Mechanisatie

Foto & video 5 reactieslaatste update:26 mrt 2015

Zeven trekkers met voorlader

Hoeveel trekker leveren de verschillende merken als een boer komt shoppen met, zeg, €75.000 in zijn portemonnee? Boerderij testte zeven aangeleverde kandidaten op hun prestaties.

Foto

 • <p>Een budget van rond 75K, 100 pk, vierwielaandrijving en een voorlader. Dat waren de simpele eisen aan de testkandidaten. Uitvoering, maar ook prestaties verschilden enorm. Testkandidaten zijn: Case IH Farmall 95 U Pro, Deutz Fahr 5100 C, John Deere 6090 RC, Kubota M9960, McCormick X5.30, New Holland T5.95 DualCommand en de Valtra N93. De merken Claas, MF en Fendt lieten het afweten. Ze hebben óf geen passend model óf ze konden niet onder de bovengrens van €75.000 blijven.</p>

  Een budget van rond 75K, 100 pk, vierwielaandrijving en een voorlader. Dat waren de simpele eisen aan de testkandidaten. Uitvoering, maar ook prestaties verschilden enorm. Testkandidaten zijn: Case IH Farmall 95 U Pro, Deutz Fahr 5100 C, John Deere 6090 RC, Kubota M9960, McCormick X5.30, New Holland T5.95 DualCommand en de Valtra N93. De merken Claas, MF en Fendt lieten het afweten. Ze hebben óf geen passend model óf ze konden niet onder de bovengrens van €75.000 blijven.

 • <p>Case IH Farmall 95 U Pro - De Farmall U uit de CNH-stal heeft zijn tegenhanger in de New Holland T5 (die wij ook testen). Behalve de goede FPT-motor en het cabineframe, heeft hij door de ZF-bak en de Bosch-hydrauliek meer gemeen met de Steyrs. Directe voorganger is de CS Pro, de laatste trekker uit St. Valentin met een Sisu-motor.</p>

  Case IH Farmall 95 U Pro - De Farmall U uit de CNH-stal heeft zijn tegenhanger in de New Holland T5 (die wij ook testen). Behalve de goede FPT-motor en het cabineframe, heeft hij door de ZF-bak en de Bosch-hydrauliek meer gemeen met de Steyrs. Directe voorganger is de CS Pro, de laatste trekker uit St. Valentin met een Sisu-motor.

 • <p>Deutz Fahr 5100 C - De 5-serie telt bijzonder veel modellen en uitvoeringen. Behalve onze 5 C met compacte cabine is er ook de 5G, de 5 TTV met traploze bak, en de 5 P met een grotere cabine. De 5 C uit Treviglio (It.) is ook te koop als Same Virtus J en als Lamborghini Nitro R. Hij heeft vier aftakastoerentallen en een drietraps powershift.</p>

  Deutz Fahr 5100 C - De 5-serie telt bijzonder veel modellen en uitvoeringen. Behalve onze 5 C met compacte cabine is er ook de 5G, de 5 TTV met traploze bak, en de 5 P met een grotere cabine. De 5 C uit Treviglio (It.) is ook te koop als Same Virtus J en als Lamborghini Nitro R. Hij heeft vier aftakastoerentallen en een drietraps powershift.

 • <p>John Deere 6090 RC - De goed afgewerkte RC is een kruising tussen de 5R (cabine) en de 6030-serie (frame). Aan boord is een viertraps powershift. Load-sensing is standaard. Daarnaast zijn drie aftakastoerentallen en een geveerde vooras verkrijgbaar. Veel opties bleven achterwege door het 75K-budget.</p>

  John Deere 6090 RC - De goed afgewerkte RC is een kruising tussen de 5R (cabine) en de 6030-serie (frame). Aan boord is een viertraps powershift. Load-sensing is standaard. Daarnaast zijn drie aftakastoerentallen en een geveerde vooras verkrijgbaar. Veel opties bleven achterwege door het 75K-budget.

 • <p>Kubota M9960DTHQ - De M60-serie heeft een dorstige viercilindermotor van Kubota zelf, en is de lichtste in de groep. Kubota had graag met zijn M110 GX meegedaan, maar dan is de 100 pk-grens ver overschreden. De afwerking is van hoge kwaliteit en de meeste componenten komen uit eigen huis. De testuitvoering is €15.000 goedkoper dan ons maximumbudget.</p>

  Kubota M9960DTHQ - De M60-serie heeft een dorstige viercilindermotor van Kubota zelf, en is de lichtste in de groep. Kubota had graag met zijn M110 GX meegedaan, maar dan is de 100 pk-grens ver overschreden. De afwerking is van hoge kwaliteit en de meeste componenten komen uit eigen huis. De testuitvoering is €15.000 goedkoper dan ons maximumbudget.

 • <p>McCormick X5.30 powerPlus - De X5-serie is nog maar net geïntroduceerd, en tijdens de test zat deze trekker zelfs nog in het voorseriestadium. Hij volgt de T-Max-serie en de X50-serie op. Bij zustermerk Landini is de trekker in het blauw te krijgen als Serie 5. De zuinige 3,4 liter Perkins-motor is samen met FPT (Fiat/ New Holland) ontwikkeld.</p>

  McCormick X5.30 powerPlus - De X5-serie is nog maar net geïntroduceerd, en tijdens de test zat deze trekker zelfs nog in het voorseriestadium. Hij volgt de T-Max-serie en de X50-serie op. Bij zustermerk Landini is de trekker in het blauw te krijgen als Serie 5. De zuinige 3,4 liter Perkins-motor is samen met FPT (Fiat/ New Holland) ontwikkeld.

