Mechanisatie

Foto & video 10 reacties

Farm Progress: enorm en Amerikaans (2)

De grootste buitenbeurs in de VS is ‘the place to be’ voor het laatste nieuws rond trekkers, maaidorsers en zelfrijdende spuitmachines.

Foto

 • De importeur van de Italiaanse Fantini-maisplukbakken trekt aandacht met deze Claas CS-maaidorser op rupsen. De CS is in Amerika nooit grootschalig geïmporteerd, maar er zouden er toch een stuk of zes draaien. Het rupsonderstel is gebaseerd op het Caterpillar Mobiltrack-systeem, destijds van de Challenger 65-rupstrekker. CS was destijds Claas’ antwoord op de trend naar axiaaldorsers, maar het systeem met een aantal dwarsgeplaatste rotors in plaats van schudders achter de trommel bleek geen succes.

  De importeur van de Italiaanse Fantini-maisplukbakken trekt aandacht met deze Claas CS-maaidorser op rupsen. De CS is in Amerika nooit grootschalig geïmporteerd, maar er zouden er toch een stuk of zes draaien. Het rupsonderstel is gebaseerd op het Caterpillar Mobiltrack-systeem, destijds van de Challenger 65-rupstrekker. CS was destijds Claas’ antwoord op de trend naar axiaaldorsers, maar het systeem met een aantal dwarsgeplaatste rotors in plaats van schudders achter de trommel bleek geen succes.

  Foto: Martin Smits
 • Al langer op de markt, maar een product voor slechts een kleine doelgroep zijn de beschermkappen van Willmar. Ze zijn te koop in diverse afmetingen, voor bespuitingen tussen of juist specifiek op de rij. Het is een degelijk ogend product, waaraan aandacht is besteed.

  Al langer op de markt, maar een product voor slechts een kleine doelgroep zijn de beschermkappen van Willmar. Ze zijn te koop in diverse afmetingen, voor bespuitingen tussen of juist specifiek op de rij. Het is een degelijk ogend product, waaraan aandacht is besteed.

  Foto: Martin Smits
 • 
Ook van Willmar is deze spuitboom met kappen voor driftreductie. Hij ziet er ook degelijk uit, maar of dit hét antwoord is op driftreductie is de vraag. Bezoekers kunnen het systeem niet aan het werk zien, dus voorlopig geven we de fabrikant het voordeel van de twijfel. Het is geen opbouwsysteem, maar een complete unit. Een 18 meteruitvoering kost 50.000 dollar (€37.397). Dat is niet gepiest en toch nat …

  Ook van Willmar is deze spuitboom met kappen voor driftreductie. Hij ziet er ook degelijk uit, maar of dit hét antwoord is op driftreductie is de vraag. Bezoekers kunnen het systeem niet aan het werk zien, dus voorlopig geven we de fabrikant het voordeel van de twijfel. Het is geen opbouwsysteem, maar een complete unit. Een 18 meteruitvoering kost 50.000 dollar (€37.397). Dat is niet gepiest en toch nat …

  Foto: Martin Smits
 • 
Good Year introduceert een 1100/45R46-trekkerband die de concurrentie aangaat met het gebruikelijke dubbellucht op voor Europese begrippen smalle banden. Een proefrit maakt onder andere het verschil in comfort duidelijk. De bijbehorende voorband is een 1000/40R32. Prijsindicatie voor de achterband is 3.500 dollar (€2.618), de voorband kost 2.300 dollar (€1.720).

  Good Year introduceert een 1100/45R46-trekkerband die de concurrentie aangaat met het gebruikelijke dubbellucht op voor Europese begrippen smalle banden. Een proefrit maakt onder andere het verschil in comfort duidelijk. De bijbehorende voorband is een 1000/40R32. Prijsindicatie voor de achterband is 3.500 dollar (€2.618), de voorband kost 2.300 dollar (€1.720).

