Mechanisatie

Foto & video 9095 x bekeken 26 reacties

Dure topscoorder piekt met finesse

Trekkertest: De Fendt kost het meest, maar piekt op afstelling tussen motor en bak en rijcomfort. De meetwaarden zijn behalve op trekkracht dik in orde. De afwerking is van hoog niveau. De hoge voorruit – een kwestie van smaak – is bij voorladerwerk handig.

Foto

 • Boerderij liet de sterkste viercilinders strijden op verbruik, efficiëntie en hydrauliek. Zo ook deze Fendt 516 Vario: De Fendt kost het meest, maar piekt op afstelling tussen motor en bak en rijcomfort. De meetwaarden zijn behalve op trekkracht dik in orde. De afwerking is van hoog niveau. De hoge voorruit – een kwestie van smaak – is bij voorladerwerk handig.

  Boerderij liet de sterkste viercilinders strijden op verbruik, efficiëntie en hydrauliek. Zo ook deze Fendt 516 Vario: De Fendt kost het meest, maar piekt op afstelling tussen motor en bak en rijcomfort. De meetwaarden zijn behalve op trekkracht dik in orde. De afwerking is van hoog niveau. De hoge voorruit – een kwestie van smaak – is bij voorladerwerk handig.

 • 
Deze Fendt 516 Vario TMS is geleverd in de meest luxe Profi Plus-uitvoering. Behalve de grotere 10,4 inchterminal in plaats van de smalle 7 inchterminal en een rijkere hydraulische uitvoering is dat aan de buitenkant vooral te zien aan het chroom rond de koplampen. De eenvoudigere Power-uitvoering heeft dat niet.

  Deze Fendt 516 Vario TMS is geleverd in de meest luxe Profi Plus-uitvoering. Behalve de grotere 10,4 inchterminal in plaats van de smalle 7 inchterminal en een rijkere hydraulische uitvoering is dat aan de buitenkant vooral te zien aan het chroom rond de koplampen. De eenvoudigere Power-uitvoering heeft dat niet.

 • 
De armleuning is exact gelijk aan die van de grotere types. De kleine drukknoppjes rechts hebben alle dezelfde vorm en zijn redelijk gecodeerd. In de rijhendel zijn behalve snelheid, richting en drie cruisesnelheden ook twee ventielen, de go-endknoppen voor hef, aftakas en kopakkerautomatiek te vinden.

  De armleuning is exact gelijk aan die van de grotere types. De kleine drukknoppjes rechts hebben alle dezelfde vorm en zijn redelijk gecodeerd. In de rijhendel zijn behalve snelheid, richting en drie cruisesnelheden ook twee ventielen, de go-endknoppen voor hef, aftakas en kopakkerautomatiek te vinden.

 • 
De Vario-terminal (26 cm diagonaal) start in 10 seconden op en is eenvoudig te bedienen.

  De Vario-terminal (26 cm diagonaal) start in 10 seconden op en is eenvoudig te bedienen.

 • 
Via een pedaal klapt het stuur weg; het is ook makkelijk in te stellen. Behalve in de terminal zijn ook in het dashboard de belangrijke gegevens te vinden.

  Via een pedaal klapt het stuur weg; het is ook makkelijk in te stellen. Behalve in de terminal zijn ook in het dashboard de belangrijke gegevens te vinden.

 • 
Een deur rechts is optie, net als een te openen voorruit waarbij een voorlader nog steeds in de hoogste stand kan. Ondanks het vijfstijlenconcept steekt een geopende deur 60 centimeter buiten de trekker. De bijrijderszit is luxe, geeft beenruimte en klapt neer tot een tafelblad.

  Een deur rechts is optie, net als een te openen voorruit waarbij een voorlader nog steeds in de hoogste stand kan. Ondanks het vijfstijlenconcept steekt een geopende deur 60 centimeter buiten de trekker. De bijrijderszit is luxe, geeft beenruimte en klapt neer tot een tafelblad.

 • 
De hydrauliek doet het met 158 l/min netjes. Er mag 55 liter ontnomen worden.

  De hydrauliek doet het met 158 l/min netjes. Er mag 55 liter ontnomen worden.

 • 
De degelijke hef tilt ruim 7 ton. Bij de knoppen van de externe bediening zit zakken hoger dan heffen. De bediening is goed, een stop op de snelhef ontbreekt. Slim is de automatische activering van de dansonderdrukking boven een instelbare snelheid.

  De degelijke hef tilt ruim 7 ton. Bij de knoppen van de externe bediening zit zakken hoger dan heffen. De bediening is goed, een stop op de snelhef ontbreekt. Slim is de automatische activering van de dansonderdrukking boven een instelbare snelheid.

 • 
De Fendt draait met 10,6 meter het kortst en heeft toch een wielbasis van 2.560 millimeter.

  De Fendt draait met 10,6 meter het kortst en heeft toch een wielbasis van 2.560 millimeter.

