Mechanisatie

Foto & video 16 reacties

John Deere R900-serie spuit in de praktijk

De eerste R962i-veldspuiten draaien inmiddels in de praktijk. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • 
John Deere leverde vorig jaar de eerste R962i-veldspuiten en dit jaar de eerste R952i-spuiten. Op de tankinhoud (respectievelijk 5.200 en 6.200 liter) na zijn het identieke machines. Spuitbomen en balanceersysteem zijn gelijk aan die van de 800-serie. Verder is de machine volledig nieuw ontwikkeld.

  John Deere leverde vorig jaar de eerste R962i-veldspuiten en dit jaar de eerste R952i-spuiten. Op de tankinhoud (respectievelijk 5.200 en 6.200 liter) na zijn het identieke machines. Spuitbomen en balanceersysteem zijn gelijk aan die van de 800-serie. Verder is de machine volledig nieuw ontwikkeld.

  Foto: Peter Roek
 • 

Een belangrijk verschil met de 800-serie is dat de 900-serie fuseebesturing heeft. Die heeft wel hetzelfde veersysteem op de achteras met polyurethaan dempers, zoals de 800-serie.

  Een belangrijk verschil met de 800-serie is dat de 900-serie fuseebesturing heeft. Die heeft wel hetzelfde veersysteem op de achteras met polyurethaan dempers, zoals de 800-serie.

  Foto: Peter Roek
 • 

Deze machine is uitgerust met een recirculatiesysteem met pneumatische dopafsluiters. De compressor zit voor op de machine en wordt hydraulisch aangedreven. De i in de typeaanduiding staat voor intelligent. Dat betekent dat de machine is voorzien van gps-gestuurde afsluiting van de secties en BoomTrac. Beide boomdelen hebben een sensor die de hoogte boven het gewas meet en daarmee de hoogte van de spuitboom automatisch constant houdt.

  Deze machine is uitgerust met een recirculatiesysteem met pneumatische dopafsluiters. De compressor zit voor op de machine en wordt hydraulisch aangedreven. De i in de typeaanduiding staat voor intelligent. Dat betekent dat de machine is voorzien van gps-gestuurde afsluiting van de secties en BoomTrac. Beide boomdelen hebben een sensor die de hoogte boven het gewas meet en daarmee de hoogte van de spuitboom automatisch constant houdt.

  Foto: Peter Roek
 • 
De 900-serie werkt met Isobus-elektronica. Alle kranen zijn elektrisch gestuurd, waardoor die zowel vanaf de trekker als aan de machine zijn te bedienen. De elektrisch gestuurde kranen maken onder andere een uitgebreid automatisch spoelprogramma mogelijk. Je drukt steeds de knop in die hoort bij de functie die je wilt laten werken.

  De 900-serie werkt met Isobus-elektronica. Alle kranen zijn elektrisch gestuurd, waardoor die zowel vanaf de trekker als aan de machine zijn te bedienen. De elektrisch gestuurde kranen maken onder andere een uitgebreid automatisch spoelprogramma mogelijk. Je drukt steeds de knop in die hoort bij de functie die je wilt laten werken.

  Foto: Peter Roek
 • 
Door de Isobus-elektronica kan de 900-serie werken met een universele terminal. John Deere gebruikt daarvoor de Greenstar 2630. Die verzorgt ook het gps-systeem. De joystick onderin beeld bevat de knoppen waarmee je tijdens het werk de machine bedient. Dat is vaak wat handiger werken dan via de knoppen op het touchscreen van de terminal. Dat gebruik je vooral om waarden uit te lezen en de basisinstelling in te voeren.

  Door de Isobus-elektronica kan de 900-serie werken met een universele terminal. John Deere gebruikt daarvoor de Greenstar 2630. Die verzorgt ook het gps-systeem. De joystick onderin beeld bevat de knoppen waarmee je tijdens het werk de machine bedient. Dat is vaak wat handiger werken dan via de knoppen op het touchscreen van de terminal. Dat gebruik je vooral om waarden uit te lezen en de basisinstelling in te voeren.

  Foto: Peter Roek
 • 
De eerste gebruikers beoordelen de machine als heel stabiel, zowel wat betreft de spuitbomen in het land als het gedrag op de weg. De fuseebesturing wordt elektrisch via een sensor op de dissel gestuurd en is – mits goed afgesteld –volgens de gebruikers goed spoorvolgend.

  De eerste gebruikers beoordelen de machine als heel stabiel, zowel wat betreft de spuitbomen in het land als het gedrag op de weg. De fuseebesturing wordt elektrisch via een sensor op de dissel gestuurd en is – mits goed afgesteld –volgens de gebruikers goed spoorvolgend.

  Foto: Peter Roek
 • 
In transport is de machine 3 meter breed en op het hoogste punt 3,80 meter hoog. De spuitbomen blijven goed binnen de lengte van de machine. De tank is relatief laag en langgerekt waardoor de machine ondanks een bodemvrijheid van bijna 80 centimeter het zwaartepunt zo laag mogelijk houdt.

  In transport is de machine 3 meter breed en op het hoogste punt 3,80 meter hoog. De spuitbomen blijven goed binnen de lengte van de machine. De tank is relatief laag en langgerekt waardoor de machine ondanks een bodemvrijheid van bijna 80 centimeter het zwaartepunt zo laag mogelijk houdt.

  Foto: Peter Roek
 • 
Er staan twee pompen (280 liter per minuut) op de dissel. Daar zit nog een apart schoonwaterpompje achter. Alles is behoorlijk ingebouwd. John Deere heeft het ontwerp zo gekozen dat het volume aan slangen en leidingen minimaal is gebleven. Mocht er echter wat aan mankeren, dan gaat dat wat ten koste van de toegankelijkheid.