  Foto: Martin Smits
 • De Saritor is nieuw bij Hardi. Ontworpen in Denemarken, maar geproduceerd bij de Hardi-vestiging in Davenport (Iowa). Hardi monteert al zijn machines in Amerika en installeerde pas nog een nieuwe lakstraat. Transport van gelakte delen geeft te veel beschadigingen, leerde de ervaring. De machine heeft een 202 kW (275 pk) 6,7 liter Cummins-motor, 137 centimeter bodemvrijheid, een 4.900 litertank en 39 meter werkbreedte. Prijsindicatie: 320.000 dollar (€239.344).

  De Saritor is nieuw bij Hardi. Ontworpen in Denemarken, maar geproduceerd bij de Hardi-vestiging in Davenport (Iowa). Hardi monteert al zijn machines in Amerika en installeerde pas nog een nieuwe lakstraat. Transport van gelakte delen geeft te veel beschadigingen, leerde de ervaring. De machine heeft een 202 kW (275 pk) 6,7 liter Cummins-motor, 137 centimeter bodemvrijheid, een 4.900 litertank en 39 meter werkbreedte. Prijsindicatie: 320.000 dollar (€239.344).

  Foto: Martin Smits
 • Luchtgeveerde en hydraulisch uitschuifbare assen.

  Luchtgeveerde en hydraulisch uitschuifbare assen.

  Foto: Martin Smits
 • Rubberen rupsen hebben een vaste plaats veroverd in de landbouw. Rupsen geven een voertuig stabiliteit en draagkracht en je kunt op plekken komen waar een voertuig op wielen het moet opgeven.

  Rubberen rupsen hebben een vaste plaats veroverd in de landbouw. Rupsen geven een voertuig stabiliteit en draagkracht en je kunt op plekken komen waar een voertuig op wielen het moet opgeven.

  Foto: Martin Smits
 • 
Farm Progress is, zoals in Noord-Amerika gebruikelijk, ruim opgezet. Het kan zijn dat je toch even met je karretje in de file komt.

  Farm Progress is, zoals in Noord-Amerika gebruikelijk, ruim opgezet. Het kan zijn dat je toch even met je karretje in de file komt.

  Foto: Martin Smits
 • De Steiger Quadtrack is er ook als Rowtrack op smalle rupsen voor de rijencultuur. In prijs komt dat ongeveer op hetzelfde neer als een Quadtrack op brede rupsen. Naar verluidt introduceert John Deere volgend jaar ook een rupstrekker volgens het Quadtrack-concept.

  De Steiger Quadtrack is er ook als Rowtrack op smalle rupsen voor de rijencultuur. In prijs komt dat ongeveer op hetzelfde neer als een Quadtrack op brede rupsen. Naar verluidt introduceert John Deere volgend jaar ook een rupstrekker volgens het Quadtrack-concept.

  Foto: Martin Smits
 • Kinze is gerust een bijzonder bedrijf te noemen, dat met diverse innovaties uit de koker van eigenaar en oprichter John Kinzenbaw (69) al verschillende keren de gevestigde orde aan het denken heeft gezet. Enkele jaren geleden introduceerde Kinze hydraulische gewichtsoverdracht van de carrier naar het dragende frame van de zaaielementen. Nieuw dit jaar is elektrische aandrijving per element. Horsch leverde dat in de VS al eerder, maar Kinze is de eerste Amerikaan die ermee komt. Een 24-rijer staat in de prijslijst voor 267.000 dollar (€199.702). Kinze opende deze zomer een assemblagefabriek in Litouwen en heeft plannen daar ook productie op te zetten.

