Mechanisatie

Foto & video laatste update:11 sep 2015

Farm Progress 2015 (part 1)

Decatur (VS) - 1, 2, en 3 september was Decatur, Illinois, 'the place to be'. Toen was daar de Farm Progress show in volle gang, in advertenties aangeprezen als de 'Super Bowl of American Agriculture'.

Farm Progress is de grootse jaarlijkse buitenbeurs voor de landbouw in de VS. In de even jaren vindt het evenement plaats in Boone (Iowa, 500 km ten westen van Chicago) en in de oneven jaren kun je terecht in Decatur (Illinois, 250 km ten zuidwesten van Chicago). 'Tent city' is 36 hectare groot;  daarnaast is er nog een dikke 100 hectare demonstratieterrein. Voor de aardappelen en de suikerbieten hoef je er niet heen. Het is een echte Midwest-gebeurtenis: corn and beans (mais en soja).

Foto

 • Farm Progress 2015 (part 1)
  Foto: Martin Smits
 • We zijn in het land van de mais. Aan de zuidoostelijke ingang stuiteren de meeste bezoekers eerst de Monsanto-tent in voor een gratis stuk watermeloen of suikermais. Round Up-ready.

  We zijn in het land van de mais. Aan de zuidoostelijke ingang stuiteren de meeste bezoekers eerst de Monsanto-tent in voor een gratis stuk watermeloen of suikermais. Round Up-ready.

 • De Amerikanen werken veel met vloeibare meststoffen, maar toch worden er ook nog heel wat korreltjes gestrooid. Doyle levert een heel programma aan strooiers en apparatuur om de strooier vol te draaien. Alles van rvs. Hier het Amerikaanse equivalent van het bandje achter de kipper om de strooier vol te draaien. Capaciteit schrijf je met grote letters.

  De Amerikanen werken veel met vloeibare meststoffen, maar toch worden er ook nog heel wat korreltjes gestrooid. Doyle levert een heel programma aan strooiers en apparatuur om de strooier vol te draaien. Alles van rvs. Hier het Amerikaanse equivalent van het bandje achter de kipper om de strooier vol te draaien. Capaciteit schrijf je met grote letters.

 • Kubota is in de VS al lange tijd een belangrijk trekkermerk. Niet alleen voor de groenvoorziening, maar ook in de landbouw. Vooral voor het klussen rond het erf zijn ze populair; het is daar een typische voorladertrekker. Maar de zwaardere modellen, zoals de recent geïntroduceerde M7-serie, is er ook met lange steekassen voor dubbelluchtmontage.

  Kubota is in de VS al lange tijd een belangrijk trekkermerk. Niet alleen voor de groenvoorziening, maar ook in de landbouw. Vooral voor het klussen rond het erf zijn ze populair; het is daar een typische voorladertrekker. Maar de zwaardere modellen, zoals de recent geïntroduceerde M7-serie, is er ook met lange steekassen voor dubbelluchtmontage.

 • De R630 is de zwaarste shovel bij Kubota. Hij komt uit de fabriek in Duitsland, net als de vorig jaar geïntroduceerde skid-loader. De R630 heeft een 64 pk sterke motor en een eigen gewicht van 4.640 kg. Kubota is nog maar recent actief in shovels en skid-loaders. De kleinere shovels betrekt het sinds 2013 van Tobroco in het Brabantse Oisterwijk.

  De R630 is de zwaarste shovel bij Kubota. Hij komt uit de fabriek in Duitsland, net als de vorig jaar geïntroduceerde skid-loader. De R630 heeft een 64 pk sterke motor en een eigen gewicht van 4.640 kg. Kubota is nog maar recent actief in shovels en skid-loaders. De kleinere shovels betrekt het sinds 2013 van Tobroco in het Brabantse Oisterwijk.

 • Waren compacte schijveneggen aanvankelijk Europese exoten, inmiddels hebben ook Amerikaanse fabrikanten het concept opgepakt. Het Canadese Degelman (jarenlang vooral bekend van machines om keien te rapen en van schuifborden voor de grote kniktrekkers) startte vier jaar geleden weer in de grondbewerking. Degelman is gewend om degelijk te construeren. Van dik hout zaagt men planken is ook van toepassing op hun schijveneg. In dit geval 12 meter breed. Moet 500 pk voor, en heeft een prijskaartje van $150.000 (€135.000).

