Mechanisatie

Foto & video 5740 x bekeken 8 reacties

Grimme GL420 Exacta is nu klaar voor de praktijk

Grimme demonstreerde in 2011 voor het eerst met de GL 420 Exacta pootmachine. Afgelopen winter kreeg de machine nog diverse wijzigingen. Zij is nu echt klaar voor de praktijk.

Foto

 • 
Grimme demonstreerde in 2011 voor het eerst met de GL 420 Exacta pootmachine. Dat is een machine die naar keuze met een Grimme hakenfrees of een rotorkopeg van Amazone of Lemken wordt geleverd en in één werkgang freest, poot, en aanaardt. Volledig gedragen in de hef.

  Grimme demonstreerde in 2011 voor het eerst met de GL 420 Exacta pootmachine. Dat is een machine die naar keuze met een Grimme hakenfrees of een rotorkopeg van Amazone of Lemken wordt geleverd en in één werkgang freest, poot, en aanaardt. Volledig gedragen in de hef.

  Foto: Peter Roek
 • 
Afgelopen winter kreeg de machine, die vanaf €46.500 in de prijslijst staat, nog diverse wijzigingen. Zij is nu echt klaar voor de praktijk.

  Afgelopen winter kreeg de machine, die vanaf €46.500 in de prijslijst staat, nog diverse wijzigingen. Zij is nu echt klaar voor de praktijk.

  Foto: Peter Roek
 • 


Een belangrijke verandering voor dit seizoen is een potmeter in de pen van de topstang. Die positiemeting helpt de machine bij het inzetten om meteen op de juiste diepte te komen.

  Een belangrijke verandering voor dit seizoen is een potmeter in de pen van de topstang. Die positiemeting helpt de machine bij het inzetten om meteen op de juiste diepte te komen.

  Foto: Peter Roek
 • 

De pootbanden worden hydraulisch aangedreven maar het signaal voor de rijsnelheid komt van een loopwiel achter de machine. Bij de eerste versie zat het loopwiel aan de zijkant, min of meer naast het achterwiel van de trekker.

  De pootbanden worden hydraulisch aangedreven maar het signaal voor de rijsnelheid komt van een loopwiel achter de machine. Bij de eerste versie zat het loopwiel aan de zijkant, min of meer naast het achterwiel van de trekker.

  Foto: Peter Roek
 • 

De pootbanden halen de knollen uit kleine bunkertjes. Sommige gebruikers menen dat daardoor de nauwkeurigheid toeneemt. Minder missers of dubbelen omdat de pootketting door een kleine, constante hoeveelheid pootaardappelen loopt.

  De pootbanden halen de knollen uit kleine bunkertjes. Sommige gebruikers menen dat daardoor de nauwkeurigheid toeneemt. Minder missers of dubbelen omdat de pootketting door een kleine, constante hoeveelheid pootaardappelen loopt.

  Foto: Peter Roek
 • 


Grimme plaatste de bunker zo ver mogelijk naar voren. De kleine bunkertjes rond de pootbanden worden - sensorgestuurd met bandjes - steeds bijgevuld.

  Grimme plaatste de bunker zo ver mogelijk naar voren. De kleine bunkertjes rond de pootbanden worden - sensorgestuurd met bandjes - steeds bijgevuld.

  Foto: Peter Roek
 • 
De frees zit zo dicht mogelijk aan de trekker gebouwd en wordt door de hefinrichting op diepte gehouden. Om de regeling optimaal te laten werken is het een plus dat de trekker goed stabiel rijdt. Een rups geeft optimale stabiliteit, een luchtband kan door veerwerking de regeling enigszins bemoeilijken of zelfs wat tegenwerken.

  De frees zit zo dicht mogelijk aan de trekker gebouwd en wordt door de hefinrichting op diepte gehouden. Om de regeling optimaal te laten werken is het een plus dat de trekker goed stabiel rijdt. Een rups geeft optimale stabiliteit, een luchtband kan door veerwerking de regeling enigszins bemoeilijken of zelfs wat tegenwerken.

  Foto: Peter Roek
 • 
Tussen de achterwielen van de trekker, net voor de frees zit een rol met rubberen schijven. Die helpt de pootmachine in het werk te dragen en dus de trekker te ontlasten. Dit jaar zit er voor het eerst ook een potmeter op de rol die de elektronica helpt om de freesdiepte te regelen. Tijdens het werk wordt de hefinrichting namelijk door de elektronica van de pootmachine aangestuurd.

