Mechanisatie

Foto & video

Zetor: Stoere Tsjech met westerse trekjes

Boerderij test zeven subtoppers: In 2012 werd de Zetor Forterra HSX gelanceerd als luxere versie van de in 1998 geïntroduceerde Forterra. De HSX kreeg een omkeershuttle, schakelautomatiek, en meer versnellingen.

Foto

 • 

Boerderij test zeven subtoppers: In 2012 werd de Zetor Forterra HSX gelanceerd als luxere versie van de in 1998 geïntroduceerde Forterra. De HSX kreeg een omkeershuttle, schakelautomatiek, en meer versnellingen.

  Boerderij test zeven subtoppers: In 2012 werd de Zetor Forterra HSX gelanceerd als luxere versie van de in 1998 geïntroduceerde Forterra. De HSX kreeg een omkeershuttle, schakelautomatiek, en meer versnellingen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Begin 2013 kreeg de HSX een update, met dakraam, geveerde cabine, centrale aandrijving vooras en aftakastoerentalschakeling.

  Begin 2013 kreeg de HSX een update, met dakraam, geveerde cabine, centrale aandrijving vooras en aftakastoerentalschakeling.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Afgelopen jaar ging het importeurschap van Zetor over van Slootsmid naar Pols.

  Afgelopen jaar ging het importeurschap van Zetor over van Slootsmid naar Pols.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Zetor is een forse rechttoe rechtaan-trekker, met mooi stoer uiterlijk. De trekker is een mengelmoes van eigentijds en jaren negentig. Wel net afgewerkt.

  De Zetor is een forse rechttoe rechtaan-trekker, met mooi stoer uiterlijk. De trekker is een mengelmoes van eigentijds en jaren negentig. Wel net afgewerkt.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Ruime zes stijlencabine, maar met weinig opbergmogelijkheden.

  Ruime zes stijlencabine, maar met weinig opbergmogelijkheden.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Wel een modern, inklapbaar bijrijderszitje.

  Wel een modern, inklapbaar bijrijderszitje.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De achterruit heeft geen doorwaarstand. Het cabinedak voelt laag. De spatborden zijn vrij hoog, evenals de motorkap. Toch is het zicht rondom redelijk. Het zicht op de hef is goed, zelfs de ondertrekhaak is te zien. De beide zijruiten kunnen open, maar het glazen dakraam niet.

  De achterruit heeft geen doorwaarstand. Het cabinedak voelt laag. De spatborden zijn vrij hoog, evenals de motorkap. Toch is het zicht rondom redelijk. Het zicht op de hef is goed, zelfs de ondertrekhaak is te zien. De beide zijruiten kunnen open, maar het glazen dakraam niet.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Prettige omkeershuttle met neutraalstand. Het dashboard is vrij breed. Het stuur is horizontaal en verticaal verstelbaar. De ruitenwisser heeft geen intervalstand. Het knipperlicht heeft geen automatische afslag, wel een lampje en relaistik. Rechts op het dashboard de handgashendel.

  Prettige omkeershuttle met neutraalstand. Het dashboard is vrij breed. Het stuur is horizontaal en verticaal verstelbaar. De ruitenwisser heeft geen intervalstand. Het knipperlicht heeft geen automatische afslag, wel een lampje en relaistik. Rechts op het dashboard de handgashendel.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Vijf versnellingen. Het schakelpatroon daarvan is gelijk aan dat van een auto, maar dan gespiegeld. Dat vraagt gewenning. Het schakelen zelf gaat met lange slagen, maar wel lekker soepel. In z'n 5 stoot de hendel tegen de hefbediening. Samen met een drietraps powershift en twee groepen levert de vijfbak 30 versnellingen vooruit en 30 achteruit op. Powershift schakelt vrijwel schokloos.

  Vijf versnellingen. Het schakelpatroon daarvan is gelijk aan dat van een auto, maar dan gespiegeld. Dat vraagt gewenning. Het schakelen zelf gaat met lange slagen, maar wel lekker soepel. In z'n 5 stoot de hendel tegen de hefbediening. Samen met een drietraps powershift en twee groepen levert de vijfbak 30 versnellingen vooruit en 30 achteruit op. Powershift schakelt vrijwel schokloos.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Schakelautomatiek binnen de powershifttrappen. Instellen van dat toerental is eenvoudig en kan ook stilstaand: begin in M, gas geven tot de gewenste toeren voor terugschakelen, dan handmatig terugschakelen van M naar L, dan gas geven voor opschakeltoerental en van L naar M schakelen, vervolgens de knop schakelautomatiek indrukken. Het toerental staat nu vast in het geheugen. Via de middelste knop schakel je deze automatiek vervolgens in of uit.

  Schakelautomatiek binnen de powershifttrappen. Instellen van dat toerental is eenvoudig en kan ook stilstaand: begin in M, gas geven tot de gewenste toeren voor terugschakelen, dan handmatig terugschakelen van M naar L, dan gas geven voor opschakeltoerental en van L naar M schakelen, vervolgens de knop schakelautomatiek indrukken. Het toerental staat nu vast in het geheugen. Via de middelste knop schakel je deze automatiek vervolgens in of uit.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De rumoerige 4,2 liter motor van eigen fabricaat laat zich het best omschrijven als een dorstige hond die meer blaft dan bijt. Maximaal slechts 69 kW (94 pk) aan de aftakas en 415 Nm koppel bij 1.360 motortoerental. Bij maximum vermogen is de Zetor zuiniger dan gemiddeld (252 g/kWh), maar bij nominaal vermogen wat dorstiger (273 g/kWh).