  Kinze is gerust een bijzonder bedrijf te noemen, dat met diverse innovaties uit de koker van eigenaar en oprichter John Kinzenbaw (69) al verschillende keren de gevestigde orde aan het denken heeft gezet. Enkele jaren geleden introduceerde Kinze hydraulische gewichtsoverdracht van de carrier naar het dragende frame van de zaaielementen. Nieuw dit jaar is elektrische aandrijving per element. Horsch leverde dat in de VS al eerder, maar Kinze is de eerste Amerikaan die ermee komt. Een 24-rijer staat in de prijslijst voor 267.000 dollar (€199.702). Kinze opende deze zomer een assemblagefabriek in Litouwen en heeft plannen daar ook productie op te zetten.

  Foto: Martin Smits
 • Rupsen zouden op kniktrekkers voorbehouden blijven aan de Case IH-Quadtrack, maar inmiddels kan de blauwe versie van de vroegere Steiger-kniktrekker ook op rupsen worden geleverd. Weliswaar volgens een afwijkende constructie van Camoplast.

  Rupsen zouden op kniktrekkers voorbehouden blijven aan de Case IH-Quadtrack, maar inmiddels kan de blauwe versie van de vroegere Steiger-kniktrekker ook op rupsen worden geleverd. Weliswaar volgens een afwijkende constructie van Camoplast.

  Foto: Martin Smits
 • 
Reclame maken kunnen ze in Amerika. Syngenta is een flinke speler op de Amerikaanse markt en laat van zich horen. Met een temperatuur achter in de 30 graden is het een hele opgave om als maiskolf door het leven te gaan.

  Reclame maken kunnen ze in Amerika. Syngenta is een flinke speler op de Amerikaanse markt en laat van zich horen. Met een temperatuur achter in de 30 graden is het een hele opgave om als maiskolf door het leven te gaan.

  Foto: Martin Smits
 • Amerika is nog steeds geen land van fronthefinrichtingen en ook niet van driepuntswerktuigen. Bij New Holland is als enige een trekker te zien met een fronthef en -aftakas. Hooibouw is in de Midwest beperkt tot luzerne, het is een tak van sport waarvoor op Farm Progress beperkt aandacht is. Anderzijds komt er mede door het warme weer ook minder inzet van machines aan te pas dan in Europa.

  Amerika is nog steeds geen land van fronthefinrichtingen en ook niet van driepuntswerktuigen. Bij New Holland is als enige een trekker te zien met een fronthef en -aftakas. Hooibouw is in de Midwest beperkt tot luzerne, het is een tak van sport waarvoor op Farm Progress beperkt aandacht is. Anderzijds komt er mede door het warme weer ook minder inzet van machines aan te pas dan in Europa.

  Foto: Martin Smits
 • Good Year heeft een nieuwe cultuurband voor spuitmachines. De Ultra Sprayer is al langer op de markt, maar recent nieuws is dat deze band, die ook enige vorm van flextechnologie in zich zou hebben, er nu is in de maat 320/125R54. Daarmee is het de hoogste band in de serie. Gedetailleerde technische gegevens kan Good Year nog niet verstrekken.

  Good Year heeft een nieuwe cultuurband voor spuitmachines. De Ultra Sprayer is al langer op de markt, maar recent nieuws is dat deze band, die ook enige vorm van flextechnologie in zich zou hebben, er nu is in de maat 320/125R54. Daarmee is het de hoogste band in de serie. Gedetailleerde technische gegevens kan Good Year nog niet verstrekken.

  Foto: Martin Smits
 • Het enige dat op de beurs aan velddemonstraties door kan gaan, was de drainage. De machines die daaraan te pas komen zijn laser- of inmiddels ook driedimensionaal gps-gestuurd en van het concept zoals we dat in Nederland ook kennen. Sleufloos draineren is bij de Amerikanen bekend, maar wordt niet toegepast.

  Het enige dat op de beurs aan velddemonstraties door kan gaan, was de drainage. De machines die daaraan te pas komen zijn laser- of inmiddels ook driedimensionaal gps-gestuurd en van het concept zoals we dat in Nederland ook kennen. Sleufloos draineren is bij de Amerikanen bekend, maar wordt niet toegepast.

