Mechanisatie

Foto & video 5 reacties

Historischer Feldtag Nordhorn

9 en 10 augustus was Nordhorn het toneel van de Historischer Feldtag. Dit jaar in het teken van John Deere, Güldner en Deuliewag.

Foto

 • 9 en 10 augustus was Nordhorn het toneel van de Historischer Feldtag. Dit jaar in het teken van John Deere, Güldner en Deuliewag.

  9 en 10 augustus was Nordhorn het toneel van de Historischer Feldtag. Dit jaar in het teken van John Deere, Güldner en Deuliewag.

  Foto: Martin Smits
 • Güldner, destijds onderdeel van het Linde-concern, nu nog steeds bekend van hydrauliek, heftrucks en koelsystemen, kreeg dit jaar speciale aandacht in Nordhorn. Er stonden zo'n 100 stuks van het roemruchte merk uitgestald.

  Güldner, destijds onderdeel van het Linde-concern, nu nog steeds bekend van hydrauliek, heftrucks en koelsystemen, kreeg dit jaar speciale aandacht in Nordhorn. Er stonden zo'n 100 stuks van het roemruchte merk uitgestald.

  Foto: Martin Smits
 • Misschien niet de mooiste, maar wel een heel aparte is deze Güldner die is omgebouwd tot zelfrijdende wegschaaf.

  Misschien niet de mooiste, maar wel een heel aparte is deze Güldner die is omgebouwd tot zelfrijdende wegschaaf.

  Foto: Martin Smits
 • Speciale aandacht voor het merk betekent ook een aparte stand met informatie over het merk. En natuurlijk de vlag met het logo in top.

  Speciale aandacht voor het merk betekent ook een aparte stand met informatie over het merk. En natuurlijk de vlag met het logo in top.

  Foto: Martin Smits
 • Deuliewag is een tamelijk onbekend trekkermerk dat destijds in Berlijn werd gemaakt. Het Deutsche Lieferwagen-Gesellschaft begon in 1929 met de levering van de typische driewielige voertuigen voor het uitventen van producten. In 1936 begonnen de eerste experimenten met trekkers en pas vanaf 1938 door samenwerking met Güldner werd de trekker een succes. In 1950 kwam Deuliewag met een tamelijk revolutionaire trekker, de Record. Vier gelijk grote wielen en een 25 pk MWM-motor. De voorwielen zijn gestuurd. Feitelijk komt het concept overeen met dat van de Massey Harris GP.

  Deuliewag is een tamelijk onbekend trekkermerk dat destijds in Berlijn werd gemaakt. Het Deutsche Lieferwagen-Gesellschaft begon in 1929 met de levering van de typische driewielige voertuigen voor het uitventen van producten. In 1936 begonnen de eerste experimenten met trekkers en pas vanaf 1938 door samenwerking met Güldner werd de trekker een succes. In 1950 kwam Deuliewag met een tamelijk revolutionaire trekker, de Record. Vier gelijk grote wielen en een 25 pk MWM-motor. De voorwielen zijn gestuurd. Feitelijk komt het concept overeen met dat van de Massey Harris GP.

  Foto: Martin Smits
 • Een beetje hetzelfde idee maar al wat moderner van uiterlijk en compacter gebouwd is de vierwiel gestuurde Güldner V2K uit 1959.

  Een beetje hetzelfde idee maar al wat moderner van uiterlijk en compacter gebouwd is de vierwiel gestuurde Güldner V2K uit 1959.

  Foto: Martin Smits
 • Ook behoorlijk zeldzaam. Een Ruhrstahl werktuigendrager. Op zichzelf een typisch Duits concept. Ruhrstahl had maar een gering succes, onder andere omdat de trekker voor zijn tijd nogal prijzig was.

  Ook behoorlijk zeldzaam. Een Ruhrstahl werktuigendrager. Op zichzelf een typisch Duits concept. Ruhrstahl had maar een gering succes, onder andere omdat de trekker voor zijn tijd nogal prijzig was.

