Mechanisatie

Foto & video 2 reacties

John Deere en Lanz museumthema van het jaar

De OTMMZ, de Oldtimer Tractor en Motorenclub Midden-Zeeland, in ’s-Gravenpolder opende vorige week de deuren van hun museum. Ieder jaar staat in het teken van een ander thema.

Foto

 • <p>Het trekkermuseum van de Oldtimer Tractor en Motorenclub Midden-Zeeland, kortweg OTMMZ, opende voor de achttiende keer de deuren met een nieuwe collectie trekkers. Elk jaar wordt als thema een bepaald trekkermerk gekozen waarmee dan door de leden een collectie wordt samengesteld. Deze is het hele seizoen in het trekkermuseum bij 's-Gravenpolder in Zeeland te bezichtigen. Dit jaar is het thema John Deere en Lanz.</p>

  Het trekkermuseum van de Oldtimer Tractor en Motorenclub Midden-Zeeland, kortweg OTMMZ, opende voor de achttiende keer de deuren met een nieuwe collectie trekkers. Elk jaar wordt als thema een bepaald trekkermerk gekozen waarmee dan door de leden een collectie wordt samengesteld. Deze is het hele seizoen in het trekkermuseum bij 's-Gravenpolder in Zeeland te bezichtigen. Dit jaar is het thema John Deere en Lanz.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Het trekkermuseum is de laatste jaren flink uitgebreid. Er is nu een 400 vierkante meter vloeroppervlak beschikbaar. Ieder jaar wordt weer een mooi overzicht trekkers getoond.</p>

  Het trekkermuseum is de laatste jaren flink uitgebreid. Er is nu een 400 vierkante meter vloeroppervlak beschikbaar. Ieder jaar wordt weer een mooi overzicht trekkers getoond.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Een fraai rijtje Lanz-trekkers. De meest rechtse is een watergekoelde tweetakt type D-2216 uit 1956. Daarnaast een recenter type D-2416 eind jaren vijftig. Inmiddels was Lanz door John Deere overgenomen en werd een groot deel van de voorraad in de kleuren van John Deere overgespoten en op de markt gebracht als John Deere-Lanz. De daarnaast opgestelde bruine trekker is een Lanz van hetzelfde type uit 1956, maar niet - zoals bijna gebruikelijk - in bijna nieuwstaat teruggebracht maar enkel grondig gereinigd en geconserveerd.</p>

  Een fraai rijtje Lanz-trekkers. De meest rechtse is een watergekoelde tweetakt type D-2216 uit 1956. Daarnaast een recenter type D-2416 eind jaren vijftig. Inmiddels was Lanz door John Deere overgenomen en werd een groot deel van de voorraad in de kleuren van John Deere overgespoten en op de markt gebracht als John Deere-Lanz. De daarnaast opgestelde bruine trekker is een Lanz van hetzelfde type uit 1956, maar niet - zoals bijna gebruikelijk - in bijna nieuwstaat teruggebracht maar enkel grondig gereinigd en geconserveerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Een wat afwijkende Lanz is deze D-5506 met bijnaam 'boerenbulldog' uit 1952. Deze heeft de gloeikop niet aan de voorkant, maar aan de zijkant. Terwijl de zwaardere typen Lanz veelal werden ingezet op grote bedrijven en bij loonwerkers was dit een meer allround type op kleinere bedrijven.</p>

  Een wat afwijkende Lanz is deze D-5506 met bijnaam 'boerenbulldog' uit 1952. Deze heeft de gloeikop niet aan de voorkant, maar aan de zijkant. Terwijl de zwaardere typen Lanz veelal werden ingezet op grote bedrijven en bij loonwerkers was dit een meer allround type op kleinere bedrijven.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Sommige trekkers hebben een bewogen geschiedenis achter de rug, zoals hier de meest linkse Lanz. Hij werd even na de watersnood in 1953 afgeleverd bij een loonwerker en kon alleen bij eb op plaats van bestemming komen. Na enkele jaren is de trekker verkocht en diende bij een volgende eigenaar als onderpand voor een schuld. Na enkele omzwervingen werd de trekker ingezet bij het rooien van boomgaarden. Een stevige beugel werd aan de voorkant gemonteerd en dan maar duwen tegen de boom. De huidige eigenaar heeft de machine gerestaureerd en ter beschikking gesteld voor de tentoonstelling.</p>

