Mechanisatie

Foto & video laatste update:11 nov 2015

Agritechnica; nieuws van exoten

Zondag ging 's werelds belangrijkste beurs, de Agritechnica in Hannover van start. Veel was al bekend, maar verrassingen zijn er ook. Vooral van onbekende merken.

Foto

 • Het Japanse Yanmar toont naast zijn compacte lijn trekkers nu ook een serie landbouwtrekkers. Het gaat om de YT serie die bestaat uit drie modellen van 90 , 100 en 110 pk. Het vermogen komt uit een viercilinder Yanmar-blok en ook de nieuwe cvt transmissie is van Yanmar zelf. Deze is binnen twee bereiken traploos in snelheid te wisselen met een rijhendel in de armleuning. Behalve het nieuwe design koos Yanmar voor een moderne cabine met vier stijlen. De trekkers zijn afgelopen jaar in Japan geïntroduceerd maar hebben voorlopig nog geen Europese homologatie. Foto's Henk Riswick

  Het Japanse Yanmar toont naast zijn compacte lijn trekkers nu ook een serie landbouwtrekkers. Het gaat om de YT serie die bestaat uit drie modellen van 90 , 100 en 110 pk. Het vermogen komt uit een viercilinder Yanmar-blok en ook de nieuwe cvt transmissie is van Yanmar zelf. Deze is binnen twee bereiken traploos in snelheid te wisselen met een rijhendel in de armleuning. Behalve het nieuwe design koos Yanmar voor een moderne cabine met vier stijlen. De trekkers zijn afgelopen jaar in Japan geïntroduceerd maar hebben voorlopig nog geen Europese homologatie. Foto's Henk Riswick

 • Het Sloveense SIP heeft nu ook een 10 meter middenafleghark met de Star 1000 130T. Bijzonder is het zeswielige onderstel onder de rotoren waarvan elk paar wielen in een tanden is opgehangen en stuurt. De hark is hydraulisch in werkdiepte en breedte te verstellen. Via een hendel is de hoek van de curvebaan te verdraaien zodat het aflegmoment verschuift. Verder doordraaien betekent geen uitstekende delen ter hoogte van fietsers op de weg.

  Het Sloveense SIP heeft nu ook een 10 meter middenafleghark met de Star 1000 130T. Bijzonder is het zeswielige onderstel onder de rotoren waarvan elk paar wielen in een tanden is opgehangen en stuurt. De hark is hydraulisch in werkdiepte en breedte te verstellen. Via een hendel is de hoek van de curvebaan te verdraaien zodat het aflegmoment verschuift. Verder doordraaien betekent geen uitstekende delen ter hoogte van fietsers op de weg.

 • De Chinese fabrikant Zoomlion zoekt expansie in Europa. De staatsfabrikant nam onlangs concurrent Chery over. Het bouwde voorheen vooral lichte trekkers, maar heeft nu ook zwaardere types ontworpen. Topmodel is de ZL 2104. Deze maakt gebruik van Westerse componenten, zoals Dana vooras, Deutz motor en ZF transmissie. De motoren voldoen volgens de fabrikant aan de EU emissieeis.en, maar wil in eerste instantie vooral marktaandeel winnen in het lagere vermogensegment, waarin vooral hobbyboeren en paardenhouders actief zijn. Qua design hebben de Chinezen nog watwerk te verzetten.<span class="see extended_valid_elements" id="_plain_text_marker"> </span>

  De Chinese fabrikant Zoomlion zoekt expansie in Europa. De staatsfabrikant nam onlangs concurrent Chery over. Het bouwde voorheen vooral lichte trekkers, maar heeft nu ook zwaardere types ontworpen. Topmodel is de ZL 2104. Deze maakt gebruik van Westerse componenten, zoals Dana vooras, Deutz motor en ZF transmissie. De motoren voldoen volgens de fabrikant aan de EU emissieeis.en, maar wil in eerste instantie vooral marktaandeel winnen in het lagere vermogensegment, waarin vooral hobbyboeren en paardenhouders actief zijn. Qua design hebben de Chinezen nog watwerk te verzetten.

 • De maaiers van McHale zijn nu voor het eerst te zien. De ProGlide F3100 frontmaaier is getrokken opgehangen en pendelt in de breedterichting over 17 graden naar beide kanten. De ProGlide R3100 achtermaaier valt op door de staande veren bij de middenophanging die de maaier bij een obstakel de ruimte geven om eroverheen te wippen. McHale biedt ook een triplemaaier in vlinderopstelling en een getrokken maaier. Of en wanneer er schudders en harken komen, kon McHale nog niet met zekerheid zeggen.

  De maaiers van McHale zijn nu voor het eerst te zien. De ProGlide F3100 frontmaaier is getrokken opgehangen en pendelt in de breedterichting over 17 graden naar beide kanten. De ProGlide R3100 achtermaaier valt op door de staande veren bij de middenophanging die de maaier bij een obstakel de ruimte geven om eroverheen te wippen. McHale biedt ook een triplemaaier in vlinderopstelling en een getrokken maaier. Of en wanneer er schudders en harken komen, kon McHale nog niet met zekerheid zeggen.

