Mechanisatie

Foto & video 4 reacties

Zonnig Nationaal Kampioenschap Grasmaaien 2014

Het Nationaal Kampioenschap Grasmaaien 2014 verliep prima op 18 mei. Het weer werkte goed mee en er verschenen 29 deelnemers aan de start.

Foto

 • De Sambeekse Motoren en Traktoren Vereniging had dit jaar de eer om samen met de Grasmaai Commissie Nederland het Nationaal Kampioenschap Grasmaaien te organiseren. Dat vond plaats op 18 mei in Vortum-Mullem (N.-Br.) nabij Boxmeer, op de grens van Brabant en Limburg. Er verschenen 29 deelnemers uit heel Nederland aan de start.

  De Sambeekse Motoren en Traktoren Vereniging had dit jaar de eer om samen met de Grasmaai Commissie Nederland het Nationaal Kampioenschap Grasmaaien te organiseren. Dat vond plaats op 18 mei in Vortum-Mullem (N.-Br.) nabij Boxmeer, op de grens van Brabant en Limburg. Er verschenen 29 deelnemers uit heel Nederland aan de start.

  Foto: Martin Smits
 • Op het maaikampioenschap betreden de deelnemers het strijdtoneel uitsluitend met vingerbalken. De gang van zaken is vergelijkbaar met een ploegwedstrijd. Op enig moment rukken de deelnemers met hun materiaal uit naar de van tevoren uitgezette veldjes.

  Op het maaikampioenschap betreden de deelnemers het strijdtoneel uitsluitend met vingerbalken. De gang van zaken is vergelijkbaar met een ploegwedstrijd. Op enig moment rukken de deelnemers met hun materiaal uit naar de van tevoren uitgezette veldjes.

  Foto: Martin Smits
 • 'Als een maaigarnituur wordt getransporteerd van en naar het wedstrijdterrein, dient men te rijden met een volledig beschermde maaibalk.' Einde citaat uit het reglement wedstrijdmaaien.

  'Als een maaigarnituur wordt getransporteerd van en naar het wedstrijdterrein, dient men te rijden met een volledig beschermde maaibalk.' Einde citaat uit het reglement wedstrijdmaaien.

  Foto: Martin Smits
 • De deelnemers die per provincie zijn afgevaardigd, hebben zich het jaar ervoor op regionale wedstrijden geclassificeerd. De kwaliteit van het materiaal en het maaiwerk is op het nationaal kampioenschap dus hoog. Deelnemers verschijnen goed voorbereid aan de start.

  De deelnemers die per provincie zijn afgevaardigd, hebben zich het jaar ervoor op regionale wedstrijden geclassificeerd. De kwaliteit van het materiaal en het maaiwerk is op het nationaal kampioenschap dus hoog. Deelnemers verschijnen goed voorbereid aan de start.

  Foto: Martin Smits
 • Conform het reglement moet de organisatie van tevoren vijf zwaden rondom de te maaien veldjes maaien. Opruimen mag, maar hoeft niet. De wedstrijdvelden zijn minimaal 20 meter breed en komen overeen met een even aantal keren van de werkbreedte van de maaibalk.

  Conform het reglement moet de organisatie van tevoren vijf zwaden rondom de te maaien veldjes maaien. Opruimen mag, maar hoeft niet. De wedstrijdvelden zijn minimaal 20 meter breed en komen overeen met een even aantal keren van de werkbreedte van de maaibalk.

  Foto: Martin Smits
 • Het eerste zwad wordt gemaaid met twee zwadborden om een schone baan te maken voor de retourwerkgang. Het openingszwad wordt apart beoordeeld.

  Het eerste zwad wordt gemaaid met twee zwadborden om een schone baan te maken voor de retourwerkgang. Het openingszwad wordt apart beoordeeld.

  Foto: Martin Smits
 • Aan de start verschijnen zowel midden aangebouwde maaibalken als gemonteerd in de driepunts. Voor de werkbreedte gelden voorschriften, naar keuze 4, 4,5, 5 of 6 voet. De meest gekozen werkbreedte is 4,5 voet (135 centimeter).