  Sommige trekkers hebben een bewogen geschiedenis achter de rug, zoals hier de meest linkse Lanz. Hij werd even na de watersnood in 1953 afgeleverd bij een loonwerker en kon alleen bij eb op plaats van bestemming komen. Na enkele jaren is de trekker verkocht en diende bij een volgende eigenaar als onderpand voor een schuld. Na enkele omzwervingen werd de trekker ingezet bij het rooien van boomgaarden. Een stevige beugel werd aan de voorkant gemonteerd en dan maar duwen tegen de boom. De huidige eigenaar heeft de machine gerestaureerd en ter beschikking gesteld voor de tentoonstelling.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Een aandachttrekker is wel deze John Deere Waterloo type B voor rijenteelt uit eind jaren dertig. Het was niet alleen de fabrikant die het uiterlijk van een trekker bepaalde. Er werden meer en meer industriële ontwerpers ingeschakeld. Het resultaat is hier een rank, bijna elegant ontwerp van de hand van Henry Dreyfuss. Zijn styling heeft meer dan 20 jaar het uiterlijk van John Deere-trekkers beïnvloed.</p>

  Een aandachttrekker is wel deze John Deere Waterloo type B voor rijenteelt uit eind jaren dertig. Het was niet alleen de fabrikant die het uiterlijk van een trekker bepaalde. Er werden meer en meer industriële ontwerpers ingeschakeld. Het resultaat is hier een rank, bijna elegant ontwerp van de hand van Henry Dreyfuss. Zijn styling heeft meer dan 20 jaar het uiterlijk van John Deere-trekkers beïnvloed.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Van 1947 tot 1952 produceerde John Deere deze rupstrekker model MC. Van 1939 tot 1947 werd door Lindemann Brothers het chassis van enkele types John Deere van rupsen voorzien. In 1947 kocht John Deere dit bedrijf op en ging onder eigen naam rupstrekkers produceren. De sobere uitvoering van de zitplaats en bediening laat zien dat in die tijd chauffeurscomfort nog niet hoog in het vaandel stond.</p>

  Van 1947 tot 1952 produceerde John Deere deze rupstrekker model MC. Van 1939 tot 1947 werd door Lindemann Brothers het chassis van enkele types John Deere van rupsen voorzien. In 1947 kocht John Deere dit bedrijf op en ging onder eigen naam rupstrekkers produceren. De sobere uitvoering van de zitplaats en bediening laat zien dat in die tijd chauffeurscomfort nog niet hoog in het vaandel stond.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Vanaf de eerste openingsdag is er belangstelling voor de collectie. Verhoudingsgewijs werden er in de jaren vijftig meer John Deere-trekkers voor rijenteelt geleverd dan andere types van deze fabrikant. Enkele van deze modellen staan dit jaar met informatie ter bezichtiging in het trekkermuseum.</p>

  Vanaf de eerste openingsdag is er belangstelling voor de collectie. Verhoudingsgewijs werden er in de jaren vijftig meer John Deere-trekkers voor rijenteelt geleverd dan andere types van deze fabrikant. Enkele van deze modellen staan dit jaar met informatie ter bezichtiging in het trekkermuseum.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Een fraai gerestaureerd model H voor rijenteelt. Dit was met 15 pk en een 2 cilinder motor een betrekkelijk lichte maar populaire trekker. Van deze werden er vanaf 1938 uiteindelijk 60.000 gebouwd.</p>

  Een fraai gerestaureerd model H voor rijenteelt. Dit was met 15 pk en een 2 cilinder motor een betrekkelijk lichte maar populaire trekker. Van deze werden er vanaf 1938 uiteindelijk 60.000 gebouwd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Hier een indruk hoe de trekkers staan opgesteld. Op de voorgrond links een John Deere model R. Dit was in 1949 de eerste John Deere met dieselmotor en het laatste model dat met een letter werd aangeduid. Rechts een John Deere 510. Vanaf 1952 werden de modellen aangegeven met een nummer.</p>

  Hier een indruk hoe de trekkers staan opgesteld. Op de voorgrond links een John Deere model R. Dit was in 1949 de eerste John Deere met dieselmotor en het laatste model dat met een letter werd aangeduid. Rechts een John Deere 510. Vanaf 1952 werden de modellen aangegeven met een nummer.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Naast het thema van het jaar is er een vrijwel constante collectie van stationaire motoren. Twee relatief forse exemplaren zijn deze 9 pk van Anglo Belgian Company en een 7 pk Victoria van Bristol Wagon and Carriage Works Co. Ltd. De Victoria is de oudste, maar beide zijn bijna een eeuw oud.</p>

  Naast het thema van het jaar is er een vrijwel constante collectie van stationaire motoren. Twee relatief forse exemplaren zijn deze 9 pk van Anglo Belgian Company en een 7 pk Victoria van Bristol Wagon and Carriage Works Co. Ltd. De Victoria is de oudste, maar beide zijn bijna een eeuw oud.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>De eerste openingsdag wordt traditioneel opgeluisterd met ringrijden op klassieke trekkers. Hier verricht Bas Martens met Lanz Bulldog D-3606 uit begin jaren vijftig zijn kunstje. Dat deed hij goed want hij haalde de meeste punten en mocht met de wisselbeker naar huis.</p>

