Mechanisatie

Foto & video 18 reacties

Trekker met giertank in de Maas

Een trekker met mesttank bij Maren-Kessel haalde de overkant niet. De combinatie rolde van de pont en belande in de Maas. Het was de tweede trekker die de loonwerker in drie dagen tijd op dezelfde plek verloor.

Foto

 • Het zal je maar gebeuren: je wilt de rivier oversteken met je Fendt met volle mesttank. Er staan een paar auto's op, maar je past er nog precies achter. Nog voor de pont kan vertrekken, glijdt de hele combinatie het water in.

  Het zal je maar gebeuren: je wilt de rivier oversteken met je Fendt met volle mesttank. Er staan een paar auto's op, maar je past er nog precies achter. Nog voor de pont kan vertrekken, glijdt de hele combinatie het water in.

  Foto: AS Media
 • Het ongeval gebeurde maandag 1 juni 2015 op de pont tussen Maren-Kessel en Alem (N.-Br.). De pont kon niet vertrekken omdat deze achter te ver door hing. De combinatie moest een stukje achteruitrijden om van plek te wisselen met auto's voor hem.

  Het ongeval gebeurde maandag 1 juni 2015 op de pont tussen Maren-Kessel en Alem (N.-Br.). De pont kon niet vertrekken omdat deze achter te ver door hing. De combinatie moest een stukje achteruitrijden om van plek te wisselen met auto's voor hem.

  Foto: AS Media
 • Doordat de kabelklem van de pont er niet op stond, reed de trekker niet achteruit het talud op, maar werd de pont van de kant geduwd. De trekker hing toen al een eind boven het water en verdween uit beeld toen de pont afdreef.</p>
<p>De chauffeur kwam met de schrik vrij. Hij voelde het niet te keren onheil aankomen en sprong snel uit de trekker op de klep van de pont.

  Doordat de kabelklem van de pont er niet op stond, reed de trekker niet achteruit het talud op, maar werd de pont van de kant geduwd. De trekker hing toen al een eind boven het water en verdween uit beeld toen de pont afdreef.

  De chauffeur kwam met de schrik vrij. Hij voelde het niet te keren onheil aankomen en sprong snel uit de trekker op de klep van de pont.

  Foto: AS Media
 • De trekker en de tank raakten op hun kant in het water. De Fendt verdween compleet onder water, van de tank kwamen alleen de wielen en de bemester nog boven.

  De trekker en de tank raakten op hun kant in het water. De Fendt verdween compleet onder water, van de tank kwamen alleen de wielen en de bemester nog boven.

  Foto: AS Media
 • Het was niet de eerste keer. Drie dagen eerder haalde een andere trekker van hetzelfde loonbedrijf met dezelfde tank al natte voeten. <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/230438872/Tractor+rijdt+met+giertank+het+water+in+bij+Maren-Kessel,+pont+vaart+hele+dag+niet+[FOTOS].aspx" target="_blank">De trekker stond toen tot de cabine in het water</a>. Ook toen dreef de pont af omdat de pontbestuurder de kabelklem niet had bevestigd. ,,Maar daarvoor is het in het bestaan van de Maasveren niet eerder voorgekomen. Dat het zo gebeurt en twee keer zo kort na elkaar, is puur toeval", volgens John van den Akker van stichting Maasveren.

  Het was niet de eerste keer. Drie dagen eerder haalde een andere trekker van hetzelfde loonbedrijf met dezelfde tank al natte voeten. De trekker stond toen tot de cabine in het water. Ook toen dreef de pont af omdat de pontbestuurder de kabelklem niet had bevestigd. ,,Maar daarvoor is het in het bestaan van de Maasveren niet eerder voorgekomen. Dat het zo gebeurt en twee keer zo kort na elkaar, is puur toeval", volgens John van den Akker van stichting Maasveren.

  Foto: AS Media
 • Vanwege de afstand en het grote gewicht kwam er een hele grote kraan aan te pas om het gevaarte uit het water te liften. Van Grinsven rukte uit met de grootste kraan die het bedrijf bezit. Deze heft 250 ton op drie meter afstand. Op de 25 meter afstand waar de mesttank hier lag, is die nog altijd goed voor een hefvermogen van 50 ton. Genoeg om deze combinatie van 40 ton op het droge te brengen.

  Vanwege de afstand en het grote gewicht kwam er een hele grote kraan aan te pas om het gevaarte uit het water te liften. Van Grinsven rukte uit met de grootste kraan die het bedrijf bezit. Deze heft 250 ton op drie meter afstand. Op de 25 meter afstand waar de mesttank hier lag, is die nog altijd goed voor een hefvermogen van 50 ton. Genoeg om deze combinatie van 40 ton op het droge te brengen.

