Mechanisatie

Foto & video 4894 x bekeken 1 reactie

Trekkerfabrikanten afwezig op Britse Cereals

Cereals staat bekend als dé Europese spuitenbeurs, met alles over spuittechniek en graankennis. De laatste jaren ontwikkelde de beurs zich steeds meer tot algemene mechanisatiebeurs.

Foto

 • Op 12 en 13 juni 2013 werd de Britse mechanisatiebeurs Cereals gehouden in het buurtschap Boothby Graffoe bij Nottingham. Cereals staat bekend als dé Europese spuitenbeurs, met alles over spuittechniek en graankennis. De laatste jaren ontwikkelde de beurs zich steeds meer tot algemene mechanisatiebeurs. Het beursverslag staat in Boerderij nr. 40 van 2 juli 2013. In deze internetreportage staat het nieuws dat het blad niet haalde.

  Op 12 en 13 juni 2013 werd de Britse mechanisatiebeurs Cereals gehouden in het buurtschap Boothby Graffoe bij Nottingham. Cereals staat bekend als dé Europese spuitenbeurs, met alles over spuittechniek en graankennis. De laatste jaren ontwikkelde de beurs zich steeds meer tot algemene mechanisatiebeurs. Het beursverslag staat in Boerderij nr. 40 van 2 juli 2013. In deze internetreportage staat het nieuws dat het blad niet haalde.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Net als in Nederland is er in Groot-Brittannië veel onvrede onder fabrikanten over de vele regiobeurzen en de hoge prijzen die standhouders moeten betalen voor een stand, terwijl de beurs slechts twee dagen duurt. De onvrede onder fabrikanten is zo hoog opgelopen dat Agco (Fendt, Valtra en MF), Argo (Landini en McCormick), Deutz-Fahr, Claas en Kubota besloten Cereals te boycotten. Van de grote fabrikanten waren alleen John Deere en CNH (Case IH en New Holland) aanwezig.

  Net als in Nederland is er in Groot-Brittannië veel onvrede onder fabrikanten over de vele regiobeurzen en de hoge prijzen die standhouders moeten betalen voor een stand, terwijl de beurs slechts twee dagen duurt. De onvrede onder fabrikanten is zo hoog opgelopen dat Agco (Fendt, Valtra en MF), Argo (Landini en McCormick), Deutz-Fahr, Claas en Kubota besloten Cereals te boycotten. Van de grote fabrikanten waren alleen John Deere en CNH (Case IH en New Holland) aanwezig.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Claydon heeft een 15 meter brede strohark ontwikkeld. Voorheen was 7,5 meter de breedste machine. De hark bestaat uit vijf rijen tanden met een tanddikte van 16 millimeter. De capaciteit van de hark is 80 hectare per dag. Een strohark is bedoeld voor directzaai, om een beter zaaibed te creëren. Bij directzaai wordt de grond niet bewerkt. Echter, het harken van de stroresten na de oogst blijkt een beter zaaibed en betere opbrengsten te geven dan wanneer het land compleet met rust wordt gelaten, aldus Claydon. De hark verdeelt de stroresten egaler over het land, wat het aandeel slakken fors reduceert. Slakken kruipen vaak onder vochtige stroplukken.

  Claydon heeft een 15 meter brede strohark ontwikkeld. Voorheen was 7,5 meter de breedste machine. De hark bestaat uit vijf rijen tanden met een tanddikte van 16 millimeter. De capaciteit van de hark is 80 hectare per dag. Een strohark is bedoeld voor directzaai, om een beter zaaibed te creëren. Bij directzaai wordt de grond niet bewerkt. Echter, het harken van de stroresten na de oogst blijkt een beter zaaibed en betere opbrengsten te geven dan wanneer het land compleet met rust wordt gelaten, aldus Claydon. De hark verdeelt de stroresten egaler over het land, wat het aandeel slakken fors reduceert. Slakken kruipen vaak onder vochtige stroplukken.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Zweedse fabrikant Väderstad toont de Rapide 400 C Strip Drill. Dit is een variant op strip till, maar dan met grondbewerking. Strip till wordt normaliter alleen bij directzaai toegepast. Väderstad ziet weinig in directzaai, maar is wel voorstander van strokenbewerking en het combineren van bewerkingen. De zaaimachine is vooraan voorzien van stekende cultivatortanden die de grond tot 30 centimeter diep lostrekken. Dit spaart voor het zaaien een grondbewerking uit.