  Waren compacte schijveneggen aanvankelijk Europese exoten, inmiddels hebben ook Amerikaanse fabrikanten het concept opgepakt. Het Canadese Degelman (jarenlang vooral bekend van machines om keien te rapen en van schuifborden voor de grote kniktrekkers) startte vier jaar geleden weer in de grondbewerking. Degelman is gewend om degelijk te construeren. Van dik hout zaagt men planken is ook van toepassing op hun schijveneg. In dit geval 12 meter breed. Moet 500 pk voor, en heeft een prijskaartje van $150.000 (€135.000).

 • Nuhn is ook een Canadese fabrikant, en is bekend met mesttanks. Hun 28-kuubs drieasser is uitgerust met elektrische sturing en een vacuümpomp die de centrifugaalpomp ondersteunt. Op 850/50 R30.5-banden en voorzien van een simpele bemester. Hydraulisch geveerd en met topdrukcilinder. Wat opvalt aan vrijwel alle Amerikaanse mesttanks – vierassers zijn er ook - is dat een geveerde dissel maar zelden wordt toegepast.

  Nuhn is ook een Canadese fabrikant, en is bekend met mesttanks. Hun 28-kuubs drieasser is uitgerust met elektrische sturing en een vacuümpomp die de centrifugaalpomp ondersteunt. Op 850/50 R30.5-banden en voorzien van een simpele bemester. Hydraulisch geveerd en met topdrukcilinder. Wat opvalt aan vrijwel alle Amerikaanse mesttanks – vierassers zijn er ook - is dat een geveerde dissel maar zelden wordt toegepast.

 • Mestvijvers zijn bij de grote veehouders van zo'n omvang dat mixen geen kinderachtige bezigheid is. Plus dat er vaak veel zand uit de ligboxen met de mest meegaat. Een drijvende mixer is dan een oplossing, zoals deze van Nuhn. Rijdt zichzelf de vijver in, en drijft op grote kunststof tanks. Radiografisch bediend, en een capaciteit van 38 kuub per minuut. 270 pk Cummins-motor erop, en een prijskaartje van $160.000 (€140.000).

  Mestvijvers zijn bij de grote veehouders van zo'n omvang dat mixen geen kinderachtige bezigheid is. Plus dat er vaak veel zand uit de ligboxen met de mest meegaat. Een drijvende mixer is dan een oplossing, zoals deze van Nuhn. Rijdt zichzelf de vijver in, en drijft op grote kunststof tanks. Radiografisch bediend, en een capaciteit van 38 kuub per minuut. 270 pk Cummins-motor erop, en een prijskaartje van $160.000 (€140.000).

 • Amazone was al eerder op Farm Progress present. Het moet het hebben van de compacte schijveneggen en van kunstmeststrooiers. Al is kunstmest strooien in Amerika in de meeste gevallen nog lang geen hightech.

  Amazone was al eerder op Farm Progress present. Het moet het hebben van de compacte schijveneggen en van kunstmeststrooiers. Al is kunstmest strooien in Amerika in de meeste gevallen nog lang geen hightech.

 • De zon staat hoog aan de hemel... Wat doe je op een werktuigenbeurs dan om voor een betrekkelijk suf product als financiering of verzekeringen publiek de tent in te lokken? Deel gratis gekoelde drinkwaar uit. De heat index stond volgens de berichten op 98 graden Fahrenheit. Zeg maar een gevoelstemperatuur van zo'n 36 graden. Dan is voldoende drinken een must.

  De zon staat hoog aan de hemel... Wat doe je op een werktuigenbeurs dan om voor een betrekkelijk suf product als financiering of verzekeringen publiek de tent in te lokken? Deel gratis gekoelde drinkwaar uit. De heat index stond volgens de berichten op 98 graden Fahrenheit. Zeg maar een gevoelstemperatuur van zo'n 36 graden. Dan is voldoende drinken een must.

