Mechanisatie

Foto & video 5356 x bekeken 23 reactieslaatste update:7 aug 2015

Multi-trekkertest: Zetor Major 80

Lelystad (Fl.) - De multi-trekkertest van Boerderij vergelijkt acht compacte boerentrekkers van rond de 58,8 kW (80 pk). Een impressie van de Zetor Major 80.

De kleine Tsjech is een prijsvechter met een zuinige motor. Op punten als hydrauliek en wendbaarheid laat hij steken vallen.

Foto

 • De naam Major verdween in 2004 bij Zetor. Sinds 2013 is hij weer terug, in een nieuw jasje. De trekker is geheel opgetrokken in de stijl van de grotere Proxima, zelfs de 4,2 litermotor is gelijk. In tegenstelling tot zijn voorganger is hij niet als smalspoortrekker te krijgen.

  De naam Major verdween in 2004 bij Zetor. Sinds 2013 is hij weer terug, in een nieuw jasje. De trekker is geheel opgetrokken in de stijl van de grotere Proxima, zelfs de 4,2 litermotor is gelijk. In tegenstelling tot zijn voorganger is hij niet als smalspoortrekker te krijgen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De Major oogt goed op zijn dikke 480/70 R34-sloffen. Die passen met slechts 3 centimeter tussenruimte maar net onder de lage spatborden.

  De Major oogt goed op zijn dikke 480/70 R34-sloffen. Die passen met slechts 3 centimeter tussenruimte maar net onder de lage spatborden.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Boven die spatborden, ver naar achteren, staat de wat ouderwetse zesstijlencabine. Hoewel de trekker duidelijk Oostblok-roots heeft, is de opbouw wel westers: dieseltank linksonder, uitlaat langs de A-stijl, hangende telescopische spiegels, vlakke vloer, en een motorkap die in één deel opent.

  Boven die spatborden, ver naar achteren, staat de wat ouderwetse zesstijlencabine. Hoewel de trekker duidelijk Oostblok-roots heeft, is de opbouw wel westers: dieseltank linksonder, uitlaat langs de A-stijl, hangende telescopische spiegels, vlakke vloer, en een motorkap die in één deel opent.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De bestuurder zit ver naar achteren. Naar opzij heeft hij opvallend veel zicht vanwege de lage spatborden. Naar voren laat de brede motorkap maar matig zicht tussen de wielen toe, hoewel het beter is dan bij de Steyr.

  De bestuurder zit ver naar achteren. Naar opzij heeft hij opvallend veel zicht vanwege de lage spatborden. Naar voren laat de brede motorkap maar matig zicht tussen de wielen toe, hoewel het beter is dan bij de Steyr.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Na een prima instap via een van de hoogste treden (55 cm) naar een vrij hoge cabinevloer (106 cm) zit je vlot in de stoel.

  Na een prima instap via een van de hoogste treden (55 cm) naar een vrij hoge cabinevloer (106 cm) zit je vlot in de stoel.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Kijk bij het dichttrekken van de deur uit voor beknelde vingers, met dank aan deze gascilinder.

  Kijk bij het dichttrekken van de deur uit voor beknelde vingers, met dank aan deze gascilinder.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Binnen een oase van eenvoud zonder veel knoppen en dergelijke. Daar lijkt dus ook niks kapot te kunnen.

  Binnen een oase van eenvoud zonder veel knoppen en dergelijke. Daar lijkt dus ook niks kapot te kunnen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Ergonomisch kan het hier en daar beter. De hydrauliekhendels priemen uit de zijconsole. Die heeft verder geen enkele functie.

  Ergonomisch kan het hier en daar beter. De hydrauliekhendels priemen uit de zijconsole. Die heeft verder geen enkele functie.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Uit de vloer onder de stoel steken de draaiknoppen voor daalsnelheid van de hef en het hakpedaal voor het differentieel.

