Mechanisatie

Foto & video 6845 x bekeken 8 reacties

Een dagje combines bekijken

Winnaars van een prijsvraag op Boerderij Connect kregen een rondleiding door de New Holland-fabriek in Zedelgem (B.).

Foto

 • New Holland lanceerde in 2012 een prijsvraag op Boerderij Connect. De fabrikant vroeg Connect-members een passende slogan voor zijn ABS-remsysteem te bedenken. Goede inzendingen werden beloond met een rondleiding door de New Holland-fabriek in Zedelgem (B.).

  New Holland lanceerde in 2012 een prijsvraag op Boerderij Connect. De fabrikant vroeg Connect-members een passende slogan voor zijn ABS-remsysteem te bedenken. Goede inzendingen werden beloond met een rondleiding door de New Holland-fabriek in Zedelgem (B.).

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Vrijdag 24 mei was het zover. 35 deelnemers mochten zich tot de gelukkigen rekenen en vertrokken per touringcar naar België.

  Vrijdag 24 mei was het zover. 35 deelnemers mochten zich tot de gelukkigen rekenen en vertrokken per touringcar naar België.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De groep is een gemengd gezelschap van vooral akkerbouwers en veehouders met daarnaast zzp’ers, studenten en liefhebbers.

  De groep is een gemengd gezelschap van vooral akkerbouwers en veehouders met daarnaast zzp’ers, studenten en liefhebbers.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De timing van het bezoek is goed. Vanwege de vele regen is er op het land noodgedwongen weinig activiteit. Veehouders kunnen niet maaien, akkerbouwers niet spuiten.

  De timing van het bezoek is goed. Vanwege de vele regen is er op het land noodgedwongen weinig activiteit. Veehouders kunnen niet maaien, akkerbouwers niet spuiten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
De New Holland-fabriek in Zedelgem is groot. Op het terrein is 17 hectare bebouwd en er zijn meer dan 2.500 werknemers in dienst. Omdat de fabriek midden in een woonwijk ligt, is verdere uitbreiding niet mogelijk. De fabrikant lost dat op door de hoogte in te gaan. Zo staat een nieuwe lijn met lasersnijrobots op een verdiepingsvloer.

  De New Holland-fabriek in Zedelgem is groot. Op het terrein is 17 hectare bebouwd en er zijn meer dan 2.500 werknemers in dienst. Omdat de fabriek midden in een woonwijk ligt, is verdere uitbreiding niet mogelijk. De fabrikant lost dat op door de hoogte in te gaan. Zo staat een nieuwe lijn met lasersnijrobots op een verdiepingsvloer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De getallen zijn gigantisch: de fabriek zet jaarlijks 15.700 ton staal, 240 ton lasdraad en 212 ton verf om tot hakselaars, combines en grootpakpersen. Op de foto een FR600-hakselaar.

  De getallen zijn gigantisch: de fabriek zet jaarlijks 15.700 ton staal, 240 ton lasdraad en 212 ton verf om tot hakselaars, combines en grootpakpersen. Op de foto een FR600-hakselaar.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Combines vormen de hoofdmoot van wat uit de fabriek rolt. Jaarlijks bouwt New Holland er hier zo’n 3.300, zowel schudder- als rotordorsers. Sinds de start van de fabriek zijn meer dan 213.000 maaidorsers gebouwd. Dit aantal wordt bijgehouden op een grote digitale teller aan het eind van de montagelijn.

  Combines vormen de hoofdmoot van wat uit de fabriek rolt. Jaarlijks bouwt New Holland er hier zo’n 3.300, zowel schudder- als rotordorsers. Sinds de start van de fabriek zijn meer dan 213.000 maaidorsers gebouwd. Dit aantal wordt bijgehouden op een grote digitale teller aan het eind van de montagelijn.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • New Holland bouwt ook zijn grootpakpersen in België. Nederland is een belangrijke markt, het bedrijf zegt in dit segment een marktaandeel van 64 procent te hebben.

  New Holland bouwt ook zijn grootpakpersen in België. Nederland is een belangrijke markt, het bedrijf zegt in dit segment een marktaandeel van 64 procent te hebben.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zoals het echte techneuten betaamt, zitten Krijn Schetters (22) en Hermen de Jong (20) direct in een grootpakpers om de techniek nader te bekijken. De twee studeren Agrotechnologie in Wageningen (Gld.). Naast de eigen interesse zien ze in New Holland een potentiële werkgever.

  Zoals het echte techneuten betaamt, zitten Krijn Schetters (22) en Hermen de Jong (20) direct in een grootpakpers om de techniek nader te bekijken. De twee studeren Agrotechnologie in Wageningen (Gld.). Naast de eigen interesse zien ze in New Holland een potentiële werkgever.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Frans van Bergen uit Venray (L.) stapt gelijk na binnenkomst op deze Clayson-combine. In de jaren tachtig werkte hij zelf met een Clayson M89 met 3 meter maaibord om eigen tarwe en gerst te dorsen. “Dat was een van de eerste vierkantige modellen.” Van Bergen is eigenlijk een John Deere-man, maar hij geniet volop van het bezoek.

