Mechanisatie

Foto & video 10 reacties

CHD: waarin een klein merk groot is

Met een 14.000 liter tank is de nieuwe CHD-tandemasser de grootste getrokken spuit tot nu toe op de Nederlandse markt. Daarmee zet de relatief kleine fabrikant een flinke stap in de ontwikkeling van zijn producten.

Foto

 • Met een 14.000 liter tank is de nieuwe CHD-tandemasser de grootste getrokken spuit tot nu toe op de Nederlandse markt. Daarmee zet de relatief kleine fabrikant een flinke stap in de ontwikkeling van zijn producten. Het eerste exemplaar is voorzien van 51 meter brede spuitbomen,maar 55 is maximaal leverbaar.

  Met een 14.000 liter tank is de nieuwe CHD-tandemasser de grootste getrokken spuit tot nu toe op de Nederlandse markt. Daarmee zet de relatief kleine fabrikant een flinke stap in de ontwikkeling van zijn producten. Het eerste exemplaar is voorzien van 51 meter brede spuitbomen,maar 55 is maximaal leverbaar.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Het is even wennen aan de afmetingen. Met 3,80 meter hoogte komt de spuit richting de volgens Europese wetgeving maximale toegestane hoogte van een machine van 4,00 meter. In transport is de lengte 10,90 meter, de breedte 2,80 meter.

  Het is even wennen aan de afmetingen. Met 3,80 meter hoogte komt de spuit richting de volgens Europese wetgeving maximale toegestane hoogte van een machine van 4,00 meter. In transport is de lengte 10,90 meter, de breedte 2,80 meter.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
De assen zijn ADR en de ophanging bestaat uit complete units van Tridec. De maximale stuuruitslag is 28 graden en de assen zijn hydraulisch geveerd en luchtgeremd. De hydraulische druk van de vering is ook het signaal voor de regeling van de pneumatische luchtremmen.

  De assen zijn ADR en de ophanging bestaat uit complete units van Tridec. De maximale stuuruitslag is 28 graden en de assen zijn hydraulisch geveerd en luchtgeremd. De hydraulische druk van de vering is ook het signaal voor de regeling van de pneumatische luchtremmen.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
De Tridec-tandem wordt ook onder diverse merken kipwagens en gronddumpers toegepast. Deze is geveerd en heeft een driepuntsophanging. Grote hobbels worden met gemak genomen.

  De Tridec-tandem wordt ook onder diverse merken kipwagens en gronddumpers toegepast. Deze is geveerd en heeft een driepuntsophanging. Grote hobbels worden met gemak genomen.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Sturen gebeurt aan de hand van een signaal van een potmeter op de trekhaak. De uitlijning is zo gekozen dat de vooras het spoor van de achterwielen van de trekker volgt. De tweede as wordt dan zo gestuurd dat die niet wringt. Onvermijdelijk is dat de wielen van een gestuurde tandem verschillende sporen volgen.

  Sturen gebeurt aan de hand van een signaal van een potmeter op de trekhaak. De uitlijning is zo gekozen dat de vooras het spoor van de achterwielen van de trekker volgt. De tweede as wordt dan zo gestuurd dat die niet wringt. Onvermijdelijk is dat de wielen van een gestuurde tandem verschillende sporen volgen.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
De hydraulisch geveerde dissel heeft automatische hoogteregeling. De dissel is ook meteen het laagste punt van de machine. Onder de dissel is de vrije ruimte 55 centimeter, onder de assen is dat 80 centimeter.

  De hydraulisch geveerde dissel heeft automatische hoogteregeling. De dissel is ook meteen het laagste punt van de machine. Onder de dissel is de vrije ruimte 55 centimeter, onder de assen is dat 80 centimeter.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
De dissel is uit gezette plaat gemaakt. De steunpoot is een sleepvoet die in transport vrijwel gelijk met de onderkant van de dissel wegklapt.

  De dissel is uit gezette plaat gemaakt. De steunpoot is een sleepvoet die in transport vrijwel gelijk met de onderkant van de dissel wegklapt.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
De steunpoot wordt met een handpomp bediend.

  De steunpoot wordt met een handpomp bediend.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Bovenop is een mangat en een mogelijkheid om middelen te vullen. Maar meteen is er bovenop ook een RVS opbergplaats voor fusten.

  Bovenop is een mangat en een mogelijkheid om middelen te vullen. Maar meteen is er bovenop ook een RVS opbergplaats voor fusten.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
De trap naar het bordes aan de voorzijde is goed toegankelijk. Opklappen kost door ondersteuning met gascilinders weinig kracht en is alleen een kwestie van de trap een beetje optillen.