  Uit de vloer onder de stoel steken de draaiknoppen voor daalsnelheid van de hef en het hakpedaal voor het differentieel.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De grote gele hendel links van de stoel is de typische Zetor-aftakaskoppeling. Die heeft hetzelfde formaat als de handrem. Hij dient ook als startonderbreker.

  De grote gele hendel links van de stoel is de typische Zetor-aftakaskoppeling. Die heeft hetzelfde formaat als de handrem. Hij dient ook als startonderbreker.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Op de achterbrug de schakeling van de toerentallen. Bij het verzetten van de hendel stoten de vingers al snel tegen een vetnippel bij de topstang.

  Op de achterbrug de schakeling van de toerentallen. Bij het verzetten van de hendel stoten de vingers al snel tegen een vetnippel bij de topstang.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Binnen kan het rumoerig zijn. Het soms toch mooie, vrachtwagenachtige geluid stoort bij kleine klussen niet.

  Binnen kan het rumoerig zijn. Het soms toch mooie, vrachtwagenachtige geluid stoort bij kleine klussen niet.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Het eigen blok bouwt Zetor in Brno ook in de Proxima's. Het blok scoort gemiddeld in de groep. Maximaal koppel is met 308 Nm redelijk, en dat haal je bij 1.603 toeren. De anderen hebben hier net wat minder toeren voor nodig.

  Het eigen blok bouwt Zetor in Brno ook in de Proxima's. Het blok scoort gemiddeld in de groep. Maximaal koppel is met 308 Nm redelijk, en dat haal je bij 1.603 toeren. De anderen hebben hier net wat minder toeren voor nodig.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Het maximaal verbruik is met 273,7 g/kWh netjes, en de 239 g/kWh bij maximaal vermogen is het zuinigst in de groep. De motor is uit te zetten met een ouderwetse stopknop, en de aftakaskoppeling moet je aantrekken om te starten, zoals bij elke Zetor. Binnenkort is de Major met een Deutz-motor te krijgen.

  Het maximaal verbruik is met 273,7 g/kWh netjes, en de 239 g/kWh bij maximaal vermogen is het zuinigst in de groep. De motor is uit te zetten met een ouderwetse stopknop, en de aftakaskoppeling moet je aantrekken om te starten, zoals bij elke Zetor. Binnenkort is de Major met een Deutz-motor te krijgen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De vier versnellingen van de eenvoudige 12V/12A-bak schakelen soepel. Niet strak, maar altijd raak. De pook heeft wel een lange slag. De groepenpook is ongesynchroniseerd en zit laag. Schakelend naar 'high' schampt de hand de zijconsole. Het schakelschema zit als een sticker op de voorruit.

  De vier versnellingen van de eenvoudige 12V/12A-bak schakelen soepel. Niet strak, maar altijd raak. De pook heeft wel een lange slag. De groepenpook is ongesynchroniseerd en zit laag. Schakelend naar 'high' schampt de hand de zijconsole. Het schakelschema zit als een sticker op de voorruit.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Er is helaas geen onder last schakelende omkeer. De hendel zit wel links onder het stuur, maar gaat vrij zwaar.

  Er is helaas geen onder last schakelende omkeer. De hendel zit wel links onder het stuur, maar gaat vrij zwaar.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De Major tilt met 2.250 kg het minst van de testtrekkers. Dat komt mede door de lage opbrengst van de pomp (50 l/min). De mechanisch bediende hefhendels voor positie en mengregeling bewegen bovendien wat zwaar, en ze staan dicht op elkaar.

  De Major tilt met 2.250 kg het minst van de testtrekkers. Dat komt mede door de lage opbrengst van de pomp (50 l/min). De mechanisch bediende hefhendels voor positie en mengregeling bewegen bovendien wat zwaar, en ze staan dicht op elkaar.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Afstandsbediening op het spatbord is er niet. Maar de cat. II-hef heeft wel prima hardware, zoals stabilisatoren met pen-gatvergrendeling en twee in hoogte verstelbare hefarmen.