  Foto: Martin Smits
 • Maar niet alleen oldtimers, ook klassiekers zijn volop vertegenwoordigd in Nordhorn. Zoals deze International 4586. Feitelijk een Steiger met International motor. Afkomstig uit de collectie van de Amerikaanse kniktrekkerverzamelaar luitenant colonel Norman Stuckey (Dayton Ohio). Al verschillende trekkers uit de verzameling van Stuckey maakten vrij recent de oversteek naar Europa. Stuckey hoort nog letterlijk bij de oud-veteranen en diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa en werkte kort daarna nog enige tijd in Den Haag om het overgebleven oorlogsmateriaal in Europa te verkopen.

  Maar niet alleen oldtimers, ook klassiekers zijn volop vertegenwoordigd in Nordhorn. Zoals deze International 4586. Feitelijk een Steiger met International motor. Afkomstig uit de collectie van de Amerikaanse kniktrekkerverzamelaar luitenant colonel Norman Stuckey (Dayton Ohio). Al verschillende trekkers uit de verzameling van Stuckey maakten vrij recent de oversteek naar Europa. Stuckey hoort nog letterlijk bij de oud-veteranen en diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa en werkte kort daarna nog enige tijd in Den Haag om het overgebleven oorlogsmateriaal in Europa te verkopen.

  Foto: Martin Smits
 • Massey Ferguson 1080 in typisch Duitse uitvoering met Peko-cabine. Ook de frontgewichten zijn ietwat eigenaardig van vorm maar wel origineel.

  Massey Ferguson 1080 in typisch Duitse uitvoering met Peko-cabine. Ook de frontgewichten zijn ietwat eigenaardig van vorm maar wel origineel.

  Foto: Martin Smits
 • Groot en klein. Schlüter Profitrac 2500VL van Peter Spitzer uit Nordhorn naast de radiografisch gestuurde Profitrac 3000 in 1:1,8 van Hans Jürgen Wessels. En hoewel een schaalmodel heeft die genoeg vermogen om er probleemloos de tuin mee om te ploegen.

  Groot en klein. Schlüter Profitrac 2500VL van Peter Spitzer uit Nordhorn naast de radiografisch gestuurde Profitrac 3000 in 1:1,8 van Hans Jürgen Wessels. En hoewel een schaalmodel heeft die genoeg vermogen om er probleemloos de tuin mee om te ploegen.

  Foto: Martin Smits
 • Massey Ferguson DT7000 uit 1964. Is een originele trekker die voor zover bekend alleen in Duitsland op de markt is gebracht. In die tijd een alternatief voor de 65 of 165 maar dan voor de klantenkring die belangstelling had voor vierwielaandrijving. Feitelijk gaat het om een rood met grijs gespoten Landini. De restaurateur heeft gekozen voor de grijze kleur van de Franse Massey Fergusons. Of dat voor 1964 ook authentiek is, daar is over te discussiëren, maar de behoorlijk zeldzame trekker ziet er keurig uit.

  Massey Ferguson DT7000 uit 1964. Is een originele trekker die voor zover bekend alleen in Duitsland op de markt is gebracht. In die tijd een alternatief voor de 65 of 165 maar dan voor de klantenkring die belangstelling had voor vierwielaandrijving. Feitelijk gaat het om een rood met grijs gespoten Landini. De restaurateur heeft gekozen voor de grijze kleur van de Franse Massey Fergusons. Of dat voor 1964 ook authentiek is, daar is over te discussiëren, maar de behoorlijk zeldzame trekker ziet er keurig uit.

  Foto: Martin Smits
 • Ook best een beetje apart, zeker voor Duitsland, is deze John Deere 4230 met hydraulische voorwielaandrijving en typisch Duitse Peko-cabine. Heeft wel de originele Amerikaanse rolbeugel achterin. De spatborden lijken van een wheatland-trekker gekozen. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de Duitse eisen van de TÜV.