  De eerste openingsdag wordt traditioneel opgeluisterd met ringrijden op klassieke trekkers. Hier verricht Bas Martens met Lanz Bulldog D-3606 uit begin jaren vijftig zijn kunstje. Dat deed hij goed want hij haalde de meeste punten en mocht met de wisselbeker naar huis.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Voor de openingshandeling wordt altijd een prominent persoon uitgenodigd. Dit jaar had wethouder Weststrate van de gemeente Borsele de eer de officiële ring te steken. Hem werd hiervoor een Schluter AS22 uit 1955 ter beschikking gesteld. Eigenaar Rick Nieuwenhuijse rijdt mee op het spatbord. Schluter participeerde begin jaren tachtig nog in Eurotrac. Het merk Schluter  is inmiddels geschiedenis.</p>

  Voor de openingshandeling wordt altijd een prominent persoon uitgenodigd. Dit jaar had wethouder Weststrate van de gemeente Borsele de eer de officiële ring te steken. Hem werd hiervoor een Schluter AS22 uit 1955 ter beschikking gesteld. Eigenaar Rick Nieuwenhuijse rijdt mee op het spatbord. Schluter participeerde begin jaren tachtig nog in Eurotrac. Het merk Schluter  is inmiddels geschiedenis.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Leo Zwemer steekt de ring en werd uiteindelijk derde met zijn Fordson Major uit eind jaren veertig. Ook voor Fordson was dit de eerste trekker met dieselmotor. Deze werd geproduceerd in Dagenham Engeland. Na de watersnood in 1953 moest de voedselproductie in het zuidwesten weer zo snel mogelijk op gang komen, toen had dat nog prioriteit. In het kader van de Marshallhulp werd het zuidwesten bij voorrang gemechaniseerd omdat veel materiaal en werkpaarden verloren waren gegaan. Door de betrekkelijk korte aanvoerroute vanuit Engeland werden deze trekkers massaal in het zuidwesten geleverd.</p>

  Leo Zwemer steekt de ring en werd uiteindelijk derde met zijn Fordson Major uit eind jaren veertig. Ook voor Fordson was dit de eerste trekker met dieselmotor. Deze werd geproduceerd in Dagenham Engeland. Na de watersnood in 1953 moest de voedselproductie in het zuidwesten weer zo snel mogelijk op gang komen, toen had dat nog prioriteit. In het kader van de Marshallhulp werd het zuidwesten bij voorrang gemechaniseerd omdat veel materiaal en werkpaarden verloren waren gegaan. Door de betrekkelijk korte aanvoerroute vanuit Engeland werden deze trekkers massaal in het zuidwesten geleverd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Twee deelnemers met een Fordson super Major en een Lanz Bulldog lijken de te volgen tactiek te bespreken.</p>

  Twee deelnemers met een Fordson super Major en een Lanz Bulldog lijken de te volgen tactiek te bespreken.

  Foto: Anton Dingemanse
 • <p>Jong geleerd is oud gedaan, maar de pedalen van deze Farmall zitten wel erg ver weg. Goed is hier te zien dat de verlichting net niet aan de voorkant maar net voor de bestuurdersplaats zit. Handig voor het werk in een rijenteelt.</p>

  Jong geleerd is oud gedaan, maar de pedalen van deze Farmall zitten wel erg ver weg. Goed is hier te zien dat de verlichting net niet aan de voorkant maar net voor de bestuurdersplaats zit. Handig voor het werk in een rijenteelt.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Mooie reportage, maar voor de correcte geschiedschrijving toch even de opmerking dat de unstyled John Deeres geen ontwerp zijn van Henrey Dreyfuss. De Dreyfuss studios uit New York zijn juist verantwoordelijk voor de 'styled' modellen twee cilinder. De eerste ontwerpen dateren uit 1938. 'Early styled' is te herkennen aan de panzitting en de naam John Deere staat dan nog met grote letters in de achterassen gegoten. In de oorlogsjaren was het rustig aan met het doorvoeren van wijzigingen die betrekking hadden op luxe voorzieningen. Pas na de oorlog is er flink ingezet op modernisering van het uiterlijk. Op min of meer dezelfde wijze was Raymond Loewy bij International Harvester verantwoordelijk voor het moderne uiterlijk van de Farmall trekkers. En ook bedenker van het IH-log dat vanaf die tijd altijd is gebruikt. Naast heel veel bekende ontwerpen van Loewy, onder andere de GreyHound bussen en nog tientallen andere legendarische ontwerpen.

   

   

 • ed12345


  pinkeltje jij wist het en ik dacht het Dryefus ontwierp het plaat om de trekker neus of carossarie voor zo ver je bij die trekkers uit die tijd zoiets kon noemen

Of registreer je om te kunnen reageren.