 • De nieuwe Optum van Case IH wordt geklassificeerd als een cvt-trekker die in gewicht behoorlijk lichter is dan een Magnum, en behoorlijk zwaarder dan een Puma. Eigenlijk een flink opgewaardeerde Puma, maar door de wijzigingen zoveel anders dat Case besloot hem ook een andere naam te geven. In de VS zien ze het vooral als een trekker voor de grootpakpers en de (triple) maaimachine. Vandaar dat de Optum 300 (313 pk motorvermogen maximaal) voor een grootpakpers stond, en voorzien van een fronthef. Moet de concurrentie aangaan met onder andere de John Deere 7R-serie.

  De nieuwe Optum van Case IH wordt geklassificeerd als een cvt-trekker die in gewicht behoorlijk lichter is dan een Magnum, en behoorlijk zwaarder dan een Puma. Eigenlijk een flink opgewaardeerde Puma, maar door de wijzigingen zoveel anders dat Case besloot hem ook een andere naam te geven. In de VS zien ze het vooral als een trekker voor de grootpakpers en de (triple) maaimachine. Vandaar dat de Optum 300 (313 pk motorvermogen maximaal) voor een grootpakpers stond, en voorzien van een fronthef. Moet de concurrentie aangaan met onder andere de John Deere 7R-serie.

 • Case IH benadrukt met een knappe 9380 dat het in 1996 de QuadTrac introduceerde, ook op de Farm Progress. De QuadTrack had als concept lange tijd min of meer het rijk alleen. Nu is er concurrentie van John Deere. Dat lijkt een logische verklaring waarom Case zich nadrukkelijk presenteert als 'Leader of the Track'. Met bijbehorend logo.

  Case IH benadrukt met een knappe 9380 dat het in 1996 de QuadTrac introduceerde, ook op de Farm Progress. De QuadTrack had als concept lange tijd min of meer het rijk alleen. Nu is er concurrentie van John Deere. Dat lijkt een logische verklaring waarom Case zich nadrukkelijk presenteert als 'Leader of the Track'. Met bijbehorend logo.

 • John Deere introduceert een trekker volgens het concept van de QuadTrac. De 9620 RX heeft een 620 pk Cummins-motor aan boord. Dat er geen Deere onder motorkap ligt te brommen, zou te maken hebben met de emissie-eisen (Fase IV, of Tier 4 final in de VS) waar hij aan moet voldoen.

  John Deere introduceert een trekker volgens het concept van de QuadTrac. De 9620 RX heeft een 620 pk Cummins-motor aan boord. Dat er geen Deere onder motorkap ligt te brommen, zou te maken hebben met de emissie-eisen (Fase IV, of Tier 4 final in de VS) waar hij aan moet voldoen.

 • Niet helemaal splinternieuw, wel redelijk recent: de DN345-kunstmeststrooier. In JD-kleuren en huisstijl, maar feitelijk een product van New Leader. Een echte rechttoe-rechtaan strooier waar je als Nederlander meer een kalkstrooier in ziet. Korte, vaste schoepen, en behalve de hoeveelheid valt er niet veel in te stellen. Over kant-op of kant-af strooien hoeven we het dus niet te hebben. Volgens de folder goed voor 12 ton kunstmest of 17,5 ton kalk. In kunstmest een maximale werkbreedte van 27 meter.

  Niet helemaal splinternieuw, wel redelijk recent: de DN345-kunstmeststrooier. In JD-kleuren en huisstijl, maar feitelijk een product van New Leader. Een echte rechttoe-rechtaan strooier waar je als Nederlander meer een kalkstrooier in ziet. Korte, vaste schoepen, en behalve de hoeveelheid valt er niet veel in te stellen. Over kant-op of kant-af strooien hoeven we het dus niet te hebben. Volgens de folder goed voor 12 ton kunstmest of 17,5 ton kalk. In kunstmest een maximale werkbreedte van 27 meter.

 • Merchandising is in de VS een serieuze kwestie. Logo's en merknamen zijn goed beschermd, en worden ook commercieel uitgebuit. John Deere spant de kroon met een merchandisingprogramma waar je een flinke winkel mee kunt inrichten. En dat doen ze dan ook. Aan klanten geen gebrek.

  Merchandising is in de VS een serieuze kwestie. Logo's en merknamen zijn goed beschermd, en worden ook commercieel uitgebuit. John Deere spant de kroon met een merchandisingprogramma waar je een flinke winkel mee kunt inrichten. En dat doen ze dan ook. Aan klanten geen gebrek.

