Mechanisatie

Foto & video 1 reactielaatste update:27 mrt 2015

Grootste getrokken spuit in Europa

Stadskanaal (Gr.) - Dubex komt met de Maxtor II. Deze heeft een inhoud van 16.500 liter en is daarmee de grootste tandemasser-spuitmachine van Europa.

Foto

 • <p>Alweer zo'n tien jaar geleden verraste Dubex de wereld met de Velton-tandemasser met 12.000 liter tankinhoud. Dit voorjaar leverde Dubex het eerste exemplaar van de Maxtor II. Die is gebouwd volgens het concept van de Velton, maar heeft een tankinhoud van 16.500 liter. Althans, wanneer hij tot het randje zou zijn gevuld. Eigenlijk gaat het om een 16.000 litertank.</p>

  Alweer zo'n tien jaar geleden verraste Dubex de wereld met de Velton-tandemasser met 12.000 liter tankinhoud. Dit voorjaar leverde Dubex het eerste exemplaar van de Maxtor II. Die is gebouwd volgens het concept van de Velton, maar heeft een tankinhoud van 16.500 liter. Althans, wanneer hij tot het randje zou zijn gevuld. Eigenlijk gaat het om een 16.000 litertank.

 • <p>De dissel steunt met twee cilinders (aan beide zijden een) op de tank. Met een handpomp breng je de dissel op hoogte, en ook onder en boven onder een voorspanning.</p>

  De dissel steunt met twee cilinders (aan beide zijden een) op de tank. Met een handpomp breng je de dissel op hoogte, en ook onder en boven onder een voorspanning.

 • <p>De assen zijn doorlopend, maar steunen aan één kant op luchtvering en zijn aan de andere kant aan een dubbel pakket bladveren gemonteerd.</p>

  De assen zijn doorlopend, maar steunen aan één kant op luchtvering en zijn aan de andere kant aan een dubbel pakket bladveren gemonteerd.

 • <p>Twee membraanpompen, elk goed voor 400 liter per minuut, worden hydraulisch aangedreven. Twee filters, twee membraangestuurde drukregelaars. Goed bereikbaar en toch beschermd gemonteerd boven de dissel. Niet zo goed beschermd tegen modder van de trekkerbanden.</p>

  Twee membraanpompen, elk goed voor 400 liter per minuut, worden hydraulisch aangedreven. Twee filters, twee membraangestuurde drukregelaars. Goed bereikbaar en toch beschermd gemonteerd boven de dissel. Niet zo goed beschermd tegen modder van de trekkerbanden.

 • <p>Bij aanhangers van deze afmetingen is een kogelkoppeling bijna vanzelfsprekend. Dat is bij de Maxtor II een 80 mm-kogel, berekend op een oplegdruk van 4 ton. Een klein trekkertje volstaat niet voor deze spuitmachine, dat zal duidelijk zijn.</p>

  Bij aanhangers van deze afmetingen is een kogelkoppeling bijna vanzelfsprekend. Dat is bij de Maxtor II een 80 mm-kogel, berekend op een oplegdruk van 4 ton. Een klein trekkertje volstaat niet voor deze spuitmachine, dat zal duidelijk zijn.

 • <p>De tank is van rvs, evenals de fustenreiniger. Makkelijk uitklapbaar en in hoogte verstelbaar aan de zijkant gemonteerd.</p>

  De tank is van rvs, evenals de fustenreiniger. Makkelijk uitklapbaar en in hoogte verstelbaar aan de zijkant gemonteerd.

 • <p>Aan de zijkant zit een makkelijk uitschuifbare aluminium trap naar het bordes, dat het formaat heeft van een Euro-pallet. Een in de hoofdtank geïntegreerde schoonwatertank is logisch, en Dubex levert dat ook wel zo. Maar deze eerste Maxtor II-gebruiker kiest voor maximale tankinhoud. Hij liet de schoonwatertank daarom op het bordes monteren. Deze gebruiker in het oosten van Duitsland vult de tank namelijk altijd op het bedrijf. De keuze viel op de 16.000 litertank mede omdat de percelen veelal op afstand liggen. Gerekend met 130 liter spuiten per hectare, gaat het dan lukken om een halve dag zoet te zijn met één tankvulling.</p>

  Aan de zijkant zit een makkelijk uitschuifbare aluminium trap naar het bordes, dat het formaat heeft van een Euro-pallet. Een in de hoofdtank geïntegreerde schoonwatertank is logisch, en Dubex levert dat ook wel zo. Maar deze eerste Maxtor II-gebruiker kiest voor maximale tankinhoud. Hij liet de schoonwatertank daarom op het bordes monteren. Deze gebruiker in het oosten van Duitsland vult de tank namelijk altijd op het bedrijf. De keuze viel op de 16.000 litertank mede omdat de percelen veelal op afstand liggen. Gerekend met 130 liter spuiten per hectare, gaat het dan lukken om een halve dag zoet te zijn met één tankvulling.

