Mechanisatie

Foto & video

Veel noviteiten tijdens Polderdag

Op 26 juni organiseerde Conver, Nagel, Herder, Votex en Probotiq de Polderdag in Uitwijk (Nb). Al deze bedrijven zijn gericht op de groensector en onderdeel van de Dutch Power Company.

Foto

 • Bezoekers konden de broodtrommel thuis laten, de organisatie had ook aandacht voor de inwendige mens. De gratis patat, hamburgers en worsten vonden gretig aftrek. Tekst: Nico Rodenburg, foto's: Henk Riswick

  Bezoekers konden de broodtrommel thuis laten, de organisatie had ook aandacht voor de inwendige mens. De gratis patat, hamburgers en worsten vonden gretig aftrek. Tekst: Nico Rodenburg, foto's: Henk Riswick

 • Er waren genoeg noviteiten te zien, zoals deze Votex Roadmaster 06 klepelmaaier, met 2,30 meter werkbreedte. Daarnaast werden er demonstraties gegeven en konden bezoekers enkele machines zelf bedienen.

  Er waren genoeg noviteiten te zien, zoals deze Votex Roadmaster 06 klepelmaaier, met 2,30 meter werkbreedte. Daarnaast werden er demonstraties gegeven en konden bezoekers enkele machines zelf bedienen.

 • Conver is het bekendst om zijn maaiboten, zoals deze nieuwe Proline versie met verzonken taludmaaier met een zwenkbereik van 180 graden. Dit soort boten worden veel ingezet door waterschappen.

  Conver is het bekendst om zijn maaiboten, zoals deze nieuwe Proline versie met verzonken taludmaaier met een zwenkbereik van 180 graden. Dit soort boten worden veel ingezet door waterschappen.

 • Het bedrijf ontwikkelde ook een speciale maai-verzamelboot om onderwaterplanten te verwijderen. De boot beschikt zelfs over autopilot met rtk-gps en kan overweg met vooraf gemaakte taakkaarten.

  Het bedrijf ontwikkelde ook een speciale maai-verzamelboot om onderwaterplanten te verwijderen. De boot beschikt zelfs over autopilot met rtk-gps en kan overweg met vooraf gemaakte taakkaarten.

 • Aan belangstelling geen gebrek, zoals hier bij een amfibisch voertuig van Conver. De rupsmachine is uitgerust met baggerpomp, frontmaaier en opduwframe.

  Aan belangstelling geen gebrek, zoals hier bij een amfibisch voertuig van Conver. De rupsmachine is uitgerust met baggerpomp, frontmaaier en opduwframe.

 • Herder demonstreerde zijn nieuwe Musketier lichtgewicht maaiarm met een 1.20 meter brede klepelmaaier. Deze is voorzien van het Nivotronic bodemgeleidingssysteem, een toepassing die op steeds meer machines komt.

  Herder demonstreerde zijn nieuwe Musketier lichtgewicht maaiarm met een 1.20 meter brede klepelmaaier. Deze is voorzien van het Nivotronic bodemgeleidingssysteem, een toepassing die op steeds meer machines komt.

 • Tevens toonde het Zeeuwse bedrijf een prototype van een frontmaaiarm, met montage op een DIN-plaat. Standaard met schuifframe (sideshift) en een 3-delige giek. De machine blijft binnen 2,15 meter transportbreedte.

  Tevens toonde het Zeeuwse bedrijf een prototype van een frontmaaiarm, met montage op een DIN-plaat. Standaard met schuifframe (sideshift) en een 3-delige giek. De machine blijft binnen 2,15 meter transportbreedte.

 • Ook nieuw is de toepassing op een Unimog. Zo ontstaat een maaicombinatie met toelating voor snelverkeer. De stuurconsole is verplaatsbaar van links (transport) naar rechts (voor maaiwerk).