 • Striptill is in de Midwest een wijdverbreide manier van zaaien. Alleen strookjes bewerken en daar in zaaien of bemesten. De Soil Warrior (= bodemkrijger) is zo'n machine. De bijzonderheid is dat hij luchtbalgen als veersysteem heeft. Het lijkt op balgen van de luchtvering van een vrachtwagen, maar dit zou een industrieel type luchtbalg zijn. Deze 9 meteruitvoering staat genoteerd voor $120.000. 24 meter (18 rijen) is ook leverbaar, maar dan moet je $400.000 meenemen (€105.000 respectievelijk €355.000).

  Striptill is in de Midwest een wijdverbreide manier van zaaien. Alleen strookjes bewerken en daar in zaaien of bemesten. De Soil Warrior (= bodemkrijger) is zo'n machine. De bijzonderheid is dat hij luchtbalgen als veersysteem heeft. Het lijkt op balgen van de luchtvering van een vrachtwagen, maar dit zou een industrieel type luchtbalg zijn. Deze 9 meteruitvoering staat genoteerd voor $120.000. 24 meter (18 rijen) is ook leverbaar, maar dan moet je $400.000 meenemen (€105.000 respectievelijk €355.000).

 • Drainage heeft in de Midwest altijd wel bestaan, maar won de laatste jaren behoorlijk aan belangstelling. Ook dit gaat natuurlijk op zijn Amerikaans. Vaak is er maar een beperkt slotenstelstel, waardoor drains vaak ondergronds op een dikke centrale buis worden aangesloten. Dat betekent een flinke sleuf graven. Af en toe graven ze een permanente sleuf voor ontwatering. Tesmec heeft daar wel een oplossing voor. Dit is het tweede exemplaar van een machine die een 1,50 meter brede sleuf graaft. Weegt 61 ton en kan tot 4,3 meter diep graven. Maar eens zo groot leveren ze ook. Voor de oppervlakkige mijnbouw bijvoorbeeld.

  Drainage heeft in de Midwest altijd wel bestaan, maar won de laatste jaren behoorlijk aan belangstelling. Ook dit gaat natuurlijk op zijn Amerikaans. Vaak is er maar een beperkt slotenstelstel, waardoor drains vaak ondergronds op een dikke centrale buis worden aangesloten. Dat betekent een flinke sleuf graven. Af en toe graven ze een permanente sleuf voor ontwatering. Tesmec heeft daar wel een oplossing voor. Dit is het tweede exemplaar van een machine die een 1,50 meter brede sleuf graaft. Weegt 61 ton en kan tot 4,3 meter diep graven. Maar eens zo groot leveren ze ook. Voor de oppervlakkige mijnbouw bijvoorbeeld.

 • Zuidberg heeft sinds vorig jaar een eigen vestiging in Cedar Falls (Iowa). Feitelijk in de achtertuin van de John Deere-vestigingen in Waterloo. Op dit moment zijn het de fronthefinrichtingen en -aftakassen die de omzet maken. Fronthefinrichtingen zijn in de VS nog uitzondering, maar dat begint wat te veranderen. Rupsbanden zijn er veel meer ingeburgerd. Zuidberg zit in dat deel van de markt nog in een verkenningsfase.

  Zuidberg heeft sinds vorig jaar een eigen vestiging in Cedar Falls (Iowa). Feitelijk in de achtertuin van de John Deere-vestigingen in Waterloo. Op dit moment zijn het de fronthefinrichtingen en -aftakassen die de omzet maken. Fronthefinrichtingen zijn in de VS nog uitzondering, maar dat begint wat te veranderen. Rupsbanden zijn er veel meer ingeburgerd. Zuidberg zit in dat deel van de markt nog in een verkenningsfase.

 • Claas is in de VS marktleider in de zelfrijdende hakselaars. De Xerion is er sinds vorig jaar te koop. Klein verschil is dat de trap voor de instap wat schuin naar buiten staat om makkelijker in te stappen. In Europa staat-ie steil, zelfs nog iets binnen de brandstoftank, omdat totale breedte hier altijd een punt is. In de VS kan de trekker probleemloos rondom op 710-brede banden op dubbellucht. $460.000 hebben ze het over (dik €400.000).

