Mechanisatie

Foto & video 4728 x bekeken laatste update:14 aug 2015

Multi-trekkertest: McCormick X5.30 PowerPlus

Doetinchem (Gld.) - De multitrekkertest van Boerderij vergelijkt zeven trekkers met elkaar. Een impressie van de X5.30 PowerPlus van McCormick.

Alles is nieuw: design, cabine en motor. De McCormick heeft veel potentie, maar de trekker is beperkt in zijn hydrauliek en wendbaarheid.

Foto

 • Overzichtelijke zijconsole. Over het algemeen is de logica achter de bediening van de diverse functies goed.

  Overzichtelijke zijconsole. Over het algemeen is de logica achter de bediening van de diverse functies goed.

 • De stuurconsole klapt mooi weg met een pedaal, en de bijrijdersstoel klapt veerbelast. In combinatie met de 107 cm lage cabinevloer stap je vlot in.

  De stuurconsole klapt mooi weg met een pedaal, en de bijrijdersstoel klapt veerbelast. In combinatie met de 107 cm lage cabinevloer stap je vlot in.

 • Het zicht naar voren is top door de hoge voorruit en het brede glazen dakluik.

  Het zicht naar voren is top door de hoge voorruit en het brede glazen dakluik.

 • De grote deuren in de vierstijlencabine (147 cm lang x 146 cm breed) openen met 70 cm erg wijd. Dat is een risico. Desondanks is de doorgang tussen de A-stijl en het spatbord klein.

  De grote deuren in de vierstijlencabine (147 cm lang x 146 cm breed) openen met 70 cm erg wijd. Dat is een risico. Desondanks is de doorgang tussen de A-stijl en het spatbord klein.

 • Zijdelings is het zicht door het ontbreken van de B-stijlen uiteraard perfect. Er zijn genoeg schijnwerpers en de airco is sterk.

  Zijdelings is het zicht door het ontbreken van de B-stijlen uiteraard perfect. Er zijn genoeg schijnwerpers en de airco is sterk.

 • De 36V/12A Argo-bak heeft drie groepen, gecodeerd met de hiervoor niet erg gangbare symbolen schildpad, mens en haas. Naast de vier versnellingen zijn er drie powershifttrappen die alleen voorruit werken.

  De 36V/12A Argo-bak heeft drie groepen, gecodeerd met de hiervoor niet erg gangbare symbolen schildpad, mens en haas. Naast de vier versnellingen zijn er drie powershifttrappen die alleen voorruit werken.

 • De koppelingsknop zit in de derde versnelling te ver weg. Schakelen en shuttelen gaan soepel. De knoppen voor de powershift liggen te diep in de pook verzonken.

  De koppelingsknop zit in de derde versnelling te ver weg. Schakelen en shuttelen gaan soepel. De knoppen voor de powershift liggen te diep in de pook verzonken.

 • De agressiviteit van de omkeer verstel je in tien stappen, de actieve instelling is te zien in een display.

  De agressiviteit van de omkeer verstel je in tien stappen, de actieve instelling is te zien in een display.

 • Met knoppen op het spatbord bedien je hef en aftakas. Deze zijn beveiligd: om de aftakas buiten permanent te laten draaien moet je eerst binnen het stoelcontact uitschakelen, en dan de knop buiten langer dan 6 seconden drukken. Anders draait de stomp slechts een paar seconden.

  Met knoppen op het spatbord bedien je hef en aftakas. Deze zijn beveiligd: om de aftakas buiten permanent te laten draaien moet je eerst binnen het stoelcontact uitschakelen, en dan de knop buiten langer dan 6 seconden drukken. Anders draait de stomp slechts een paar seconden.

 • In de testuitvoering is slechts één hefstang verstelbaar. De gemiddelde hefkracht is 4,7 ton, en dat stijgt als de hef hoger komt. De hefweg is met 73 cm het langst van alle testtrekkers.

  In de testuitvoering is slechts één hefstang verstelbaar. De gemiddelde hefkracht is 4,7 ton, en dat stijgt als de hef hoger komt. De hefweg is met 73 cm het langst van alle testtrekkers.

 • De Perkins-motor is samen met FPT gebouwd. Deze levert 75 kW (102 pk). Aan de aftakas haalt de trekker 67 kW (91 pk) Ook heeft de McCormick een boost, maar tijdens de meting maakte dit maar 2 kW (2,7 pk) verschil. Bij het maximaal vermogen is hij met 260 g/kWh zuinig.

  De Perkins-motor is samen met FPT gebouwd. Deze levert 75 kW (102 pk). Aan de aftakas haalt de trekker 67 kW (91 pk) Ook heeft de McCormick een boost, maar tijdens de meting maakte dit maar 2 kW (2,7 pk) verschil. Bij het maximaal vermogen is hij met 260 g/kWh zuinig.

 • De 25 liter die je aan de transmissie kunt onttrekken is gemiddeld. De X5 verscheen met twee mechanische ventielen en is alleen te krijgen met 63 liter tandwielpomp. Eén aansluiting levert 66 liter, waar het groepsgemiddelde op 76 liter ligt.

  De 25 liter die je aan de transmissie kunt onttrekken is gemiddeld. De X5 verscheen met twee mechanische ventielen en is alleen te krijgen met 63 liter tandwielpomp. Eén aansluiting levert 66 liter, waar het groepsgemiddelde op 76 liter ligt.

 • Remmen en sturen gaat precies, en het stuur heeft maar 3,5 omwentelingen nodig van links naar rechts. De draaicirkel is met 10,8 meter wat groter dan het gemiddelde in de groep (10,2 meter).

  Remmen en sturen gaat precies, en het stuur heeft maar 3,5 omwentelingen nodig van links naar rechts. De draaicirkel is met 10,8 meter wat groter dan het gemiddelde in de groep (10,2 meter).

 • Met 2,35 meter heeft de trekker de op twee na kortste wielbasis. Toch ligt de X5 veel rustiger op de weg dan de Kubota. Met 72 dB(A) op topsnelheid en 74 dB(A) aan de aftakas is hij lekker stil.

  Met 2,35 meter heeft de trekker de op twee na kortste wielbasis. Toch ligt de X5 veel rustiger op de weg dan de Kubota. Met 72 dB(A) op topsnelheid en 74 dB(A) aan de aftakas is hij lekker stil.

Of registreer je om te kunnen reageren.