  Aan de start verschijnen zowel midden aangebouwde maaibalken als gemonteerd in de driepunts. Voor de werkbreedte gelden voorschriften, naar keuze 4, 4,5, 5 of 6 voet. De meest gekozen werkbreedte is 4,5 voet (135 centimeter).

  Foto: Martin Smits
 • Het is een prachtige zonnige dag. Niet alleen de deelnemers maar ook hun supporters verschijnen in stijl om er een mooie dag van te maken. Wedstrijdmaaien is ook een recreatieve bezigheid.

  Het is een prachtige zonnige dag. Niet alleen de deelnemers maar ook hun supporters verschijnen in stijl om er een mooie dag van te maken. Wedstrijdmaaien is ook een recreatieve bezigheid.

  Foto: Martin Smits
 • Het motto 'als het er maar af is' geldt niet. De deelnemer begint met het uitzetten van zijn veldje. Een van de wedstrijdregels is dat er precies 50 centimeter gras moet blijven staan naast de denkbeeldige lijn die de grens van het door de organisatie aangewezen veldje bepaalt.

  Het motto 'als het er maar af is' geldt niet. De deelnemer begint met het uitzetten van zijn veldje. Een van de wedstrijdregels is dat er precies 50 centimeter gras moet blijven staan naast de denkbeeldige lijn die de grens van het door de organisatie aangewezen veldje bepaalt.

  Foto: Martin Smits
 • Voordat de wedstrijd begint keurt de jury het materiaal. Dat gaat vooral om de aanwezigheid van de beschermkappen inclusief bescherming van het mes. Veiligheid gaat voor alles!

  Voordat de wedstrijd begint keurt de jury het materiaal. Dat gaat vooral om de aanwezigheid van de beschermkappen inclusief bescherming van het mes. Veiligheid gaat voor alles!

  Foto: Martin Smits
 • Aan de start verschijnen maaibalken van verschillende merken. Bekende namen als Busatis, Raspe, Mörtl maar ook Hollands Glorie herleven. Verschillende deelnemers verschijnen met een balk van H.J. Schukkens Industrie Bolsward. Voor de puriteinen: Trademark 13905. De woorden 'fax' en 'internet' moesten nog worden uitgevonden, maar bij Schukken laten ze via de sticker weten dat ze drie telefoonlijnen beschikbaar hebben.

  Aan de start verschijnen maaibalken van verschillende merken. Bekende namen als Busatis, Raspe, Mörtl maar ook Hollands Glorie herleven. Verschillende deelnemers verschijnen met een balk van H.J. Schukkens Industrie Bolsward. Voor de puriteinen: Trademark 13905. De woorden 'fax' en 'internet' moesten nog worden uitgevonden, maar bij Schukken laten ze via de sticker weten dat ze drie telefoonlijnen beschikbaar hebben.

  Foto: Martin Smits
 • Nadat de vlag is gehesen gaat de wedstrijd echt beginnen. De deelnemers richten de blik naar voren, want met een strak openingszwad worden de eerste punten binnengehaald.

  Nadat de vlag is gehesen gaat de wedstrijd echt beginnen. De deelnemers richten de blik naar voren, want met een strak openingszwad worden de eerste punten binnengehaald.

  Foto: Martin Smits
 • Best spannend als je aan het eind van de eerste werkgang voor het eerst achterom kijkt. Is het recht, ligt het gras netjes?

  Best spannend als je aan het eind van de eerste werkgang voor het eerst achterom kijkt. Is het recht, ligt het gras netjes?

  Foto: Martin Smits
 • Aljan Nicolai uit het Drentse Eext maait zijn tweede zwad. Het openingszwad ligt er netjes bij. Volgens de jury goed voor 8,3 van de 10 punten. Alleen concurrent Niek Konijn uit Noord-Holand, die vorig jaar tweede werd, haalde met 8,7 punten een hogere score voor het eerste zwad. Aan het eind van de dag blijkt Nicolai voor het derde jaar op rij het hoogste aantal totaalpunten te scoren. Konijn wordt uiteindelijk derde. Herman Groot-Roesing uit Gelderland wordt tweede.

