Mechanisatie

Foto & video 9121 x bekeken 4 reacties

Kijkje in de Valtra-fabriek

Studenten mbo-loonwerk van het Nordwin College (voormalig AOC Friesland) kregen een cursus sneeuwruimen op een landbouwpraktijkschool Mäntsälä in het Finse Saarentaus. Op de eerste dag bezochten de studenten de Valtra-fabriek in Suolahti. Een verslag.

Foto

 • Bij aankomst op het fabrieksterrein lost een oude Deutz-Fahr net een nieuw kippertje van de dieplader. Dat is dan weer apart.

  Bij aankomst op het fabrieksterrein lost een oude Deutz-Fahr net een nieuw kippertje van de dieplader. Dat is dan weer apart.

  Foto: Bas van Hattum
 • Een Nederlandse pallet met daarop Zuidberg-onderdelen: de aandrijfkasten van de frontaftakas.

  Een Nederlandse pallet met daarop Zuidberg-onderdelen: de aandrijfkasten van de frontaftakas.

  Foto: Bas van Hattum
 • De fabriek bestaat grofweg uit twee delen: de transmissiefabriek en een montagefabriek. Eerst een kijkje in de Transmission-fabriek.

  De fabriek bestaat grofweg uit twee delen: de transmissiefabriek en een montagefabriek. Eerst een kijkje in de Transmission-fabriek.

  Foto: Bas van Hattum
 • Elke transmissie krijgt een magnetische chip mee. Daarin staat informatie over uitvoering, voor welke trekker de transmissie bestemd is en welke medewerkers hem in elkaar hebben gezet.

  Elke transmissie krijgt een magnetische chip mee. Daarin staat informatie over uitvoering, voor welke trekker de transmissie bestemd is en welke medewerkers hem in elkaar hebben gezet.

  Foto: Bas van Hattum
 • Een rek met daarin de vijftraps Versu (links) en de bijna identieke Direct-cvt (rechts). Technisch zijn ze bijna gelijk, maar toch net anders. De Direct-cvt is herkenbaar aan het extra tandwiel dat eruit steekt (zie twee transmissies rechtsonder).

  Een rek met daarin de vijftraps Versu (links) en de bijna identieke Direct-cvt (rechts). Technisch zijn ze bijna gelijk, maar toch net anders. De Direct-cvt is herkenbaar aan het extra tandwiel dat eruit steekt (zie twee transmissies rechtsonder).

  Foto: Bas van Hattum
 • Een hele rij achterbruggen met steekassen en transmissie staat klaar om naar de eindmontage gebracht te worden.

  Een hele rij achterbruggen met steekassen en transmissie staat klaar om naar de eindmontage gebracht te worden.

  Foto: Bas van Hattum
 • De cabines maakt Valtra elders in Finland. Dagelijks rijden meerdere vrachtwagens heen en weer. Lossen gaat lekker snel, doordat dak en zijwand van de lange vrachtwagenaanhanger in een geheel opklappen.

  De cabines maakt Valtra elders in Finland. Dagelijks rijden meerdere vrachtwagens heen en weer. Lossen gaat lekker snel, doordat dak en zijwand van de lange vrachtwagenaanhanger in een geheel opklappen.

  Foto: Bas van Hattum
 • In het eerste deel van de eindmontage worden de complete achterbruggen van de transmissiefabriek voorbereid.

  In het eerste deel van de eindmontage worden de complete achterbruggen van de transmissiefabriek voorbereid.

  Foto: Bas van Hattum
 • Vervolgens leggen medewerkers de Sisu-motor (die ook elders in Finland wordt gemaakt) in de chassisbalken en bevestigen de (geveerde) vooras eraan.

  Vervolgens leggen medewerkers de Sisu-motor (die ook elders in Finland wordt gemaakt) in de chassisbalken en bevestigen de (geveerde) vooras eraan.

  Foto: Bas van Hattum
 • Daarna komt de cabine erop, waarna alle delen van uitlaat, dieseltank en leidingwerk eraan geschroefd worden.

  Daarna komt de cabine erop, waarna alle delen van uitlaat, dieseltank en leidingwerk eraan geschroefd worden.