 • Hij was al eerder aangekondigd, de McCormick X8. Maar hoe hij er uit ziet was nog niet bekend. Nu wel. Het eigen designteam van Argo heeft de trekker een snelle look gegeven, die ook de kracht van maximaal 310 pk onderstreept. Die kracht is afkomstig van een FPT met elektronisch geregelde turbo. McCormick heeft er een relatief korte trekker van gemaakt, met een wielbasis van 300 cm. De cabine is grotendeels gelijk aan die van de X7, maar is onderin donkerder van kleur. De X7 cabine was tenslotte wel erg besmettelijk. De X8 is er alleen met een traploze transmissie. De trekker is vanaf de tweede helft van 2016 leverbaar.

  Hij was al eerder aangekondigd, de McCormick X8. Maar hoe hij er uit ziet was nog niet bekend. Nu wel. Het eigen designteam van Argo heeft de trekker een snelle look gegeven, die ook de kracht van maximaal 310 pk onderstreept. Die kracht is afkomstig van een FPT met elektronisch geregelde turbo. McCormick heeft er een relatief korte trekker van gemaakt, met een wielbasis van 300 cm. De cabine is grotendeels gelijk aan die van de X7, maar is onderin donkerder van kleur. De X7 cabine was tenslotte wel erg besmettelijk. De X8 is er alleen met een traploze transmissie. De trekker is vanaf de tweede helft van 2016 leverbaar.

 • Zetor gaat in de toekomst voor zijn ontwerp van nieuwe trekkers samenwerken met de Italiaanse designstudio Pininfarina. De trekkers krijgen daardoor een behoorlijk Italiaans uiterlijk met een flinke snuf Deutz-Fahr. In de loop van de jaren krijgen de trekkers steeds trekken van dit studiemodel. Onderhuids is er nog niet te veel bekend van deze trekker, maar te verwachten is dat de met de Chrystal in gang gezette samenwerking met Deutz als motorenleverancier doorgezet zal worden.

  Zetor gaat in de toekomst voor zijn ontwerp van nieuwe trekkers samenwerken met de Italiaanse designstudio Pininfarina. De trekkers krijgen daardoor een behoorlijk Italiaans uiterlijk met een flinke snuf Deutz-Fahr. In de loop van de jaren krijgen de trekkers steeds trekken van dit studiemodel. Onderhuids is er nog niet te veel bekend van deze trekker, maar te verwachten is dat de met de Chrystal in gang gezette samenwerking met Deutz als motorenleverancier doorgezet zal worden.

 • Ten opzichte van de eerste Greenbot-testmachines van Probotiq is de machine hier en daar aangepast. Belangrijkste wijziging vormen de zwaardere wielmotoren. Er is nu 20 tot 25 pk beschikbaar per wiel. Verder werd het uiterlijk gladder en kreeg de gps apparatuur een plekje onder de kap. En de machine wordt groen en wordt niet meer als Conver Greenbot, maar puur als Greenbot in de markt gezet. De basisversie van de machine gaat €120.000 kosten, met alle toeters en bellen loopt dit naar €150.000.

  Ten opzichte van de eerste Greenbot-testmachines van Probotiq is de machine hier en daar aangepast. Belangrijkste wijziging vormen de zwaardere wielmotoren. Er is nu 20 tot 25 pk beschikbaar per wiel. Verder werd het uiterlijk gladder en kreeg de gps apparatuur een plekje onder de kap. En de machine wordt groen en wordt niet meer als Conver Greenbot, maar puur als Greenbot in de markt gezet. De basisversie van de machine gaat €120.000 kosten, met alle toeters en bellen loopt dit naar €150.000.

 • Vogel&Noot heeft op zijn stand alleen prototypes staan. Een daarvan is een de Helios 400, een voorloper van een nieuwe ploegserie voor trekkers tot 400 pk. Tot nu toe kon Vogel&Noot 280 pk aan. Opvallend is de zware ploegkop met 130 mm as. Vanuit de ploegkop loopt een constructie met platen, die de kracht doorgeeft tot na de derde schaar. De bediening loopt via twee dubbelwerkende ventielen en een voorkeurkeuzekastje.

  Vogel&Noot heeft op zijn stand alleen prototypes staan. Een daarvan is een de Helios 400, een voorloper van een nieuwe ploegserie voor trekkers tot 400 pk. Tot nu toe kon Vogel&Noot 280 pk aan. Opvallend is de zware ploegkop met 130 mm as. Vanuit de ploegkop loopt een constructie met platen, die de kracht doorgeeft tot na de derde schaar. De bediening loopt via twee dubbelwerkende ventielen en een voorkeurkeuzekastje.

Of registreer je om te kunnen reageren.