 • <p>De spuitboom - inclusief hefmast en balancering - is bekende Dubex-techniek. De eerste gebruiker koos voor de kleinste werkbreedte, namelijk 30 meter. Dat heeft deels te maken met de andere spuitmachines op het bedrijf, namelijk een 12.000 liter Dubex Velton en een 6.000 liter Mentor, maar ook met een 15 metersysteem van bemesten. Tot 52 meter is leverbaar.</p>

  De spuitboom - inclusief hefmast en balancering - is bekende Dubex-techniek. De eerste gebruiker koos voor de kleinste werkbreedte, namelijk 30 meter. Dat heeft deels te maken met de andere spuitmachines op het bedrijf, namelijk een 12.000 liter Dubex Velton en een 6.000 liter Mentor, maar ook met een 15 metersysteem van bemesten. Tot 52 meter is leverbaar.

 • <p>De eerste Maxtor is uitgerust met hydraulische neiging. Niet om vliegtuigje te spelen - dit is typisch een optie die bedrijven in heuvelachtig terrein kiezen. Heuvels zijn ook een reden waarom een extreme werkbreedte niet altijd een handige keuze is.</p>

  De eerste Maxtor is uitgerust met hydraulische neiging. Niet om vliegtuigje te spelen - dit is typisch een optie die bedrijven in heuvelachtig terrein kiezen. Heuvels zijn ook een reden waarom een extreme werkbreedte niet altijd een handige keuze is.

 • <p>Typisch Dubex is de opbergplek van de zuigslang, op een haspel vóór op de machine. Schuif de houder omhoog en de haspel kan omlaag klappen. Daarna kun je de slang makkelijk afrollen, maar ook weer makkelijk terug op de haspel rollen.</p>

  Typisch Dubex is de opbergplek van de zuigslang, op een haspel vóór op de machine. Schuif de houder omhoog en de haspel kan omlaag klappen. Daarna kun je de slang makkelijk afrollen, maar ook weer makkelijk terug op de haspel rollen.

 • <p>Het mangat bovenin is ook een degelijk rvs deksel. Het doet een beetje denken aan een ketel uit een chemische fabriek. Je kunt er ook een moderne biertank in zien. Bovenop onder andere de watertoevoer en twee ontluchters. Het hoogste punt van de tank is de Müller Tankcontrol (in het midden). Die steekt 3,85 meter boven de grond. Vanwege boomtakken misschien toch een beschermbeugel monteren?</p>

  Het mangat bovenin is ook een degelijk rvs deksel. Het doet een beetje denken aan een ketel uit een chemische fabriek. Je kunt er ook een moderne biertank in zien. Bovenop onder andere de watertoevoer en twee ontluchters. Het hoogste punt van de tank is de Müller Tankcontrol (in het midden). Die steekt 3,85 meter boven de grond. Vanwege boomtakken misschien toch een beschermbeugel monteren?

 • <p>Wat doppen betreft is het maar net wat de klant wenst. In dit geval zitten er pneumatisch bediende dophouders op met vier doppen. Al rijdend kies je voor de ene of de andere dop, of voor een combinatie van de twee. Door de houders een slag te draaien kun je nog een tweede combinatie van twee doppen maken.</p>

  Wat doppen betreft is het maar net wat de klant wenst. In dit geval zitten er pneumatisch bediende dophouders op met vier doppen. Al rijdend kies je voor de ene of de andere dop, of voor een combinatie van de twee. Door de houders een slag te draaien kun je nog een tweede combinatie van twee doppen maken.

 • <p>Aan de zijkant zit een kast met een aantal elektronische, pneumatische en hydraulische componenten. Resteert nog een kleine ruimte voor wat klein materiaal. Rechts ook een luchtpistool. De tank is luchtgeremd, en er is ook lucht nodig voor de gekozen dophouders.</p>

  Aan de zijkant zit een kast met een aantal elektronische, pneumatische en hydraulische componenten. Resteert nog een kleine ruimte voor wat klein materiaal. Rechts ook een luchtpistool. De tank is luchtgeremd, en er is ook lucht nodig voor de gekozen dophouders.

 • <p>En dan natuurlijk de uitdaging voor iedere constructeur van getrokken spuitmachines. De spoorvolgende constructie. De Maxtor is voorzien van een gedwongen gestuurde achteras. De voorste as is een meeloopas. Wringen zal het dus nooit, maar de uitdaging is de besturing, in dit geval Müller Trailcontrol, goed af te stellen. Dat was tijdens de testrit nog niet optimaal. Het is de bedoeling de achteras zo te sturen dat de voorste as het achterwiel van de trekker volgt. Echte spoorvolging is bij een tandemas helaas op voorhand onmogelijk, maar je kunt er wel het beste van maken.</p>

  En dan natuurlijk de uitdaging voor iedere constructeur van getrokken spuitmachines. De spoorvolgende constructie. De Maxtor is voorzien van een gedwongen gestuurde achteras. De voorste as is een meeloopas. Wringen zal het dus nooit, maar de uitdaging is de besturing, in dit geval Müller Trailcontrol, goed af te stellen. Dat was tijdens de testrit nog niet optimaal. Het is de bedoeling de achteras zo te sturen dat de voorste as het achterwiel van de trekker volgt. Echte spoorvolging is bij een tandemas helaas op voorhand onmogelijk, maar je kunt er wel het beste van maken.

Eén reactie

 • aqwzsx12

  en nu op naar 25 000 l, moet toch kunnen!

Of registreer je om te kunnen reageren.