Mechanisatie

Foto & video 3 reacties

Optimistische sfeer op zonnige Britse beurs

Openluchtlandbouwbeurs Cereals is 11 en 12 juni gehouden in Chrishall Grange, nabij het Britse Cambridge. De beurs was groter en luxer opgezet dan vorig jaar en de stemming was positief.

Foto

 • Woensdag 11 en donderdag 12 juni was in Chrishall Grange (Gr.-Br.) bij Cambridge de openluchtbeurs Cereals. Met 28 graden en felle zon was het weer On-Engels mooi. Er was vooral veel werktuigen- en spuitennieuws te zien op de akkerbouwbeurs.

  Woensdag 11 en donderdag 12 juni was in Chrishall Grange (Gr.-Br.) bij Cambridge de openluchtbeurs Cereals. Met 28 graden en felle zon was het weer On-Engels mooi. Er was vooral veel werktuigen- en spuitennieuws te zien op de akkerbouwbeurs.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Met Duo React ontwikkelde Hypro een goedkoop alternatief voor Varioselect. Het bestaat uit een vierlingdophouder en singledophouder, met pneumatische schakeling. De doppen kunnen apart en tegelijk spuiten. John Deere verkoopt het Hypro-systeem als Twin Select.

  Met Duo React ontwikkelde Hypro een goedkoop alternatief voor Varioselect. Het bestaat uit een vierlingdophouder en singledophouder, met pneumatische schakeling. De doppen kunnen apart en tegelijk spuiten. John Deere verkoopt het Hypro-systeem als Twin Select.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De MLT960-verreiker is Manitous nieuwe topmodel voor de landbouw. De giek is 9 meter lang en tilt 6 ton. Daarvoor was de 845 Manitous grootste. De motor (103 kW) is van John Deere. De oliepomp levert 180 liter per minuut. Bijzonder: met cvt-transmissie, geen hydrostaat.

  De MLT960-verreiker is Manitous nieuwe topmodel voor de landbouw. De giek is 9 meter lang en tilt 6 ton. Daarvoor was de 845 Manitous grootste. De motor (103 kW) is van John Deere. De oliepomp levert 180 liter per minuut. Bijzonder: met cvt-transmissie, geen hydrostaat.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Teejet toonde Pulse Width Modulation (PWM). Door pulserend met een frequentie van 10 Herz de dop te openen en sluiten, kan de afgifte vloeiend tot 10 procent gereduceerd worden van normaal. Het systeem zit nog in de testfase.

  Teejet toonde Pulse Width Modulation (PWM). Door pulserend met een frequentie van 10 Herz de dop te openen en sluiten, kan de afgifte vloeiend tot 10 procent gereduceerd worden van normaal. Het systeem zit nog in de testfase.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Combines van New Holland kunnen voortaan met een 12,5 meter breed maaibord worden uitgerust. Voorheen was 12,0 meter het breedst. Hoewel veel combines met gps combinen, blijkt 12,0 meter in de praktijk toch net te smal, waardoor vaak reepjes graan blijven staan.

  Combines van New Holland kunnen voortaan met een 12,5 meter breed maaibord worden uitgerust. Voorheen was 12,0 meter het breedst. Hoewel veel combines met gps combinen, blijkt 12,0 meter in de praktijk toch net te smal, waardoor vaak reepjes graan blijven staan.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De aftakasaangedreven Axis-strooiers kunnen nu met EMC worden uitgerust, het elektronische doseersysteem dat elke seconde de uitstroom meet. EMC was eerder alleen leverbaar op hydraulisch aangedreven strooiers. In Groot-Brittannië worden Rauch-strooiers als Kuhn verkocht.

  De aftakasaangedreven Axis-strooiers kunnen nu met EMC worden uitgerust, het elektronische doseersysteem dat elke seconde de uitstroom meet. EMC was eerder alleen leverbaar op hydraulisch aangedreven strooiers. In Groot-Brittannië worden Rauch-strooiers als Kuhn verkocht.

  Foto: Henk Riswick
 • 

De nieuwe 560-80 AgriPlus is de grotere broer van de 550-80. Het nieuwe topmodel heeft een giek van 8 meter en kan 6 ton tillen. Onder de motorkap ligt een 4,8 liter EcoMax-motor uit eigen huis. Als transmissie past JCB een viertraps powershift toe.

  De nieuwe 560-80 AgriPlus is de grotere broer van de 550-80. Het nieuwe topmodel heeft een giek van 8 meter en kan 6 ton tillen. Onder de motorkap ligt een 4,8 liter EcoMax-motor uit eigen huis. Als transmissie past JCB een viertraps powershift toe.

  Foto: Henk Riswick
 • 

De UX5 is een nieuwe drone van Trimble voor gewassensing. Het onbemande vliegtuigje van 2,5 kilo kan 50 minuten vliegen en per vlucht tot maximaal 19 vierkante kilometer fotograferen. Een pixel meet dan 24 bij 24 centimeter. De drone kost globaal €45.000.

