Mechanisatie

Foto & video 24 reacties

Giertank verliest lading door asbreuk

Een medewerker van loonwerker Theo van Gessel kreeg vrijdag de schrik van zijn leven, toen hij met de giertank en zodebemester op weg ging om een stuk land te bemesten. In de bocht van een ventweg brak opeens de as af. Het linkerwiel vloog over de weg, maar gelukkig werd niemand geraakt. Een flinke plas mest belandde op de weg en in de sloot, maar die werd snel opgeruimd. Van Gessel vindt het onvoorstelbaar dat de zware as van de giertank zomaar doormidden knakte. “De tank is van 2006 of 2007, geen oud barrel. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.” Direct na het ongeval was het waterschap al aanwezig, maar de medewerkers daarvan toonden zich heel coulant, aldus Van Gessel.

Laatste reacties

 • info104

  Dan heb je al trammeland en moeten die jongens van het waterschap met hun wijze neus er ook even polshoogte van nemen , of ze boertje ook nog even een oor aan kunnen naaien.

 • gerard364099

  30 % ingescheurd en hij breekt af als een luciferspinnetje doe maar eens navraag bij de echte metaalspecialisten

 • henk fledderus

  shit happens ....

 • Wiegehts

  altijd schuif assen tanks die afbrken..

 • hietkamp

  Tja heb je pech, politie erbij krijgt ie denk ook nog een bekeuring vanwege uitstekende scherp delen. Ja het is wat tegenwoordig in Nederland je kan bijna maar beter in de bijstand zitten, want dan wordt er om je gedacht en ander plukken ze je kaal en naaien ze je een oor aan onze geweldige ambtenaren molen.

 • Gullef

  Schuitemaker tanks staan er bekend om dat de assen nog wel een keer willen afknappen bij die vario assen, hier een loonwerker in de buurt had een 22 kuubs robusta met de achterste as een gestuurde vario as, ding heeft drie keer op de kop gelegen, andere loonwerker uit de buurt hier zei het vorig jaar al; die schuitemaker tanks moeten ze allemaal van de weg afhalen

 • gerard364099

  zeker bij weer of geen weer en toch dezelfde weer gekocht zag ze er vandaag vrijdag mee rijden

 • piethein

  sinds wanneer maken ze zulke assen van een holle koker ?

 • Jan-Zonderland

  @Piethein, omdat massieve koker niet bestaat haha
  Nu even zonder gekheid, ik vond dat ook al een beetje vreemd maar het zal wel berend zijn dat het sterk genoeg zou moeten zijn. Je hebt verscillende soorten staal, het ene is sterker dan het andere maar hier in dit geval blijkbaar niet sterk genoeg.
  Maar waardoor is er zoveel mest gelekt, ik zie geen beschadiging aan buizen of afsluiters ?

 • l coumans

  niet zo moeilijk dat de as afbreekt constuktie is veel te stijf als een as uit een stuk helemaal doorloopt naar het andere wiel kan alles beter doorbuigen en torderen met remmen , als je met deze constuktie een paar keer flink remt krijgt ie flink op z n donder

 • frans64

  hebben die boeren tegenwoordig ook materiaal kennis en sterkteleer in hun opleiding zitten op de landbouwschool??? schijnbaar wel omdat iedereen komentaar levert ( schoenmaker blijf bij je leest)

 • maatje 1904

  de volgende keer gaan we het over werkschoenen hebben want daar zit ook ijzer in de neus en zool.

 • m.en.mh.miedema

  Niet zo heel vreemd dat er een as afbreekt, volgens een test in 'trekker' was het asgewicht bij zo n tank met 13 kuub inhoud en geheven bemester al 22 ton! Volgens mij mag een vrachtauto (wettelijk) niet meer dan 10 ton aslast hebben. En dan moet dat gewicht van die bemester over je land heen (auw). Bovendien werd er vroeger(van voor de computer sterkteberekeningen) voor de zekerheid gewoon extra sterk gebouwd, tegenwoordig precies volgens de berekening, maar dan heeft de constuctie maar weinig extra reserve. Heb zelf overigens een Schuitemaker opraapwagen(al 13 jaar) een van de beste machines die ik ooit heb gehad, ze kunnen het dus wel.

 • maatje 1904

  Een terberg 8x8 met wide spread mag 46 ton totaal wegen op 4 assen

 • gerbencollet

  @maatje 1904 dat is de technische sterkte, op de openbare weg is 10 ton per as het maximale

 • Matthijs Verhagen

  @gerbencollet: Een truck mag 11,5 ton aslast hebben. Mits de as aangedreven is en de assen minimaal 1,80 meter uit elkaar staan. (Widespread tandem dus). Wat @maatje 1904 zegt klopt dus helemaal.

 • boerrick

  Vind het een hele mooie machine maar die hoeft dus echt niet bij mij op het land te komen. Lekker sleepslangen en wat met een 6 kuubs tankje,(lekker licht).

 • Eef2108

  Sterkte theo,(en de as)!ikben de as met bemester van mijn kaweco tank een keer verloren omdat t' frame doorbrak,natuurlijk nog nooit gebeurd,als je dan later bij de dealer kijkt hebben ze die frames natuurlijk voor niks verzwaard.

 • Jan1986

  Probleem bij veel karren en zo zitten ook in het remmen. Staan deze te straf afgesteld, breken zelfs massieve assen. Is net of je met je wiel tegen een betonblok aan rijd. Dit gebeurd ook wel eens met trekkers dat de vooras af breekt, volle bak remmen, al het gewicht op de vooras en lekker veel grip op de banden! Iets wat niet kan buigen breekt!

 • W Geverink

  Als je kijkt naar de straal oftewel de afstand van de grond tot het midden vd as is nogal een afstand. Dan kijk je naar de lading en dat er tegenwoordig minstens 50kmh mee gereden wordt. Denk ook aan de bochten, de gaten en drempels in en op de wegen en het remmen en je wordt gewoon naar van hoe sterk die assen moeten zijn.

 • ed12345

  Geverink ik ben het helemaal met je eens ,de trekker kan 50 km met geveerde vooras en geveerde cabine maar wat er achter hangt is niet zo netjes afgeveerd ook in vele gevallen niet gebouwd voor 50 km en het mannetje achter het stuur voelt geen bult of gat meer Hier in de buurt ook ,groot bedrijf met een hele grote Fendt rijdt lekker hard op de weg maar de wielen van de cultivator staan allang niet meer recht op

 • n.rodenburg1

  Zelf ook gebroken assen gehad met een oude kipwagen. Trok 'm bijna haaks om met bijna volle vracht graan. Twee harde klappen en de linkse en rechtse vooras braken af!
  Dat jaar reden we voor het eerst met een grotere trekker voor die kipper en hadden er opzetschotten opgemaakt. Tja logisch dat het fout gaat zou je denken. Niets was minder waar. Aan een breuk kan je vaak zien wat de oorzaak is geweest, kracht of vermoeiing. Bij onze kipper bleek het een vermoeiingsbreuk. Met de grotere trekker haalde we namelijk wel de 40 km/h met een volle kar.
  Ik denk dat het snelheidseffect op lagers en constructies nog wel eens wordt onderschat.

 • bartk

  Alle Schuitemaker Robusta`s 116, 130 en 220 met vario assen die tussen 2001 en 2008 zijn gemaakt kunnen voor controle naar de fabriek. Deze slechte assen zullen dan vervangen worden.

 • gerstiroma

  voor 40 jaar terug hoorde je ook al van schuitemakers 3tons messtooiers dat de assen braken, 't is altijd een beetje aan de lichte kant

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.