  Foto: Bas van Hattum
 • Elke trekker die de band verlaat, ondergaat een uitvoerige test. Al het denkbare wordt getest, zoals remmen, transmissie, aftakas, verlichting en stuurinrichting.

  Elke trekker die de band verlaat, ondergaat een uitvoerige test. Al het denkbare wordt getest, zoals remmen, transmissie, aftakas, verlichting en stuurinrichting.

  Foto: Bas van Hattum
 • In een hoek staan alle afgekeurde onderdelen van toeleveranciers, waaronder een hele rij trekhaken.

  In een hoek staan alle afgekeurde onderdelen van toeleveranciers, waaronder een hele rij trekhaken.

  Foto: Bas van Hattum
 • Rechts van de lijn – waar alle series en typen door elkaar gebouwd worden – staan trekkers te wachten waaraan nog iets ontbreekt of hapert, waaronder deze nieuwe T-type.

  Rechts van de lijn – waar alle series en typen door elkaar gebouwd worden – staan trekkers te wachten waaraan nog iets ontbreekt of hapert, waaronder deze nieuwe T-type.

  Foto: Bas van Hattum
 • Een veel verkochte Finse versie is de zogenoemde Kommunal-uitvoering met frontlader en speciale Nokian-wegbanden. Soms zitten er zelfs spijkers in om grip te houden op de sneeuw.

  Een veel verkochte Finse versie is de zogenoemde Kommunal-uitvoering met frontlader en speciale Nokian-wegbanden. Soms zitten er zelfs spijkers in om grip te houden op de sneeuw.

  Foto: Bas van Hattum
 • Achter de fabriek worden de trekkers opgeslagen. Een deel gaat direct op treinwagons, zoals deze 35 Valtra’s die kort hierna per diesellocomotief richting Frankrijk vertrekken.

  Achter de fabriek worden de trekkers opgeslagen. Een deel gaat direct op treinwagons, zoals deze 35 Valtra’s die kort hierna per diesellocomotief richting Frankrijk vertrekken.

  Foto: Bas van Hattum
 • De daken van de Valtra-cabines zijn in ieder geval sneeuwdicht. Hier ligt zo’n 30 centimeter sneeuw op ieder dak. In Finland ligt gemiddeld de helft van het jaar sneeuw.

  De daken van de Valtra-cabines zijn in ieder geval sneeuwdicht. Hier ligt zo’n 30 centimeter sneeuw op ieder dak. In Finland ligt gemiddeld de helft van het jaar sneeuw.

  Foto: Bas van Hattum
 • Als de studenten alles hebben gezien is het tijd om de Valtra’s zelf te testen op het testterrein achter de fabriek. Binnenkort meer daarover op deze site...

  Als de studenten alles hebben gezien is het tijd om de Valtra’s zelf te testen op het testterrein achter de fabriek. Binnenkort meer daarover op deze site...

  Foto: Bas van Hattum

Laatste reacties

 • jeanjean

  Problemen met veel Brabantse varkensboeren ????Erg jammer,ik heb me de laatste jaren blauw gelopen om mest uit brabant af te zetten in noord frankrijk.Voorheen lukte dat aardig maar het grote probleem nu is dat de aangegeven waardes(NPK) lang niet kloppen,vaak zit er meer dan de helft minder in en de franse akkerbouwer voelt zich gewoon belaarzerd.Vaak is het veel te nat 20à25% d.s. en aan fosfor kom je vaak nog niet aan 10Kg/ton.Vraag niet,of het hygiéniséren goed gebeurd.Op papier gaat er veel fosfor Nederland uit maar in werkelijkheid is dit denk ik de helft minder.In Franrijk liggen grote mogelijkheden voor mestafzet maar de Nederlandse varkensboeren moeten zorgen dat de mesthandelaren eerlijk werken tegen over de boeren in Nederland en tegenover de Frans akkerbouwer.Ik word kotsmisselijk van de zwendel die hier aan het opkomen is

 • Karel 7530

  Volgens mij is Jeanjean aan het berichten over iets anders.

 • marc47

  @jeanjean, finland is proberen, achter de valtra fabrieken is nog plaats

 • pietertje1200

  Zou de deutz de enigste trekker zijn die wou starten?

Of registreer je om te kunnen reageren.