Mechanisatie

Foto & video laatste update:10 sep 2015

FarmProgress 2015 (1)

1,2, en 3 september was Decatur (Illinois, VS.) ‘the place to be’ voor wat in de advertenties de Super Bowl of American Agriculture wordt genoemd. FarmProgress is de grootse jaarlijkse buitenbeurs voor de landbouw in de VS. ‘Tent city’ is 36 hectare groot, daarnaast is er nog een dikke 100 hectare demonstratieterrein. Voor de aardappelen en de suikerbieten hoef je er niet heen. Het draait vooral om mais en soja.

Foto

 • We zijn in het land van de mais. Aan de ingang gaan de meeste bezoekers eerst langs de tent van Monsanto voor een gratis stuk watermeloen of een suikermais.

  We zijn in het land van de mais. Aan de ingang gaan de meeste bezoekers eerst langs de tent van Monsanto voor een gratis stuk watermeloen of een suikermais.

 • Er wordt veel met vloeibare meststoffen gewerkt. Toch worden er ook nog heel wat korrels gestrooid. Doyle levert een programma aan strooiers en apparatuur om de strooier vol te draaien. Alles uit rvs. Hier het Amerikaanse equivalent van het bandje achter de kipper om de strooier vol te draaien.

  Er wordt veel met vloeibare meststoffen gewerkt. Toch worden er ook nog heel wat korrels gestrooid. Doyle levert een programma aan strooiers en apparatuur om de strooier vol te draaien. Alles uit rvs. Hier het Amerikaanse equivalent van het bandje achter de kipper om de strooier vol te draaien.

 • Kubota is in de VS al lange tijd een belangrijk trekkermerk, niet alleen in de groenvoorziening maar ook in de landbouw. Vooral voor het klussen rond het erf zijn ze populair. Het is een typische voorladertrekker. De zwaardere trekkers zoals de recent geïntroduceerde M7-serie is er ook met lange steekassen voor dubbelluchtmontage.

  Kubota is in de VS al lange tijd een belangrijk trekkermerk, niet alleen in de groenvoorziening maar ook in de landbouw. Vooral voor het klussen rond het erf zijn ze populair. Het is een typische voorladertrekker. De zwaardere trekkers zoals de recent geïntroduceerde M7-serie is er ook met lange steekassen voor dubbelluchtmontage.

 • De Kubota R630 is de zwaarste shovel bij Kubota en wordt gemaakt in hun fabriek in Duitsland, net als de vorig jaar geïntroduceerde skidloader. De R630 heeft een 47 kW (64 pk) motor en een eigen gewicht van 4.640 kilo. Kubota is nog maar recent actief in shovels en skidloaders. De kleinere shovels betrekt Kubota sinds 2013 van Tobroco in Oisterwijk.

  De Kubota R630 is de zwaarste shovel bij Kubota en wordt gemaakt in hun fabriek in Duitsland, net als de vorig jaar geïntroduceerde skidloader. De R630 heeft een 47 kW (64 pk) motor en een eigen gewicht van 4.640 kilo. Kubota is nog maar recent actief in shovels en skidloaders. De kleinere shovels betrekt Kubota sinds 2013 van Tobroco in Oisterwijk.

 • Waren compact schijveneggen aanvankelijk Europese exoten in Amerika, inmiddels hebben ook Amerikaanse fabrikanten het concept opgepakt. Het Canadese Degelman, jarenlang vooral bekend van machines om keien te rapen en schuifborden voor de grote kniktrekkers, startte 4 jaar geleden in de grondbewerking. Degelman is gewend om degelijk te construeren. In dit geval 12 meter breed. Er moet 368 kW (500 pk) voor en heeft een prijskaartje van €134.000.

