Mechanisatie

Foto & video 6 reacties

Vierwielgestuurde, traploze klimgeit

Vierwielbesturing maakt de nieuwe Lindner Lintrac 90 ongekend wendbaar. Onderhuids herbergt de ultracompacte trekker een nieuwe ZF-cvt.

Foto

 • 
De vierwielbesturing maakt de compacte Lindner Lintrac 90 tot een trekker die ongekende mogelijkheden biedt. Vooral in combinatie met een voorlader en dan het liefst op krappe erven: dat zijn de omstandigheden waarin deze trekker volledig tot zijn recht komt. Dankzij de achterasbesturing is de uitzwaai van de voorlader ook een stuk kleiner. De trekker was voor het eerst te zien op de Agritechnica, inmiddels is er een 0-serie van 20 trekkers klaar.

  De vierwielbesturing maakt de compacte Lindner Lintrac 90 tot een trekker die ongekende mogelijkheden biedt. Vooral in combinatie met een voorlader en dan het liefst op krappe erven: dat zijn de omstandigheden waarin deze trekker volledig tot zijn recht komt. Dankzij de achterasbesturing is de uitzwaai van de voorlader ook een stuk kleiner. De trekker was voor het eerst te zien op de Agritechnica, inmiddels is er een 0-serie van 20 trekkers klaar.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

Het Oostenrijkse Lindner is een van de kleinste trekkerfabrikanten die nog zelfstandig trekkers in serie bouwt. Dat is bijzonder: jaarlijks verlaten er 'slechts' zo'n 1.300 de fabriek van het familiebedrijf. Toch weet de kleine fabrikant te verbazen met haar design en heeft het op de thuismarkt een stevige marktpositie.

  Het Oostenrijkse Lindner is een van de kleinste trekkerfabrikanten die nog zelfstandig trekkers in serie bouwt. Dat is bijzonder: jaarlijks verlaten er 'slechts' zo'n 1.300 de fabriek van het familiebedrijf. Toch weet de kleine fabrikant te verbazen met haar design en heeft het op de thuismarkt een stevige marktpositie.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

Feitelijk is de Lintrac een kruising tussen een vierwielgestuurde bergtrekker (zoals Aebi of Reform) en een landbouwtrekker. De vierwielbesturing maakt ook hondengang mogelijk. Gedragen werktuigen hangen dan wel scheef achter de trekker.

  Feitelijk is de Lintrac een kruising tussen een vierwielgestuurde bergtrekker (zoals Aebi of Reform) en een landbouwtrekker. De vierwielbesturing maakt ook hondengang mogelijk. Gedragen werktuigen hangen dan wel scheef achter de trekker.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Het design roert de tongen, zoals we van de Oostenrijkers gewend zijn. Zoals bijvoorbeeld de meegespoten schildjes op de voorspatborden.

  Het design roert de tongen, zoals we van de Oostenrijkers gewend zijn. Zoals bijvoorbeeld de meegespoten schildjes op de voorspatborden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Lindner past al jaren LED-verlichting toe op de Geotrac. De Lintrac is nu ook voorzien van dagrijverlichting in de neus.

  Lindner past al jaren LED-verlichting toe op de Geotrac. De Lintrac is nu ook voorzien van dagrijverlichting in de neus.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
De achterlichtunits kennen we ook van de Claas-trekkers.

  De achterlichtunits kennen we ook van de Claas-trekkers.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tijd om te rijden.

  Tijd om te rijden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
De fuseegestuurde achteras heeft een stuuruitslag van maximaal 20 graden.

  De fuseegestuurde achteras heeft een stuuruitslag van maximaal 20 graden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

De Lintrac heeft een zeer laag zwaartepunt wat ideaal is voor het maaien op hellingen, maar toch relatief 'grote' achterbanden (maximaal 540/65-R30) zodat je er als veehouder ook het bouwland mee op kunt. De trekker is af fabriek vrijgegeven voor rondom montage van dubbellucht.

  De Lintrac heeft een zeer laag zwaartepunt wat ideaal is voor het maaien op hellingen, maar toch relatief 'grote' achterbanden (maximaal 540/65-R30) zodat je er als veehouder ook het bouwland mee op kunt. De trekker is af fabriek vrijgegeven voor rondom montage van dubbellucht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

Op de B-stijl rechtsboven bedien je de stuurfuncties met tiptoetsen. Naast de aan- (veld) en uitstand (transport) zijn er zijn vier modi: vierwiel, maaien, hondengang en handbediend.

  Op de B-stijl rechtsboven bedien je de stuurfuncties met tiptoetsen. Naast de aan- (veld) en uitstand (transport) zijn er zijn vier modi: vierwiel, maaien, hondengang en handbediend.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Met een joystick bedien je de ventielen en hierop tref je ook twee knoppen voor de rijrichtingwissel. Ook op de armleuning te vinden is de L-drive: een grote draai-drukknop waarmee je de cvt aanstuurt en tussen de vier rijstrategieën (aftakasmodus, voetgas, Eco en Pro) switcht. Op het scherm is te zien in welke modus je zit.

  Met een joystick bedien je de ventielen en hierop tref je ook twee knoppen voor de rijrichtingwissel. Ook op de armleuning te vinden is de L-drive: een grote draai-drukknop waarmee je de cvt aanstuurt en tussen de vier rijstrategieën (aftakasmodus, voetgas, Eco en Pro) switcht. Op het scherm is te zien in welke modus je zit.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

Centraal in de middenconsole bevindt zich, achter het verstelbare stuurwiel, de vernieuwde IBC-trekkerterminal. Op het kleine scherm kun je via een onpraktische draaiknop onder andere liters en doorstroming van je ventielen instellen, maar het kan ook meerdere camerabeelden weergeven. Nieuw op de Lintrac is een tweede draaiknop op je armleuning om de terminal te bedienen: goed opgelost.

