Mechanisatie

Foto & video 6632 x bekeken 1 reactielaatste update:7 aug 2015

Multi-trekkertest: Kubota M8560

Lelystad (Fl.) - De multi-trekkertest van Boerderij vergelijkt acht compacte boerentrekkers van rond de 58,8 kW (80 pk). Een impressie van de Kubota M8560.

De M8560 blijkt een dorstige middenmoter met een enorme hefkracht. Hier en daar is er een ergonomische misser, maar in het algemeen steekt alles strak in elkaar.

Foto

 • Multi-trekkertest: Kubota M8560
  Foto: Jan Willem Schouten
 • De Kubota heeft prima looks met een klein rank neusje. Net als de Iseki heeft hij een portaal-vooras en de degelijkheid uit de jaren 80.

  De Kubota heeft prima looks met een klein rank neusje. Net als de Iseki heeft hij een portaal-vooras en de degelijkheid uit de jaren 80.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Enorme meedraaiende voorspatborden en spatbordverbreders achter. De afwerking is op zich prima, kleine details daargelaten.

  Enorme meedraaiende voorspatborden en spatbordverbreders achter. De afwerking is op zich prima, kleine details daargelaten.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Met een ruime wielbasis van 228 cm is het gedrag op de weg prima.

  Met een ruime wielbasis van 228 cm is het gedrag op de weg prima.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Alleen de MF stuurt korter dan de Kubota, die toch nog een draaicirkel haalt van 8,42 meter. Hiervoor zijn wel 4,75 stuuromwentelingen nodig.

  Alleen de MF stuurt korter dan de Kubota, die toch nog een draaicirkel haalt van 8,42 meter. Hiervoor zijn wel 4,75 stuuromwentelingen nodig.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Het plastic gereedschapskistje is pover en kan niet helemaal open.

  Het plastic gereedschapskistje is pover en kan niet helemaal open.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Een rode sticker 'Passed Chief Inspector' op het dashboard moet een verse chauffeur vertrouwen geven.

  Een rode sticker 'Passed Chief Inspector' op het dashboard moet een verse chauffeur vertrouwen geven.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Grote verrassing bij de hefmeting was de Kubota met een dikke 4.960 kg! Veel meer dan de anderen, en meer dan twee keer zoveel als de zwakste broeder Zetor.

  Grote verrassing bij de hefmeting was de Kubota met een dikke 4.960 kg! Veel meer dan de anderen, en meer dan twee keer zoveel als de zwakste broeder Zetor.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De stabilisatoren van de hef hebben een mooie pen-gat verstelling. De trekkrachtregeling loopt over de topstang.

  De stabilisatoren van de hef hebben een mooie pen-gat verstelling. De trekkrachtregeling loopt over de topstang.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De mechanische afstandsbediening achterop is een drama. Met de als een ratel werkende hendel is het lastig de juiste positie te vinden.

  De mechanische afstandsbediening achterop is een drama. Met de als een ratel werkende hendel is het lastig de juiste positie te vinden.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De Kubota heeft met 50 cm de meeste bodemvrijheid, en ook de cabinevloerhoogte is met 109 cm behoorlijk. De laagste traptrede 53 cm is netjes en geeft een prima instap.

  De Kubota heeft met 50 cm de meeste bodemvrijheid, en ook de cabinevloerhoogte is met 109 cm behoorlijk. De laagste traptrede 53 cm is netjes en geeft een prima instap.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De cabinestijlen binnen zijn niet bekleed. Kleur, knoppen, klokkenwerk en bekleding ademen de bouwwijze van Nissans en Toyota's uit de jaren 80.

  De cabinestijlen binnen zijn niet bekleed. Kleur, knoppen, klokkenwerk en bekleding ademen de bouwwijze van Nissans en Toyota's uit de jaren 80.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Het forse en te brede dashboard klapt niet mee. Er zitten zes ventilatieopeningen in, gericht op de knieën. Geen in het plafond.

  Het forse en te brede dashboard klapt niet mee. Er zitten zes ventilatieopeningen in, gericht op de knieën. Geen in het plafond.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De zijconsole oogt ordentelijk, ingedeeld met schakelpook, hef, hydrauliek, handgas en overige knoppen.