  Ook nieuw is de toepassing op een Unimog. Zo ontstaat een maaicombinatie met toelating voor snelverkeer. De stuurconsole is verplaatsbaar van links (transport) naar rechts (voor maaiwerk).

 • Een bijzondere slootreiniger is deze Herimag rupsmachine met maaikorf van 2,50 meter breed. Kenmerkend is zijn lage gewicht en breedte van slechts 1,50 meter. De machine wordt veel ingezet langs spoorlijnen waar de ruimte beperkt is.

  Een bijzondere slootreiniger is deze Herimag rupsmachine met maaikorf van 2,50 meter breed. Kenmerkend is zijn lage gewicht en breedte van slechts 1,50 meter. De machine wordt veel ingezet langs spoorlijnen waar de ruimte beperkt is.

 • Onder de naam Fermex produceert Herder bosbouwmachines, zoals stobbenfrezen. Dit prototype heeft een 70 pk Perkins 4-cilinder diesel en is op z’n smalst 85 cm breed. Ideaal voor kleine tuinen bij particulieren.

  Onder de naam Fermex produceert Herder bosbouwmachines, zoals stobbenfrezen. Dit prototype heeft een 70 pk Perkins 4-cilinder diesel en is op z’n smalst 85 cm breed. Ideaal voor kleine tuinen bij particulieren.

 • Probotiq demonstreerde een autonoom werkende Fendt 211 Vario. Dit is gebaseerd op het zogenaamde ‘teach and playback’-systeem; de trekker herhaalt precies de handelingen die de bestuurder heeft voorgedaan. Dit soort trekkers draait al in de praktijk bij enkele fruittelers.

  Probotiq demonstreerde een autonoom werkende Fendt 211 Vario. Dit is gebaseerd op het zogenaamde ‘teach and playback’-systeem; de trekker herhaalt precies de handelingen die de bestuurder heeft voorgedaan. Dit soort trekkers draait al in de praktijk bij enkele fruittelers.

 • Op hetzelfde principe is deze Greenbot gebaseerd, een samenwerking tussen Conver en Probotiq. In plaats van een standaard trekker aan te passen, ontwikkelde de bedrijven een eigen voertuig. Zo zijn ze niet afhankelijk van trekkerfabrikanten.

  Op hetzelfde principe is deze Greenbot gebaseerd, een samenwerking tussen Conver en Probotiq. In plaats van een standaard trekker aan te passen, ontwikkelde de bedrijven een eigen voertuig. Zo zijn ze niet afhankelijk van trekkerfabrikanten.

 • De Greenbot heeft hydraulische wielmotoren, vierwielbesturing, hefinrichting en pto aan de voor- en achterzijde én maximaal vier dubbelwerkende hydraulische aansluitingen. Krachtbron is een Perkins viercilinder van 74 kW (100 pk). Het leeggewicht komt op 2.260 kg.

  De Greenbot heeft hydraulische wielmotoren, vierwielbesturing, hefinrichting en pto aan de voor- en achterzijde én maximaal vier dubbelwerkende hydraulische aansluitingen. Krachtbron is een Perkins viercilinder van 74 kW (100 pk). Het leeggewicht komt op 2.260 kg.

 • Een tweede prototype van de Greenbot. Deze heeft een spoorbreedte van 1,80 meter tegenover 1 meter bij de kleine variant maar is technisch vrijwel identiek. De eerste 0-serie staat voor 2015 gepland. Richtprijs is zo’n €125.000,-. Een uitgebreide impressie van de Greenbot staat in de komende uitgave van TREKKER.

  Een tweede prototype van de Greenbot. Deze heeft een spoorbreedte van 1,80 meter tegenover 1 meter bij de kleine variant maar is technisch vrijwel identiek. De eerste 0-serie staat voor 2015 gepland. Richtprijs is zo’n €125.000,-. Een uitgebreide impressie van de Greenbot staat in de komende uitgave van TREKKER.

Nico Rodenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.