Mechanisatie

Foto & video 5 reactieslaatste update:8 sep 2014

Lely perst continu rond

Lely introduceert een continue balenpers genaamd Lely Welger CB Concept als Gele Revolutie.

Foto

 • Lely introduceert een continue balenpers genaamd Lely Welger CB Concept als Gele Revolutie.

  Lely introduceert een continue balenpers genaamd Lely Welger CB Concept als Gele Revolutie.

  Foto: Frits Huiden
 • De variabele ronde balen pers kan zonder te stoppen een baal voorzien van netbinding en uitwerpen, terwijl de nieuwe baal al gevormd wordt. De pers weegt leeg 7 ton en is 3,5 meter hoog, 5,5 meter lang en 2,8 meter breed. De baaldiameter is te variëren van 1 tot 1,8 meter.

  De variabele ronde balen pers kan zonder te stoppen een baal voorzien van netbinding en uitwerpen, terwijl de nieuwe baal al gevormd wordt. De pers weegt leeg 7 ton en is 3,5 meter hoog, 5,5 meter lang en 2,8 meter breed. De baaldiameter is te variëren van 1 tot 1,8 meter.

  Foto: Frits Huiden
 • Er zijn meer non-stop-persen maar Lely gebruikt een eigen techniek. In de pers loopt namelijk één brede en naadloze riem van maarliefst 22 meter lang die zowel de voorperskamer als de achterste perskamer vormt. De riem moet zeker 50.000 balen meegaan.

  Er zijn meer non-stop-persen maar Lely gebruikt een eigen techniek. In de pers loopt namelijk één brede en naadloze riem van maarliefst 22 meter lang die zowel de voorperskamer als de achterste perskamer vormt. De riem moet zeker 50.000 balen meegaan.

  Foto: Frits Huiden
 • Twee grote schijven die de zijkant van de perskamer vormen geven de baal met een halve wenteling door naar achteren.

  Twee grote schijven die de zijkant van de perskamer vormen geven de baal met een halve wenteling door naar achteren.

  Foto: Frits Huiden
 • De invoer is gelijk aan de bestaande Lely/Welger persen met een 2,25 meter brede pickup en een snijrotor met maximaal 17 messen.

  De invoer is gelijk aan de bestaande Lely/Welger persen met een 2,25 meter brede pickup en een snijrotor met maximaal 17 messen.

  Foto: Frits Huiden
 • De capaciteit zou liggen op 110 tot 130 balen per uur, waar een normale pers zo’n 50 balen per uur kan halen. Er is een trekker van zo’n 170 pk nodig. In dit geval staat er een Fendt 724 Vario voor.

  De capaciteit zou liggen op 110 tot 130 balen per uur, waar een normale pers zo’n 50 balen per uur kan halen. Er is een trekker van zo’n 170 pk nodig. In dit geval staat er een Fendt 724 Vario voor.

  Foto: Frits Huiden
 • Om alle cilinders te kunnen bedienen is gekozen voor een eigen hydraulisch systeem. Alleen de pickup wordt bediend met de trekkerhydrauliek.

  Om alle cilinders te kunnen bedienen is gekozen voor een eigen hydraulisch systeem. Alleen de pickup wordt bediend met de trekkerhydrauliek.

  Foto: Frits Huiden
 • Maximale bandenmaat op dit moment is 710/40R22,5.

  Maximale bandenmaat op dit moment is 710/40R22,5.

  Foto: Frits Huiden
 • Het prototype wordt de komende drie jaar doorontwikkeld tot deze marktrijp is. Op het moment zin er vijf prototypes in omloop. Lely heeft ook nog geen wikkelaar die deze snelheid kan bijhouden. Dat wordt de grote uitdaging van de komende tijd. Lely/Welger meldt ook dat het zich met deze ontwikkeling geheel zal richten op ronde balen en de ontwikkeling van vierkante grootpakpersen gaat stoppen. De onderdelenvoorziening hiervan blijft uiteraard wel in stand.

  Het prototype wordt de komende drie jaar doorontwikkeld tot deze marktrijp is. Op het moment zin er vijf prototypes in omloop. Lely heeft ook nog geen wikkelaar die deze snelheid kan bijhouden. Dat wordt de grote uitdaging van de komende tijd. Lely/Welger meldt ook dat het zich met deze ontwikkeling geheel zal richten op ronde balen en de ontwikkeling van vierkante grootpakpersen gaat stoppen. De onderdelenvoorziening hiervan blijft uiteraard wel in stand.

  Foto: Frits Huiden
 • Op www.continuousbaling.com is een animatiefilm van de werking te zien.

  Op www.continuousbaling.com is een animatiefilm van de werking te zien.

  Foto: Frits Huiden

Laatste reacties

 • koestal

  stilstand kost geld

 • Case1056

  En dan nog een keer extra langs komen rijden voor wikkelen is gratis voorrij service? Het betreft niet altijd je buurman, en wel inpakken voor het regenen gaat natuurlijk!!

 • Ties S

  prachtig stuk techniek......al heel wat merken hebben geprobeerd om een continu rondebalenpers te maken... tot op heden zonder doorbrekend succes..... maar dit wel eens een keerpunt zijn.... complimenten voor Lely

 • pvl

  @Ties S, Dan vergeet je Krone. Krone heeft al de Ultima, een non-stop ronde balenpers met wikkelaar, afgelopen jaren meerdere machines uitgebreid getest en nu praktijkrijp. En met goede techniek. Vele gele revoluties zie je één keer, en daarna hoor je er nooit meer iets van.

 • henk fledderus

  dat is wel een heel monster geworden, ik vraag me af als de ronde persen te groot zwaar en duur worden, men niet naar recht hoeken gaat.
  met name als de vermogens behoefte zo omhoog gaat.
  als er gewikkeld kan worden in 1 keer is er een winst punt voor de ronden pers maar dat doet deze nog niet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.