  Er staan twee pompen (280 liter per minuut) op de dissel. Daar zit nog een apart schoonwaterpompje achter. Alles is behoorlijk ingebouwd. John Deere heeft het ontwerp zo gekozen dat het volume aan slangen en leidingen minimaal is gebleven. Mocht er echter wat aan mankeren, dan gaat dat wat ten koste van de toegankelijkheid.

  Foto: Peter Roek
 • 

De panelen die de machine zijn uiterlijk geven zijn van kunststof. Alleen de aansluiting van de zuigslang, het kraantje om handen te wassen en de aansluiting om – indien gewenst – een oplossing uit een apart vat te pompen en de plaatsen waar de filters zitten zijn niet beschermd door een paneel.

  De panelen die de machine zijn uiterlijk geven zijn van kunststof. Alleen de aansluiting van de zuigslang, het kraantje om handen te wassen en de aansluiting om – indien gewenst – een oplossing uit een apart vat te pompen en de plaatsen waar de filters zitten zijn niet beschermd door een paneel.

  Foto: Peter Roek
 • 

De gebruiker van deze machine kwam in aanmerking voor een subsidie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, omdat de gps-gestuurde machine plaatsspecifiek kan doseren. De akkerbouwer gebruikt de spuitmachine ook voor vloeibare meststoffen.

  De gebruiker van deze machine kwam in aanmerking voor een subsidie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, omdat de gps-gestuurde machine plaatsspecifiek kan doseren. De akkerbouwer gebruikt de spuitmachine ook voor vloeibare meststoffen.

  Foto: Peter Roek
 • 
De 900-serie is er met een tank van 5.200 en 6.200 liter. De grootste werkbreedte is 40 meter. De machine is standaard heel compleet en modern uitgevoerd. Isobus-elektronica, recirculatiesysteem en als i- uitvoering voorbereid op GPS en voorzien van Boomtrack. Bediening is via een universele terminal. Dataoverdracht via een USB-stick is standaard en de teminal kan met meerdere softwareprogramma’s communiceren. Voorzien van pneumatische dophouders staat de machine compleet uitgevoerd voor € 135.000 in de prijslijst.

  De 900-serie is er met een tank van 5.200 en 6.200 liter. De grootste werkbreedte is 40 meter. De machine is standaard heel compleet en modern uitgevoerd. Isobus-elektronica, recirculatiesysteem en als i- uitvoering voorbereid op GPS en voorzien van Boomtrack. Bediening is via een universele terminal. Dataoverdracht via een USB-stick is standaard en de teminal kan met meerdere softwareprogramma’s communiceren. Voorzien van pneumatische dophouders staat de machine compleet uitgevoerd voor € 135.000 in de prijslijst.

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • Mels

  Ze kunnen het wel daar in Horst. Mooie machine die ook nog eens prima blijkt te werken in de praktijk.

 • wbrooymans

  Over deze serie kan ik niks zeggen maar er zijn er genoeg die hun 800 serie spuitmachine hebben ingeruild voor een ander merk spuit na heel veel problemen te hebben gehad.

 • nvdboom

  Ik denk dat John Deere met boombreedtes tot 40 meter op zo'n machine toch veel klanten gaat laten liggen. Die willen liever 45 of breder zien op een machine met 5- of 6000 liter. Die boomhoogtesensoren zijn wel weer een goed idee. Weet iemand waar die vandaan komen, Norac?

 • agri2

  Eindelijk twee pompen erop, nu kunnen de John Deere gebruikers ook een keer wat snelheid maken. De spuitmachine ziet er goed uit, maar de groen-gele verf maakt hem erg duur.

 • pompy

  Is misschien maar beter ook dat ze niet breder gaan dan 40 meter kunnen ze ook niet meer afbreken :-P

  De enige JD spuit die hier in de buurt liep een 840 is ook vervangen door een ander merk.

 • JeuAbsil

  JD maakt best goede spuiten. Over de zelfrijder zijn veel gebruikers ook te spreken, dat er veel mensen problemen hebben met de 800 serie wist ik niet.

 • pompy

  @JeuAbsil

  Over de zelfrijder kan ik ook niks zeggen.
  De gene waar ik het over had heeft de JD ingeruild voor voor een zelfrijder van Agrifac.

 • hbolte

  Ik spuit al jaren met een 800 spuit nog nooit enig probleem mee gehad.
  Ben er super tevreden over.

 • Garryborgercompagnie

  Eerst 4 jaar gespoten met een 740 en inderdaad maar met 1 pomp en dat duurt te lang nu een 840 met 33 m boom en dubbele pomp en gps. Een gebrek vind ik dat er nog geen gps per dophouder is. Wel werkt het kleurenscherm in de cabine heel mooi. De disselbesturing is iets minder mooi als fusee maar de boomophanging en stabiliteit is perfect van de john deere. Evenals het drukregelsysteem. Kortom een toch tevreden gebruiker!

 • Wiebe Anne

  wie bouwd de spuit voor JD?

 • Mels

  Onder welke tegel heb jij de laatste tien jaar gewoond??????

 • nvdboom

  Wiebe Anne: John Deere bouwt deze spuiten zelf in Horst (L.). Dat is de oude Douven fabriek.

 • Wiebe Anne

  bedankt

 • meeuwissen

  ook een tevreden johndeere (840) 33 mtr, bj 04 rijder met een fendt
  http://youtu.be/3uqKgDC_h2E

 • marten87

  Hoe hard wordt er gereden met spuiten meeuwissen?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.