Mechanisatie

Foto & video 8 reacties

Farm Progress: enorm en Amerikaans (1)

De grootste buitenbeurs voor landbouwwerktuigen in de VS is Farm Progress. De beurs is vooral gericht op de teelt van mais en soja en ‘the place to be’ voor het laatste nieuws rond trekkers, maaidorsers en zelfrijdende spuitmachines.

Foto

 • De grootste buitenbeurs voor landbouwwerktuigen in de VS is Farm Progress. De beurs is vooral gericht op de teelt van mais en soja en ‘the place to be’ voor het laatste nieuws rond trekkers, maaidorsers en zelfrijdende spuitmachines. De organisatie ontving 27,28 en 29 augustus, zoals andere jaren ook, 150.000 tot 180.000 bezoekers op het 40 hectare grote showterrein. Anders dan andere jaren konden de oogstdemonstraties niet doorgaan. Het Midwesten van de VS heeft een koud en vooral nat voorjaar achter de rug, waardoor pas laat is gezaaid en de oogst een week of twee op achterstand is geraakt. Mais en soja staan er nog fris groen bij, terwijl normaal de vroegste rassen al geoogst worden. Doorgaans barst het echt grote werk pas goed los tegen oktober.

  De grootste buitenbeurs voor landbouwwerktuigen in de VS is Farm Progress. De beurs is vooral gericht op de teelt van mais en soja en ‘the place to be’ voor het laatste nieuws rond trekkers, maaidorsers en zelfrijdende spuitmachines. De organisatie ontving 27,28 en 29 augustus, zoals andere jaren ook, 150.000 tot 180.000 bezoekers op het 40 hectare grote showterrein. Anders dan andere jaren konden de oogstdemonstraties niet doorgaan. Het Midwesten van de VS heeft een koud en vooral nat voorjaar achter de rug, waardoor pas laat is gezaaid en de oogst een week of twee op achterstand is geraakt. Mais en soja staan er nog fris groen bij, terwijl normaal de vroegste rassen al geoogst worden. Doorgaans barst het echt grote werk pas goed los tegen oktober.

  Foto: Martin Smits
 • Als de oogst begint, dan begint die ook echt. Deze Balzer-gestuurde drieasser heeft een inhoud van 1.550 bushel (bijna 55.000 liter). Dat is ongeveer anderhalf maal de hoeveelheid die op een oplegger voor wegtransport mag worden geladen. In grote delen van de VS is het toegestane gewicht van vrachtwagens lager dan in Europa gebruikelijk is. De prijs van deze joekel is 152.000 dollar (€113.688).

  Als de oogst begint, dan begint die ook echt. Deze Balzer-gestuurde drieasser heeft een inhoud van 1.550 bushel (bijna 55.000 liter). Dat is ongeveer anderhalf maal de hoeveelheid die op een oplegger voor wegtransport mag worden geladen. In grote delen van de VS is het toegestane gewicht van vrachtwagens lager dan in Europa gebruikelijk is. De prijs van deze joekel is 152.000 dollar (€113.688).

  Foto: Martin Smits
 • Voor 150.000 dollar (€112.192) koop je bij Balzer een giertank inclusief injecteur, zuigarm en doseercomputer op rupsen van Good Year. Balzer maakt zelf het frame, dat sinds begin dit jaar op de markt is. De achterste rupsen zijn gestuurd. De tankinhoud is 8.500 gallon, dat komt overeen met 32.000 liter.

  Voor 150.000 dollar (€112.192) koop je bij Balzer een giertank inclusief injecteur, zuigarm en doseercomputer op rupsen van Good Year. Balzer maakt zelf het frame, dat sinds begin dit jaar op de markt is. De achterste rupsen zijn gestuurd. De tankinhoud is 8.500 gallon, dat komt overeen met 32.000 liter.

  Foto: Martin Smits
 • PLA is een Argentijnse fabrikant die zijn debuut maakt op Farm Progress. De getoonde machine is het demo-exemplaar, de machine die voor de beurs was bedoeld, liep vertraging op bij de douane. Op de Argentijnse pampa’s en in grote delen van Brazilië is de landbouw vergelijkbaar met de Amerikaanse Midwest, dat trekt Zuid-Amerikaanse bezoekers maar inmiddels ook deelnemers naar de beurs. PLA is sinds 2012 in de VS op de markt.