  Ook best een beetje apart, zeker voor Duitsland, is deze John Deere 4230 met hydraulische voorwielaandrijving en typisch Duitse Peko-cabine. Heeft wel de originele Amerikaanse rolbeugel achterin. De spatborden lijken van een wheatland-trekker gekozen. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de Duitse eisen van de TÜV.

  Foto: Martin Smits
 • John Deere was ook een thema in Nordhorn. Het merk was met een behoorlijk assortiment oldtimers vertegenwoordigd waaronder een WaterlooBoy van het Traktorenmuseum Bodensee. Krone is John Deere-dealer in de regio en behalve dat het bedrijf de show een warm hart toedraagt ook rijkelijk vertegenwoordigd met nieuw materiaal en wat facilitaire ondersteuning. Dr Bernhard Krone heeft er altijd wel plezier aan om in Nordhorn even rond te kijken en laat zich hier bijpraten over de bijzonderheden van de WaterlooBoy. Vooral het starten van de trekker had zijn bijzondere aandacht.

  John Deere was ook een thema in Nordhorn. Het merk was met een behoorlijk assortiment oldtimers vertegenwoordigd waaronder een WaterlooBoy van het Traktorenmuseum Bodensee. Krone is John Deere-dealer in de regio en behalve dat het bedrijf de show een warm hart toedraagt ook rijkelijk vertegenwoordigd met nieuw materiaal en wat facilitaire ondersteuning. Dr Bernhard Krone heeft er altijd wel plezier aan om in Nordhorn even rond te kijken en laat zich hier bijpraten over de bijzonderheden van de WaterlooBoy. Vooral het starten van de trekker had zijn bijzondere aandacht.

  Foto: Martin Smits
 • Via John Deere kom je ook bij Lanz terecht. De Lanz MD18S was de kleinste zelfrijder destijds bij Lanz maar is in de John Deere-tijd nog tot 1963 in productie geweest en was daarmee de maaidorser die bij Lanz het langste in het programma is geweest.

  Via John Deere kom je ook bij Lanz terecht. De Lanz MD18S was de kleinste zelfrijder destijds bij Lanz maar is in de John Deere-tijd nog tot 1963 in productie geweest en was daarmee de maaidorser die bij Lanz het langste in het programma is geweest.

  Foto: Martin Smits
 • John Deere 4230 met hydraulische voorwielaandrijving. Op zich een tamelijk standaardtrekker maar wel weer typisch Duits vanwege de overhangende spatborden. TÜV geprüfd.

  John Deere 4230 met hydraulische voorwielaandrijving. Op zich een tamelijk standaardtrekker maar wel weer typisch Duits vanwege de overhangende spatborden. TÜV geprüfd.

  Foto: Martin Smits
 • Ook nog een nazaat uit de Lanz-periode is de maaidorser 520. Graantanks waren bij Lanz altijd al optie maar deze machines stammen uit het einde van de jaren vijftig toen opzakken nog heel gangbaar was.

  Ook nog een nazaat uit de Lanz-periode is de maaidorser 520. Graantanks waren bij Lanz altijd al optie maar deze machines stammen uit het einde van de jaren vijftig toen opzakken nog heel gangbaar was.

  Foto: Martin Smits
 • John Deere 8630 van Bart van den Boom uit het Nederlandse Kelpen. In zijn tijd de zwaarste trekker bij John Deere in het programma.

  John Deere 8630 van Bart van den Boom uit het Nederlandse Kelpen. In zijn tijd de zwaarste trekker bij John Deere in het programma.

  Foto: Martin Smits
 • Eigenlijk meer typisch Engels is de combinatie van twee Fowler stoommachines die met een lier een ploeg over cultivator over het land heen en weer trekken. Maar ook in Duitsland is op bescheiden schaal met deze machines gewerkt. Ze waren op het vaste land destijds populair bij het ontginnen van heidevelden.

  Eigenlijk meer typisch Engels is de combinatie van twee Fowler stoommachines die met een lier een ploeg over cultivator over het land heen en weer trekken. Maar ook in Duitsland is op bescheiden schaal met deze machines gewerkt. Ze waren op het vaste land destijds populair bij het ontginnen van heidevelden.