  Aljan Nicolai uit het Drentse Eext maait zijn tweede zwad. Het openingszwad ligt er netjes bij. Volgens de jury goed voor 8,3 van de 10 punten. Alleen concurrent Niek Konijn uit Noord-Holand, die vorig jaar tweede werd, haalde met 8,7 punten een hogere score voor het eerste zwad. Aan het eind van de dag blijkt Nicolai voor het derde jaar op rij het hoogste aantal totaalpunten te scoren. Konijn wordt uiteindelijk derde. Herman Groot-Roesing uit Gelderland wordt tweede.

  Foto: Martin Smits
 • Het materiaal moet in topconditie zijn. Daarvoor hebben veel deelnemers de oliekan bij zich. Hier krijgt een Rasspe-maaibalk aan een Güldner-trekker nog even een paar druppels olie op draaipunten en op de drukkers van de maaibalk.

  Het materiaal moet in topconditie zijn. Daarvoor hebben veel deelnemers de oliekan bij zich. Hier krijgt een Rasspe-maaibalk aan een Güldner-trekker nog even een paar druppels olie op draaipunten en op de drukkers van de maaibalk.

  Foto: Martin Smits
 • Mede-organisator Henk Laarakkers verliest punten doordat de maaibalk stroopt. Maar alles moet eraf, dus dat betekent een stukje terugsteken. Laarakkers neemt met een wat exotischer voertuig deel aan de wedstrijd: een Zetor 25A.

  Mede-organisator Henk Laarakkers verliest punten doordat de maaibalk stroopt. Maar alles moet eraf, dus dat betekent een stukje terugsteken. Laarakkers neemt met een wat exotischer voertuig deel aan de wedstrijd: een Zetor 25A.

  Foto: Martin Smits
 • Laarakkers maait met een Goudland-maaibalk. De feitelijke maaibalk is McCormick, Goudland fabriceerde de bok en aandrijving. Bijzonder is het hefsysteem dat via een staaldraad de maaibalk optrekt.

  Laarakkers maait met een Goudland-maaibalk. De feitelijke maaibalk is McCormick, Goudland fabriceerde de bok en aandrijving. Bijzonder is het hefsysteem dat via een staaldraad de maaibalk optrekt.

  Foto: Martin Smits
 • Veel trekkers zijn gerestaureerd, maar mooi oud is niet lelijk en kan technisch nog prima functioneren.

  Veel trekkers zijn gerestaureerd, maar mooi oud is niet lelijk en kan technisch nog prima functioneren.

  Foto: Martin Smits
 • Net als bij een ploegwedstrijd is het de kunst bij de laatste werkgang precies op de goede breedte uit te komen. Dat betekent dat er al een paar werkgangen voor het einde moet worden gemeten om te bepalen of het goed zit met de werkbreedte.

  Net als bij een ploegwedstrijd is het de kunst bij de laatste werkgang precies op de goede breedte uit te komen. Dat betekent dat er al een paar werkgangen voor het einde moet worden gemeten om te bepalen of het goed zit met de werkbreedte.

  Foto: Martin Smits
 • En dan moet je dus precies op 50 centimeter naast het grenspaaltje uit komen. Verschillende maaibalken heffen op de hefinrichting, maar vooral bij de middenaanbouw komt er nog wel wat spierkracht aan te pas.

  En dan moet je dus precies op 50 centimeter naast het grenspaaltje uit komen. Verschillende maaibalken heffen op de hefinrichting, maar vooral bij de middenaanbouw komt er nog wel wat spierkracht aan te pas.

  Foto: Martin Smits
 • Oldtimer-liefhebber van het eerste uur en voormalig HMT-bestuurslid Willy Laarakkers uit Sambeek (N.-Br.) demonstreert buiten de wedstrijd om met een Fordson Major en getrokken Bamfords-maaibalk met wielaandrijving. En dat maait nog best aardig.

  Oldtimer-liefhebber van het eerste uur en voormalig HMT-bestuurslid Willy Laarakkers uit Sambeek (N.-Br.) demonstreert buiten de wedstrijd om met een Fordson Major en getrokken Bamfords-maaibalk met wielaandrijving. En dat maait nog best aardig.

  Foto: Martin Smits
 • Ook buiten de wedstrijd om wordt gedemonstreerd met een Agria-maaibalk. Deze maait ook goed, maar omdat het zwad gesplitst wordt kun je er geen wedstrijd mee winnen.