  Tussen de achterwielen van de trekker, net voor de frees zit een rol met rubberen schijven. Die helpt de pootmachine in het werk te dragen en dus de trekker te ontlasten. Dit jaar zit er voor het eerst ook een potmeter op de rol die de elektronica helpt om de freesdiepte te regelen. Tijdens het werk wordt de hefinrichting namelijk door de elektronica van de pootmachine aangestuurd.

  Foto: Peter Roek
 • 
Vooral op grof land helpt een frontwerktuig om de totale combinatie stabiel te laten lopen. Tanks voor vloeibare meststoffen zijn steeds algemener en bij deze combinatie ook een welkome aanvulling als frontgewicht voor de balans als de machine wordt geheven.

  Vooral op grof land helpt een frontwerktuig om de totale combinatie stabiel te laten lopen. Tanks voor vloeibare meststoffen zijn steeds algemener en bij deze combinatie ook een welkome aanvulling als frontgewicht voor de balans als de machine wordt geheven.

  Foto: Peter Roek
 • 
Geen kipbunker maar een vaste bunker. Een kort kunstmestbandje voldoet niet meer. Een langere band of een verreiker werkt prima.

  Geen kipbunker maar een vaste bunker. Een kort kunstmestbandje voldoet niet meer. Een langere band of een verreiker werkt prima.

  Foto: Peter Roek
 • 


Alles in één in de hefinrichting maakt een zware combinatie. Dat vergt een zware trekker maar behalve heffen is dat ook nodig voor de aandrijving.

  Alles in één in de hefinrichting maakt een zware combinatie. Dat vergt een zware trekker maar behalve heffen is dat ook nodig voor de aandrijving.

  Foto: Peter Roek
 • 
Dit jaar is de zware grond door het uitblijven van vorst grof en is het bovenop snel hard. Veel telers kiezen er daarom voor een keer voor te bewerken. In dit geval met een triltandcultivator om de ploegsneden een beetje te vlakken. De frees weet de dikke harde kluiten vrij redelijk kapot te malen. Het bloementuintje van vorig jaar zit er dit jaar op zware klei niet in.

  Dit jaar is de zware grond door het uitblijven van vorst grof en is het bovenop snel hard. Veel telers kiezen er daarom voor een keer voor te bewerken. In dit geval met een triltandcultivator om de ploegsneden een beetje te vlakken. De frees weet de dikke harde kluiten vrij redelijk kapot te malen. Het bloementuintje van vorig jaar zit er dit jaar op zware klei niet in.

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • info36

  Actie tankslag.

 • johndoe

  oke dan

 • wg

  die frees doet niks allemaal kluiten ja

 • pinkeltje

  Hoe denk je dat het er op deze grond uit zou zien als je de frees weg zou laten?

 • williambrooymans

  Niemand die het een probleem vindt dat een volle combinatie 18!! Ton weegt?

 • Jan-Zonderland

  @williambrooymans, inderdaad, de rillingen zouden je over de rug lopen als je loonwerker met een dergelijke machine zou verschijnen om je aardappels te poten. Rupsen of niet, veels te zwaar!!! Allemaal leuk en aardig bedacht om alles in 1 werkgang te doen maar voor mij hoeft het niet.

 • pinkeltje

  Het zijn niet zozeer de loonwerkers maar de telers zelf die deze machines kopen. Nog een paar jaar en er wordt vrijwel niks anders meer verkocht. Alle discussies over zware machines ten spijt. Wat we vergeleken met dit systeem als 'licht' beoordelen is ook niet zo licht als het lijkt. Cultuurbanden op dubbellucht onder een 160 pk trekker en dan overal twee maal doorheen is voor de bodem ook niet ideaal. Alternatief is een getrokken combinatie en daar draaien er inmiddels ook steeds meer van. Feitelijk heeft dat voor het gewicht alleen voordeel bij het draaien op de kopakker. Om aan te drijven en te trekken begint het dan ook pas met 200 pk.

 • williambrooymans

  Een systeem Als loonbedrijf breure is in mijn ogen beter en flexibeler. De aanaardkap kan omhoog, de frees is onafhankelijk van de poter. Je neemt kunstmest en gbm mee die beter verdeeld is over de combinatie.

  Kun je niet aanaarden dan kun je met de frees altijd nog rijenfrezen of peenbedden frezen. Die grimme exacta kan in de schuur en is nergens anders voor inzetbaar.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.