  PLA is een Argentijnse fabrikant die zijn debuut maakt op Farm Progress. De getoonde machine is het demo-exemplaar, de machine die voor de beurs was bedoeld, liep vertraging op bij de douane. Op de Argentijnse pampa’s en in grote delen van Brazilië is de landbouw vergelijkbaar met de Amerikaanse Midwest, dat trekt Zuid-Amerikaanse bezoekers maar inmiddels ook deelnemers naar de beurs. PLA is sinds 2012 in de VS op de markt.

  Foto: Martin Smits
 • Lemken is een nieuw gezicht op de beurs en stelt de Rubin 9 compacte schijveneg voor, een concept dat tot nu toe in Amerika eigenlijk onbekend is. Lemken heeft daarmee gezelschap van Amazone en Maschio, met een alternatief voor de nogal traditionele Amerikaanse schijveneggen.

  Lemken is een nieuw gezicht op de beurs en stelt de Rubin 9 compacte schijveneg voor, een concept dat tot nu toe in Amerika eigenlijk onbekend is. Lemken heeft daarmee gezelschap van Amazone en Maschio, met een alternatief voor de nogal traditionele Amerikaanse schijveneggen.

  Foto: Martin Smits
 • De Amerikaanse Midwest heeft geen afwateringssysteem zoals in een Nederlandse polder, maar drainage is zeker aan de orde. Het gebeurt zowel met machines volgens het concept dat we in Nederland kennen als met getrokken machines, al dan niet met een graafketting. Dit is een beursaanbieding van DK Precison Trenchers voor 118.000 dollar (€88.258).

  De Amerikaanse Midwest heeft geen afwateringssysteem zoals in een Nederlandse polder, maar drainage is zeker aan de orde. Het gebeurt zowel met machines volgens het concept dat we in Nederland kennen als met getrokken machines, al dan niet met een graafketting. Dit is een beursaanbieding van DK Precison Trenchers voor 118.000 dollar (€88.258).

  Foto: Martin Smits
 • Amerika is het land van fundraising. Future Farmers of America (FFA) is al generaties lang een actieve groep van plattelandsjongeren door de hele VS. Vrij algemeen is dat op school in teamverband een trekker grondig wordt opgeknapt. Op diverse evenementen zijn loten te koop om fondsen te werven en wordt de trekker uiteindelijk verloot.

  Amerika is het land van fundraising. Future Farmers of America (FFA) is al generaties lang een actieve groep van plattelandsjongeren door de hele VS. Vrij algemeen is dat op school in teamverband een trekker grondig wordt opgeknapt. Op diverse evenementen zijn loten te koop om fondsen te werven en wordt de trekker uiteindelijk verloot.

  Foto: Martin Smits
 • De golfkar is een Amerikaanse uitvinding, het gebruik ervan beperkt zich inmiddels niet meer alleen tot de golfbaan. Het terrein van Farm Progress is te voet nog wel te doen, niettemin neemt het aantal bezoekers dat zijn golfkar op de aanhanger meeneemt ieder jaar toe. Er is inmiddels ook een aparte ingang voor de wagentjes. Veel evenementen hebben een aparte parkeerplaats voor bezoekers die hun golfkar achter de auto meenemen.

  De golfkar is een Amerikaanse uitvinding, het gebruik ervan beperkt zich inmiddels niet meer alleen tot de golfbaan. Het terrein van Farm Progress is te voet nog wel te doen, niettemin neemt het aantal bezoekers dat zijn golfkar op de aanhanger meeneemt ieder jaar toe. Er is inmiddels ook een aparte ingang voor de wagentjes. Veel evenementen hebben een aparte parkeerplaats voor bezoekers die hun golfkar achter de auto meenemen.

  Foto: Martin Smits
 • John Deere presenteert de nieuwe 4038 zelfrijdende spuitmachine als vervanger van de 4830. De machine ziet er gelikt uit. Vooral de constructie van de spuitboom laat zien dat er een hoogstaand stukje engineering en productietechniek aan te pas is gekomen.

  John Deere presenteert de nieuwe 4038 zelfrijdende spuitmachine als vervanger van de 4830. De machine ziet er gelikt uit. Vooral de constructie van de spuitboom laat zien dat er een hoogstaand stukje engineering en productietechniek aan te pas is gekomen.