  Foto: AS Media
 • Nadat de kraan is vlak gezet door de achterste wielen op een grote plaat te rijden, kon de hijsklus beginnen.

  Nadat de kraan is vlak gezet door de achterste wielen op een grote plaat te rijden, kon de hijsklus beginnen.

  Foto: AS Media
 • De ongevalslocatie van bovenaf gezien.

  De ongevalslocatie van bovenaf gezien.

  Foto: AS Media
 • Een duiker bevestigde kettingen aan de hijsogen op de mesttank. Waarna de tank eerst rechtop werd gezet, om vervolgens te worden leeggepompt.

  Een duiker bevestigde kettingen aan de hijsogen op de mesttank. Waarna de tank eerst rechtop werd gezet, om vervolgens te worden leeggepompt.

  Foto: AS Media
 • Als de tank leeg is, wordt de combinatie verder op de kant getrokken. De trekker hing nog aan de stuurcilinder vast aan de tank. Na het zekeren van de trekker werd de combinatie ontkoppeld en kon ook de trekker geborgen worden. De hele bergingsoperatie duurde zes uur.

  Als de tank leeg is, wordt de combinatie verder op de kant getrokken. De trekker hing nog aan de stuurcilinder vast aan de tank. Na het zekeren van de trekker werd de combinatie ontkoppeld en kon ook de trekker geborgen worden. De hele bergingsoperatie duurde zes uur.

  Foto: AS Media

Laatste reacties

 • somporn

  Duur grapje en je had toch verwacht dat ze van de eerste keer hadden geleerd en de kabelklem hadden gebruikt,gemakzucht of puur nalatigheid?

 • Jacco Keuper


  Het vergrendelen van de kabelklem is handwerk, zo vernam ik van de rederij. De pont wilde wegvaren, dus had de pontbestuurder de vergrendeling eraf gehaald. Door de ongunstige gewichtsverdeling kwam het vaartuig echter niet van de plek, omdat de achterkant op de betonnen ondergrond lag. Een ongewone situatie waarin de pontbestuurder verplaatsen van zijn lading als enige oplossing zag. In de hektiek is het weer vergrendelen van de kabel over het hoofd gezien.
  Dus geen gemakzucht, maar een menselijke fout. Pech die, doordat je op het water zit, direct grotere gevolgen heeft als wanneer je een trekker of auto even op de handrem vergeet te zetten.

 • Gerd

  een Fendt mit geele Felgen????

 • Bart_B

  Gemakzucht wanneer dezelfde pompvaarder voor de tweede maal vergeet de pond vast te leggen! 
  De quote van meneer vd Akker klopt ook niet. Afgelopen zomer lag er in drongelen ook een wagen hooi in het water omdat de pond eronder uit vaarde

 • flyinghollander

  @Gerd misschien even naar Pearle?

 • trijnie

  Goede oefening, weer wat geleerd.
  Positief blijven.

 • Barneveldsei

  Tijd voor een brug, een pond is maar een noodoplossing van vroeger. 

 • piet 5162

  Nou Trijnie het zijn Limbo s • Jan Veltkamp


  @Bart B. Er staat dat er eerder op dit pond geen soortgelijke ongelukken gebeurt zijn.

 • pietje31


  Piet 5162 probeer eens wat vaker van je erf af te komen.

  In de tekst staat Noord- Brabant, dus waarschijnlijk geen Limbo's!!!

  Dat je niet weet waar Maren-Kessel ligt is nog daar aan toe, maar in combinatie met niet lezen??

 • haam

  Even apeldoorn bellen

 • eppenzolder


  Pont met een d......?

 • Sylke


  Jammer dat de fotograaf geen foto`s heeft van de berging van de trekker

  Het lijkt of hioj halverwege de berging is weggegaan. Jammer.

 • koestal

  was ie leeg of vol  ?

 • Jacco Keuper

  @ Sylke (#13):
  Beelden van de berging van de trekker waren inderdaad helaas niet beschikbaar.

  @ Koestal (#14):
  De tank was vol toen die te water ging.

 • Cor Van Pelt

  Natuurlijk,de beste stuurlui staan an de wal!!!

 • gerald1975


  In gevolg maar een stukie omrijden.....

 • koestal

  Het was zo te zien een zodebemester,veel boeren hebben nog volle mestputten,dat is ook een probleem

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.