  Centraal in de middenconsole bevindt zich, achter het verstelbare stuurwiel, de vernieuwde IBC-trekkerterminal. Op het kleine scherm kun je via een onpraktische draaiknop onder andere liters en doorstroming van je ventielen instellen, maar het kan ook meerdere camerabeelden weergeven. Nieuw op de Lintrac is een tweede draaiknop op je armleuning om de terminal te bedienen: goed opgelost.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 


Zowel voor- als achterraam kunnen geopend worden. De cabine is niet de ruimste in z'n klasse. De compacte bouw en de ruimte voor stuuruitslag van de achteras vereisen fors ruimtecompromis.

  Zowel voor- als achterraam kunnen geopend worden. De cabine is niet de ruimste in z'n klasse. De compacte bouw en de ruimte voor stuuruitslag van de achteras vereisen fors ruimtecompromis.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Zeker bij langere bestuurders is de cabine snel gevuld.

  Zeker bij langere bestuurders is de cabine snel gevuld.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 

De laaggeplaatste cabine resulteert wel in een gemakkelijke instap. Wel even opletten voor de (om technische redenen) linksgemonteerde uitlaat.

  De laaggeplaatste cabine resulteert wel in een gemakkelijke instap. Wel even opletten voor de (om technische redenen) linksgemonteerde uitlaat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
De ZF TMT 09 (TerraMaticTransmission) traploze transmissie is een nieuwe, versimpelde, variant van de grotere Eccom-bakken. Trek je bij transportwerk vanuit stilstand op, dan voelt het nu alsof de bak tussen de twee variogebieden schakelt met een powershift. Hier ligt nog programmeerwerk in de aansturing om dat beter te krijgen. Lindner geeft aan dat hieraan wordt gewerkt. De TMT is een 50 km/u cvt die Lindner op 43 kilometer begrenst. De motor loopt dan 1.900 toeren.

  De ZF TMT 09 (TerraMaticTransmission) traploze transmissie is een nieuwe, versimpelde, variant van de grotere Eccom-bakken. Trek je bij transportwerk vanuit stilstand op, dan voelt het nu alsof de bak tussen de twee variogebieden schakelt met een powershift. Hier ligt nog programmeerwerk in de aansturing om dat beter te krijgen. Lindner geeft aan dat hieraan wordt gewerkt. De TMT is een 50 km/u cvt die Lindner op 43 kilometer begrenst. De motor loopt dan 1.900 toeren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Onder de kap uiteraard een Perkinsmotor. Lindner bouwt die al sinds jaar en dag in. De 3,4L viercilinder levert 102 pk (75kW).

  Onder de kap uiteraard een Perkinsmotor. Lindner bouwt die al sinds jaar en dag in. De 3,4L viercilinder levert 102 pk (75kW).

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 


Het dieselpartikelfilter gaat 3.000 uur mee en moet dan vervangen worden. Het systeem werkt nog zonder AdBlue. Op termijn is dat uiteraard onontkoombaar.

  Het dieselpartikelfilter gaat 3.000 uur mee en moet dan vervangen worden. Het systeem werkt nog zonder AdBlue. Op termijn is dat uiteraard onontkoombaar.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Kies je als koper voor de achterasbesturing dan lever je vooralsnog wel wat hefvermogen in. Met starre as tilt de hef 3.700 kilo, bij de sturende as monteert Lindner uit voorzichtigheid geen hulpcilinders en tilt de hef nog 3.000 kilo. De fabrikant wil dat later wel opschroeven.

  Kies je als koper voor de achterasbesturing dan lever je vooralsnog wel wat hefvermogen in. Met starre as tilt de hef 3.700 kilo, bij de sturende as monteert Lindner uit voorzichtigheid geen hulpcilinders en tilt de hef nog 3.000 kilo. De fabrikant wil dat later wel opschroeven.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
De Lintrac 90 staat in de boeken voor €69.500. De besproken meesturende achteras kost als optie €5.400.

  De Lintrac 90 staat in de boeken voor €69.500. De besproken meesturende achteras kost als optie €5.400.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • ed12345

  Ziet er uit als een leuke en degelijke trekker Het zal ook best wel goede kwaliteit zijn, die reputatie hebben de oostenrijkers
  Kijk maar eens wat b.v Steyr in hun lange geschiedenis gemaakt hebben was in het algemeen prima kwaliteit (het canadese leger heeft heel veel Steyr terein vrachtwagens)
  Een hele prestatie voor een (klein) familie bedrijf je staande houden tussen de steeds maar fusierende (door overnamens) groten

 • henk fledderus

  zeker een mooi trekkertje, maar hoe scherp stuurt ie nu dan wel asl bijde assen sturen??

 • pinkeltje

  Lindner was lange tijd ook eigenlijk een Steyr met een Perkins motor. Zijn best leuke trekkers.

 • jakobisx

  goede trekkers op hellingen en kleine plekken
  maar ik weet niet als je de 4 wiel besturing uit kunt zetten,zo niet vallen er kleine ongelukjes

 • Matthijs Verhagen

  Standaard is de draaicirkel 9 meter, met meesturende achteras 7 meter.

 • jorn

  rij zelf een rappe en wendige geotrac 124, nu nog een lintrac van 150 pk

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.