 • <p>New Holland T5.95 - De T5 is opvolger van de TL-A en T5000. De T5 is de tegenhanger van de Case IH in de test. Toch delen de trekkers ditmaal alleen de zuinige motor en de cabine. Verder is de T5 uit Jesi anders, en hier sober uitgevoerd. In hetzelfde vermogenssegment heeft New Holland ook de TD5.95 en de T4.95 te koop.</p>

  New Holland T5.95 - De T5 is opvolger van de TL-A en T5000. De T5 is de tegenhanger van de Case IH in de test. Toch delen de trekkers ditmaal alleen de zuinige motor en de cabine. Verder is de T5 uit Jesi anders, en hier sober uitgevoerd. In hetzelfde vermogenssegment heeft New Holland ook de TD5.95 en de T4.95 te koop.

 • <p>Valtra N93 HiTech 5 - Alweer de derde generatie van de N-serie. De N93 werd in 2012 geïntroduceerd. Dit is veel trekker voor je geld, mede door de HiTech 5-bak. Onder de kap de Agco-driecilinder (Sisu) die ook in de MF 5600-serie zit. De cabine zat ook op zowel de grote N- als de T-serie.</p>

  Valtra N93 HiTech 5 - Alweer de derde generatie van de N-serie. De N93 werd in 2012 geïntroduceerd. Dit is veel trekker voor je geld, mede door de HiTech 5-bak. Onder de kap de Agco-driecilinder (Sisu) die ook in de MF 5600-serie zit. De cabine zat ook op zowel de grote N- als de T-serie.

 • <p>Door ons maximumbudget verscheen het ene merk met een compleet uitgeklede trekker, terwijl anderen met de meest luxe uitvoering deze bovengrens niet eens haalden.</p>

  Door ons maximumbudget verscheen het ene merk met een compleet uitgeklede trekker, terwijl anderen met de meest luxe uitvoering deze bovengrens niet eens haalden.

 • <p>Tijdens de test zijn ook de voorladers apart aan de tand gevoeld. Hier komt Boerderij later op terug.</p>

  Tijdens de test zijn ook de voorladers apart aan de tand gevoeld. Hier komt Boerderij later op terug.

 • <p>De Valtra beurt met 5,2 ton verreweg het meest. De Kubota moet genoegen nemen met 4,4 ton. Gemiddeld tillen de trekkers 4,7 ton.</p>

  De Valtra beurt met 5,2 ton verreweg het meest. De Kubota moet genoegen nemen met 4,4 ton. Gemiddeld tillen de trekkers 4,7 ton.

 • <p>De powershiftbakken zijn zowel in het land, bij voorladerwerk als op de weg (tijdens een 50 kilometer lange rit) uitvoerig getest.</p>

  De powershiftbakken zijn zowel in het land, bij voorladerwerk als op de weg (tijdens een 50 kilometer lange rit) uitvoerig getest.

 • <p>Het vermogen en dieselverbruik mat Deula WestWestfalen-Lippe met een vermogensmeter van Maha.</p>

  Het vermogen en dieselverbruik mat Deula WestWestfalen-Lippe met een vermogensmeter van Maha.

 • <p>De hydraulische opbrengst is gemeten over één ventiel. John Deere scoort met 97 liter en Deutz-Fahr levert 60 liter. Het groepsgemiddelde ligt op 76 liter. Lees het complete testverslag in de Boerderij van 24 maart.</p>

  De hydraulische opbrengst is gemeten over één ventiel. John Deere scoort met 97 liter en Deutz-Fahr levert 60 liter. Het groepsgemiddelde ligt op 76 liter. Lees het complete testverslag in de Boerderij van 24 maart.

Laatste reacties

 • hillmanje

  De John Deere 6RC serie heeft niet dezelfde cabine als de 6R, maar het cabine frame van de vroegere 5-serie.

 • Jan-Zonderland

  Ik heb wat moeite met het woord `knuisten` in het verhaal. Beetje streotyp voor een boer met eeltige handen met kromme vingers, rode zakdoek om de nek en een vettige pet op zijn weerbastige hoofd.
  Verder is het m.i. niet zo zinvol om trekkers voor deze test te selecteren op basis van bruto verkoopprijs, hoewel het waarschijnlijk niet anders zal kunnen daar niemand de netto verkoopprijs kan of wil geven maar dan zou het een veel reeeler beeld geven van wat er te koop is voor genoemd bedrag.

 • pinkeltje


  Punt is dat je alleen te weten komt wat je voor dat bedrag kunt kopen als je ook werkelijk zaken gaat doen. Prijzen die leveranciers opgeven voor dit soort vergelijkingen heb je niet veel aan. Bruto - netto - boeren worden nog altijd graag een rad voor ogen gedraaid. Willen allemaal horen dat ze lekker veel voor de inruil hebben gekregen of een mooie korting hebben bedongen. Dat geeft een goed gevoel en de fabrikanten doen er graag aan mee om dat gevoel overeind te houden. Kun je ze ook maar moeilijk kwalijk nemen want zo gaat het er in de boze buitenwereld blijkbaar onvermijdelijk aan toe.

 • Jan-Zonderland

  Dan moet een Boerderijverslaggever zich eens voor gaan doen als under cover pseudo koper.

 • hansvanbergen


  Door simpelweg het model te googelen komje vanzelf een (demo) trekker tegen die ergens te koop staat en weet je de prijs. . Airco lijkt me wel belangrijk als je stallen of schuren inrijdt. De ramen kunnen gemakkelijk beslaan. Op een erf kunnen mensen of een hond rondlopen. Levensgevaarlijk dus als de ramen beslagen zijn.  Automatische powershift lijkt me ook handig op een voorladertrekker omdat je opschept in de laagste versnelling en dan toch weg wilt rijden tot zo'n 12 km/h. Vergt dus veel geschakel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.