 • 
De Deutz-motor ontbeert een boost en levert aan de aftakas 115 kW (156 pk). Het specifieke dieselverbruik ligt met 232 g/kWh ongeveer 3 procent onder het gemiddelde. Op trekkracht is de trekker minder efficiënt en het AdBlue-verbruik is aan de hoge kant.

  De Deutz-motor ontbeert een boost en levert aan de aftakas 115 kW (156 pk). Het specifieke dieselverbruik ligt met 232 g/kWh ongeveer 3 procent onder het gemiddelde. Op trekkracht is de trekker minder efficiënt en het AdBlue-verbruik is aan de hoge kant.

 • 
De Fendt rijdt als een vrachtwagen: alles loopt geolied. Het geluidsniveau is met 74 dB(A) gemiddeld. De pneumatische cabinevering en de geveerde vooras zijn zeer comfortabel. Zwaar is de 516-viercilinder met 6420 kilo allerminst.

  De Fendt rijdt als een vrachtwagen: alles loopt geolied. Het geluidsniveau is met 74 dB(A) gemiddeld. De pneumatische cabinevering en de geveerde vooras zijn zeer comfortabel. Zwaar is de 516-viercilinder met 6420 kilo allerminst.

Laatste reacties

 • HJ O R

  Wat is duur, tweedehands mits netjes onderhouden zijn ze onbetaalbaar en zeer moeilijk te vinden, en zo weer weg.

 • gh romeijn

  word boerderij gesponserd door fendt

 • pinkeltje

  Hoezo gesponsord? Staat er iets dat niet klopt dan?

 • johannetje

  Een loonwerker in de buurt ruilde een Fendt in en kwam aan afschrijving op € 23 per uur. Daar kan je de kost niet mee verdienen.

 • Jan-Zonderland

  @Fendt615, hoezo moeilijk te vinden ? Alleen al op tractors&machinery.nl staan er al meer dan 300 te koop. Zit vast wat bij wat je zoekt.

 • janford

  Ja Fendt moet en zal de test winnen.
  plus-punten zeer breed uitmeten en min-punten tussen neus en lippen door stiekumpjes vermelden. (voorbeeld: De meetwaarden zijn behalve op trekkracht dik in orde) volgens mij is bij trekkracht toch net het aller-aller-aller belangrijkste voor een trekker, tenzij het dus inderdaad toch maar gewoon een trekker is voor beetje boodschappen en vooral de show

 • info104

  Laats was ik op de nieuwjaars show van de Vor (importeur van Fendt), als je dan goed kijkt en luistert naar de mensen die daar lopen te likkebaarden zie je welke boeren er een Fendt rijden, Ze besteden liever hun geld aan een Fendt en laten de loonwerker op zijn geld wachten.
  Dat ook dit merk onder de Agco draait omdat ze het zelf niet meer kunnen volhouden geeft wel aan hoe de vlag erbij hangt. John Deere en New Holland zijn voor de toekomst de overblijvers, kijk naar hun beursnoteringen en hun resultaten. En als je veel geld verdient mag je een Fendt rijden maar of het een economische beslissing is betwijfel ik ten zeerste met een hoge aanschaf en een nog hogere onderhoudskosten ben je wel erg duur uit.

 • koestal

  Waarom nog zonder GPS ?

 • Evert1

  hogere onderhoudskosten?
  haha ik weet uit ervaring wel beter.
  maar goed iedereen mag ze mening geven,
  en de loonwerker heb ik altyd betaalt dus, die zijn er
  zat die geen groene rijden en ook nie betalen

 • Kuykenhouder

  Grappig......al die afgunst.......

 • deer123

  Fendt is helemaal niet duur(zaam), het is een componenten trekker, die kan iedereen maken, maar hij word duur gemaakt door de naam
  stel je hebt een onderdeel nodig, je besteld het BV. van de Kramp site ,
  dan kost het zelfde onderdeel in Fendt groen meer als in MF rood ?
  Navraag bij Kramp, leert ons ' tja zelfde onderdeel, maar een Fendt rijder is bereid meer te betalen vandaar het prijs verschil , en ja de kleur is wat anders maar voor de rest het zelfde onderdeel '

  Wist u dat!
  Een fendt gaat net zo vaak stuk als ieder ander merk
  een Fiat kan ook 25000 uur draaien net als een fendt
  Een Fendt kost net zo veel als een Claas trekker is NewZeeland
  Volgens Boerderij/Trekker een brandstof verbruik bij een fendt van 225g/kw zuinig noemt en bij een Deutz van 225 g/kw een brandstof slurper !!

  Ben al 25 jaar lid van Trekker, zolang Fendt er in adverteert speeld dit verhaal al JANFORD..

 • gysgeene

  Fendts zijn te kort gebouwd, te weining ruimte tussen de voor en achter as.

 • henk fledderus

  Een Mooie volledige trekker waar je nog al wat dollars voor neer telt
  Als werk hebt waar deze goed uit de verf komt en je 1500 of meer uuren draait zou ik het zeker overwegen.