  Foto: Martin Smits
 • Stoommachines zijn vooral veel gebruikt om op de poelie werktuigen aan te drijven. In Nordhorn wordt gedemonstreerd hoe destijds bomen tot planken en balken werden gezaagd.

  Stoommachines zijn vooral veel gebruikt om op de poelie werktuigen aan te drijven. In Nordhorn wordt gedemonstreerd hoe destijds bomen tot planken en balken werden gezaagd.

  Foto: Martin Smits
 • Hier de cultivator (gecombineerd met schijveneg) die met de stoommachines op een lier heen en weer wordt getrokken. Het antwoord op het tegengaan van bodemverdichting door zware trekkers!

  Hier de cultivator (gecombineerd met schijveneg) die met de stoommachines op een lier heen en weer wordt getrokken. Het antwoord op het tegengaan van bodemverdichting door zware trekkers!

  Foto: Martin Smits
 • De Nederlander Harrie Wilms is present met zijn 25 pk International Famous B uit 1908. Een typische prairietrekker en zeer zeldzaam. Maar nog altijd goed lopend.

  De Nederlander Harrie Wilms is present met zijn 25 pk International Famous B uit 1908. Een typische prairietrekker en zeer zeldzaam. Maar nog altijd goed lopend.

  Foto: Martin Smits
 • Hürlimann uit Zwitserland. Een bijzonderheid van Hürlimann was destijds dat die min of meer op het principe van een maaibalk gebaseerd een schudeg in combinatie met ploegen konden leveren.

  Hürlimann uit Zwitserland. Een bijzonderheid van Hürlimann was destijds dat die min of meer op het principe van een maaibalk gebaseerd een schudeg in combinatie met ploegen konden leveren.

  Foto: Martin Smits
 • In 1972 begon het bij John Deere met kniktrekkers eigenlijk pas echt met de 7020. Feitelijk een 6030 met aangebouwd knikstuk.

  In 1972 begon het bij John Deere met kniktrekkers eigenlijk pas echt met de 7020. Feitelijk een 6030 met aangebouwd knikstuk.

  Foto: Martin Smits
 • Wat Nordhorn altijd extra aantrekkelijk maakt, zijn de demonstraties. Welliswaar op bescheiden schaal maar het brengt leven in de brouwerij. Maishakselen is een van de activiteiten, hier met een vierwiel aangedreven Mengele SF3000 van het 'Historischer Lohnbetrieb' Mathias Roters uit Dülmen.

  Wat Nordhorn altijd extra aantrekkelijk maakt, zijn de demonstraties. Welliswaar op bescheiden schaal maar het brengt leven in de brouwerij. Maishakselen is een van de activiteiten, hier met een vierwiel aangedreven Mengele SF3000 van het 'Historischer Lohnbetrieb' Mathias Roters uit Dülmen.

  Foto: Martin Smits
 • Schlüter 1050V is een van de trekkers die met de wagen ernaast rijdt.

  Schlüter 1050V is een van de trekkers die met de wagen ernaast rijdt.

  Foto: Martin Smits
 • Farmall 706 met Schuitemaker silagewagen.

  Farmall 706 met Schuitemaker silagewagen.

  Foto: Martin Smits
 • Sametto 120 (12 pk) met Schukken maaibalk.

  Sametto 120 (12 pk) met Schukken maaibalk.

  Foto: Martin Smits
 • Jan Smoes uit Neuenhaus demonstreert een Deutz 2003 Intrac met een PZ Zweegers Strela. Kan zowel schudden als wiersen. De Strela met twee rotors is bij Kuhn nog steeds in productie is. In het buitenland bekend als Haybob.

  Jan Smoes uit Neuenhaus demonstreert een Deutz 2003 Intrac met een PZ Zweegers Strela. Kan zowel schudden als wiersen. De Strela met twee rotors is bij Kuhn nog steeds in productie is. In het buitenland bekend als Haybob.