  Ook buiten de wedstrijd om wordt gedemonstreerd met een Agria-maaibalk. Deze maait ook goed, maar omdat het zwad gesplitst wordt kun je er geen wedstrijd mee winnen.

  Foto: Martin Smits
 • Wedstrijd maaien is plezier voor jong en oud. Kinderen vermaken zich uitstekend in de draaimolen. En natuurlijk is die van trekkers voorzien.

  Wedstrijd maaien is plezier voor jong en oud. Kinderen vermaken zich uitstekend in de draaimolen. En natuurlijk is die van trekkers voorzien.

  Foto: Martin Smits
 • Hoewel de deelnemers aan de wedstrijd uitsluitend mannen zijn, is trekkerrijden een geëmancipeerde bezigheid. Zo heeft iedereen een mooie dag.

  Hoewel de deelnemers aan de wedstrijd uitsluitend mannen zijn, is trekkerrijden een geëmancipeerde bezigheid. Zo heeft iedereen een mooie dag.

  Foto: Martin Smits
 • Wedstrijdmaaien is geen zaak van het grote geld, maar een beetje sponsoring is altijd welkom. Of er betaald is om deze combinatie te showen doet niet ter zake, maar maakt wel duidelijk hoe in vijftig jaar tijd de capaciteit, het gewicht en de investering in maaimachines zijn veranderd. De benodigde hoeveelheid brandstof trouwens ook.

  Wedstrijdmaaien is geen zaak van het grote geld, maar een beetje sponsoring is altijd welkom. Of er betaald is om deze combinatie te showen doet niet ter zake, maar maakt wel duidelijk hoe in vijftig jaar tijd de capaciteit, het gewicht en de investering in maaimachines zijn veranderd. De benodigde hoeveelheid brandstof trouwens ook.

  Foto: Martin Smits
 • De wedstrijd startte officieel om 11.00 uur. Zo halverwege de middag is al veel gedaan en gaan de eerste bezoekers naar huis. Diverse leden van de Sambeekse Motoren en Traktoren Vereniging maakten van de gelegenheid gebruik om de cabrio van stal te halen.

  De wedstrijd startte officieel om 11.00 uur. Zo halverwege de middag is al veel gedaan en gaan de eerste bezoekers naar huis. Diverse leden van de Sambeekse Motoren en Traktoren Vereniging maakten van de gelegenheid gebruik om de cabrio van stal te halen.

  Foto: Martin Smits

Laatste reacties

 • ed12345

  Wat op de een na laatste foto wordt vermeld valt mij al zo lang op op het gemiddelde vee of akkerbouw bedrijf wordt nu behoorlijk wat meer diesel per ha per jaar verstookt dan pakweg 40 jaar terug De nieuwere machines vragen vaak meer vermogen voor eenzelfde werkbreedte

 • pinkeltje

  Is ook een beetje hoe je het vergelijkt. Tegenwoordig worden vaak meer bewerkingen gecombineerd waardoor het aantal bewerkingen minder wordt. En uiteindelijk gaat het om het totaal plaatje. Hoewel brandstof daar ook een onderdeel van is, is dat niet het enige dat de doorslag geeft. Maar het is inderdaad wel eens verrassend om te zien met hoeveel pk's er vergeleken met 50 jaar geleden voor min of meer hetzelfde werk wordt uitgerukt. In het geval van maaimachines valt het per saldo wellicht nog mee. Denk dat de getoonde triple maaier combinatie het totale oppervlak dat de 29 deelnemers er af knipten in vrijwel dezelfde tijd af snort. Blijft overeind dat een maaibalk aanzienlijk minder vermogen vraagt dan een schijvenmaaier. Zeker als daar ook nog een kneuzer aan hangt.

 • Venstra

  Trekkers worden tegenwoordig op het milieu afgesteld, en dat is om uitstoot te beperken, maar vaak worden ze er niet zuiniger van, ze gaan juist meer verbruiken.
  Maar in principe kun je met 110 pk wel 9 meter maaien zonder kneuzers, dat is 12pk/meter.

 • koestal

  De oudjes doen het nog best

Of registreer je om te kunnen reageren.