Mechanisatie

Foto & video

Goede maaiomstandigheden voor oldtimers

In Schokland (Fl.) werd zaterdag 7 juni een maaiwedstrijd voor oldtimers georganiseerd. 19 enthousiaste oldtimerbezitters namen het tegen elkaar op. Organisator van de maaiwedstrijd was de Overijsselse Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV). Er zat her en der behoorlijk wat verschil in de dikte van het grasgewas. Maar de oldtimers konden de omstandigheden allemaal de baas en de resultaten waren goed.

Foto

 • De Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) heeft 5 hectare grasland van Wibert Kaat bij Schokland (Fl.) verdeeld over de deelnemers. De bordjes staan op 27 meter. Er moet echter 26 meter worden gemaaid, waarbij 50 centimeter moet blijven staan. De lengte is dit jaar 50 meter. De voorkeur gaat normaal gesproken uit naar 100 meter of meer, maar dat is soms moeilijk te realiseren. Al vroeg in het jaar wordt een planning gemaakt en dan is het lastig om een goed perceel te kiezen.

  De Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) heeft 5 hectare grasland van Wibert Kaat bij Schokland (Fl.) verdeeld over de deelnemers. De bordjes staan op 27 meter. Er moet echter 26 meter worden gemaaid, waarbij 50 centimeter moet blijven staan. De lengte is dit jaar 50 meter. De voorkeur gaat normaal gesproken uit naar 100 meter of meer, maar dat is soms moeilijk te realiseren. Al vroeg in het jaar wordt een planning gemaakt en dan is het lastig om een goed perceel te kiezen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Nadat de deelnemers naar de percelen zijn gegaan, kan het openingszwad gemaaid worden. De deelnemers komen voornamelijk uit Flevoland en Gelderland, al zijn er ook enkele maaiers uit Noord-Holland, Friesland en Gelderland aanwezig.

  Nadat de deelnemers naar de percelen zijn gegaan, kan het openingszwad gemaaid worden. De deelnemers komen voornamelijk uit Flevoland en Gelderland, al zijn er ook enkele maaiers uit Noord-Holland, Friesland en Gelderland aanwezig.

  Foto: Sytze Bakker
 • Met het openingszwad wordt onontkoombaar door het gras gereden. Met hier Freddie Bosscher en zijn Deutz.

  Met het openingszwad wordt onontkoombaar door het gras gereden. Met hier Freddie Bosscher en zijn Deutz.

  Foto: Sytze Bakker
 • De oudste oldtimer, een Deutz uit 1941 van de heer Pelleboer, heeft zijn openingszwad gemaaid. Een Guldner uit Anna Paulowna (N.-H.) van Co Looijesteijn moet deze nog maaien.

  De oudste oldtimer, een Deutz uit 1941 van de heer Pelleboer, heeft zijn openingszwad gemaaid. Een Guldner uit Anna Paulowna (N.-H.) van Co Looijesteijn moet deze nog maaien.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het openingszwad moet mooi recht liggen. De stoppellengte dient ongeveer 5 centimeter te zijn en het gras moet tegen de rijrichting in neergelegd worden. Daarnaast telt de algemene indruk met meerdere punten.

  Het openingszwad moet mooi recht liggen. De stoppellengte dient ongeveer 5 centimeter te zijn en het gras moet tegen de rijrichting in neergelegd worden. Daarnaast telt de algemene indruk met meerdere punten.

  Foto: Sytze Bakker
 • Ook de John Deere Lanz met Albert Nijmeijer is net begonnen aan zijn openingszwad.

  Ook de John Deere Lanz met Albert Nijmeijer is net begonnen aan zijn openingszwad.

  Foto: Sytze Bakker
 • Een Pony Massey Harris van Jan Nijmeijer is eveneens met het openingszwad aan het maaien.

  Een Pony Massey Harris van Jan Nijmeijer is eveneens met het openingszwad aan het maaien.

  Foto: Sytze Bakker
 • Na beoordeling van de openingszwaden kan volop gemaaid worden en is het belangrijk om de 26 meter precies te maaien en recht uit te komen.

  Na beoordeling van de openingszwaden kan volop gemaaid worden en is het belangrijk om de 26 meter precies te maaien en recht uit te komen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Hier is Wim van den Brink uit het Overijssels Wijhe op zijn Fendt bezig met het maaien van zijn veld, waarbij de (klaver)zwaden keurig gescheiden worden door het zwadbord met geleiders.

  Hier is Wim van den Brink uit het Overijssels Wijhe op zijn Fendt bezig met het maaien van zijn veld, waarbij de (klaver)zwaden keurig gescheiden worden door het zwadbord met geleiders.

  Foto: Sytze Bakker
 • Als het zwadbord zijn werk niet helemaal goed doet, moet er even langsgelopen worden om de zwaden vrij te maken voor de volgende maaigang.

