2017 uit. Voor zover bekend, is het prijsniveau gelijk aan dat van de Fella-machines.

Foto

 • Fendt te hooi en te gras
 • De lijn maaiers omvat zowel Cutter-trommelmaaiers als Slicer-schijvenmaaiers. Op de foto een frontmaaier gecombineerd met een achtermaaier, beide 3 meter breed en het populairst in de markt.

  De lijn maaiers omvat zowel Cutter-trommelmaaiers als Slicer-schijvenmaaiers. Op de foto een frontmaaier gecombineerd met een achtermaaier, beide 3 meter breed en het populairst in de markt.

 • Links op de voorgrond de een Fendt Twister, een gedragen schudder. Rechts een Former-zwadhark. Harken zijn zowel enkel als dubbel leverbaar, en met zij- of middenafleg.

  Links op de voorgrond de een Fendt Twister, een gedragen schudder. Rechts een Former-zwadhark. Harken zijn zowel enkel als dubbel leverbaar, en met zij- of middenafleg.

 • Topstuk onder de maaiers is de triple-combinatie met middenafleg-banden. Met name gewenst en toegepast bij bladrijke grassen, zoals hier bij luzerne.

  Topstuk onder de maaiers is de triple-combinatie met middenafleg-banden. Met name gewenst en toegepast bij bladrijke grassen, zoals hier bij luzerne.

 • Een overzicht van alle harken en een getrokken schudder. Nu nog matgroen; binnen twee jaar is alles een feller, blitser groen. Fendt noemt deze nieuwe kleur 'Fendt Nature Green'.

  Een overzicht van alle harken en een getrokken schudder. Nu nog matgroen; binnen twee jaar is alles een feller, blitser groen. Fendt noemt deze nieuwe kleur 'Fendt Nature Green'.

 • Bijzonder: de Fella-fabriek (tegenwoordig een Agco-fabriek) in het Duitse Feucht werkt aan een elektrisch aangedreven vier-elementenhark. Op de Agritechnica is daarvan meer te zien.

  Bijzonder: de Fella-fabriek (tegenwoordig een Agco-fabriek) in het Duitse Feucht werkt aan een elektrisch aangedreven vier-elementenhark. Op de Agritechnica is daarvan meer te zien.

 • De opraapwagens, hier op tekening, zijn nog niet klaar. Karakteristiek zijn onder andere de schuin oplopende bodem, de dichte opbouw en zware assen. Als het goed is staat de eerste op de Agritechnica.

  De opraapwagens, hier op tekening, zijn nog niet klaar. Karakteristiek zijn onder andere de schuin oplopende bodem, de dichte opbouw en zware assen. Als het goed is staat de eerste op de Agritechnica.

Of registreer je om te kunnen reageren.