Mechanisatie

Foto & video

Drijf- en kunstmest in één werkgang bij Veenhuis

Veenhuis Machines uit Raalte (Overijssel) werkt sinds enige jaren aan de toepassing van NIR-spectroscopie (Nabij infra Rood) voor het 'aan boord' bepalen van gehaltes in drijfmest van bemester- en transporttanks. De techniek - Nutri-Flow genaamd - is nu ook in staat om tijdens het zodebemesten extra vloeibare kunstmest toe te dienen. Tijdens de Dag van de Precisiebemesting op 27 november in Wageningen toonde Veenhuis hiervan een prototype.

Foto

 • Komend seizoen gaat Veenhuis deze combinatie en het Nutri-Flow-systeem verder in de praktijk beproeven. Foto's: René Koerhuis

  Komend seizoen gaat Veenhuis deze combinatie en het Nutri-Flow-systeem verder in de praktijk beproeven. Foto's: René Koerhuis

 • De NIR-sensor aan boord bepaalt continu de gehaltes in de drijfmest met behulp van ijklijnen. Die waardes kun je gebruiken om bijvoorbeeld de hoeveelheid uitgereden fosfaat constant onder het fosfaatplafond te houden.

  De NIR-sensor aan boord bepaalt continu de gehaltes in de drijfmest met behulp van ijklijnen. Die waardes kun je gebruiken om bijvoorbeeld de hoeveelheid uitgereden fosfaat constant onder het fosfaatplafond te houden.

 • De mesttuitjes van de zodebemester hebben elk een aansluiting voor de toediening van vloeibare kunstmest. Hiermee kun je drijf- en kunstmest in één werkgang toedienen en bovendien de beschikbare stikstofruimte onafhankelijk van de drijfmestgift optimaal benutten.

  De mesttuitjes van de zodebemester hebben elk een aansluiting voor de toediening van vloeibare kunstmest. Hiermee kun je drijf- en kunstmest in één werkgang toedienen en bovendien de beschikbare stikstofruimte onafhankelijk van de drijfmestgift optimaal benutten.

 • In de fronthef (maar in de toekomst ook op een andere positie mogelijk) hangt een fronttank voor de vloeibare kunstmest. Veenhuis laat de tank elders bouwen volgens eigen specificaties.

  In de fronthef (maar in de toekomst ook op een andere positie mogelijk) hangt een fronttank voor de vloeibare kunstmest. Veenhuis laat de tank elders bouwen volgens eigen specificaties.

 • De bemester is leverbaar met verschillende sectiebreedtes voor plaatsspecifieke bemesting met als smalste sectie twee elementen. Onbedoelde overlap en dus dubbele toediening van drijf- en kunstmest sluit je zo uit. De bediening van bemester, gps- en NIR-systeem en fronttank gaat via een Isobus-terminal van Müller.

  De bemester is leverbaar met verschillende sectiebreedtes voor plaatsspecifieke bemesting met als smalste sectie twee elementen. Onbedoelde overlap en dus dubbele toediening van drijf- en kunstmest sluit je zo uit. De bediening van bemester, gps- en NIR-systeem en fronttank gaat via een Isobus-terminal van Müller.

Of registreer je om te kunnen reageren.