  Foto: Martin Smits
 • Zo van de Canadese prairy naar Duitsland. Kan ook de Verenigde Staten zijn, maar het westen van Canada is waarschijnlijker het 'homeland' voor deze Massey Harris 55 diesel 'Western Special'. Western Special zit hem vooral in de achterwielen. Zware gietijzeren gewichten zorgen dat de trekker voor de schijveneg of de zaaimachine op droge grond de trekkracht goed weet over te brengen. Dat deze trekker veel uren voor de ploeg heeft gemaakt, is al weer minder waarschijnlijk maar een getrokken maaidorser die uit het zwad opraapt is ook niet ondenkbaar.

  Zo van de Canadese prairy naar Duitsland. Kan ook de Verenigde Staten zijn, maar het westen van Canada is waarschijnlijker het 'homeland' voor deze Massey Harris 55 diesel 'Western Special'. Western Special zit hem vooral in de achterwielen. Zware gietijzeren gewichten zorgen dat de trekker voor de schijveneg of de zaaimachine op droge grond de trekkracht goed weet over te brengen. Dat deze trekker veel uren voor de ploeg heeft gemaakt, is al weer minder waarschijnlijk maar een getrokken maaidorser die uit het zwad opraapt is ook niet ondenkbaar.

  Foto: Martin Smits

Laatste reacties

 • beenackers

  dat is wel lastig volgen zo, met de verkeerde tekst bij de getoonde foto

 • ed12345

  Mooie reportage .Laat ook duidelijk zien dat de duitsers van de begin 50er Jaren trekker ,meestal 1 of twee cyl ding met kleine voorwielen en grote achterwielen en poelie en aftakas in de 60er Jaren met een moderne trekker kwamen ,iets waar de engelsen,fransen en italianen hen al voorgegaan waren.Ook in N Amerika waren de meeste trekkers uit die tijd nou niet echt modern met uitzondering van International,zeker met de Farmall modellen de getoonde F706 stamt uit 1961 of 62 en was voor die tijd met z'n broer de F806 een heel moderne trekker met 3pt position en draftcontrol over de hefarmen ,onafhankelijke aftakas en TA (multipower)

 • pinkeltje

  Alles dat in de vijftiger jaren afweek van het Ferguson concept was eigenlijk al achterhaald. Behalve dan wat zware trekkers om te slepen en stationaire (dors)machines aan te drijven.

 • ed12345

  Pinkeltje ik weet niet wanneer precies het ferguson patent afliep ,in de 50er Jaren waren al de meeste engelse trekkers standard met een 3pt uitgerust en de trekkers van andere landen was het vaak als optie leverbaar maar hadeen geen position controle en geen gewichts overdracht via de topstang. De beste was waarschijnlijk de TCU van David Brown maar die hadden dan ook de allereerste Ferguson trekkers gebouwd. maar vanaf 1961 waren de meeste trekkers uitgerust met het bekende position en gewichtsoverdracht via de topstang.Uitzondering op dit hele verhaal waren de USA gebouwde ford trekkers die hadden al wel het ferguson system door het wel bekende Handshake agreement tussen Henry Ford en Harry Ferguson

 • pinkeltje

  Er waren inderdaad op enig moment wel heel wat trekkers met een 3 puntssysteem maar niet volgens het Ferguson concept. Omhoog en omlaag en daar moest je het maar mee doen. Als er al een topstangregeling op zat dan werkte dat ook maar een beetje zozo. De TCU van DB beoogde te doen wat Ferguson deed met gewichtsoverdracht maar in de praktijk konden veel mensen er niet goed mee omgaan. Uiteindelijk probeerde iedereen het Ferguson systeem toe te passen maar door de patenten moest dat dan net een beetje anders in elkaar steken waardoor het uiteindelijk allemaal net niet werkte. We weten hoe het met Ford is afgelopen toen Henri II besloot om na het overlijden van zijn grootvader de handshake agreement naast zich neer te leggen. And all the rest is history.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.