  Afstandsbediening op het spatbord is er niet. Maar de cat. II-hef heeft wel prima hardware, zoals stabilisatoren met pen-gatvergrendeling en twee in hoogte verstelbare hefarmen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Een magere opbrengst van de pomp en dito druk (180 bar). Op 150 bar is nog maar 48 liter beschikbaar. Net als bij Iseki zien we eenvoudige koppelingen met stofpluggen.

  Een magere opbrengst van de pomp en dito druk (180 bar). Op 150 bar is nog maar 48 liter beschikbaar. Net als bij Iseki zien we eenvoudige koppelingen met stofpluggen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De Major ligt mooi vast op de weg. al hoort hij met 3.385 kg eigen gewicht bij de lichtere testkandidaten. De prima wielbasis van 223 cm draagt hier aan bij.

  De Major ligt mooi vast op de weg. al hoort hij met 3.385 kg eigen gewicht bij de lichtere testkandidaten. De prima wielbasis van 223 cm draagt hier aan bij.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Met 11,1 meter heeft de Zetor de grootste draaicirkel van alle trekkers.

  Met 11,1 meter heeft de Zetor de grootste draaicirkel van alle trekkers.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Remmen gaat zwaar. Ze pakken niet gelijkmatig op en blokkeren de wielen snel.

  Remmen gaat zwaar. Ze pakken niet gelijkmatig op en blokkeren de wielen snel.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De Major laat hier en daar punten liggen, maar steekt qua kostprijs met kop en schouders boven de rest uit. Met €33.470 ofwel €591 per kW is hij bijna drie keer goedkoper dan de Fendt. Alleen de McCormick komt in de buurt met €733 per kW.

  De Major laat hier en daar punten liggen, maar steekt qua kostprijs met kop en schouders boven de rest uit. Met €33.470 ofwel €591 per kW is hij bijna drie keer goedkoper dan de Fendt. Alleen de McCormick komt in de buurt met €733 per kW.

  Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • hornblower

  Zetor, prima trekker voor in crissis tijd, en als de prijzen goed zijn kun je er een buffer mee opbouwen. kortom het merk ZETOR prima trekker voor een boer vriendelijke prijs.

 • kleine boer

  Als je de deur dicht gooit weet je al meteen oja het was iets goedkoper als een andere......ieder zijn ding maar voor beetje arbeidsvreugde koop ik een jd en nee ik zeur niet over lagen melkprijs echt laag moet nog komen denk ik staat tegen over kan ook weer x hoog worden net als met het weer als je denkt het blijft nat komt de zon ook weer vanzelf

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • kleine boer

  @melkboer8 Als je 844 het opgeeft zou ik voor gebruikte 845 gaan die heb ik ook nog 1 kan je nog lang mee vooruit staan er zat te koop

 • Jan-Zonderland

  @Hornblower, die gedachte kwam ook bij mij op: DE toekomstige trekker voor melkveehoudend  Nederland. De tijd dat er een Fendt 714 Vario voor de hark en de schudder staat is voorbij.

 • Fleckie

  Ben blij dat we een basis MF 3640 hebben en die heeft de zelfde achter brug als de zetor maar dan met een veel betere moror er voor en de trekker beter doordacht en dat voor paarduizend € extra.

 • zon


  #6,Opties voor die MF kosten nogal veel geld.

 • Fleckie


  ZON: klopt voor het zelfde geld van de MF test uitvoering heb je ook een MF NE 5609 met een voorlader.
  Maar in het algemeen kun je ook beter ook actie trekker kopen.

 • hansvanbergen

  Ja maar voor 57000 koop je weer 2 Zetor Majors. Of 1 Zetor Crystal van 160 pk met 6 cilinder Deutz motor, 30x30 bak met automatische schakeling 4 aftakas snelheden en geveerde vooras.  En nee in tijden van crisis koopt niet ineens iedereen een Zetor.  Boeren kopen helemaal niks ook Zetor klanten niet. Alleen boeren met voldoende pk's tussen de oren en een rekenmachine hebben belangstelling voor een merk als Zetor maar ook die beuren minder voor de melk en de varkens. 

