Mechanisatie

Foto & video 9269 x bekeken 6 reacties

Zetor-trike is echt af

In 2012 begonnen GML Machines in Haarlo en Zetor-importeur Slootsmid met de bouw van een speciale lichtgewicht Zetor-trike. Na een seizoen in de praktijk is de machine nu echt af.

Foto

 • Marius Lensink, de man achter GML Machines, bouwde samen met dealer Slootsmid in de winter van 2011 op 2012 deze speciale trike-trekker, op aanvraag van loonbedrijf J.M.H Deelen uit Bergen op Zoom. Met de lichtgewicht machine, die in totaal zo'n 7 ton weegt, worden allerlei fijnzadige gewassen gezaaid.

  Marius Lensink, de man achter GML Machines, bouwde samen met dealer Slootsmid in de winter van 2011 op 2012 deze speciale trike-trekker, op aanvraag van loonbedrijf J.M.H Deelen uit Bergen op Zoom. Met de lichtgewicht machine, die in totaal zo'n 7 ton weegt, worden allerlei fijnzadige gewassen gezaaid.

  Foto: Niels van der Boom
 • De basis ligt bij een Zetor Forterra 135 trekker, met 100 kW (136 pk) onder de kap. Eigenlijk ligt de motor nu in het midden van de trekker. Ook de achterbrug en hefinrichting zijn origineel. De cabine is waar nodig aangepast.

  De basis ligt bij een Zetor Forterra 135 trekker, met 100 kW (136 pk) onder de kap. Eigenlijk ligt de motor nu in het midden van de trekker. Ook de achterbrug en hefinrichting zijn origineel. De cabine is waar nodig aangepast.

  Foto: Niels van der Boom
 • Achter de cabine is een 1.500 liter grote zaadtank gemonteerd, met een doseersysteem van Tulip. De rotorkopeg is dit jaar vervangen door een lichter model van Tulip. Gezaaid wordt met een Kverneland Accord-kouterbalk. Deze is uitgevoerd met 32 CX-schijvenkouters. Hier is de machine Italiaans raaigras aan het zaaien. Ook wordt hij ingezet voor het zaaien van conserven.

  Achter de cabine is een 1.500 liter grote zaadtank gemonteerd, met een doseersysteem van Tulip. De rotorkopeg is dit jaar vervangen door een lichter model van Tulip. Gezaaid wordt met een Kverneland Accord-kouterbalk. Deze is uitgevoerd met 32 CX-schijvenkouters. Hier is de machine Italiaans raaigras aan het zaaien. Ook wordt hij ingezet voor het zaaien van conserven.

  Foto: Niels van der Boom
 • Coen Mulders is als zzp’ers werkzaam bij loonbedrijf Deelen en vaste chauffeur van de combinatie. Hij is zeer tevreden met de prestaties van de Combi Trac, zoals GML hem heeft genoemd.

  Coen Mulders is als zzp’ers werkzaam bij loonbedrijf Deelen en vaste chauffeur van de combinatie. Hij is zeer tevreden met de prestaties van de Combi Trac, zoals GML hem heeft genoemd.

  Foto: Niels van der Boom
 • De combinatie staat op zes banden in de maat 420/85R38, om het gewicht gelijkmatig over 3 meter te verdelen. Vooral bij het zaaien van conserven is een egaal zaaibed noodzakelijk, om oogstverliezen tot een minimum te beperken. Ook zaait Deelen veel (permanent) grasland met de trike.

  De combinatie staat op zes banden in de maat 420/85R38, om het gewicht gelijkmatig over 3 meter te verdelen. Vooral bij het zaaien van conserven is een egaal zaaibed noodzakelijk, om oogstverliezen tot een minimum te beperken. Ook zaait Deelen veel (permanent) grasland met de trike.

  Foto: Niels van der Boom
 • De bodem wordt zeer gelijkmatig aangedrukt. De rotorkopeg hoef alleen de ruggetjes tussen de wielsporen vlak te maken. In dit geval stonden op het perceel lichte zandgrond hyacinten. Na de oogst is het land overdwars diep losgemaakt, waardoor het erg los was. De trike is hier in zijn element.