  De trap naar het bordes aan de voorzijde is goed toegankelijk. Opklappen kost door ondersteuning met gascilinders weinig kracht en is alleen een kwestie van de trap een beetje optillen.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Een ringleidingsysteem is standaard. Naar keuze van de klant zijn diverse spuittechnieken te monteren. Bij deze machine is gekozen voor pneumatisch bediende dophouders van Lechler met ieder twee doppen in een varioselect-systeem. Die zijn per 25 centimeter gemonteerd. De elektronica stuurt steeds twee dophouders tegelijk als alternatief voor het systeem met één dophouder per 50 centimeter met vier doppen.

  Een ringleidingsysteem is standaard. Naar keuze van de klant zijn diverse spuittechnieken te monteren. Bij deze machine is gekozen voor pneumatisch bediende dophouders van Lechler met ieder twee doppen in een varioselect-systeem. Die zijn per 25 centimeter gemonteerd. De elektronica stuurt steeds twee dophouders tegelijk als alternatief voor het systeem met één dophouder per 50 centimeter met vier doppen.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
De balancering bestaat sinds 2013 bij CHD op de werkbreedten vanaf 30 meter uit een ophanging van de spuitboom op een grote RVS-rol, waar de spuitboom als geheel op balanceert. Een cilinder kan de spuitboom opzij verplaatsen als systeem voor balanscorrectie.

  De balancering bestaat sinds 2013 bij CHD op de werkbreedten vanaf 30 meter uit een ophanging van de spuitboom op een grote RVS-rol, waar de spuitboom als geheel op balanceert. Een cilinder kan de spuitboom opzij verplaatsen als systeem voor balanscorrectie.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
De hefmast is volledig nieuw ontworpen en het balanceersysteem is volgens het concept dat vorig jaar boven 30 meter werkbreedte is geïntroduceerd.

  De hefmast is volledig nieuw ontworpen en het balanceersysteem is volgens het concept dat vorig jaar boven 30 meter werkbreedte is geïntroduceerd.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
De kranen zijn elektrisch bediend, maar zijn ook met de hand te bedienen. Elektrische bediening maakt meer automatisering mogelijk. Müller werkt nog aan een automatisch spoelprogramma voor CHD.

  De kranen zijn elektrisch bediend, maar zijn ook met de hand te bedienen. Elektrische bediening maakt meer automatisering mogelijk. Müller werkt nog aan een automatisch spoelprogramma voor CHD.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Zowel links als rechts zit een klep die omhoog kan voor toegang tot de kranen aan de ene kant van de machine en de hydraulische voorzieningen aan de andere kant. Onder de klep zit led-verlichting. Dat oogt als een tl-balk maar is het natuurlijk niet.

  Zowel links als rechts zit een klep die omhoog kan voor toegang tot de kranen aan de ene kant van de machine en de hydraulische voorzieningen aan de andere kant. Onder de klep zit led-verlichting. Dat oogt als een tl-balk maar is het natuurlijk niet.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • haverboer1

  Aan de beheerder.
  mooie reportage.
  alleen het wisselen van de foto's gaat weer erg snel.
  zouden de mannen van de IT dat niet een keer kunnen veranderen?
  nu springt hij telkens 2 foto's vooruit.
  Gewoon op een bolletje klikken en dan pas verspringen, of na 20 seconden. heb je genoeg tijd om ook grote teksten te lezen.

 • johannetje

  Dat ze niet met een vrachtauto van 36 kuub gaan spuiten, snap ik niet.

 • ajmaarnink

  je moet de muis op de foto houden, dan verspringt deze niet meer

 • janssen-farys

  mooi als het te nat is op het land dan kun je weer het trekertje van vroeger er weer er bij haalen

 • trekker123

  Als het erg nat is gewoon de tank niet helemaal vol doen. Maar inderdaad, het is nogal wat waar mee door het land rijdt.

 • nvdboom

  Johannetje: Je zal niet de eerste zijn: http://www.agrifoto.nl/foto/December%2012/107Custom.jpg Vrachtwagenspuit van Wingssprayer man Harrie Hoeben.

  Ben wel benieuwd wat de spuit in deze reportage heeft gekost? Met alle opties erbij zit je wel over de 150k?

 • agri2

  Ik heb al 12 jaar een CHD en nog nooit vast gezeten. Voor degenen die hem te zwaar vinden: Je hoeft hem niet te kopen.

 • Noordam2

  mooie spuit met veel capaciteit denk ik
  wat ik niet begrijp dat er geen platform is om met de heftruck een pallet middel neer te zetten bij het vulgat

 • GDekker

  Noordam 2, dat is al jaren geleden uitgevonden, het het een pallet.

 • slatan

  Gewoon 2 of 3 trekkers ervoor

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.