  Foto: Martin Smits
 • Een recirculatiesysteem is Amerikanen nog steeds onbekend. Dat maakt waarschijnlijk ook niet veel uit als je meestal enkele dagen achtereen hetzelfde middel spuit. Mais en soja staan immers tot in het oneindige op de velden. De spuitvloeistof gaat door één dikke rubberslang (38 millimeter) met aftakkingen naar de secties, die bestaan uit een rvs-leiding van 25 millimeter.

  Een recirculatiesysteem is Amerikanen nog steeds onbekend. Dat maakt waarschijnlijk ook niet veel uit als je meestal enkele dagen achtereen hetzelfde middel spuit. Mais en soja staan immers tot in het oneindige op de velden. De spuitvloeistof gaat door één dikke rubberslang (38 millimeter) met aftakkingen naar de secties, die bestaan uit een rvs-leiding van 25 millimeter.

  Foto: Martin Smits
 • Schoorstangen om het zwiepen op te vangen, kent de 4038 niet. Een accumulator op een cilinder vangt dit op. Het geheel ziet er doordacht en netjes geconstrueerd uit.

  Schoorstangen om het zwiepen op te vangen, kent de 4038 niet. Een accumulator op een cilinder vangt dit op. Het geheel ziet er doordacht en netjes geconstrueerd uit.

  Foto: Martin Smits
 • De machine loopt maximaal 56 kilometer per uur. Amerikaanse machines rijden ook op het land vaak erg snel, 20 kilometer per uur is niet vreemd. De portaalassen zijn luchtgeveerd.

  De machine loopt maximaal 56 kilometer per uur. Amerikaanse machines rijden ook op het land vaak erg snel, 20 kilometer per uur is niet vreemd. De portaalassen zijn luchtgeveerd.

  Foto: Martin Smits
 • Hier zijn de ‘belly plates’ geopend. In het werk is de machine aan de onderzijde volledig gesloten. Er zijn elf secties op 36 meter, 1,50 meter bodemvrijheid, 850 liter per minuut, een 3,780 litertank en een verstelbare spoorbreedte van 3,00 tot 4,00 meter. Prijsindicatie: 348.000 dollar (€260.286).

  Hier zijn de ‘belly plates’ geopend. In het werk is de machine aan de onderzijde volledig gesloten. Er zijn elf secties op 36 meter, 1,50 meter bodemvrijheid, 850 liter per minuut, een 3,780 litertank en een verstelbare spoorbreedte van 3,00 tot 4,00 meter. Prijsindicatie: 348.000 dollar (€260.286).

  Foto: Martin Smits
 • John Deere kan nu ook in de VS maaidorsers op rupsen leveren, naar John Deere-specificaties gemaakt bij Camoplast. Breedte van de rupsen is 91 centimeter, de rijsnelheid is maximaal 30 kilometer per uur en de meerprijs voor de rupsen 65.000 dollar (€48.616). Prijsindicatie voor de maaidorser zonder voorzetstuk is 520.000 dollar (€388.933). Een zestienrijige maisplukker kost rond 150.000 dollar (€112.192).

  John Deere kan nu ook in de VS maaidorsers op rupsen leveren, naar John Deere-specificaties gemaakt bij Camoplast. Breedte van de rupsen is 91 centimeter, de rijsnelheid is maximaal 30 kilometer per uur en de meerprijs voor de rupsen 65.000 dollar (€48.616). Prijsindicatie voor de maaidorser zonder voorzetstuk is 520.000 dollar (€388.933). Een zestienrijige maisplukker kost rond 150.000 dollar (€112.192).

  Foto: Martin Smits
 • Claas verkoopt de Lexion sinds enige tijd onder eigen naam, maar nog wel in de kleur van Caterpillar. Op jaarbasis verlaten volgens Claas-woordvoerders 500 tot 600 machines de fabriek in Omaha in de staat Nebraska. Om de verkoop te stimuleren, biedt Claas sinds twee jaar het Field Ready-programma aan. Machines met minder dan 2.500 draaiuren worden door Claas gereconditioneerd en met een jaar garantie verkocht, gecombineerd met een financieringsprogramma (24 maanden tegen 0 procent rente). Deze 740TT heeft 300 draaiuren. De machine staat nieuw voor 400.000 dollar (€299.179) in het boekje en komt nu op 309.000 dollar (€231.116), exclusief maaibord. Claas levert 65 procent van de Lexions in Noord-Amerika op rupsen.