  De bodem wordt zeer gelijkmatig aangedrukt. De rotorkopeg hoef alleen de ruggetjes tussen de wielsporen vlak te maken. In dit geval stonden op het perceel lichte zandgrond hyacinten. Na de oogst is het land overdwars diep losgemaakt, waardoor het erg los was. De trike is hier in zijn element.

  Foto: Niels van der Boom
 • Mulders laat het resultaat van de rotorkopeg en zaaimachine zien. "Na de rotors ligt een minimum aan grond voor de egalisatiebalk. De grond is reeds vlak genoeg. De afstelling luistert hierdoor zeer nauw. Na het zaaien wordt ieder rijtje aangedrukt met wieltjes."

  Mulders laat het resultaat van de rotorkopeg en zaaimachine zien. "Na de rotors ligt een minimum aan grond voor de egalisatiebalk. De grond is reeds vlak genoeg. De afstelling luistert hierdoor zeer nauw. Na het zaaien wordt ieder rijtje aangedrukt met wieltjes."

  Foto: Niels van der Boom
 • Aan de linkerkant van de machine zitten de hydrauliektank en brandstoftank weggewerkt. De kap is gemaakt uit roestvaststaal en geïsoleerd. Tijdens het werk rijdt de machine op hydraulisch vermogen, met een bereik van 0 tot 15 km/u. Op de weg wordt overgeschakeld op de mechanische aandrijving en haalt de trekker zijn topsnelheid van ruim 40 km/u.

  Aan de linkerkant van de machine zitten de hydrauliektank en brandstoftank weggewerkt. De kap is gemaakt uit roestvaststaal en geïsoleerd. Tijdens het werk rijdt de machine op hydraulisch vermogen, met een bereik van 0 tot 15 km/u. Op de weg wordt overgeschakeld op de mechanische aandrijving en haalt de trekker zijn topsnelheid van ruim 40 km/u.

  Foto: Niels van der Boom
 • Bijzonder is het planetair tussen de achterwielen. Het buitenste wiel heeft de mogelijkheid om één volle omwenteling vrij te draaien. Vervolgens komt het wiel tegen een pal en wordt hij door het binnenste wiel aangedreven. Dit voorkomt wringen bij het draaien op de kopakker. Beide voorwielen zijn voorzien van een eigen hydraulische motor.

  Bijzonder is het planetair tussen de achterwielen. Het buitenste wiel heeft de mogelijkheid om één volle omwenteling vrij te draaien. Vervolgens komt het wiel tegen een pal en wordt hij door het binnenste wiel aangedreven. Dit voorkomt wringen bij het draaien op de kopakker. Beide voorwielen zijn voorzien van een eigen hydraulische motor.

  Foto: Niels van der Boom
 • Aan de versnellingsbak, achterbrug en hefinrichting is niets veranderd. Wel is de versnellingsbak vanuit de cabine pneumatisch te bedienen, zonder hendels.

  Aan de versnellingsbak, achterbrug en hefinrichting is niets veranderd. Wel is de versnellingsbak vanuit de cabine pneumatisch te bedienen, zonder hendels.

  Foto: Niels van der Boom
 • De ventilator voor de pneumatische zaaitechniek is liggend aan de zijkant bevestigd. Aan beide kanten is een ruim bordes gemonteerd, dat tevens dienst doet als opslag voor zakken zaad.

  De ventilator voor de pneumatische zaaitechniek is liggend aan de zijkant bevestigd. Aan beide kanten is een ruim bordes gemonteerd, dat tevens dienst doet als opslag voor zakken zaad.

  Foto: Niels van der Boom
 • Bijzonder is ook de dosering van het zaad. Bij een volle tank drukt meer gewicht op het verdeelmechanisme dan bij een bijna lege bak. Het gevolg is een ongelijke afgifte. Daarvoor werd onder de grote tank een bakje van 1 liter gemonteerd. Een sensor ziet wanneer deze bijna leeg is en vult hem automatisch bij vanuit de hoofdtank. Zo is de zaad afgifte altijd exact gelijk.

