Mechanisatie

Foto & video 7740 x bekeken laatste update:13 mrt 2015

Instapper Strautmann Sherpa

Bad Laer (D) - De Sherpa is het nieuwe basismodel zelfrijder bij Strautmann. Overbodige luxe ging overboord. Maar de basis bleef en de prijs werd vriendelijker.

Foto

 • De Strautmann SF-line is te koop met alle denkbare luxe die in de markt te krijgen is. Dit heeft echter ook een prijs die lang niet alle boeren past. Daarom komt Strautmann met een nieuwe instapper: de Sherpa.

  De Strautmann SF-line is te koop met alle denkbare luxe die in de markt te krijgen is. Dit heeft echter ook een prijs die lang niet alle boeren past. Daarom komt Strautmann met een nieuwe instapper: de Sherpa.

  Foto: Michel Velderman
 • De kleine en eenvoudigere zelfrijder werd op de Eurotier vorig jaar voorgesteld. Strautmann haakt hiermee in op de trend naar kleinere en goedkopere zelfrijders die ook bij andere fabrikanten al te zien was. Boerderij probeerde de 14-kuubs versie met enkele vijzel.

  De kleine en eenvoudigere zelfrijder werd op de Eurotier vorig jaar voorgesteld. Strautmann haakt hiermee in op de trend naar kleinere en goedkopere zelfrijders die ook bij andere fabrikanten al te zien was. Boerderij probeerde de 14-kuubs versie met enkele vijzel.

  Foto: Michel Velderman
 • De Sherpa heeft slechts enkele kenmerken van de bestaande SF-lijn. Zo is er de herkenbare cabine met voldoende verlichting en een wegklapbaar raampje in de deur.

  De Sherpa heeft slechts enkele kenmerken van de bestaande SF-lijn. Zo is er de herkenbare cabine met voldoende verlichting en een wegklapbaar raampje in de deur.

  Foto: Michel Velderman
 • Bekend is ook de Fast-Cut-invoer met verzameltrommel en snijmes. Die laat een gladde kuilwand achter. Voor los gestorte producten klapt het mes omhoog en neemt de verzameltrommel het product direct op.

  Bekend is ook de Fast-Cut-invoer met verzameltrommel en snijmes. Die laat een gladde kuilwand achter. Voor los gestorte producten klapt het mes omhoog en neemt de verzameltrommel het product direct op.

  Foto: Michel Velderman
 • De Perkins-motor is niet rechts náást maar links áchter de cabine gezet. Dat geeft meer zicht naar rechts, maar het komt de gewichtsverdeling en de bereikbaarheid voor het onderhoud niet ten goede.

  De Perkins-motor is niet rechts náást maar links áchter de cabine gezet. Dat geeft meer zicht naar rechts, maar het komt de gewichtsverdeling en de bereikbaarheid voor het onderhoud niet ten goede.

  Foto: Michel Velderman
 • De Fase IIIA-motor (geen AdBlue nodig) is alleen vanonder de opvoerband te bereiken. De hefcilinder beperkt dan de toegankelijkheid.

  De Fase IIIA-motor (geen AdBlue nodig) is alleen vanonder de opvoerband te bereiken. De hefcilinder beperkt dan de toegankelijkheid.

  Foto: Michel Velderman
 • Achter op de mengwagen is plaats genoeg voor een motor, en dat zou ook het geluidsniveau indammen. Strautmann kiest er juist voor daar een brandstoftank en bordes te plaatsen, en een flink contragewicht.

  Achter op de mengwagen is plaats genoeg voor een motor, en dat zou ook het geluidsniveau indammen. Strautmann kiest er juist voor daar een brandstoftank en bordes te plaatsen, en een flink contragewicht.

  Foto: Michel Velderman
 • De watergekoelde Perkins levert 106 kW (144 pk) en daarom is de Sherpa ook niet met de standaard Strautmann frees te krijgen waar immers meer vermogen uit een zescilinder voor nodig is.

  De watergekoelde Perkins levert 106 kW (144 pk) en daarom is de Sherpa ook niet met de standaard Strautmann frees te krijgen waar immers meer vermogen uit een zescilinder voor nodig is.