  Waren compact schijveneggen aanvankelijk Europese exoten in Amerika, inmiddels hebben ook Amerikaanse fabrikanten het concept opgepakt. Het Canadese Degelman, jarenlang vooral bekend van machines om keien te rapen en schuifborden voor de grote kniktrekkers, startte 4 jaar geleden in de grondbewerking. Degelman is gewend om degelijk te construeren. In dit geval 12 meter breed. Er moet 368 kW (500 pk) voor en heeft een prijskaartje van €134.000.

 • Nuhn is ook een Canadese fabrikant en is bekend met mesttanks. Hun 28 kuubs drieasser is uitgerust met elektrische sturing en een vacuümpomp die de centrifugaalpomp ondersteund. Op 850/50R30.5 banden en voorzien van een simpele bemester. Hydraulisch geveerd en met topdrukcilinder. Wat opvalt aan vrijwel alle Amerikaanse mesttanks - vierassers zijn er ook - is dat een geveerde dissel maar zelden wordt toegepast.

  Nuhn is ook een Canadese fabrikant en is bekend met mesttanks. Hun 28 kuubs drieasser is uitgerust met elektrische sturing en een vacuümpomp die de centrifugaalpomp ondersteund. Op 850/50R30.5 banden en voorzien van een simpele bemester. Hydraulisch geveerd en met topdrukcilinder. Wat opvalt aan vrijwel alle Amerikaanse mesttanks - vierassers zijn er ook - is dat een geveerde dissel maar zelden wordt toegepast.

 • Nuhn heeft een nieuwe mixer voor mestvijvers. Mestvijvers bij de grote veehouders zijn van een omvang dat mixen geen kinderachtige bezigheid is. Plus dat er vaak veel zand uit de ligboxen met de mest meegaat. Een drijvende mixer is dan een oplossing. Rijdt zichzelf de vijver in en drijft op grote kunststoftanks. Radiografisch besturing en een capaciteit van 38 kuub per uur. Er zit een 198 kW (270 pk) Cummins-motor op en een prijskaartje van €143.000.

  Nuhn heeft een nieuwe mixer voor mestvijvers. Mestvijvers bij de grote veehouders zijn van een omvang dat mixen geen kinderachtige bezigheid is. Plus dat er vaak veel zand uit de ligboxen met de mest meegaat. Een drijvende mixer is dan een oplossing. Rijdt zichzelf de vijver in en drijft op grote kunststoftanks. Radiografisch besturing en een capaciteit van 38 kuub per uur. Er zit een 198 kW (270 pk) Cummins-motor op en een prijskaartje van €143.000.

 • Amazone was ook al eerder op FarmProgress present en moet het hebben van de compact schijveneggen en kunstmeststrooiers. Hoewel kunstmest strooien in Amerika in de meeste gevallen toch nog lang geen hightech is.

  Amazone was ook al eerder op FarmProgress present en moet het hebben van de compact schijveneggen en kunstmeststrooiers. Hoewel kunstmest strooien in Amerika in de meeste gevallen toch nog lang geen hightech is.

 • Wat doe je als de zon hoog aan de hemel staat om met een betrekkelijk suf product als financiering of verzekering op een werktuigenbeurs publiek in de tent te lokken? Deel gratis gekoelde drinkwaar uit.

  Wat doe je als de zon hoog aan de hemel staat om met een betrekkelijk suf product als financiering of verzekering op een werktuigenbeurs publiek in de tent te lokken? Deel gratis gekoelde drinkwaar uit.

 • De nieuwe Optum van Case IH wordt geclassificeerd als een cvt-trekker die in gewicht behoorlijk lichter is dan een Magnum, maar behoorlijk zwaarder dan een Puma. Eigenlijk is het een behoorlijk opgewaardeerde Puma. Door alle wijzigingen is besloten er een andere naam aan te geven. In de VS zien ze het vooral als een trekker voor de grootpakpers en de (triple)maaimachine. Vandaar dat de Optum 300 (230 kW/313 pk motorvermogen max.) voor een grootpakpers stond en was voorzien van een fronthef. Moet de concurrentie aangaan met onder meer de John Deere 7R-serie.

