Mechanisatie

Foto & video 7 reacties

Nieuwe combines bij New Holland

New Holland levert volgend jaar nieuwe opties op de CX 7000- en CX 9000-maaidorsers. Voor wie niet de hoogste capaciteit verlangt, heeft New Holland volgend jaar een gemoderniseerde versie van de TC 5000 5-schuddermodellen in petto.

Foto

 • New Holland levert volgend jaar nieuwe opties op de CX 7000- en CX 9000-maaidorsers. Voor wie niet de hoogste capaciteit verlangt, heeft New Holland volgend jaar een gemoderniseerde versie van de TC 5000 5-schuddermodellen in petto. Ook presenteerde New Holland een nieuwe ronde balenpers. Op een bijeenkomst in het Franse Troyes werden de machines gedemonstreerd.

  New Holland levert volgend jaar nieuwe opties op de CX 7000- en CX 9000-maaidorsers. Voor wie niet de hoogste capaciteit verlangt, heeft New Holland volgend jaar een gemoderniseerde versie van de TC 5000 5-schuddermodellen in petto. Ook presenteerde New Holland een nieuwe ronde balenpers. Op een bijeenkomst in het Franse Troyes werden de machines gedemonstreerd.

  Foto: Martin Smits
 • De naam New Holland is onlosmakelijk verbonden met maaidorsers. Met de CX 8090 claimt New Holland de grootste schuddermaaidorser ter wereld op de markt te brengen. Kampioen brede maaiborden is New Holland nog niet, hoewel de CX 8090 met een 10,7 meter maaibord ook niet misselijk is. Er draaien momenteel prototypen met 12 meter maaibord. Details wil New Holland daar nog niet over geven, maar in november zal dat op Agritechnica een van de nieuwtjes zijn.

  De naam New Holland is onlosmakelijk verbonden met maaidorsers. Met de CX 8090 claimt New Holland de grootste schuddermaaidorser ter wereld op de markt te brengen. Kampioen brede maaiborden is New Holland nog niet, hoewel de CX 8090 met een 10,7 meter maaibord ook niet misselijk is. Er draaien momenteel prototypen met 12 meter maaibord. Details wil New Holland daar nog niet over geven, maar in november zal dat op Agritechnica een van de nieuwtjes zijn.

  Foto: Martin Smits
 • Nieuw bij de CX 7000 en CX 8000 is de Elevation-uitvoering. Elevation staat voor een pakket aan opties dat eerder ook al op de CR (rotor machines) leverbaar was. Tegen de helling op verhoogt die het schuddertoerental, van de helling af vermindert die het toerental om op die manier de capaciteit van de machine constant te houden.

  Nieuw bij de CX 7000 en CX 8000 is de Elevation-uitvoering. Elevation staat voor een pakket aan opties dat eerder ook al op de CR (rotor machines) leverbaar was. Tegen de helling op verhoogt die het schuddertoerental, van de helling af vermindert die het toerental om op die manier de capaciteit van de machine constant te houden.

  Foto: Martin Smits
 • Het schuddertoerental wordt mechanisch gewijzigd volgens het principe van een variator. Een cilinder verstelt de riemschijf waardoor de riem hoger of juist lager op de poulie gaat lopen waardoor het toerental zich wijzigt.

  Het schuddertoerental wordt mechanisch gewijzigd volgens het principe van een variator. Een cilinder verstelt de riemschijf waardoor de riem hoger of juist lager op de poulie gaat lopen waardoor het toerental zich wijzigt.

  Foto: Martin Smits
 • Elevation staat ook voor de uitrusting met zelfnivellerende zeefkast om bij scheefstand het graan goed in de breedte verdeeld te houden. Een optie die in Nederland minder van belang is, maar in het buitenland bijna standaard wordt gekozen. Elevation betekent ook Opti-Fan, dat verhoogt en verlaagt het toerental van de windmolen bij het rijden op hellingen aan de hand van de voor- of achteroverstand van de machine.

  Elevation staat ook voor de uitrusting met zelfnivellerende zeefkast om bij scheefstand het graan goed in de breedte verdeeld te houden. Een optie die in Nederland minder van belang is, maar in het buitenland bijna standaard wordt gekozen. Elevation betekent ook Opti-Fan, dat verhoogt en verlaagt het toerental van de windmolen bij het rijden op hellingen aan de hand van de voor- of achteroverstand van de machine.

  Foto: Martin Smits
 • Een met leer beklede en verwarmde stoel zijn optie in de Harvest Suite-cabine.

  Een met leer beklede en verwarmde stoel zijn optie in de Harvest Suite-cabine.

  Foto: Martin Smits
 • De CX 7000 en CX 8000 worden uitgerust met het Intelli IV touchscreen scherm dat vorig jaar op de CR is geïntroduceerd. Bij een Elevation-uitvoering kun je dan op het scherm ook de voor- of achterover stand van de machine aflezen.