  Foto: Michel Velderman
 • De Sherpa heeft geen vierwielbesturing of vierwielaandrijving. De stuuruitslag van 55 graden van de achteras maakt de zelfrijder echter wendbaar genoeg.

  De Sherpa heeft geen vierwielbesturing of vierwielaandrijving. De stuuruitslag van 55 graden van de achteras maakt de zelfrijder echter wendbaar genoeg.

  Foto: Michel Velderman
 • Op 'onze' 25 km/u-uitvoering was de stoel en vooras geveerd en de achteras star. Ook de laadarm is met stikstofdemping geveerd. De standaard 15 km/u-uitvoering heeft geen geveerde vooras. Een 40 km/uur-uitvoering is er niet.

  Op 'onze' 25 km/u-uitvoering was de stoel en vooras geveerd en de achteras star. Ook de laadarm is met stikstofdemping geveerd. De standaard 15 km/u-uitvoering heeft geen geveerde vooras. Een 40 km/uur-uitvoering is er niet.

  Foto: Michel Velderman
 • Ook een Canbus-bediening voor het automatisch en op volgorde bedienen van functies ontbreekt. Op zich geen probleem, want in de cabine zijn knoppen en joystick voor de frees logisch te bedienen.

  Ook een Canbus-bediening voor het automatisch en op volgorde bedienen van functies ontbreekt. Op zich geen probleem, want in de cabine zijn knoppen en joystick voor de frees logisch te bedienen.

  Foto: Michel Velderman
 • Er is een knop voor het in- en uitschakelen van de hydraulische tegenmessen (optie), een aparte knop voor de losdeuren en één voor het starten van de vijzel.

  Er is een knop voor het in- en uitschakelen van de hydraulische tegenmessen (optie), een aparte knop voor de losdeuren en één voor het starten van de vijzel.

  Foto: Michel Velderman
 • Opties zijn een mineralen vultrechter met een vijzel die buiten de kuip is te schakelen, en een uitgebreid pakket met werklampen en camera’s zowel in de kuip en achterop.

  Opties zijn een mineralen vultrechter met een vijzel die buiten de kuip is te schakelen, en een uitgebreid pakket met werklampen en camera’s zowel in de kuip en achterop.

  Foto: Michel Velderman
 • De weeginrichting is de EZ 3600 van DigiStar. Deze kan vele rantsoenen opslaan.

  De weeginrichting is de EZ 3600 van DigiStar. Deze kan vele rantsoenen opslaan.

  Foto: Michel Velderman
 • De spiegels zijn verwarmd, tegen condensvorming in de stal

  De spiegels zijn verwarmd, tegen condensvorming in de stal

  Foto: Michel Velderman
 • Ook is er een automatisch smeersysteem, en een airco.

  Ook is er een automatisch smeersysteem, en een airco.

  Foto: Michel Velderman
 • Bij het openen van de deuren kantelt direct een glijgoot naar buiten om het voer verder van de wagen te lossen

  Bij het openen van de deuren kantelt direct een glijgoot naar buiten om het voer verder van de wagen te lossen

  Foto: Michel Velderman
 • Opvallend: geen magneet bij de uitvoer, maar optioneel twee magneten op de vijzel om ‘scherp’ te vangen. Eén magneet zit aan de voet en één in de top van de vijzel. Voor het leegmaken van de magneet moet je wel in de kuip kruipen.

  Opvallend: geen magneet bij de uitvoer, maar optioneel twee magneten op de vijzel om ‘scherp’ te vangen. Eén magneet zit aan de voet en één in de top van de vijzel. Voor het leegmaken van de magneet moet je wel in de kuip kruipen.

  Foto: Michel Velderman
 • De Sherpa-instapper kost met €115.000 ongeveer €30.000 minder dan bestaande Strautmann SF's.

  De Sherpa-instapper kost met €115.000 ongeveer €30.000 minder dan bestaande Strautmann SF's.

  Foto: Michel Velderman

Of registreer je om te kunnen reageren.