  De Zweedse fabrikant Väderstad toont de Rapide 400 C Strip Drill. Dit is een variant op strip till, maar dan met grondbewerking. Strip till wordt normaliter alleen bij directzaai toegepast. Väderstad ziet weinig in directzaai, maar is wel voorstander van strokenbewerking en het combineren van bewerkingen. De zaaimachine is vooraan voorzien van stekende cultivatortanden die de grond tot 30 centimeter diep lostrekken. Dit spaart voor het zaaien een grondbewerking uit.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Vorig jaar nam de Amerikaanse fabrikant Great Plains de Britse grondbewerkingsmachinefabrikant Simba over. De van origine oranje Simba-machines zijn vanaf nu alleen nog in Great Plains-groen te koop. Simba-machines staan bekend om hun rijke uitrusting. Zo zijn de tanden van cultivatoren standaard voorzien van hydraulische steenbeveiliging en verstelbare schijven. Akkerbouwers zijn tegenwoordig echter meer kostprijsbewust, waardoor Great Plains zich met zijn rijke machines uit de markt leek te prijzen. Voortaan zijn de machines daarom ook als budgetmodel verkrijgbaar, met breekboutbeveiliging en niet verstelbare schijven. Op de foto overigens het luxe model.

  Vorig jaar nam de Amerikaanse fabrikant Great Plains de Britse grondbewerkingsmachinefabrikant Simba over. De van origine oranje Simba-machines zijn vanaf nu alleen nog in Great Plains-groen te koop. Simba-machines staan bekend om hun rijke uitrusting. Zo zijn de tanden van cultivatoren standaard voorzien van hydraulische steenbeveiliging en verstelbare schijven. Akkerbouwers zijn tegenwoordig echter meer kostprijsbewust, waardoor Great Plains zich met zijn rijke machines uit de markt leek te prijzen. Voortaan zijn de machines daarom ook als budgetmodel verkrijgbaar, met breekboutbeveiliging en niet verstelbare schijven. Op de foto overigens het luxe model.

  Foto: Henk Riswick
 • Kverneland toont een mooie aftakasbescherming. De kale aftakas is niet voorzien van een standaard veiligheidshuls, maar wordt beschermd via een dikke transparante slang. Voor onderhoud is deze met een klemband makkelijk te verwijderen. De beschermhoezen ontbreken, waardoor de smeernippels makkelijk bereikbaar zijn.

  Kverneland toont een mooie aftakasbescherming. De kale aftakas is niet voorzien van een standaard veiligheidshuls, maar wordt beschermd via een dikke transparante slang. Voor onderhoud is deze met een klemband makkelijk te verwijderen. De beschermhoezen ontbreken, waardoor de smeernippels makkelijk bereikbaar zijn.

  Foto: Henk Riswick
 • De Turbodon TD-15 is een Deense mobiele droger, opgebouwd op een kipperchassis. Het is bedoeld als droogunit voor akkerbouwers die geen eigen droger hebben, maar deze wel willen huren van een loonwerker omdat het gedorste graan bijvoorbeeld te nat is om in de opslag te draaien. De droger staat tijdens de oogst op het erf. Het kipperchassis is er alleen voor transport van de ene naar de andere locatie. Er zijn drie versies: 15, 18 en 25 ton. De droogcapaciteit bedraagt 6 ton per uur. Het graan is 5 procent in vocht terug te drogen.
De ventilator en stroomgenerator worden aangedreven met een 88 kW (120 pk)-trekker aangedreven. De heater voor het droogproces wordt gevoed via een eigen dieseltank. De droger kost €65.000.