  De CX 7000 en CX 8000 worden uitgerust met het Intelli IV touchscreen scherm dat vorig jaar op de CR is geïntroduceerd. Bij een Elevation-uitvoering kun je dan op het scherm ook de voor- of achterover stand van de machine aflezen.

  Foto: Martin Smits
 • De TC 5000 5-schuddermodellen kregen een nieuwe vormgeving. De lospijp loopt in transportstand nu enkele graden omhoog. De breedte van de machines is 47 millimeter smaller geworden en de graantank vergroot naar 6.400 liter.

  De TC 5000 5-schuddermodellen kregen een nieuwe vormgeving. De lospijp loopt in transportstand nu enkele graden omhoog. De breedte van de machines is 47 millimeter smaller geworden en de graantank vergroot naar 6.400 liter.

  Foto: Martin Smits
 • Een belangrijke wijziging is de nieuwe cabine. Die heeft de afmetingen van de cabine op de CX, hoewel het dak anders is. Dat heeft onder andere te maken met de maten voor het transport van de machines per trein naar Turkije. De Turken zijn de grootste klantenkring voor de TC’s. Vooral naar het Midden-Oosten gaan ze ook nog steeds zonder cabine.

  Een belangrijke wijziging is de nieuwe cabine. Die heeft de afmetingen van de cabine op de CX, hoewel het dak anders is. Dat heeft onder andere te maken met de maten voor het transport van de machines per trein naar Turkije. De Turken zijn de grootste klantenkring voor de TC’s. Vooral naar het Midden-Oosten gaan ze ook nog steeds zonder cabine.

  Foto: Martin Smits
 • New Holland-rijders zullen de multihendel in de nieuwe Harvest Suite-cabine van de TC herkennen. Die heeft dezelfde vorm als die in de trekkers van dit moment. Het hele dashboard in de merkbaar ruimere en door de veerophanging ook stillere cabine is drastisch gewijzigd. De monitoren zijn verhuisd naar de A-stijl in de cabine. De bekabeling is voorbereid op gps-toepassingen.

  New Holland-rijders zullen de multihendel in de nieuwe Harvest Suite-cabine van de TC herkennen. Die heeft dezelfde vorm als die in de trekkers van dit moment. Het hele dashboard in de merkbaar ruimere en door de veerophanging ook stillere cabine is drastisch gewijzigd. De monitoren zijn verhuisd naar de A-stijl in de cabine. De bekabeling is voorbereid op gps-toepassingen.

  Foto: Martin Smits
 • Wie kiest voor SmartSieve (zelfnivellerende zeefkast) krijgt er bij de TC ook Opti-Fan bij, die de wind op de zeven aanpast aan de voor- of achteroverstand van de machine. En de TC krijgt elektrisch verstelbare spreidplaten op de hakselaar die ook van Dual-Chop wordt voorzien om fijner te hakselen. Plus dat er twee waaiers achter de zeefkast komen om het kaf te spreiden. Vanuit de cabine verstelbare zeven zijn nu optie.

  Wie kiest voor SmartSieve (zelfnivellerende zeefkast) krijgt er bij de TC ook Opti-Fan bij, die de wind op de zeven aanpast aan de voor- of achteroverstand van de machine. En de TC krijgt elektrisch verstelbare spreidplaten op de hakselaar die ook van Dual-Chop wordt voorzien om fijner te hakselen. Plus dat er twee waaiers achter de zeefkast komen om het kaf te spreiden. Vanuit de cabine verstelbare zeven zijn nu optie.

  Foto: Martin Smits
 • De TC 5000 serie werd altijd getypeerd als eenvoudige boeren machine maar met de vernieuwingen valt er op de technische mogelijkheden van de machine weinig meer af te dingen. Met een 6 meter maaibord en een 258 pk (190 kW) (SCR-techniek (Adblue) Tier IV) motor heeft de TC 5080 vijf-schudder machine voor veel Nederlandse bedrijven, zowel boeren als loonwerkers, een behoorlijke capaciteit. Hoewel die vaker voor een TC5070 zullen kiezen omdat op vlak land het extra motorvermogen van de TC 5080 niet noodzakelijk is en de machine verder technisch gelijk is.

  De TC 5000 serie werd altijd getypeerd als eenvoudige boeren machine maar met de vernieuwingen valt er op de technische mogelijkheden van de machine weinig meer af te dingen. Met een 6 meter maaibord en een 258 pk (190 kW) (SCR-techniek (Adblue) Tier IV) motor heeft de TC 5080 vijf-schudder machine voor veel Nederlandse bedrijven, zowel boeren als loonwerkers, een behoorlijke capaciteit. Hoewel die vaker voor een TC5070 zullen kiezen omdat op vlak land het extra motorvermogen van de TC 5080 niet noodzakelijk is en de machine verder technisch gelijk is.