  Claas verkoopt de Lexion sinds enige tijd onder eigen naam, maar nog wel in de kleur van Caterpillar. Op jaarbasis verlaten volgens Claas-woordvoerders 500 tot 600 machines de fabriek in Omaha in de staat Nebraska. Om de verkoop te stimuleren, biedt Claas sinds twee jaar het Field Ready-programma aan. Machines met minder dan 2.500 draaiuren worden door Claas gereconditioneerd en met een jaar garantie verkocht, gecombineerd met een financieringsprogramma (24 maanden tegen 0 procent rente). Deze 740TT heeft 300 draaiuren. De machine staat nieuw voor 400.000 dollar (€299.179) in het boekje en komt nu op 309.000 dollar (€231.116), exclusief maaibord. Claas levert 65 procent van de Lexions in Noord-Amerika op rupsen.

  Foto: Martin Smits
 • Zo weinig als Claas in de VS te betekenen heeft op het gebied van maaidorsers, zoveel bekender is het bedrijf inmiddels met zijn hakselaars. In dat deel van de markt heeft de andere groene kleur het nakijken.

  Zo weinig als Claas in de VS te betekenen heeft op het gebied van maaidorsers, zoveel bekender is het bedrijf inmiddels met zijn hakselaars. In dat deel van de markt heeft de andere groene kleur het nakijken.

  Foto: Martin Smits
 • Made in India (Tafe) is deze MF 2615, die je kunt opvatten als de moderne versie van de MF 135 en de latere 240 en aanverwante modellen. Er zijn drie modellen van 23 tot 45 kW (32 tot 62 pk) aan de aftakas. Een 2615 met 30 kW (42 pk) komt op 20.000 dollar (€14.959).

  Made in India (Tafe) is deze MF 2615, die je kunt opvatten als de moderne versie van de MF 135 en de latere 240 en aanverwante modellen. Er zijn drie modellen van 23 tot 45 kW (32 tot 62 pk) aan de aftakas. Een 2615 met 30 kW (42 pk) komt op 20.000 dollar (€14.959).

  Foto: Martin Smits
 • Op het oog lijken de transmissie en het gietwerk gelijk aan de vroegere MF 135, toch is de achteras duidelijk anders. Hij heeft meer het uitwendige model van de zwaardere typen van de vroegere 100-serie.

  Op het oog lijken de transmissie en het gietwerk gelijk aan de vroegere MF 135, toch is de achteras duidelijk anders. Hij heeft meer het uitwendige model van de zwaardere typen van de vroegere 100-serie.

  Foto: Martin Smits
 • Kinze is gerust een bijzonder bedrijf te noemen, dat met diverse innovaties uit de koker van eigenaar en oprichter John Kinzenbaw (69) al verschillende keren de gevestigde orde aan het denken heeft gezet. Enkele jaren geleden introduceerde Kinze hydraulische gewichtsoverdracht van de carrier naar het dragende frame van de zaaielementen. Nieuw dit jaar is elektrische aandrijving per element. Horsch leverde dat in de VS al eerder, maar Kinze is de eerste Amerikaan die ermee komt. Een 24-rijer staat in de prijslijst voor 267.000 dollar (€199.702). Kinze opende deze zomer een assemblagefabriek in Litouwen en heeft plannen daar ook productie op te zetten.

  Kinze is gerust een bijzonder bedrijf te noemen, dat met diverse innovaties uit de koker van eigenaar en oprichter John Kinzenbaw (69) al verschillende keren de gevestigde orde aan het denken heeft gezet. Enkele jaren geleden introduceerde Kinze hydraulische gewichtsoverdracht van de carrier naar het dragende frame van de zaaielementen. Nieuw dit jaar is elektrische aandrijving per element. Horsch leverde dat in de VS al eerder, maar Kinze is de eerste Amerikaan die ermee komt. Een 24-rijer staat in de prijslijst voor 267.000 dollar (€199.702). Kinze opende deze zomer een assemblagefabriek in Litouwen en heeft plannen daar ook productie op te zetten.