  Claas is in de VS marktleider in de zelfrijdende hakselaars. De Xerion is er sinds vorig jaar te koop. Klein verschil is dat de trap voor de instap wat schuin naar buiten staat om makkelijker in te stappen. In Europa staat-ie steil, zelfs nog iets binnen de brandstoftank, omdat totale breedte hier altijd een punt is. In de VS kan de trekker probleemloos rondom op 710-brede banden op dubbellucht. $460.000 hebben ze het over (dik €400.000).

 • De radiaalband is inmiddels ook in de VS een bekend fenomeen voor de grote trekkers. Hoewel er nog veel op diagonaalbanden rijden. Banden zijn vaak ook gevuld met calcium om extra gewicht te krijgen. Mitas toont (en demonstreert) de Pneutrac, die het midden houdt tussen een rupsband en een luchtband. Nog steeds experimenteel, maar wel heel bijzonder.

  De radiaalband is inmiddels ook in de VS een bekend fenomeen voor de grote trekkers. Hoewel er nog veel op diagonaalbanden rijden. Banden zijn vaak ook gevuld met calcium om extra gewicht te krijgen. Mitas toont (en demonstreert) de Pneutrac, die het midden houdt tussen een rupsband en een luchtband. Nog steeds experimenteel, maar wel heel bijzonder.

 • Aan Amerikaanse vlaggen geen gebrek. Sinds 9-11 hangt het land er voller mee dan ooit. Agco heeft de gewoonte om op landbouwbeurzen een trekker of een machine als aandachtstrekker volledig in de stars and stripes uit te dossen.

  Aan Amerikaanse vlaggen geen gebrek. Sinds 9-11 hangt het land er voller mee dan ooit. Agco heeft de gewoonte om op landbouwbeurzen een trekker of een machine als aandachtstrekker volledig in de stars and stripes uit te dossen.

 • Zaken doen is in Amerika keiharde business. Reclamespotjes ontzien de concurrentie bepaald niet. Agco maakte er werk van om in een 'Productivity lab' de continu variabele transmissie te demonstreren en de superioriteit van de Sisu-motoren uit de doeken te doen. Om dat nog eens goed duidelijk te maken, vergelijken ze zich graag met naam en toenaam met de directe concurrenten. Die worden daar trouwens niet zenuwachtig van: ook zij schuwen de directe confrontatie niet.

  Zaken doen is in Amerika keiharde business. Reclamespotjes ontzien de concurrentie bepaald niet. Agco maakte er werk van om in een 'Productivity lab' de continu variabele transmissie te demonstreren en de superioriteit van de Sisu-motoren uit de doeken te doen. Om dat nog eens goed duidelijk te maken, vergelijken ze zich graag met naam en toenaam met de directe concurrenten. Die worden daar trouwens niet zenuwachtig van: ook zij schuwen de directe confrontatie niet.

 • Fast is een fabrikant van spuitmachines. Overwegend getrokken, maar er zijn ook gedragen varianten. Het nieuwe van dit model is dat het de tank achterop heeft. Eerder bouwden ze alleen aparte spuitbomen die worden gevoed uit tanks die aan de zijkant van de trekker hangen. Naar keuze een 1.900 of 2.800 liter tank achterop. Links en rechts van de trekker zitten ook nog stalen tanks van 1.700 liter elk. Naar goed Amerikaans gebruik een centrifugaalpomp in plaats van een plunjerpomp. Werkbreedte 27 meter. Prijskaartje $30.000 (€27.000).

  Fast is een fabrikant van spuitmachines. Overwegend getrokken, maar er zijn ook gedragen varianten. Het nieuwe van dit model is dat het de tank achterop heeft. Eerder bouwden ze alleen aparte spuitbomen die worden gevoed uit tanks die aan de zijkant van de trekker hangen. Naar keuze een 1.900 of 2.800 liter tank achterop. Links en rechts van de trekker zitten ook nog stalen tanks van 1.700 liter elk. Naar goed Amerikaans gebruik een centrifugaalpomp in plaats van een plunjerpomp. Werkbreedte 27 meter. Prijskaartje $30.000 (€27.000).

Of registreer je om te kunnen reageren.