 • Fleckie


  Hier zijn de Zetors afgelopen winter vertrokken na vele vakanties bij de smid inverband met motor problemen en de koppeling. Meerprijs van de MFs toen was je in een paarjaar kwijt aan extra onderhoud.

 • kleine boer

  @ Hans Ja hans je vergeet ook stukje comfor nog denk niet dat je dat in euro's kan uittellen. Kun je trouwens de getallen nog vinden op je rekenmachine ze zullen onderhand wel weg gesleten zijn. en met al je getel wat het goedkoopst is nog klagen dat snap ik dan weer niet....

 • hansvanbergen

  Ja sorry kleine boer maar ik ben niet zo onder de indruk van jouw mechanisatie keuzes.  Zo duur mogelijk. Zo ver mogelijk weg. En dan supercomfortabel met de schop kuil afspaaien want er is geen frontlader. Wel 2 frontheffen maar daar heb je dan niks aan. Dan badend in comfort kuilvoersnijden dus continu getordeerd op de trekker zitten . En dan genietend van het groen gele succes met een sloop opraapwagen gras halen. Het heeft allemaal honderden duizenden euro's gekost. Het kost tienduizenden euro's per jaar aan verloren rente en het is zijn jaren 70 systemen.  dat is een beetje de indruk die ik eraan overhoudt eigenlijk.  Het lijkt mij allemaal veel slimmer sneller en met name veel goedkoper en beter te kunnen.

 • kleine boer

  Zie hans je komt niet verder als oefelt, Kuilsnijder hangt vaak in fronthef en kuilafspaaien hoeft niet tenzij ik maar weinig kuil voer ik heb namelijk matten van cnc (kort bij jou) opde kuil liggen met daarop grond die ik dan voorheen met kabel aan de fronthef er aftrok met grond en al en nu met knijpbak vd minishovel. Dus bijna tot geen spaai werk dus of jij dat sneller slimmer en beter kan? Maar goed er is er maar 1 de beste en dat blijf jij dat is zeker...

 • kleine boer

  @hans je kan het ook zo zien van al het geld wat jij aan superheffing hebt betaald de laatste jaren heb ik machines gekocht en daarme heb ik ook nog geen belasting betaald en hoef ik nu niet meteen te klagen over melkprijs

 • gjcamps

  @hans&kleine boer, het maakt wel emoties los zo'n zetor test. Ivm gering aantal draaiuren per jaar werk ik prima met afgeschreven spul, case 1255. Comforabel genoeg en geen electronica.

 • kleine boer

  @hans jij hebt ook flink quotum gekocht in het verleden ik 15 jr gelede 50000 l en dat was het en nu is ons quotum even groot alleen bij mij nie op de balans meer en bij jou? Mijn machines zijn nog wat waard hoe zit dat met jou melkquota ?

 • kleine boer

  @gjcamps prima tractor hier loopt nog case 845 plus wil hem voor geengeld kwijt staat voor bloter en of kmstrooier  En emoties tja heb al vaker geschreven ook aan hans ieder doet het op zijn mannier maar hans schrijft er  zelf bij dat hij allleen de beste mannier doet en tja dat botst met vele hier op de site. Roeien met riemen die je hebt en als de maas droog staat pomp je er water in en roei je verder en terug kijken of het gestoven heeft  heeft weinig zin.

 • Foxxy

  Jaar of 5 geleden uit het niets een Claas Ares op een engelse mechanisatie-site opgezocht .. 5 jaar oud, cabine iets verweerd, 21000 pond! full options

  Hier heen laten halen, met 36000 Euro stond ie hier op de dam inclusief nieuwe fronthef+pto .

