Mechanisatie

Foto & video 3544 x bekeken

Strooiertestbank: kunstig mesten

Kverneland heeft een nieuwe testhal voor kunstmeststrooiers. Dit Spreader Competence Centre helpt bij de ontwikkeling van nieuwe strooiers, en het doet de strooiproeven waar de strooitabellen uit voortvloeien.

Foto

 • 
In juni 2012 opende Kverneland een nieuwe testhal voor kunstmeststrooiers. Dit Spreader Competence Centre helpt bij de ontwikkeling van nieuwe strooiers, en het doet de strooiproeven waar de strooitabellen uit voortvloeien. Bij binnenkomst valt meteen op dat de nieuwe testhal smal en diep is: 60 bij 13 meter. De hal staat direct naast de R&D-afdeling en is voorzien van vloerverwarming.

  In juni 2012 opende Kverneland een nieuwe testhal voor kunstmeststrooiers. Dit Spreader Competence Centre helpt bij de ontwikkeling van nieuwe strooiers, en het doet de strooiproeven waar de strooitabellen uit voortvloeien. Bij binnenkomst valt meteen op dat de nieuwe testhal smal en diep is: 60 bij 13 meter. De hal staat direct naast de R&D-afdeling en is voorzien van vloerverwarming.

 • 
Centraal in de hal staat een bok waar de kunstmeststrooier in hangt. In de bok kan de strooier 280 graden draaien ten opzichte van een rij van 80 trechters die de verstrooide kunstmest opvangen.

  Centraal in de hal staat een bok waar de kunstmeststrooier in hangt. In de bok kan de strooier 280 graden draaien ten opzichte van een rij van 80 trechters die de verstrooide kunstmest opvangen.

 • 
In het achterste deel van de hal staan verschillende big bags met kunstmest die gebruikt wordt om te testen. De kunstmest wordt ook gebruikt om strooitabellen te maken.

  In het achterste deel van de hal staan verschillende big bags met kunstmest die gebruikt wordt om te testen. De kunstmest wordt ook gebruikt om strooitabellen te maken.

 • 
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De teststrooier wordt gevuld met een heftruck en een pendelstrooierkuip.

  Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De teststrooier wordt gevuld met een heftruck en een pendelstrooierkuip.

 • 
Tijdens de test wordt de strooier op afstand bediend. De strooier strooit meestal met één schijf waarbij de trechters de kunstmest opvangen. Op deze foto is een lichte waas van de verstrooide kunstmest te zien.

  Tijdens de test wordt de strooier op afstand bediend. De strooier strooit meestal met één schijf waarbij de trechters de kunstmest opvangen. Op deze foto is een lichte waas van de verstrooide kunstmest te zien.

 • 
Anders dan vroeger zit het opvang- en meetsysteem nu bovengronds. Dit maakt schoonmaken, onderhoud en toekomstige aanpassingen eenvoudiger. Achter het zwarte doek zitten de opvangtrechters en -bekers.

  Anders dan vroeger zit het opvang- en meetsysteem nu bovengronds. Dit maakt schoonmaken, onderhoud en toekomstige aanpassingen eenvoudiger. Achter het zwarte doek zitten de opvangtrechters en -bekers.

 • 

Onder elke opvangbeker zit een 5 kiloweegcel. Die bepaalt exact hoeveel kunstmest er op elk moment in de beker valt. De meetfrequentie van 5 herz levert 30.000 metingen per testrun op. De computer verwerkt de metingen vervolgens tot een strooibeeld.

  Onder elke opvangbeker zit een 5 kiloweegcel. Die bepaalt exact hoeveel kunstmest er op elk moment in de beker valt. De meetfrequentie van 5 herz levert 30.000 metingen per testrun op. De computer verwerkt de metingen vervolgens tot een strooibeeld.

 • 
De weegcellen meten continu, waarmee het tijdrovende nawegen van alle afzonderlijke bakjes kwam te vervallen. Zodra de bekers te vol raken, legen ze hun inhoud op de vloer.

  De weegcellen meten continu, waarmee het tijdrovende nawegen van alle afzonderlijke bakjes kwam te vervallen. Zodra de bekers te vol raken, legen ze hun inhoud op de vloer.

 • 

In het voorste deel van de testhal staat een opstelling om afdraaiproeven te doen. De afgedraaide kunstmest komt terecht op een zeef in de vloer.

  In het voorste deel van de testhal staat een opstelling om afdraaiproeven te doen. De afgedraaide kunstmest komt terecht op een zeef in de vloer.

 • 
Ook alle verstrooide kunstmest wordt op een hoop boven deze zeef geveegd. Een onderliggende vijzel transporteert de kunstmest omhoog en deze verdwijnt via pendelstrooierkuipjes in big bags.

  Ook alle verstrooide kunstmest wordt op een hoop boven deze zeef geveegd. Een onderliggende vijzel transporteert de kunstmest omhoog en deze verdwijnt via pendelstrooierkuipjes in big bags.

 • 
In een stelling staan verschillende kunstmeststrooiers waarmee getest wordt. Met een heftruck worden ze in de testbok gehangen.

  In een stelling staan verschillende kunstmeststrooiers waarmee getest wordt. Met een heftruck worden ze in de testbok gehangen.

 • 
Een aantal trechters is niet van roestvaststaal, maar gepoedercoat. Het blijkt een test. Aan het kale rvs blijven, zo blijkt, onverwacht veel kunstmestresten hangen. Zo test het nieuwe expertisecentrum zelfs nieuwe materialen voor kunstmeststrooiers!

  Een aantal trechters is niet van roestvaststaal, maar gepoedercoat. Het blijkt een test. Aan het kale rvs blijven, zo blijkt, onverwacht veel kunstmestresten hangen. Zo test het nieuwe expertisecentrum zelfs nieuwe materialen voor kunstmeststrooiers!

Rene Koerhuis

Of registreer je om te kunnen reageren.