  Foto: Martin Smits
 • Een Challenger, eigenlijk een 8000-serie MF, die je weer kunt opvatten als een Fendt met een andere motor en cabine. Iedereen kan het vertellen op de manier die hem het best past. De bandenuitrusting is typisch Amerikaans en net als de MF-variant sinds een jaar proudly made in Jackson, Minnesota.

  Een Challenger, eigenlijk een 8000-serie MF, die je weer kunt opvatten als een Fendt met een andere motor en cabine. Iedereen kan het vertellen op de manier die hem het best past. De bandenuitrusting is typisch Amerikaans en net als de MF-variant sinds een jaar proudly made in Jackson, Minnesota.

  Foto: Martin Smits
 • Challenger gebruikt sinds 2012 een 8,4 liter Sisu-motor in de 700-serie Challenger-rupstrekkers. Voor 2014 wordt dit het nieuwe uiterlijk van de trekker, die dan ook een Tier IV-final versie van de motor heeft. In de cabine zijn wat details veranderd, maar in grote lijnen is het dezelfde trekker gebleven. Onder andere kreeg de stoel een hogere leuning. De zwaardere 800-typen hadden altijd nog een Caterpillar-motor, maar dat wordt voor 2014 een 16,8 liter Sisu (Agco Power).

  Challenger gebruikt sinds 2012 een 8,4 liter Sisu-motor in de 700-serie Challenger-rupstrekkers. Voor 2014 wordt dit het nieuwe uiterlijk van de trekker, die dan ook een Tier IV-final versie van de motor heeft. In de cabine zijn wat details veranderd, maar in grote lijnen is het dezelfde trekker gebleven. Onder andere kreeg de stoel een hogere leuning. De zwaardere 800-typen hadden altijd nog een Caterpillar-motor, maar dat wordt voor 2014 een 16,8 liter Sisu (Agco Power).

  Foto: Martin Smits
 • Fendt heeft in marktaandeel in de VS nog steeds niet veel te betekenen, maar begint als merknaam bekender te worden. Met name in het oosten van de VS zijn inmiddels enkele dedicated Fendt-dealers aangesteld.

  Fendt heeft in marktaandeel in de VS nog steeds niet veel te betekenen, maar begint als merknaam bekender te worden. Met name in het oosten van de VS zijn inmiddels enkele dedicated Fendt-dealers aangesteld.

  Foto: Martin Smits
 • Monsanto voert een charmeoffensief, zo vat je dat als Nederlander althans op. Hoewel genetisch gemanipuleerde rassen inclusief Roundup-resistente rassen in Noord-Amerika minder ter discussie staan dan in Europa, doet het bedrijf zijn best om zich van zijn beste kant te laten zien. Samen met het plaatselijke ziekenhuis heeft het een stand waar je met een scanner kunt laten bepalen of je in het gezicht zonnebrand hebt opgelopen. Monsanto heeft voor de gelegenheid 10.000 flesjes zonnebrandcrème laten aanrukken om aan de bezoekers uit te delen.

  Monsanto voert een charmeoffensief, zo vat je dat als Nederlander althans op. Hoewel genetisch gemanipuleerde rassen inclusief Roundup-resistente rassen in Noord-Amerika minder ter discussie staan dan in Europa, doet het bedrijf zijn best om zich van zijn beste kant te laten zien. Samen met het plaatselijke ziekenhuis heeft het een stand waar je met een scanner kunt laten bepalen of je in het gezicht zonnebrand hebt opgelopen. Monsanto heeft voor de gelegenheid 10.000 flesjes zonnebrandcrème laten aanrukken om aan de bezoekers uit te delen.

  Foto: Martin Smits
 • Gezondheidszorg is in de VS geprivatiseerd, ziekenhuizen worden als een bedrijf gevoerd. Ze denken niet alleen aan goede zorg voor de patiënten, maar ook aan marktaandeel en verdienmodellen. Op stand 1211 kun je bij een afvaardiging van het Decatur-memorial hospital voor 25 dollar (€18,70) een griepprik halen.

  Gezondheidszorg is in de VS geprivatiseerd, ziekenhuizen worden als een bedrijf gevoerd. Ze denken niet alleen aan goede zorg voor de patiënten, maar ook aan marktaandeel en verdienmodellen. Op stand 1211 kun je bij een afvaardiging van het Decatur-memorial hospital voor 25 dollar (€18,70) een griepprik halen.