  Frans van Bergen uit Venray (L.) stapt gelijk na binnenkomst op deze Clayson-combine. In de jaren tachtig werkte hij zelf met een Clayson M89 met 3 meter maaibord om eigen tarwe en gerst te dorsen. “Dat was een van de eerste vierkantige modellen.” Van Bergen is eigenlijk een John Deere-man, maar hij geniet volop van het bezoek.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De huidige fabriek in Zedelgem is voortgekomen uit de vroegere Clayson-fabriek. Dat bedrijf begon in 1906 op deze locatie met het bouwen van dorskasten en persen.

  De huidige fabriek in Zedelgem is voortgekomen uit de vroegere Clayson-fabriek. Dat bedrijf begon in 1906 op deze locatie met het bouwen van dorskasten en persen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de Sima in Parijs in 1952 presenteerde Leon Claeys de eerste zelfrijdende combine. Een succes, want in de hoogtijdagen eind jaren zeventig bouwde de fabrikant er jaarlijks 10.000 van. Toen was het bedrijf al overgenomen door een Amerikaanse firma. Dat werd later weer overgenomen door Ford en ging uiteindelijk op in het huidige CNH-concern.

  Op de Sima in Parijs in 1952 presenteerde Leon Claeys de eerste zelfrijdende combine. Een succes, want in de hoogtijdagen eind jaren zeventig bouwde de fabrikant er jaarlijks 10.000 van. Toen was het bedrijf al overgenomen door een Amerikaanse firma. Dat werd later weer overgenomen door Ford en ging uiteindelijk op in het huidige CNH-concern.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De showroom bij de fabriek is vorig jaar uitgebreid van 1.000 naar 3.000 vierkante meter.

  De showroom bij de fabriek is vorig jaar uitgebreid van 1.000 naar 3.000 vierkante meter.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Jan Willemsens (40, rechts) bekijkt met Koos Waalboers (49) een modelopstelling van de rotorcombine. Willemsens heeft een akkerbouwbedrijf met 95 hectare traditioneel bouwplan in de omgeving van Dordrecht (Z.-H.). Hij is gerustgesteld wanneer een uurtje na vertrek van de bus uit een zonnig Breda het toch weer gaat regenen. Zo verlet hij niks. “Bovendien moet je af en toe gewoon de tijd nemen om een dag weg te gaan”, voegt hij eraan toe. Willemsens heeft al wel wat spuit- en strooiwerk liggen, maar wil na 100 millimeter neerslag niet direct het land op. “Ik wil liever niet al aan het begin van het seizoen de rijpaden kapot rijden.”

  Jan Willemsens (40, rechts) bekijkt met Koos Waalboers (49) een modelopstelling van de rotorcombine. Willemsens heeft een akkerbouwbedrijf met 95 hectare traditioneel bouwplan in de omgeving van Dordrecht (Z.-H.). Hij is gerustgesteld wanneer een uurtje na vertrek van de bus uit een zonnig Breda het toch weer gaat regenen. Zo verlet hij niks. “Bovendien moet je af en toe gewoon de tijd nemen om een dag weg te gaan”, voegt hij eraan toe. Willemsens heeft al wel wat spuit- en strooiwerk liggen, maar wil na 100 millimeter neerslag niet direct het land op. “Ik wil liever niet al aan het begin van het seizoen de rijpaden kapot rijden.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De fabrikant leidt jaarlijks 7.000 genodigden rond.

  De fabrikant leidt jaarlijks 7.000 genodigden rond.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voorafgaand aan de rondleiding krijgen Boerderij Connect-leden een warme maaltijd aangeboden. Robert van Hek (links) heeft als vrachtwagenchauffeur beroepsmatig weinig met machines van doen, maar regelmatig werkt hij nog bij een loonwerker. Ook trekkertrek en open dagen vindt hij mooi. “Vroeger werkte ik ook wel bij een veehouder, de landbouw blijft toch trekken.” De rondleiding vindt hij dan ook indrukwekkend.

  Voorafgaand aan de rondleiding krijgen Boerderij Connect-leden een warme maaltijd aangeboden. Robert van Hek (links) heeft als vrachtwagenchauffeur beroepsmatig weinig met machines van doen, maar regelmatig werkt hij nog bij een loonwerker. Ook trekkertrek en open dagen vindt hij mooi. “Vroeger werkte ik ook wel bij een veehouder, de landbouw blijft toch trekken.” De rondleiding vindt hij dan ook indrukwekkend.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de fabriek is het tijdens de rondleiding niet toegestaan foto’s te maken. De deelnemers zien een volbezette productielijn voor maaidorsers. Twee werknemers die sinds eind jaren zestig in dienst zijn, verzorgen de rondleidingen. Het spreekt voor zich dat zij met hun ervaring over voldoende informatie beschikken. Afgewisseld met een grapje resulteert het in een boeiende middag

.

  In de fabriek is het tijdens de rondleiding niet toegestaan foto’s te maken. De deelnemers zien een volbezette productielijn voor maaidorsers. Twee werknemers die sinds eind jaren zestig in dienst zijn, verzorgen de rondleidingen. Het spreekt voor zich dat zij met hun ervaring over voldoende informatie beschikken. Afgewisseld met een grapje resulteert het in een boeiende middag .