  Als het zwadbord zijn werk niet helemaal goed doet, moet er even langsgelopen worden om de zwaden vrij te maken voor de volgende maaigang.

  Foto: Sytze Bakker
 • Arend Dijkstra uit Biddinghuizen (Fl.) is op zijn International bezig met goed maaiwerk, in het zichtbaar wisselende gewas met gras en klaver.

  Arend Dijkstra uit Biddinghuizen (Fl.) is op zijn International bezig met goed maaiwerk, in het zichtbaar wisselende gewas met gras en klaver.

  Foto: Sytze Bakker
 • Voor de laatste gang is het zwadbord eraf gehaald en komt Freddie Bosscher met zijn Deutz evenwijdig uit met zijn 26 meter, zo lijkt het.

  Voor de laatste gang is het zwadbord eraf gehaald en komt Freddie Bosscher met zijn Deutz evenwijdig uit met zijn 26 meter, zo lijkt het.

  Foto: Sytze Bakker
 • Niek Konijn uit Wijde Wormer (N.-H.) met zijn Ferguson heeft de zwaden er mooi recht op liggen en zal evenwijdig uitkomen met zijn laatste gangen.

  Niek Konijn uit Wijde Wormer (N.-H.) met zijn Ferguson heeft de zwaden er mooi recht op liggen en zal evenwijdig uitkomen met zijn laatste gangen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Dooitze Zwart uit Swifterbant (Fl.) is bezig met zijn laatste baan, waarbij er geen last van stropen is met het zwadbord nog aan de maaibalk.

  Dooitze Zwart uit Swifterbant (Fl.) is bezig met zijn laatste baan, waarbij er geen last van stropen is met het zwadbord nog aan de maaibalk.

  Foto: Sytze Bakker
 • Door zijn perceel even na te meten, kijkt Itse Bos (met zijn McCormick) of hij evenwijdig uitkomt.

  Door zijn perceel even na te meten, kijkt Itse Bos (met zijn McCormick) of hij evenwijdig uitkomt.

  Foto: Sytze Bakker
 • Jan Nijmeijer s bezig met zijn laatste rondje. Nu maar hopen dat de laatste baan evenwijdig uit komt.

  Jan Nijmeijer s bezig met zijn laatste rondje. Nu maar hopen dat de laatste baan evenwijdig uit komt.

  Foto: Sytze Bakker
 • De meeste veldjes zijn gemaaid, een enkeling is met de laatste meters bezig.

  De meeste veldjes zijn gemaaid, een enkeling is met de laatste meters bezig.

  Foto: Sytze Bakker
 • De Deutz F1L414 uit 1941 heeft zijn veldje ook bijna klaar. De oldtimer doet het dus nog prima.

  De Deutz F1L414 uit 1941 heeft zijn veldje ook bijna klaar. De oldtimer doet het dus nog prima.

  Foto: Sytze Bakker
 • Alle deelnemers zijn nu klaar met hun stukje maaiwerk. Tijd voor de jury om te bepalen wie de beste maaiers zijn in 2014.

  Alle deelnemers zijn nu klaar met hun stukje maaiwerk. Tijd voor de jury om te bepalen wie de beste maaiers zijn in 2014.

  Foto: Sytze Bakker
 • Ondertussen gaan veel deelnemers achter elkaar aan de slag om de restanten van het perceel te maaien, zodat alles gemaaid ligt.

  Ondertussen gaan veel deelnemers achter elkaar aan de slag om de restanten van het perceel te maaien, zodat alles gemaaid ligt.

  Foto: Sytze Bakker
 • Uiteraard levert dit mooie plaatjes op.

  Uiteraard levert dit mooie plaatjes op.

  Foto: Sytze Bakker
 • Alle maaiers hebben er schik in en zijn goed op elkaar ingespeeld.

  Alle maaiers hebben er schik in en zijn goed op elkaar ingespeeld.

  Foto: Sytze Bakker
 • Met een mooie rookpluim op de voorgrond kan de John Deere Lanz in het vet voor een volgend evenement.

  Met een mooie rookpluim op de voorgrond kan de John Deere Lanz in het vet voor een volgend evenement.

  Foto: Sytze Bakker
 • Iedere deelnemer kreeg een leuke beker en per ‘Rayon’ (Flevoland, Overijssel en Gasten) kregen de nummers 1, 2 en 3 een beker, zoals hier Freddie Bosscher. Hij krijgt de eerste prijs van Overijssel uit handen van Fokko Batterink.

  Iedere deelnemer kreeg een leuke beker en per ‘Rayon’ (Flevoland, Overijssel en Gasten) kregen de nummers 1, 2 en 3 een beker, zoals hier Freddie Bosscher. Hij krijgt de eerste prijs van Overijssel uit handen van Fokko Batterink.

  Foto: Sytze Bakker

Of registreer je om te kunnen reageren.