  Foto: Martin Smits
 • Monsanto is geen kleine speler in de markt voor mais en soja en heeft daarom een grote stand waar het bedrijf zijn producten voorstelt. Daarnaast is er een tent, waarin makkelijk een paar honderd mensen kunnen zitten. We zijn in de Midwest, het is september, dus dat wordt corn on the cob eten. Smaakt best, die Roundup-ready suikermais.

  Monsanto is geen kleine speler in de markt voor mais en soja en heeft daarom een grote stand waar het bedrijf zijn producten voorstelt. Daarnaast is er een tent, waarin makkelijk een paar honderd mensen kunnen zitten. We zijn in de Midwest, het is september, dus dat wordt corn on the cob eten. Smaakt best, die Roundup-ready suikermais.

  Foto: Martin Smits
 • Amerika is behalve voor groot materieel ook een gigantische markt voor kleine, eenvoudige trekkers. Kubota is daar marktleider in, maar ook Mahindra (India) is al langere tijd aanwezig. Dat bedrijf heeft net als veel Aziaten zo op het oog een aantal knap uitgeruste trekkers in het programma. Met een elektronisch (topstang) geregelde hefinrichting, een 73 kW (100 pk) Perkins-motor en een voorlader staan ze voor 60.000 dollar (€44.877) in de prijslijst. Dat bedrag is wellicht onderhandelbaar. Dit is een Koreaanse TYM, de kleinere typen zijn Mitsubishi’s.

  Amerika is behalve voor groot materieel ook een gigantische markt voor kleine, eenvoudige trekkers. Kubota is daar marktleider in, maar ook Mahindra (India) is al langere tijd aanwezig. Dat bedrijf heeft net als veel Aziaten zo op het oog een aantal knap uitgeruste trekkers in het programma. Met een elektronisch (topstang) geregelde hefinrichting, een 73 kW (100 pk) Perkins-motor en een voorlader staan ze voor 60.000 dollar (€44.877) in de prijslijst. Dat bedrag is wellicht onderhandelbaar. Dit is een Koreaanse TYM, de kleinere typen zijn Mitsubishi’s.

  Foto: Martin Smits
 • Veel bezoekers nemen hun eigen golfkarretje mee naar de show of huren er ter plaatse een. Enkele verzekeringsmaatschappijen zien hun kans schoon om wat reclame te maken door courtesy shuttles in te zetten. De infrastructuur op het terrein is erop berekend.

  Veel bezoekers nemen hun eigen golfkarretje mee naar de show of huren er ter plaatse een. Enkele verzekeringsmaatschappijen zien hun kans schoon om wat reclame te maken door courtesy shuttles in te zetten. De infrastructuur op het terrein is erop berekend.

  Foto: Martin Smits
 • Het zou een wereldprimeur zijn, een Amish-buggy op zonne-energie. Amish rijden nog steeds met paard en wagen en hun aantal neemt nog altijd toe. Gebaseerd op hun interpretatie van de bijbel leven zij – afhankelijk van de zienswijze van de plaatselijke bishop - in meer of mindere mate zoals 100 jaar geleden.

  Het zou een wereldprimeur zijn, een Amish-buggy op zonne-energie. Amish rijden nog steeds met paard en wagen en hun aantal neemt nog altijd toe. Gebaseerd op hun interpretatie van de bijbel leven zij – afhankelijk van de zienswijze van de plaatselijke bishop - in meer of mindere mate zoals 100 jaar geleden.

  Foto: Martin Smits
 • Op Farm Progress ontmoet je soms interessante mensen. Bij de ingang van de Case IH-stand signeert Glenn Khale, de vroeger vice-president of engineering bij International Harvester het recent verschenen boek van Octane Press Red Tractors 1958-2013. Khale was in Hinsdale verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze trekkerserie, daarna voor de ontwikkeling van de Magnum en later voor de ontwikkeling van de Genesis-serie van New Holland. Die ontwikkeling vond plaats bij New Holland in Pensylvania. De productie was bij Versatile in Canada. Khale voerde bij International Harvester enige jaren de regie over de ontwikkeling van nieuwe producten. “In 1982 had ik over de hele wereld 2.400 medewerkers op de ontwikkelingsafdeling, in 1984, toen IH werd overgenomen door Tenneco, waren dat er nog maar 800”, weet hij zich goed te herinneren.

