Mechanisatie

Foto & video 18343 x bekeken 19 reacties

Diepploegen met 600 pk

Bijker Bulldozerverhuur uit Rouveen bouwde zelf een diepploeg. Het bedrijf heeft er ongeveer 600 pk aan vermogen voor staan. Dit komt onder meer van een Cat D8 uit 1954.

Richard Kimmann uit Lutten wilde de grond van zijn nieuwe, 62 hectare grote akkerbouwkavel in Hoogeveen verbeteren. Onder meer door de grond tot 190 cm diep te laten ploegen verwacht Kimmann dat de percelen geschikt zijn voor akkerbouw. Door te diepploegen breekt hij een diep liggende oerlaag en haalt hij zand naar boven, om zo het waterbergend en –leverend vermogen van de grond verbeteren. Een deel van de kosten verdient hij terug door een grotere plaatsingsruimte aan fosfaat. Kimmann verplaatst zijn akkerbouwbedrijf van Lutten naar Hoogeveen. Bijker Bulldozerverhuur uit Rouveen bouwde speciaal voor deze klus een ploeg. Het heeft er ongeveer 600 pk aan vermogen voor staan. Dit komt onder meer van een Cat D8 uit 1954.

Laatste reacties

 • kuiken007

  geleuf niet dat ze daar helemaal 1.90 ploegen

 • kalkar

  Wat heeft dit met de plaatsingsruimte van fosfaat te maken? En, wordt de vruchtbaarheid beter wanneer je puur zand naar boven haalt?

 • boerjust

  nee 1,90 is volgens mij een stukj dieper...

 • leo,s vriend

  Tot 1.90 staat er.....

 • wbrooymans

  je krijgt meer fosfaatruimte omdat het perceel nu wss in pw waarde laag valt. het gaat ook niet om vele kilo's meer. hij zal toch nog jaren nodig hebben om dit perceel vol productief te krijgen.

 • ed12345


  De andere D8 zal niet zo bar veel jonger zijn  Het zegt veel over de spreekwoordelijke kwaliteit van Caterpillar

  De D8 H was zo populair dat Caterpillar  enkele jaren geleden ze hier in Noord America aanbood van AtotZ gereviseerd op de fabriek

 • geen boer

  idd mooi die onverwoestbare dingen. Zag vorige jaar zomer in Montana twee witte kniktrekkers die ik nog nooit eerder gezien had. Goed in de banden en netjes onderhouden op een net bedrijf (niet de junkyards die je veel ziet), maar met ouderwets design. Na enig googelen bleek dat die dingen (Big Bud) in de 80'er jaren daar vlakbij in Havre met industriele componenten gemaakt werden. Fabriekje ging failliet, maar de grotere exemplaren worden tot op de dag van vandaag bijgehouden omdat ze eenvoudig, sterk en betrouwbaar zijn.
  https://www.youtube.com/watch?v=mFkwQlF_BTA

 • wil agri

  Een grond word niet zomaar akkerbouw waardig door het te diepploegen. En het terugverdienen met fosfaatruimte klinkt niet logisch. Dan moet hij als doel hebben om alles in dierlijke mest aan te voeren en er op gokken dat mest prijzen nog verder gaan stijgen. 
  Dat moet als akkerbouwer niet je insteek zijn is mijn idee

 • Grazer

  Die boer krijgt er wel bonte grond voor terug. Zal inderdaad jaren duren voor dat deze grond weer goed funcioneert. 

 • Kaiser

  Ik zie het voordeel er ook niet van in. Het lijkt meer een handeling voor de show en een plek op boerderij .nl.  Kijk mij eens ploegen!!!!!

 • kalkar

  Graag antwoord op de vraag wat het doet voor de vruchtbaarheid van de grond wanneer je zoveel ( wit) zand naar de bouwvoor brengt. Is volgens mij compleet verkeerd, hoe zwarter hoe beter.

 • veldzicht

  Hij zal toch wel weten wat hij doet,er zat ook een diep liggende oerlaag die gebroken moest worden.

 • kiekdoares


  Wat een kapitaalvernietiging.

 • kalkar

  Veldzicht, die kun je toch kapot krijgen door diep te woelen?

 • veldzicht

  kalkar,dat lijkt mij  ook, maar ik heb er totaal geen verstand van,hier heb je alleen maar gras en een beetje maisland.

 • landboer


  Waardeloos dat diepploegen ,heb een perceel waar dat in het verleden ook gebeurt is ,toen om de draagkracht te verbeteren,nou, de vruchtbaarheid komt nooit terug ,en de draagkracht is alleen verbeterd als er gras op staat ,de koeien vertrappen het minder snel. Maar als bouwland werkt het averechts ,er zit geen bodem meer in ,normaal zak je alleen door de ploegvoor van ong. 25 cm ,nu veel verder! De doorlatendheid is de eerste jaren sterk verbeterd maar dan slibt het langzaam weer dicht.

 • Peltjes

  In 1998 heb ik mijn natste perceel (dalgrond die met de maisoogst finaal kapot gereden was) laten spitten met een kraan.  Na 3 jaar laten draineren en nu is het een van de beste percelen die ik heb. De machinist (zeer bekwaam met meer dan 20 jaar ervaring) spit in banen. Eerst bouwvoor eraf dan veen  met zand vermengen en dan de bouwvoor weer terug. Een laagte die niet te ver van een kop zit kan hij op die manier ook opvullen. Kilveren was nadien niet nodig. Kreeg wel meer onkruiddruk door onkruidzaad die in het veen zat. Kosten 3000 euro/ha. Heb er geen dag spijt van gehad. Inmiddels 20 ha. gedaan. 

 • M.harmsen

  maar waarom de mooie zwarte ploegzool onderin ploegen en schraal geel zand naar boven halen? Ik niet begrijp.

 • groot731

  denk ook wat grof wit zand kan de doorlaatbaarheid van de bouwvoor sterk verbeteren als je een wat dichtgeslipte weinig vochtdoorlatende/lemige bouwvoor hebt.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.