  Foto: Martin Smits
 • 
Er zijn zowel kettinggraafmachines als machines met een woelpoot. Dat de grond er met een woelpoot nogal ruig bij komt te liggen, is precies de bedoeling. Het idee is dat door grof opbreken van de sleuf het water beter kan toestromen.

  Er zijn zowel kettinggraafmachines als machines met een woelpoot. Dat de grond er met een woelpoot nogal ruig bij komt te liggen, is precies de bedoeling. Het idee is dat door grof opbreken van de sleuf het water beter kan toestromen.

  Foto: Martin Smits
 • Behalve zelfrijders op rupsen wordt ook gedraineerd met getrokken machines op wielen of, zoals in dit geval, met zelfrijders op wielen.

  Behalve zelfrijders op rupsen wordt ook gedraineerd met getrokken machines op wielen of, zoals in dit geval, met zelfrijders op wielen.

  Foto: Martin Smits
 • Het is weer eens wat anders dan een springkussen; bij Claas kun je van de glijbaan. Net als het stro voor in de combine erin en aan de achterkant er weer uit.

  Het is weer eens wat anders dan een springkussen; bij Claas kun je van de glijbaan. Net als het stro voor in de combine erin en aan de achterkant er weer uit.

  Foto: Martin Smits
 • 
Versatile kwam, nadat CNH door de overname van Case IH afscheid moest nemen, in handen van de Canadees Bühler, maar is inmiddels alweer enige tijd eigendom van het Russische Rostelmash. Dat verkoopt nu zijn maaidorsers in Noord-Amerika onder de naam en in de kleur van Versatile. De motor is een Cummins en leverbaar in zowel Adblue-toepassing als met uitlaatgasrecirculatie met dieselpartikelfilter leverbaar. Versatile kiest voorlopig voor een niet-Adblue-oplossing. Het maaibord is van MacDon, de hier getoonde plukbak van Capello. Prijsindicatie (bruto) zonder maaibord is 320.000 dollar (€239.344).

  Versatile kwam, nadat CNH door de overname van Case IH afscheid moest nemen, in handen van de Canadees Bühler, maar is inmiddels alweer enige tijd eigendom van het Russische Rostelmash. Dat verkoopt nu zijn maaidorsers in Noord-Amerika onder de naam en in de kleur van Versatile. De motor is een Cummins en leverbaar in zowel Adblue-toepassing als met uitlaatgasrecirculatie met dieselpartikelfilter leverbaar. Versatile kiest voorlopig voor een niet-Adblue-oplossing. Het maaibord is van MacDon, de hier getoonde plukbak van Capello. Prijsindicatie (bruto) zonder maaibord is 320.000 dollar (€239.344).

  Foto: Martin Smits
 • In de cabine ziet het er redelijk modern uit. Er zijn drie versnellingen, achteruit schakelen gaat nog met de hand. Het zicht in de cabine is prima. Gietwerk van poelies en aanverwanten geven echter een Russische indruk. De machine dorst met een enkele axiaalrotor.

  In de cabine ziet het er redelijk modern uit. Er zijn drie versnellingen, achteruit schakelen gaat nog met de hand. Het zicht in de cabine is prima. Gietwerk van poelies en aanverwanten geven echter een Russische indruk. De machine dorst met een enkele axiaalrotor.

  Foto: Martin Smits
 • 
Vrij nieuw bij Versatile is de Delta Track-rupsuitvoering van de kniktrekker. De rupsen zijn van Camoplast, dat voor Versatile een groter tandwiel bovenin monteerde om de trekkracht beter over te brengen. Ook zijn er grotere wielen dan standaard in de hoeken en twee in plaats van drie looprollen onderin. Die kunnen pendelen, waardoor de rups niet als een starre plank over de grond rolt en het comfort verbetert. Meerprijs ten opzichte van een trekker rondom op dubbellucht is zo’n 40.000 dollar (€29.918), laat de productmanager weten.