  De UX5 is een nieuwe drone van Trimble voor gewassensing. Het onbemande vliegtuigje van 2,5 kilo kan 50 minuten vliegen en per vlucht tot maximaal 19 vierkante kilometer fotograferen. Een pixel meet dan 24 bij 24 centimeter. De drone kost globaal €45.000.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Trekkerfabriek McCormick kondigde eind 2013 de X4-serie aan, de opvolger van de C-Max. Op Cereals is de trekker voor het eerst tentoongesteld. Enkele weken terug stond de Landini-equivalent van de X4 al op voederwinningsbeurs Grassland & Muck.

  Trekkerfabriek McCormick kondigde eind 2013 de X4-serie aan, de opvolger van de C-Max. Op Cereals is de trekker voor het eerst tentoongesteld. Enkele weken terug stond de Landini-equivalent van de X4 al op voederwinningsbeurs Grassland & Muck.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Lechler vervangt de ID- en IDN-doppen door de nieuwe ID3-dop. De bovenkant is vlakker, dus makkelijker te reinigen en de spuitmond is wat steviger. In kunststof in de maten 01 tot 08. In keramisch in de maten 01 tot 06. Prijs per dop: €7,95.

  Lechler vervangt de ID- en IDN-doppen door de nieuwe ID3-dop. De bovenkant is vlakker, dus makkelijker te reinigen en de spuitmond is wat steviger. In kunststof in de maten 01 tot 08. In keramisch in de maten 01 tot 06. Prijs per dop: €7,95.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Pöttinger heeft een voordelige getrokken zaaicombinatie ontwikkeld, door een Terradisc 3001-zaaibedbereider te combineren met een mechanische Vilasem 302-zaaimachine. De zaaimachine rust op een rubber rol. Deze combi is bijna €30.000 goedkoper dan de getrokken pneumatische Terrasem-zaaimachine.

  Pöttinger heeft een voordelige getrokken zaaicombinatie ontwikkeld, door een Terradisc 3001-zaaibedbereider te combineren met een mechanische Vilasem 302-zaaimachine. De zaaimachine rust op een rubber rol. Deze combi is bijna €30.000 goedkoper dan de getrokken pneumatische Terrasem-zaaimachine.

  Foto: Henk Riswick
 • 

De Britse fabrikant Sly ontwikkelde een grote getrokken strip-tillcombinatie van 9 meter breed. Tot 12 meter breed is ook mogelijk. Om het gevaarte te trekken is minimaal 294 kW (400 pk) nodig, dus moet er een Challenger of Case IH Quadtrack voor. Prijs: globaal €125.000.

  De Britse fabrikant Sly ontwikkelde een grote getrokken strip-tillcombinatie van 9 meter breed. Tot 12 meter breed is ook mogelijk. Om het gevaarte te trekken is minimaal 294 kW (400 pk) nodig, dus moet er een Challenger of Case IH Quadtrack voor. Prijs: globaal €125.000.

  Foto: Henk Riswick
 • 

De Italiaanse machinefabrikant Maschio bestaat vijftig jaar. Rotorkopeggen waren het eerste product. Om daar aandacht aan te geven stond op de Maschio-stand een chromen rotorkopeg te glinsteren. Het is puur marketing, want de rotorkopeggen komen niet in deze opvallende verf te koop.

  De Italiaanse machinefabrikant Maschio bestaat vijftig jaar. Rotorkopeggen waren het eerste product. Om daar aandacht aan te geven stond op de Maschio-stand een chromen rotorkopeg te glinsteren. Het is puur marketing, want de rotorkopeggen komen niet in deze opvallende verf te koop.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Claydon presenteert twee nieuwe getrokken zaaimachines: de Hybrid T6 en de Hybrid T8, met een werkbreedte van respectievelijk 6 en 8 meter, beide met een voorraadbak van 5.500 liter. Eerder leverde de fabrikant alleen gedragen zaaimachines met een werkbreedte tot 6 meter.

  Claydon presenteert twee nieuwe getrokken zaaimachines: de Hybrid T6 en de Hybrid T8, met een werkbreedte van respectievelijk 6 en 8 meter, beide met een voorraadbak van 5.500 liter. Eerder leverde de fabrikant alleen gedragen zaaimachines met een werkbreedte tot 6 meter.

  Foto: Henk Riswick
 • 


Teejet heeft een nieuw 8,4 inch touchscreenbedieningsscherm ontwikkeld voor recht rijden en spuitbediening. Het scherm heet Aeros 9040. Het is een combinatie van de Radion-spuitcontroller en het Matrix-gps-scherm. Er kunnen maximaal negen secties mee bediend worden.