  Foto: Martin Smits
 • De Roll-Belt 150 en 180 (maximaal 150 cm of 180 cm diameter van de baal) riemenpersen zijn vernieuwd. Onder andere met sterkere, eindloze riemen. Wikkelen kan naar keuze met net of touw of een combinatie daarvan. Om de tijd voor het wikkelen te verkleinen is de netbinding dichter naar de perskamer gebracht.

  De Roll-Belt 150 en 180 (maximaal 150 cm of 180 cm diameter van de baal) riemenpersen zijn vernieuwd. Onder andere met sterkere, eindloze riemen. Wikkelen kan naar keuze met net of touw of een combinatie daarvan. Om de tijd voor het wikkelen te verkleinen is de netbinding dichter naar de perskamer gebracht.

  Foto: Martin Smits
 • De persdruk wordt nu met twee cilinders overgebracht in plaats van een. Dat draagt bij aan een hogere dichtheid van de baal.

  De persdruk wordt nu met twee cilinders overgebracht in plaats van een. Dat draagt bij aan een hogere dichtheid van de baal.

  Foto: Martin Smits
 • Het opklappen van de zwenkwielen aan de pickup is gewijzigd. Eerder moest je ze eigenlijk demonteren voor veilig transport, nu klappen ze op binnen de breedte van de pickup.

  Het opklappen van de zwenkwielen aan de pickup is gewijzigd. Eerder moest je ze eigenlijk demonteren voor veilig transport, nu klappen ze op binnen de breedte van de pickup.

  Foto: Martin Smits
 • De pickup is leverbaar met 4 of met 5 tandbalken. Bij 4 tandbalken is dat een bevestiging met spiraal, bij 5 tandbalken zijn de tanden in rubber gemonteerd. Vooral voor zwaar materiaal is dat een betere optie. Ook is de invoer gewijzigd om betere vulling in de breedte te krijgen. Een zogenaamde dropfloor om verstopping op te lossen is nu ook op de riemenpers leverbaar. Die beweegt net andersom dan bij de meeste concurrenten en zou het voordeel hebben dat deze geen materiaal verliest.

  De pickup is leverbaar met 4 of met 5 tandbalken. Bij 4 tandbalken is dat een bevestiging met spiraal, bij 5 tandbalken zijn de tanden in rubber gemonteerd. Vooral voor zwaar materiaal is dat een betere optie. Ook is de invoer gewijzigd om betere vulling in de breedte te krijgen. Een zogenaamde dropfloor om verstopping op te lossen is nu ook op de riemenpers leverbaar. Die beweegt net andersom dan bij de meeste concurrenten en zou het voordeel hebben dat deze geen materiaal verliest.

  Foto: Martin Smits
 • Isobus-compatibel en naar keuze een boven- of onderaanspanning van de dissel, net als keuze tussen 2,00 of 3,00 meter brede pickup zijn kenmerken van de nieuwe Roll-Belt die de BR 7000 gaat vervangen. 550/55R20 zijn de grootste banden die eronder passen.

  Isobus-compatibel en naar keuze een boven- of onderaanspanning van de dissel, net als keuze tussen 2,00 of 3,00 meter brede pickup zijn kenmerken van de nieuwe Roll-Belt die de BR 7000 gaat vervangen. 550/55R20 zijn de grootste banden die eronder passen.

  Foto: Martin Smits
 • ‘Der Konkurenz ist auch da’. Zoveel moois, dat wil natuurlijk iedereen wel weten. Ook in Frankrijk is de graanoogst wat later dan normaal. Eind juli was de oogst van koolzaad ten zuiden van Parijs nog maar halverwege. De Dominator 96 is aan het maaibord te zien op weg naar een perceel koolzaad.

  ‘Der Konkurenz ist auch da’. Zoveel moois, dat wil natuurlijk iedereen wel weten. Ook in Frankrijk is de graanoogst wat later dan normaal. Eind juli was de oogst van koolzaad ten zuiden van Parijs nog maar halverwege. De Dominator 96 is aan het maaibord te zien op weg naar een perceel koolzaad.

  Foto: Martin Smits

Laatste reacties

 • ed12345

  Al heb ik al 30 jaar de groen gele zeker in granen zijn de gele maaidorsers echt toppers

 • BrabantsBoerenverstand

  Waarom een verwarmde stoel in de dorser? Is er iemand die in de winter dorst?

 • mau

  5 januari 2013 korrelmais laten dorsen

 • ed12345

  Brabants boeren Die dingen zijn bedoelt voor de hele wereld b.v. in het noorden van central Canada is het niet ongewoon dat de laatste tarwe nog even sneeuw ziet en korrel mais dorsen bij goede vorst komt ook voor ,gaat prima trouwens als er maar geen rijp of sneeuw op zit

 • Mels

  Brabantsboerenverstand is te klein om dit zelf te bedenken of er over gelezen te hebben?? Kom op zeg. Dat je niet kunt bedenken waarom er een luchtgeveerde stoel in een combine zit,nou ja dat kan nog....

 • slatan

  Mooie Claas trouwens

 • mieras

  ber toving dat noemt men nu sluip reclame

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.