  Vrij nieuw bij Versatile is de Delta Track-rupsuitvoering van de kniktrekker. De rupsen zijn van Camoplast, dat voor Versatile een groter tandwiel bovenin monteerde om de trekkracht beter over te brengen. Ook zijn er grotere wielen dan standaard in de hoeken en twee in plaats van drie looprollen onderin. Die kunnen pendelen, waardoor de rups niet als een starre plank over de grond rolt en het comfort verbetert. Meerprijs ten opzichte van een trekker rondom op dubbellucht is zo’n 40.000 dollar (€29.918), laat de productmanager weten.

  Foto: Martin Smits
 • De wieltrekkers hebben vrijwel dezelfde cabine als de nieuwe kniktrekkers. Naar boven is het bij deze grote trekkers een hele klim.

  De wieltrekkers hebben vrijwel dezelfde cabine als de nieuwe kniktrekkers. Naar boven is het bij deze grote trekkers een hele klim.

  Foto: Martin Smits
 • In de trend van de laatste tijd kan ook Versatile de trekkers leveren met leren bekleding op de zitting.

  In de trend van de laatste tijd kan ook Versatile de trekkers leveren met leren bekleding op de zitting.

  Foto: Martin Smits
 • Het interieur, inclusief de bediening, is bij de kniktrekkers en de gewone wieltrekkers vrijwel gelijk. Wat afwerking en uitvoering betreft valt daar op het eerste gezicht niets op aan te merken.

  Het interieur, inclusief de bediening, is bij de kniktrekkers en de gewone wieltrekkers vrijwel gelijk. Wat afwerking en uitvoering betreft valt daar op het eerste gezicht niets op aan te merken.

  Foto: Martin Smits
 • Na afloop gaat het in omgekeerde richting weer naar huis. Wat opvalt, dat is typisch voor veel Amerikaanse beurzen, is dat het in de tweede helft van de middag al aardig gedaan is met de bezoekers. Niettemin wacht ook na vijf uur ‘s middags een behoorlijke file terug naar de snelweg, maar ook dat gaat op zijn Amerikaans: geen stress en gewoon wachten op je beurt.

  Na afloop gaat het in omgekeerde richting weer naar huis. Wat opvalt, dat is typisch voor veel Amerikaanse beurzen, is dat het in de tweede helft van de middag al aardig gedaan is met de bezoekers. Niettemin wacht ook na vijf uur ‘s middags een behoorlijke file terug naar de snelweg, maar ook dat gaat op zijn Amerikaans: geen stress en gewoon wachten op je beurt.

  Foto: Martin Smits

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  die r24 bij de good year band lijkt mij niet helemaal juist

 • Sjoerd Spiekker

  Dat zal inderdaad een 42' velg zijn....

 • Matthijs Verhagen

  Dank; het is R54, en inmiddels aangepast.

 • thomaskoning89

  Enorm interessant dat er een glijbaan stond!

 • ed12345

  Zelfs in het land waar Made in USA king is worden de Versatile's niet slecht verkocht ook onze buren komen er achter dat de Cannucks een goede betaalbare trekker kunnen maken

 • Mels

  ed12345,zo gauw ik em kan betalen komt er een op de dam,ik vind t een mooi ding met,net als JD,een mooi verhaal achter het bedrijf.

 • Bison

  'zal nog wel ff duren dan,..of je moet 'm op de pof kopen? :)

 • Mels

  Wordt koe/haas verhaal:-)) voor t zelfd heb ik em echt nodig......

 • W Geverink

  Idd Mels. Met die rupsen heb je geen insporing en kan je vrouw hem ook mooi gebruiken in de tuin en op het gazon.

 • Bison

  Mischien dat rupstrekkertje in foto #7 voor in de tuin,..die anderen zullen moeite hebben met draaien denk ;)

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.