  Op Farm Progress ontmoet je soms interessante mensen. Bij de ingang van de Case IH-stand signeert Glenn Khale, de vroeger vice-president of engineering bij International Harvester het recent verschenen boek van Octane Press Red Tractors 1958-2013. Khale was in Hinsdale verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze trekkerserie, daarna voor de ontwikkeling van de Magnum en later voor de ontwikkeling van de Genesis-serie van New Holland. Die ontwikkeling vond plaats bij New Holland in Pensylvania. De productie was bij Versatile in Canada. Khale voerde bij International Harvester enige jaren de regie over de ontwikkeling van nieuwe producten. “In 1982 had ik over de hele wereld 2.400 medewerkers op de ontwikkelingsafdeling, in 1984, toen IH werd overgenomen door Tenneco, waren dat er nog maar 800”, weet hij zich goed te herinneren.

  Foto: Martin Smits
 • Links staat Lee Klancher, een bekend auteur van verschillende boeken over landbouwtrekkers, rechts Sarah Galloway, auteur van een boek over de Australische IH-trekkers en medeauteur van Red Tractors 1958-2013.

  Links staat Lee Klancher, een bekend auteur van verschillende boeken over landbouwtrekkers, rechts Sarah Galloway, auteur van een boek over de Australische IH-trekkers en medeauteur van Red Tractors 1958-2013.

  Foto: Martin Smits
 • Hoe trek je als leverancier van hekwerk voor vleesveehouders de aandacht? Met een Texas Longhorn in de wei. Succes verzekerd. Of je liefhebber bent van rundvee of niet, het blijven indrukwekkende dieren, die toch even de aandacht trekken.

  Hoe trek je als leverancier van hekwerk voor vleesveehouders de aandacht? Met een Texas Longhorn in de wei. Succes verzekerd. Of je liefhebber bent van rundvee of niet, het blijven indrukwekkende dieren, die toch even de aandacht trekken.

  Foto: Martin Smits
 • Buckle up. Amerikanen zijn nogal gericht op veiligheid, hoewel je vreemd genoeg in veel staten wel zonder helm op de motor mag. De State Police van Illinois demonstreert hier samen met een verzekeringsmaatschappij het Seat Belt Safety Program. Bezoekers worden uitgenodigd om te ervaren hoe het is om met een snelheid van 30 kilometer per uur tegen een obstakel te botsen.

  Buckle up. Amerikanen zijn nogal gericht op veiligheid, hoewel je vreemd genoeg in veel staten wel zonder helm op de motor mag. De State Police van Illinois demonstreert hier samen met een verzekeringsmaatschappij het Seat Belt Safety Program. Bezoekers worden uitgenodigd om te ervaren hoe het is om met een snelheid van 30 kilometer per uur tegen een obstakel te botsen.

  Foto: Martin Smits

Laatste reacties

 • DP007

  Mooi te weten wat elders op deze aardkloot gaande is. Meer van dat!

 • Bijl

  @DP007, eens, erg leuk om te bekijken. Veel informatie ook!

 • ed12345

  Iets over het eerste plaatje in veel staten in de USA is het maximaal toegelaten totaal gewicht van truck en oplegger 80.000lbs = ongeveer 36 ton dus dan blijft er niet veel laadvermogen over maar zijn nogal wat staten waar dat hoger licht ook in Canada waar het max total in sommige provincies 65 ton is

 • eko boer

  dacht dat alles groter was in de vs niet dus :p

 • Bison

  Nee, alles groot!!... daarvoor moet je in Texas wezen;)

 • erpelteler

  volgens mij is er nog steeds geen RR suikermais.

 • trekker123

  How about Performance Series sweet corn?

  Seminis® Performance Series™ sweet corn, an insect-protected, glyphosate-tolerant sweet corn (Bt/Roundup Ready® sweet corn) developed through biotechnology, was the first product in our Performance SeriesTM portfolio of premium products and is currently available in the United States for planting for commercial fresh market use.

 • erpelteler

  Oh, hier in alberta wordt alleen conventionele suikermais geteeld, I stand corrected, ik wist dat niet.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.