  Fendt word al beklaagt dat het te duur was sins dat ik me herrineren kan, ze verkopen nog steeds en ik heb niet het idee dat het er veel minder worden.

  Wat onderdelen betreft, ik betaal voor orginele NH onderdelen ook meer dan nodig
  Aircon compressor van de dealer $1400 +vracht + een week wachten.
  Zelfde merk maar niet NH $ 938 op de stoep.


  Dat ze bij TEKKER ook maar mensen zijn zou je toch een beetje door heen moeten kijken, al Moët ik er bij zeggen dat het wel professioneler zou zijn als gelijke warden gelijke waarderingen zouden krijgen.
  Dat is met brandstof verbruik, hef vermogen, geluids nivau, en ga zo maar door.

 • info104

  Dat de afwerking heel goed is en de meetwaarden in orde zijn is niet alles mee gezegd dat dit merk dan ook alles super heeft.
  Wanneer er standaard geen eigen GPS en automatisch stuur op aanwezig is , vind ik een tekortdoening van dit merk.
  Wanneer ik een 820 met 9780 uur voor de derde keer moet slopen en een nieuwe bak van 8000 euro in moet doen , zakt voor mij dit merk wel uit de nominatie om er mee door te gaan, en helaas zijn er collega's met dezelfde ervaring terwijl de oude 512 en 515 serie weinig reparaties hadden.
  En als je dan die andere groene trekker in je omgeving in aantallen ziet toenemen en er toch erg positief over gesproken word , voel je je wel eens belazerd en heb je de neiging om ook maar de overstap te doen.
  Al doe je dat met pijn in je hart, want je bent toch een Fendt rijder, een mooi uitziende auto hoeft noch niet de voordeligste te zijn.

 • info104

  Tevens de ruimte om in te werken is voor mij heel belangrijk en het overzicht om me heen om de werkzaamheden die we doen goed in het zicht te houden kan ik dat in een John Deere met hun nieuwe typen als een pluspunt meegeven , ook de eenvoud van de bediening viel me op ,je kan de diverse bedieningskasten van de getrokken machines er goed in kwijt en zitten minder in het zicht door de ruime cabine, we kunnen immers niet alles op cambus geleverd krijgen , we hebben immers ook niet alle tractoren met cambus uitgevoerd zodat de machinebediening onmisbaar is.

 • Evert1

  oke ja dat kan, bij mij in beurt had de loonwerker groene met geel gekocht vorig jaar maar is al weer weg,
  kan maandag morgen trekker zijn madat kan ook.
  dus dat gebeurt over en weer.

 • Evert1

  ik denk dat er bij dealers ok taak ligt voor betere uitleg.
  je ziet vaak onwetend heid dat is jammer,zoals remmen op de vario en veldwerk vaak in groep 2 inplaats van 1 zeg nie dat je dan niks heb ma kan helpen

 • janford

  wel grappig dat er nu ook een bijrijderstoel inzit want dat IKEA-bouwpakketje wat er voorheen inhing viel daar toch echt niet onder

 • richtr

  Ach, bijrijderstoel... zie liever ruimte om een goede koelbox neer tezetten...

 • Mels

  Vindt het een mooi ding al koop ik liever een groen gele en als je em niet wilt betalen dan koop je em toch lekker niet. Ik zie het probleem niet hoor.

 • BO(skabout)ER

  persoonlijk had ik liever een 500 serie met de simpelheid van de 300 serie, dat zou ook in kosten schelen.

  Het is natuurlijk wel een prachtige trekker.

 • ed12345

  Ik houd me aan de uitspraak van een oud IH dealer uit belgie Een dure trekker in de aanschaf is meestal een dure trekker in onderhoud

 • Gertjantelindert

  Haha dan heb jij nog nooit een balarus gehad! de koppeling ligt er naar 500 uur al uit! goedkoop ik duurkoop. Al dat commentaar over een geweldige trekker.

  Haha johannetje heeft die dealer goed geld gevangen voor die fendt. Ze zijn en blijven gewoon duurder zowel nieuw als gebruikt en zeg nou zelf waarom de prijs omlaag als ze zo goed verkopen?

  En daarbij het is gewoon een top merk! ieder zijn smaak wat voor kleur en prijs hij er voor neer wil leggen moet je toch zelf weten het betaald zich bij inruil wel weer terug.

 • schoenmakers1

  #23 als een Belarus een goede nul beurt heeft gehad kun je er gewoon 7000 uur mee rijden zonder mankementen, het comfort en bedieningsgemak is wel niet al te groot maar het is zeker geen slechte trekker, na die uren is hij wel redelijk op

 • ddj


  Het is wel grappig dat het de meeste reacties altijs bij een artikel over Fendt staan. Tenminste, ik zie nooit dergelijke discussies bij bv een Claas, MF of JD. Waar zou dat toch mee te maken hebben....?

 • slatan

  Wat een mooi ding!Die wil ik voor sinterklaas.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.