  De nieuwe Optum van Case IH wordt geclassificeerd als een cvt-trekker die in gewicht behoorlijk lichter is dan een Magnum, maar behoorlijk zwaarder dan een Puma. Eigenlijk is het een behoorlijk opgewaardeerde Puma. Door alle wijzigingen is besloten er een andere naam aan te geven. In de VS zien ze het vooral als een trekker voor de grootpakpers en de (triple)maaimachine. Vandaar dat de Optum 300 (230 kW/313 pk motorvermogen max.) voor een grootpakpers stond en was voorzien van een fronthef. Moet de concurrentie aangaan met onder meer de John Deere 7R-serie.

 • Case IH benadrukt met een knappe 9380 dat het in 1996 voor het eerst de QuadTrac op FarmProgress introduceerde. De QuadTrack heeft lange tijd als concept min of meer het rijk alleen gehad maar heeft nu concurrentie van John Deere. Dat lijkt een logische verklaring waarom ze zich nadrukkelijk ook presenteren als 'Leader of the Track'. Met bijbehorend logo.

  Case IH benadrukt met een knappe 9380 dat het in 1996 voor het eerst de QuadTrac op FarmProgress introduceerde. De QuadTrack heeft lange tijd als concept min of meer het rijk alleen gehad maar heeft nu concurrentie van John Deere. Dat lijkt een logische verklaring waarom ze zich nadrukkelijk ook presenteren als 'Leader of the Track'. Met bijbehorend logo.

 • John Deere introduceert een trekker volgens het concept van de QuadTrac. De 9620RX heeft een 456 kW (620 pk) Cummins-motor aan boord. Dat er geen Deere onder de motorkap ligt te brommen, zou te maken hebben met de emissie-eisen (Final Tier 4) waar ze aan moeten voldoen.

  John Deere introduceert een trekker volgens het concept van de QuadTrac. De 9620RX heeft een 456 kW (620 pk) Cummins-motor aan boord. Dat er geen Deere onder de motorkap ligt te brommen, zou te maken hebben met de emissie-eisen (Final Tier 4) waar ze aan moeten voldoen.

 • Niet helemaal splinternieuw maar wel redelijk recent is de DN345 kunstmeststrooier. In JD-kleuren en huisstijl maar feitelijk een product van New Leader. Een echte rechttoe-rechtaan strooier waar je als Nederlander meer een kalkstrooier in ziet. Korte vaste schoepen en behalve de hoeveelheid valt er niet veel aan in te stellen. Volgens de folder goed voor 12 ton kunstmest of 17,5 ton kalk. In kunstmest een maximale werkbreedte van 27 meter.

  Niet helemaal splinternieuw maar wel redelijk recent is de DN345 kunstmeststrooier. In JD-kleuren en huisstijl maar feitelijk een product van New Leader. Een echte rechttoe-rechtaan strooier waar je als Nederlander meer een kalkstrooier in ziet. Korte vaste schoepen en behalve de hoeveelheid valt er niet veel aan in te stellen. Volgens de folder goed voor 12 ton kunstmest of 17,5 ton kalk. In kunstmest een maximale werkbreedte van 27 meter.

 • Merchandising is in Amerika een serieuze kwestie. Logo's en merknamen worden goed beschermd maar ook commercieel uitgebuit. John Deere spant de kroon en heeft een merchandisingprogramma waar je een flinke winkel mee kunt inrichten. En dat doen ze dan ook. Aan klanten geen gebrek.

  Merchandising is in Amerika een serieuze kwestie. Logo's en merknamen worden goed beschermd maar ook commercieel uitgebuit. John Deere spant de kroon en heeft een merchandisingprogramma waar je een flinke winkel mee kunt inrichten. En dat doen ze dan ook. Aan klanten geen gebrek.