  Jaartje later ook nog voorlader op laten bouwen .  Qua trekker hoef ik nooit anders !! Fijne topper !

  tweedehandsjes komen er hier nu zat ! staat leuke John Deere 120 pk,geveerde vooras,vario, voor rond 20.000 euro hier in de buurt

  Mijn ervaringen omtrent Zetor zijn : de prijs past bij de kwaliteit ! Geen trekker die je krom dr voor moet zetten, elk jaar !

 • kleine boer

  Foxxy dat vind hans v b veel te ver.....en voor dat geld koopt hij nieuwe.....

 • hansvanbergen

  Jaik herken het nog wel. Matten van cnc op de kuil. Inderdaad weer een jaren 70 oplossing. Maar het dekt de kuil natuurlijk bij lange na niet zo goed af als het dikke laag grond. Het wordt allemaal veel te warm vandaar dat iedereen er allang weer mee gestopt is.  Het is ook gewoon een gigantisch gepruts met die matten en een zooi.   Ik ben behoorlijk onder de indruk hoe een merk als JD ook in deze tijd verkoopt. Vergelijk het eens met Zetor. Zij zijn geheel gestopt met adverteren. JD daarentegen knalt er nog even flink tegenaan. Bij de artikelen over fosfaat die 20.000 keer per dag gelezen werden hadden zij banners. En het werkt wel. Mensen leasen toch weer een nieuwe JD onlangs de slechte tijden en de verkoop van Zetor zakt verder weg. En je leest nu mooi hoe ze het tussen de oren adverteren.  Intressant vind ik.

 • kleine boer

  Uh hans lezen ik schrijf toch heel duidelijk dat ik het met grond en al vd kuil af haal. En warm tja moet je bij je loonwerker zijn die kuilt veel te snel hier zelf kuilen ja we hebben ook nog vrij nieuwe stautmann en jd op de kuil en dat broeit niet dat was in de jaren 70 niet en bij ons nog steeds niet dus. Gigantisch gepruts is met schop zand in de voorlader bak scheppen.... Zou je bijna een keer uitnodigen bij me thuis maar ja ga je echt alles afkraken wat je ziet dus ik pas ervoor. Vraag je bijna buren maar x hoe het er hier uit ziet marc lamers scheert hier mijn koeien elk jaar... of frans erps ook uit die hoek.  Ik kijk vanaf de weg wel naar jou verdubbelde stal en je opgeruimde erf.... zeker druk met andere zaken of heb je uitgerekend dat het niet rendabel is beetje opruimen....

 • hansvanbergen

  Is dat limburgse gastvrijheid 2.0 iemand bijna uitnodigen? Maar ik heb het 35 jaar geleden genoeg gezien dat geprul met matten. tegenwoordig heb je schuiven voor op de frontlader waarmee je het zand van de kuil afschuift. Ik doe het zelf gewoon met een modderschuif en daarna schep ik het op. Met de voorlader. Maar ja die heb jij niet. Is met 6 a 7000 euro ook best een dure machine. Maar als je een goedkopere trekker gekocht had als bv een Zetor had dat er wel afgekund. En dan kun je spreken van comfort. Nu niet.  Je kunt zelf ook zien waar het grote prijsverschil vandaan komt. 1 De peperdure marketing. Werkt welgoed want geloofd echt serieus dat je comfabelere betere trekkers hebt. 2 De verkoopadvsiseurs. Zou toegevoegde waarde kunnen hebben als ze kennis en ervaring meebrachten. Dat hebben bij jouw niet gedaan. 3 De dure blinkende showroom op een duur industrie terrein. 4 vijf opeenvolgende faillietsementen van machine leveranciers. Kost ook klauwen met geld. Tot sluit en daarmee sluit ik af. Het enige wat je op mijn erf zult aantreffen zijn lege, verreidbare kalverhokken.

 • kleine boer

  ja hans je bent de beste maar ik ruil niet met je en zeker niet met je manier van werken. Maar ja als je niet meer te besteden hebt dan doe je het goed....

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.