  De Turbodon TD-15 is een Deense mobiele droger, opgebouwd op een kipperchassis. Het is bedoeld als droogunit voor akkerbouwers die geen eigen droger hebben, maar deze wel willen huren van een loonwerker omdat het gedorste graan bijvoorbeeld te nat is om in de opslag te draaien. De droger staat tijdens de oogst op het erf. Het kipperchassis is er alleen voor transport van de ene naar de andere locatie. Er zijn drie versies: 15, 18 en 25 ton. De droogcapaciteit bedraagt 6 ton per uur. Het graan is 5 procent in vocht terug te drogen. De ventilator en stroomgenerator worden aangedreven met een 88 kW (120 pk)-trekker aangedreven. De heater voor het droogproces wordt gevoed via een eigen dieseltank. De droger kost €65.000.

  Foto: Henk Riswick
 • Het Turkse Armatrac heeft de Perkins-motoren vervangen door Deutz-motoren, die voldoen aan de nieuwe EU 3B-emissie-eisen. Ook kunnen Armatrac-motoren nu af fabriek worden voorzien van een voorlader, ook van Turkse makelij. Armatrac is in 2003 opgericht en bouwt nu jaarlijks 6.500 trekkers. Het bezet qua verkopen in Turkije nu al de derde plaats. Export vindt vooral plaats naar Algerije en Bulgarije.

  Het Turkse Armatrac heeft de Perkins-motoren vervangen door Deutz-motoren, die voldoen aan de nieuwe EU 3B-emissie-eisen. Ook kunnen Armatrac-motoren nu af fabriek worden voorzien van een voorlader, ook van Turkse makelij. Armatrac is in 2003 opgericht en bouwt nu jaarlijks 6.500 trekkers. Het bezet qua verkopen in Turkije nu al de derde plaats. Export vindt vooral plaats naar Algerije en Bulgarije.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Landquip heeft zijn gedragen spuiten onder handen genomen. De Condor heeft tanks met een inhoud van 1.000, 1.200, 1.500 of 1.800 liter, met achterop gevouwen spuitbomen tot 24 meter. 30 meterbomen zijn in ontwikkeling. De Cropmaster heeft tanks met een inhoud van 1.300, 1.600 of 1.900 liter en zijdelings opklapbare spuitbomen. Beide gedragen spuiten zijn te combineren met de nieuwe Vision-fronttank. Deze is er in twee formaten: 1.100 of 1.500 liter.
Vorig jaar stond het Britse Landquip op de Belgische Agribex-beurs, omdat MCP Zeeland in Zaamslag (Zld.) wellicht importeur zou worden. Dat is niet doorgegaan.

  Landquip heeft zijn gedragen spuiten onder handen genomen. De Condor heeft tanks met een inhoud van 1.000, 1.200, 1.500 of 1.800 liter, met achterop gevouwen spuitbomen tot 24 meter. 30 meterbomen zijn in ontwikkeling. De Cropmaster heeft tanks met een inhoud van 1.300, 1.600 of 1.900 liter en zijdelings opklapbare spuitbomen. Beide gedragen spuiten zijn te combineren met de nieuwe Vision-fronttank. Deze is er in twee formaten: 1.100 of 1.500 liter. Vorig jaar stond het Britse Landquip op de Belgische Agribex-beurs, omdat MCP Zeeland in Zaamslag (Zld.) wellicht importeur zou worden. Dat is niet doorgegaan.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Een grappig staaltje van creativiteit van grondbewerkingsmachinefabrikant Sumo. De fabrikant maakte van cultivatortanden en packerringen een levensgroot metalen standbeeld van een Sumo-worstelaar.

  Een grappig staaltje van creativiteit van grondbewerkingsmachinefabrikant Sumo. De fabrikant maakte van cultivatortanden en packerringen een levensgroot metalen standbeeld van een Sumo-worstelaar.

  Foto: Henk Riswick

Eén reactie

 • nvdboom

  Kleine correctie op de Claydon stoppeleg foto: De capaciteit van de 15m machine is +/- 160 hectare per dag. De 7.5m versie heeft een capaciteit van 80 ha en de 3m ongeveer 50 ha.

Of registreer je om te kunnen reageren.