 • Striptill is in de Midwest een wijdverbreide manier van zaaien. Alleen strookjes bewerken en daar in zaaien of bemesten. De Soilwarrior is zo'n machine met als bijzonderheid dat die luchtbalgen als veersysteem toepast. Lijkt op balgen van de luchtvering van een vrachtwagen maar zou een industrieel type luchtbalg zijn. Deze 9-meter-uitvoering staat genoteerd voor €107.000. 24 meter (18 rijen) is ook leverbaar maar dan moet je €357.000 meenemen.

  Striptill is in de Midwest een wijdverbreide manier van zaaien. Alleen strookjes bewerken en daar in zaaien of bemesten. De Soilwarrior is zo'n machine met als bijzonderheid dat die luchtbalgen als veersysteem toepast. Lijkt op balgen van de luchtvering van een vrachtwagen maar zou een industrieel type luchtbalg zijn. Deze 9-meter-uitvoering staat genoteerd voor €107.000. 24 meter (18 rijen) is ook leverbaar maar dan moet je €357.000 meenemen.

 • Drainage heeft in de Midwest altijd wel bestaan maar heeft de laatste jaren behoorlijk aan belangstelling gewonnen. Er wordt behoorlijk wat gedraineerd en ook dat gaat op zijn Amerikaans. Er is vaak maar een beperkt slotenstelstel waardoor drainages vaak ondergronds op een dikke centrale buis worden aangesloten. Dat betekent een flinke sleuf graven. En er wordt ook wel af en toe een permanente sleuf voor ontwatering gegraven. Bij Tesmec hebben ze daar een oplossing voor. Dit is het tweede exemplaar van een machine die een 1,50 meter brede sleuf graaft. Weegt 61 ton en kan tot 4,3 meter diep graven.

  Drainage heeft in de Midwest altijd wel bestaan maar heeft de laatste jaren behoorlijk aan belangstelling gewonnen. Er wordt behoorlijk wat gedraineerd en ook dat gaat op zijn Amerikaans. Er is vaak maar een beperkt slotenstelstel waardoor drainages vaak ondergronds op een dikke centrale buis worden aangesloten. Dat betekent een flinke sleuf graven. En er wordt ook wel af en toe een permanente sleuf voor ontwatering gegraven. Bij Tesmec hebben ze daar een oplossing voor. Dit is het tweede exemplaar van een machine die een 1,50 meter brede sleuf graaft. Weegt 61 ton en kan tot 4,3 meter diep graven.

 • Zuidberg heeft sinds vorig jaar een eigen vestiging in Cedar Falls. Op dit moment zijn het de fronthefinrichtingen en PTO's die de omzet maken. Fronthefinrichtingen zijn in  de VS nu nog uitzonderingen, maar dat begint te veranderen. Rupsbanden zijn in de VS veel meer ingeburgerd hoewel Zuidberg in dat deel van de markt nog in een verkenningsfase zit.

  Zuidberg heeft sinds vorig jaar een eigen vestiging in Cedar Falls. Op dit moment zijn het de fronthefinrichtingen en PTO's die de omzet maken. Fronthefinrichtingen zijn in  de VS nu nog uitzonderingen, maar dat begint te veranderen. Rupsbanden zijn in de VS veel meer ingeburgerd hoewel Zuidberg in dat deel van de markt nog in een verkenningsfase zit.

 • Claas is in de VS marktleider in de zelfrijdende hakselaars. De Xerion is sinds vorig jaar ook in Amerika te koop. Klein verschil is dat de trap voor de instap wat schuin naar buiten staat om makkelijker in te stappen. In Europa staat de trap steil, zelfs nog iets binnen de brandstoftank omdat totale breedte hier altijd een punt is. In de VS kan de trekker probleemloos rondom op 710 brede banden op dubbellucht. Kost bijna €411.000.

