Mechanisatie

Foto & video

Maisfeest in de Peel – deel 2

Vredepeel (L.) - Zondag 1 november kreeg het melkveebedrijf van Van Bakel in Vredepeel hulp van vijf hakselaars uit de vorige eeuw. Met bijbehorend materiaal voor transport naar de kuil.

Onder het genot van een stralend zonnetje hadden niet alleen de deelnemers aan het feest een mooie dag, maar kwamen naar schatting ook een 1.500 toeschouwers (mogelijk meer) kijken hoe de mais van het land werd gehaald.

Foto

 • Lekker op de trekker, dat is eigenlijk waar het om gaat. De eenrijer is het kleinste machientje onder de deelnemers, maar zowel trekker als machine draaien lekker. Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Dan maakt het ook niet uit als er een gronddumper achter een Bulldog meerijdt.

  Lekker op de trekker, dat is eigenlijk waar het om gaat. De eenrijer is het kleinste machientje onder de deelnemers, maar zowel trekker als machine draaien lekker. Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Dan maakt het ook niet uit als er een gronddumper achter een Bulldog meerijdt.

 • Hollands Glorie. Een Bijlsma Hercules-kipper met Vicon-stickers. In de tijd dat Vicon ook aardappelrooiers produceerde, verkocht het tevens Bijlsma Hercules-materiaal onder eigen naam.

  Hollands Glorie. Een Bijlsma Hercules-kipper met Vicon-stickers. In de tijd dat Vicon ook aardappelrooiers produceerde, verkocht het tevens Bijlsma Hercules-materiaal onder eigen naam.

 • Het is mooi droog, waardoor de trekkers met de kippers het makkelijk hebben. De hakselaars draaien ook probleemloos, maar de motoren worden op de proef gesteld. Rechts een Fiat 850 DT.

  Het is mooi droog, waardoor de trekkers met de kippers het makkelijk hebben. De hakselaars draaien ook probleemloos, maar de motoren worden op de proef gesteld. Rechts een Fiat 850 DT.

 • De Super Majors zien er netjes uit en zijn voorbereid op het zware werk. Met een zescilinder ervoor hebben ze geen moeite om de kar te trekken.

  De Super Majors zien er netjes uit en zijn voorbereid op het zware werk. Met een zescilinder ervoor hebben ze geen moeite om de kar te trekken.

 • Niks mooier dan voor de kipper even lekker het gas opentrekken. De Fords doen hun reputatie eer aan.

  Niks mooier dan voor de kipper even lekker het gas opentrekken. De Fords doen hun reputatie eer aan.

 • Iets meer bescheiden, maar ook uitgerust met een zescilinder.

  Iets meer bescheiden, maar ook uitgerust met een zescilinder.

 • Zodra het hakselen is begonnen, komt er steeds meer bezoek. Het is prachtig weer en iedereen heeft plezier. In de verte de kuil waar de mais heen gaat. Daar zit op dat moment zo'n 230 hectare mais in.

  Zodra het hakselen is begonnen, komt er steeds meer bezoek. Het is prachtig weer en iedereen heeft plezier. In de verte de kuil waar de mais heen gaat. Daar zit op dat moment zo'n 230 hectare mais in.

 • Voor de chauffeur op de kuil een mooi moment om een paar foto's te nemen.

  Voor de chauffeur op de kuil een mooi moment om een paar foto's te nemen.

 • Opduwen en verdelen is vooral werk voor de shovel. De MF 8250 heeft een schuif voorop om de mais nog wat vlak te schuiven, en dient vooral om het voer laag voor laag goed aan te rijden.

  Opduwen en verdelen is vooral werk voor de shovel. De MF 8250 heeft een schuif voorop om de mais nog wat vlak te schuiven, en dient vooral om het voer laag voor laag goed aan te rijden.

 • Een David Brown 990 rijdt mee op de kuil. Knap trekkertje, en met goed 50 pk voor zijn tijd een behoorlijke krachtpatser. Maar ook die tijd is voorbij. De shovel is groot genoeg om het hele trekkertje mee in te kuilen.

  Een David Brown 990 rijdt mee op de kuil. Knap trekkertje, en met goed 50 pk voor zijn tijd een behoorlijke krachtpatser. Maar ook die tijd is voorbij. De shovel is groot genoeg om het hele trekkertje mee in te kuilen.

 • Opnieuw David en Goliath. De 433 naast de 1255.

  Opnieuw David en Goliath. De 433 naast de 1255.

 • Goud van oud. Techniek van 40 jaar geleden, maar nog steeds inzetbaar.

  Goud van oud. Techniek van 40 jaar geleden, maar nog steeds inzetbaar.

 • Een leeftijdgenoot met een paar paarden meer onder de kap, en een kipper die onmiskenbaar een eerder leven had in de wereld van het vrachtvervoer.

  Een leeftijdgenoot met een paar paarden meer onder de kap, en een kipper die onmiskenbaar een eerder leven had in de wereld van het vrachtvervoer.

 • Lossen aan de kuil. Hoe hoog de silageschotten op de Schuitemaker-enkelasser ook zijn, de lading is al weggeschoven voor de trekker bij de kuil weg is.

  Lossen aan de kuil. Hoe hoog de silageschotten op de Schuitemaker-enkelasser ook zijn, de lading is al weggeschoven voor de trekker bij de kuil weg is.

 • International 733 met een nog best wel knappe Schuitemaker-wagen. Moeilijk om je voor te stellen hoe gigantisch veel van deze wagens ooit in gebruik waren.

  International 733 met een nog best wel knappe Schuitemaker-wagen. Moeilijk om je voor te stellen hoe gigantisch veel van deze wagens ooit in gebruik waren.

 • Handig zo'n brede kuil. Dan kun je met het aanrijden ook boven omdraaien en overdwars de bolling mooi afwerken.

  Handig zo'n brede kuil. Dan kun je met het aanrijden ook boven omdraaien en overdwars de bolling mooi afwerken.

 • Is er iets te zien dan? Heb je niks met landbouw, dan zie je alleen een bak op wielen waar iets uit valt. Heb je liefhebberij in het boerenwerk, dan blijft het voldoening geven om te kijken hoe de oogst van het land wordt gehaald.

  Is er iets te zien dan? Heb je niks met landbouw, dan zie je alleen een bak op wielen waar iets uit valt. Heb je liefhebberij in het boerenwerk, dan blijft het voldoening geven om te kijken hoe de oogst van het land wordt gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.