  Teejet heeft een nieuw 8,4 inch touchscreenbedieningsscherm ontwikkeld voor recht rijden en spuitbediening. Het scherm heet Aeros 9040. Het is een combinatie van de Radion-spuitcontroller en het Matrix-gps-scherm. Er kunnen maximaal negen secties mee bediend worden.

  Foto: Henk Riswick
 • 


Op de Agrifac-stand pronkte een Agrifac Condor met opgebouwde pneumatische Avadex-strooier. Avadex is een granulaat tegen het probleemonkruid duist. In Groot-Brittannië werken ALS-remmers als Atlantis niet meer; het herbicide Avadex in granulaatvorm heeft nog wel een toelating. Door de pneumatische strooier op de spuit te bouwen, kunnen een normale herbicidebespuiting en Avadex-toepassing in één werkgang plaatsvinden. Met dezelfde strooier kunnen ook slakkenkorrels gestrooid worden.

  Op de Agrifac-stand pronkte een Agrifac Condor met opgebouwde pneumatische Avadex-strooier. Avadex is een granulaat tegen het probleemonkruid duist. In Groot-Brittannië werken ALS-remmers als Atlantis niet meer; het herbicide Avadex in granulaatvorm heeft nog wel een toelating. Door de pneumatische strooier op de spuit te bouwen, kunnen een normale herbicidebespuiting en Avadex-toepassing in één werkgang plaatsvinden. Met dezelfde strooier kunnen ook slakkenkorrels gestrooid worden.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Diverse spuitfabrikanten geven aan nu ook een categorie 4-cabine te hebben. Dat is een cabine die naast stof ook giftige gassen buiten de deur kan houden. De Britse fabrikanten SAM en Knight toonden dat met grote stickers op hun cabines. Vorig jaar was Challenger met de Rogator de eerste die claimde een geheel dichte cabine te hebben.

  Diverse spuitfabrikanten geven aan nu ook een categorie 4-cabine te hebben. Dat is een cabine die naast stof ook giftige gassen buiten de deur kan houden. De Britse fabrikanten SAM en Knight toonden dat met grote stickers op hun cabines. Vorig jaar was Challenger met de Rogator de eerste die claimde een geheel dichte cabine te hebben.

  Foto: Henk Riswick
 • 


Boomguide Pro van Kverneland is verbeterd. Of eigenlijk, het Norac-boomhoogtesysteem is verbeterd. Net als diverse andere fabrikanten koopt Kverneland de boomhoogtesensoren in bij Norac. Voorheen moest ingesteld worden of de bodem of het gewas de referentie moest zijn voor de boomhoogte. Was het 'gewasdak' het referentiepunt, en werd het gewas plots wat dunner, dan doken de bomen plots omlaag, omdat de sensoren dan de bodem als 'gewasdak' aanzagen. Het systeem herkent nu zelf of het de bodem of het gewas als referentiepunt aanhoudt. Hierdoor is plots wegzakken van de bomen verleden tijd.

  Boomguide Pro van Kverneland is verbeterd. Of eigenlijk, het Norac-boomhoogtesysteem is verbeterd. Net als diverse andere fabrikanten koopt Kverneland de boomhoogtesensoren in bij Norac. Voorheen moest ingesteld worden of de bodem of het gewas de referentie moest zijn voor de boomhoogte. Was het 'gewasdak' het referentiepunt, en werd het gewas plots wat dunner, dan doken de bomen plots omlaag, omdat de sensoren dan de bodem als 'gewasdak' aanzagen. Het systeem herkent nu zelf of het de bodem of het gewas als referentiepunt aanhoudt. Hierdoor is plots wegzakken van de bomen verleden tijd.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • ed12345

  De verslagever heeft er een klein foutje in laten sluipen;
  De glimmende Maschio is geen kopeg maar een frees
  50 jaar terug zullen de italianen ook daarmee begonnen zijn Toen had de uitvinder Lely nog een patent op de rotorkopeg

 • nvdboom

  Nog even een toevoeging op de New Holland foto: De reden waarom fabrikanten een maaibord van 12,5m ontwikkelen is omdat het rijpadensysteem (CTF) ook in de graanteelt toeneemt. 12 meter is hierbij een gangbare maat. In de praktijk is gebleken dat maaiborden die als 12 meter worden verkocht in werkelijkheid 11,97 meter breed knippen (of iets in die richting). Gevolg is dat enkele planten blijven staan. Vandaar de toevoeging van 25 cm aan beide zijde.

 • ed12345

  nvdboom het zal waarschijnlijk 40 voet moeten zijn dat wordt 12.19 meter maar je hebt volledig gelijk de effectieve snijbreedte is altijd ietsje minder en voor schoon maaien moet je ietsje overlappen De 40 en 45 voets maaiborden worden hier al behoorlijk standaard

Of registreer je om te kunnen reageren.