  Claas is in de VS marktleider in de zelfrijdende hakselaars. De Xerion is sinds vorig jaar ook in Amerika te koop. Klein verschil is dat de trap voor de instap wat schuin naar buiten staat om makkelijker in te stappen. In Europa staat de trap steil, zelfs nog iets binnen de brandstoftank omdat totale breedte hier altijd een punt is. In de VS kan de trekker probleemloos rondom op 710 brede banden op dubbellucht. Kost bijna €411.000.

 • De radiaalband is inmiddels in de VS ook een bekend fenomeen voor de grote trekkers. Hoewel er ook nog veel op diagonaalbanden rijden. En banden zijn vaak ook gevuld met calcium om extra gewicht te krijgen. Mitas toont (en demonstreert) de Pneutrac die het midden houdt tussen een rupsband en een luchtband. Nog steeds experimenteel maar wel heel bijzonder.

  De radiaalband is inmiddels in de VS ook een bekend fenomeen voor de grote trekkers. Hoewel er ook nog veel op diagonaalbanden rijden. En banden zijn vaak ook gevuld met calcium om extra gewicht te krijgen. Mitas toont (en demonstreert) de Pneutrac die het midden houdt tussen een rupsband en een luchtband. Nog steeds experimenteel maar wel heel bijzonder.

 • Aan Amerikaanse vlaggen geen gebrek. Agco heeft de gewoonte om op landbouwbeurzen een trekker of een machine als aandachtstrekker volledig in de stars and stripes uit te dossen.

  Aan Amerikaanse vlaggen geen gebrek. Agco heeft de gewoonte om op landbouwbeurzen een trekker of een machine als aandachtstrekker volledig in de stars and stripes uit te dossen.

 • Zaken doen is in Amerika keiharde business en bij reclamespotjes wordt de concurrentie ook niet ontzien. Agco heeft er werk van gemaakt om in een apart 'Productivity lab' de cvt-transmissie te demonstreren en de superioriteit van de Sisu-motoren uit de doeken te doen. Om dat nog eens goed duidelijk te maken, vergelijken ze zich ook graag met naam en toenaam met de directe concurrenten. Die concurrenten worden daar trouwens niet zenuwachtig van want ook die schuwen de directe confrontatie niet.

  Zaken doen is in Amerika keiharde business en bij reclamespotjes wordt de concurrentie ook niet ontzien. Agco heeft er werk van gemaakt om in een apart 'Productivity lab' de cvt-transmissie te demonstreren en de superioriteit van de Sisu-motoren uit de doeken te doen. Om dat nog eens goed duidelijk te maken, vergelijken ze zich ook graag met naam en toenaam met de directe concurrenten. Die concurrenten worden daar trouwens niet zenuwachtig van want ook die schuwen de directe confrontatie niet.

 • Fast is een fabrikant van spuitmachines. Overwegend getrokken machines maar ook gedragen machines. Het nieuwe van deze machine is dat die de tank achterop heeft. Eerder bouwden ze alleen aparte spuitbomen die werden gevoed via tanks die aan de zijkant van de trekker hangen. Naar keuze  1.900 of 2.800 liter achterop. Links en rechts van de trekker zit ook nog een stalen tank van ieder 1.700 liter. Naar goed Amerikaans gebruik een centrifugaalpomp in plaats van een plunjerpomp. Werkbreedte 27 meter. Prijskaartje: bijna €30.000.

  Fast is een fabrikant van spuitmachines. Overwegend getrokken machines maar ook gedragen machines. Het nieuwe van deze machine is dat die de tank achterop heeft. Eerder bouwden ze alleen aparte spuitbomen die werden gevoed via tanks die aan de zijkant van de trekker hangen. Naar keuze  1.900 of 2.800 liter achterop. Links en rechts van de trekker zit ook nog een stalen tank van ieder 1.700 liter. Naar goed Amerikaans gebruik een centrifugaalpomp in plaats van een plunjerpomp. Werkbreedte 27 meter. Prijskaartje: bijna €30.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.