  Bijzonder is ook de dosering van het zaad. Bij een volle tank drukt meer gewicht op het verdeelmechanisme dan bij een bijna lege bak. Het gevolg is een ongelijke afgifte. Daarvoor werd onder de grote tank een bakje van 1 liter gemonteerd. Een sensor ziet wanneer deze bijna leeg is en vult hem automatisch bij vanuit de hoofdtank. Zo is de zaad afgifte altijd exact gelijk.

  Foto: Niels van der Boom
 • Om goed zicht te hebben op de rotorkopeg en zaaimachine is achterop de machine een camera gemonteerd, die in het scherm van de Trimble RTK-GPS is te zien. Voor onderhoud was deze nu verwijderd. De kouterbalk klapt op de kopeg voor transport.

  Om goed zicht te hebben op de rotorkopeg en zaaimachine is achterop de machine een camera gemonteerd, die in het scherm van de Trimble RTK-GPS is te zien. Voor onderhoud was deze nu verwijderd. De kouterbalk klapt op de kopeg voor transport.

  Foto: Niels van der Boom
 • De armleuning werd door GML zelf gebouwd. Met het pookje schakel je hem voor- of achteruit, of in neutraal. Via twee potmeters regel je zeer nauwkeurig de snelheid. Erachter het originele Bosch-bedieningspaneel van de hefinrichting.

  De armleuning werd door GML zelf gebouwd. Met het pookje schakel je hem voor- of achteruit, of in neutraal. Via twee potmeters regel je zeer nauwkeurig de snelheid. Erachter het originele Bosch-bedieningspaneel van de hefinrichting.

  Foto: Niels van der Boom
 • Op de weg wordt de armleuning opgeklapt en een wit kastje omhoog geschoven. Hiermee schakel je pneumatisch de versnellingen en tevens de hoge en lage groep. Er zijn 24 versnelling voor- en 18 versnellingen achteruit. Het pookje tik je eerst in de gewenste groep. Vervolgens trap je de koppeling in en wordt de versnelling geschakeld.

  Op de weg wordt de armleuning opgeklapt en een wit kastje omhoog geschoven. Hiermee schakel je pneumatisch de versnellingen en tevens de hoge en lage groep. Er zijn 24 versnelling voor- en 18 versnellingen achteruit. Het pookje tik je eerst in de gewenste groep. Vervolgens trap je de koppeling in en wordt de versnelling geschakeld.

  Foto: Niels van der Boom
 • Het uiteindelijke resultaat mag er wezen. De machine oogt professioneel en doordacht. Ook op details is hij goed afgewerkt. Na één jaar in de praktijk zijn details gewijzigd, zoals de aandrijving van de achterwielen. "Een bestaande driewieler uit de mesttechniek, of trekker met neuswiel, was geen optie", vertelt Mulders. "Deze wegen leeg al zo'n 10 ton."

  Het uiteindelijke resultaat mag er wezen. De machine oogt professioneel en doordacht. Ook op details is hij goed afgewerkt. Na één jaar in de praktijk zijn details gewijzigd, zoals de aandrijving van de achterwielen. "Een bestaande driewieler uit de mesttechniek, of trekker met neuswiel, was geen optie", vertelt Mulders. "Deze wegen leeg al zo'n 10 ton."

  Foto: Niels van der Boom

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • haverboer1

  heel netjes gemaakt.

 • Mels

  Prachtige machine en ik denk dat hier vooral op de zandgronden zeker mer markt voor is dan een machine. Succes ermee.

 • SVan Hoefs

  was deze machine niet al een tijd geleden te zien op agrifoto?

 • nvdboom

  Klopt Boerderij was vergeten deze reportage te plaatsen :-). Intussen hebben er al 2 reportages van op onze website gestaan.

 • bluepowers

  Een typisch voorbeeld van wat een professioneel LMB kan maken. Ook mooi dat het eens op basis is van een Zetor.

 • nvdboom

  GML Machines (Marius Lensink) is geen LMB maar wel een professioneel constructiebedrijf. Het bedrijf zit wel bij LMB Slootsmid in hetzelfde pand.

  Maar, het blijft inderdaad erg knap dat het iets unieks is en zeer goed doordacht en afgewerkt. Dat de basis een Zetor is komt ook door het samenwerkingsverband met Slootsmid.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.