  De zijconsole oogt ordentelijk, ingedeeld met schakelpook, hef, hydrauliek, handgas en overige knoppen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De Kubota 36/36-bak heeft een hi-lo die soepel oppakt; alleen in lo brandt er een schildpadlampje. De trekker loopt 41 km/u. De versnellingen schakelen mechanisch als bij John Deere, en vooral van 4 naar 5 gaat dat weinig intuïtief.

  De Kubota 36/36-bak heeft een hi-lo die soepel oppakt; alleen in lo brandt er een schildpadlampje. De trekker loopt 41 km/u. De versnellingen schakelen mechanisch als bij John Deere, en vooral van 4 naar 5 gaat dat weinig intuïtief.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Een ergonomische misser is de plek van de hi-lo. Hier stoot je veel te gemakkelijk met de knie tegenaan waardoor de trekker direct schakelt. Elk nadeel heeft zijn voordeel; je kunt de hi-lo ook bewust met de knie schakelen.

  Een ergonomische misser is de plek van de hi-lo. Hier stoot je veel te gemakkelijk met de knie tegenaan waardoor de trekker direct schakelt. Elk nadeel heeft zijn voordeel; je kunt de hi-lo ook bewust met de knie schakelen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De omkeershuttle is redelijk te bedienen, maar weinig subtiel. Je moet hem ver optillen. Het optillen is wel als handmatige koppeling te gebruiken.

  De omkeershuttle is redelijk te bedienen, maar weinig subtiel. Je moet hem ver optillen. Het optillen is wel als handmatige koppeling te gebruiken.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De twee korte hendeltjes voor positie en mengregeling laten zich zwaar bedienen. Ze schieten snel langs de begrenzing als die is ingesteld.

  De twee korte hendeltjes voor positie en mengregeling laten zich zwaar bedienen. Ze schieten snel langs de begrenzing als die is ingesteld.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Een moderne druk-draaiknop voor de aftakas op de zijconsole, maar tegelijk een ouderwetse hendel op de achterbrug voor 540-750 toeren. Een lampje in het dashboard geeft het toerental weer.

  Een moderne druk-draaiknop voor de aftakas op de zijconsole, maar tegelijk een ouderwetse hendel op de achterbrug voor 540-750 toeren. Een lampje in het dashboard geeft het toerental weer.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De vloer is uiteraard vlak, maar er zit een behoorlijke uitstulping onder de pedalen. Het differentieel inschakelen gaat via een hakpedaal. Dit heeft wel een lampje in het dashboard.

  De vloer is uiteraard vlak, maar er zit een behoorlijke uitstulping onder de pedalen. Het differentieel inschakelen gaat via een hakpedaal. Dit heeft wel een lampje in het dashboard.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De Kubota-motor scoort beter dan de Agco Power in de Iseki, maar komt niet hoger in ranglijst door zijn lage koppel van 292,5 Nm. Tijdens de Maha-test bleek het verbruik hevig te schommelen, maar tussen 1.300 en 1.700 toeren blijft het binnen redelijke marges.

  De Kubota-motor scoort beter dan de Agco Power in de Iseki, maar komt niet hoger in ranglijst door zijn lage koppel van 292,5 Nm. Tijdens de Maha-test bleek het verbruik hevig te schommelen, maar tussen 1.300 en 1.700 toeren blijft het binnen redelijke marges.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Dit is de enige trekker waar de uitlaat niet langs een cabinestijl is weggewerkt en dus in het zicht staat. De M8560 DTHQ kost in geteste uitvoering €50.700. De vanafprijs is €48.335. Per kilowatt kost de trekker €900,50.

  Dit is de enige trekker waar de uitlaat niet langs een cabinestijl is weggewerkt en dus in het zicht staat. De M8560 DTHQ kost in geteste uitvoering €50.700. De vanafprijs is €48.335. Per kilowatt kost de trekker €900,50.

  Foto: Jan Willem Schouten

Eén reactie

 • peter 103

  Het grootste probleem van deze trekker is het lage eigen gewicht, hef is wel sterk maar hij gaat de voor wielen echt niet op de grond houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.