  Foto: Matthijs Verhagen
 • New Holland bouwt twintig verschillende combinemodellen. Deze CX8090 is de grootste schuddercombine. In Zedelgem bouwt de fabrikant deze machines zowel voor de Europese als de Noord- Amerikaanse markt.

  New Holland bouwt twintig verschillende combinemodellen. Deze CX8090 is de grootste schuddercombine. In Zedelgem bouwt de fabrikant deze machines zowel voor de Europese als de Noord- Amerikaanse markt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Links een CR9080. Pas sinds 2006 bouwt New Holland deze rotordorsers voor de Europese markt ook daadwerkelijk op het vasteland. Voorheen werden ze (in kleine aantallen) geïmporteerd uit de Verenigde Staten. Ongeveer een derde van de combines uit de fabriek in Zedelgem is een rotor- ofwel axiaaldorser.

  Links een CR9080. Pas sinds 2006 bouwt New Holland deze rotordorsers voor de Europese markt ook daadwerkelijk op het vasteland. Voorheen werden ze (in kleine aantallen) geïmporteerd uit de Verenigde Staten. Ongeveer een derde van de combines uit de fabriek in Zedelgem is een rotor- ofwel axiaaldorser.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De piek wat betreft afleveringen is voor de fabrikant al begonnen. Combines gaan jaarrond naar kopers, maar nu het oogstseizoen in Spanje en Italië voor de deur staat is het zeker niet minder.

  De piek wat betreft afleveringen is voor de fabrikant al begonnen. Combines gaan jaarrond naar kopers, maar nu het oogstseizoen in Spanje en Italië voor de deur staat is het zeker niet minder.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Na de rondleiding is het tijd voor een biertje.

  Na de rondleiding is het tijd voor een biertje.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Abram Rus zet zijn twaalfjarige zoon Corne op de foto bij een grote T8-trekker. Corne stuurde een winnende slagzin in, waarna zijn vader zich als ‘begeleider’ opwierp. “Op ons akker- en tuinbouwbedrijf in Nieuw-Vennep (N.-H.) rijden we met Fiat-trekkers. Al het sleutelwerk doen we zelf, dus de interesse is er”, lacht Rus. Omdat de snijbloemen door het koude voorjaar twee weken vertraagd zijn, had de teler tijd om mee te gaan.

  Abram Rus zet zijn twaalfjarige zoon Corne op de foto bij een grote T8-trekker. Corne stuurde een winnende slagzin in, waarna zijn vader zich als ‘begeleider’ opwierp. “Op ons akker- en tuinbouwbedrijf in Nieuw-Vennep (N.-H.) rijden we met Fiat-trekkers. Al het sleutelwerk doen we zelf, dus de interesse is er”, lacht Rus. Omdat de snijbloemen door het koude voorjaar twee weken vertraagd zijn, had de teler tijd om mee te gaan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alle deelnemers krijgen na afloop een New Holland-jas mee naar huis. Bart van Montfort (40) nam zijn zoon Niels (13) mee. De voormalig melkveehouder uit Bergeijk (N.-Br.) heeft als hobby nog altijd iets met trekkers en probeert dat aan zijn zoon over te dragen.

  Alle deelnemers krijgen na afloop een New Holland-jas mee naar huis. Bart van Montfort (40) nam zijn zoon Niels (13) mee. De voormalig melkveehouder uit Bergeijk (N.-Br.) heeft als hobby nog altijd iets met trekkers en probeert dat aan zijn zoon over te dragen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van Montfort werkte op zijn bedrijf altijd met Ford- en New Holland-trekkers, dus een bezoek aan de New Holland-fabriek past het tweetal wel.

  Van Montfort werkte op zijn bedrijf altijd met Ford- en New Holland-trekkers, dus een bezoek aan de New Holland-fabriek past het tweetal wel.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Als kers op de taart nog een foto voor in het plakboek en daarna weer met de bus naar huis.

  Als kers op de taart nog een foto voor in het plakboek en daarna weer met de bus naar huis.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • ricooo12

  het was een mooie dag uit naar Zedelgem! vind ik :D

 • bluepowers

  Het was een super dag naar Zedelgem, alles ook perfekt geregeld door boerderij en NewHolland.

 • kijkuitspad

  Ook wij waren zeer tevreden, machtig mooi om te zien hoe die Belgen van een paar stukjes ijzer zo'n grote innovatieve machines kunnen maken! 20 verschillende combines per dag rollen er uit de fabriek.

 • Hermen de Jong

  Prachtige, gezellige dag! Veel gezien en gehoord, en zeer goed verzorgd door Boerderij en New-Holland!

 • donke359

  Een geslaagde dag bij de combine fabriek in Zedelgem!al met al zeer tevreden.

 • robbke

  Het was een leuke interessante dag in Zedelgem! Goed verzorgd ook. Bedankt Boerderij en New Holland!

 • A1967

  ik ben er niet geweest maar zo te horen was het erg geslaagd!

 • Sylke

  Wat was de winnende slagzin??...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.