  De rumoerige 4,2 liter motor van eigen fabricaat laat zich het best omschrijven als een dorstige hond die meer blaft dan bijt. Maximaal slechts 69 kW (94 pk) aan de aftakas en 415 Nm koppel bij 1.360 motortoerental. Bij maximum vermogen is de Zetor zuiniger dan gemiddeld (252 g/kWh), maar bij nominaal vermogen wat dorstiger (273 g/kWh).

  Foto: Henk Riswick
 • 

De drie hydrauliekhendels zijn zeer ongelukkig geplaatst op het spatbord. Bedienen moet tegen de natuurlijke armbeweging in met de elleboog omhoog. Bij bediening van één hendel stoot je snel ook de naastliggende hendels aan. Geen doorstroommogelijkheid, wel zweefstand. De oliecapaciteit van 75 liter per minuut is ok.

  De drie hydrauliekhendels zijn zeer ongelukkig geplaatst op het spatbord. Bedienen moet tegen de natuurlijke armbeweging in met de elleboog omhoog. Bij bediening van één hendel stoot je snel ook de naastliggende hendels aan. Geen doorstroommogelijkheid, wel zweefstand. De oliecapaciteit van 75 liter per minuut is ok.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Rijk uitgevoerd en krachtig: 8,5 ton hefvermogen. Alleen rechter hefarm heeft snelverstelling. Hefstangen hebben spindelvergrendeling.

  Rijk uitgevoerd en krachtig: 8,5 ton hefvermogen. Alleen rechter hefarm heeft snelverstelling. Hefstangen hebben spindelvergrendeling.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Typische Bosch-bediening, maar met Bosch-noviteit HitchTronic. HitchTronic is het best te omschrijven als automatische instelling van de trektrachtregeling. Normaal moet de chauffeur zelf de gevoeligheid van de trekkrachtregeling instellen. Staat deze verkeerd, dan ploegt de trekker op bonte grond snel te diep of te ondiep. We konden tijdens ploegen geen verschil merken tussen handmatig en automatisch, al moet hierbij opgemerkt worden dat we niet ploegden in bonte grond maar in egaal geel klapzand op het oefenperceel van praktijkschool PTC+.

  Typische Bosch-bediening, maar met Bosch-noviteit HitchTronic. HitchTronic is het best te omschrijven als automatische instelling van de trektrachtregeling. Normaal moet de chauffeur zelf de gevoeligheid van de trekkrachtregeling instellen. Staat deze verkeerd, dan ploegt de trekker op bonte grond snel te diep of te ondiep. We konden tijdens ploegen geen verschil merken tussen handmatig en automatisch, al moet hierbij opgemerkt worden dat we niet ploegden in bonte grond maar in egaal geel klapzand op het oefenperceel van praktijkschool PTC+.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Vier aftakastoerentallen. Oranje keuzeknop 540/1.000 links op de B-stijl. Rechts daarnaast oranje keuzeknop agressiviteit aangrijpmoment. Daarboven de oranje aan/uit-tuimelschakelaar met irritante beveiliging op de B-stijl.

  Vier aftakastoerentallen. Oranje keuzeknop 540/1.000 links op de B-stijl. Rechts daarnaast oranje keuzeknop agressiviteit aangrijpmoment. Daarboven de oranje aan/uit-tuimelschakelaar met irritante beveiliging op de B-stijl.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De gele keuzehendel normaal/eco aftakas zit achterin cabine.

  De gele keuzehendel normaal/eco aftakas zit achterin cabine.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het stuurgedrag is direct op het veld, maar wordt bij hogere snelheden wat schichtig. 4,5 stuuromwentelingen van uiterste links naar rechts is wat veel, maar de trekker is met slechts 10,7 meter draaicirkel wel erg wendbaar. De trekker ligt vast op de weg, maar stuitert op topsnelheid. De Zetor oogt fors door de hoge motorkap, dikke banden en relatief lage cabine. Toch is de trekker qua formaat en gewicht een middenmoter.

  Het stuurgedrag is direct op het veld, maar wordt bij hogere snelheden wat schichtig. 4,5 stuuromwentelingen van uiterste links naar rechts is wat veel, maar de trekker is met slechts 10,7 meter draaicirkel wel erg wendbaar. De trekker ligt vast op de weg, maar stuitert op topsnelheid. De Zetor oogt fors door de hoge motorkap, dikke banden en relatief lage cabine. Toch is de trekker qua formaat en gewicht een middenmoter.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Zetor in testuitvoering kost €64.045. Dat is vrij voordelig, maar vanwege het relatief geringe maximumvermogen komt de prijs per kW uit op €926, waardoor McCormick prijsgunstiger scoort.

  De Zetor in testuitvoering kost €64.045. Dat is vrij voordelig, maar vanwege het relatief geringe maximumvermogen komt de prijs per kW uit op €926, waardoor McCormick prijsgunstiger scoort.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Lees meer over deze multitrekkertest in Boerderij nummer 12 van 17 december of kijk op

Boerderij.nl/mechanisatie voor meer video's en foto's.

  Lees meer over deze multitrekkertest in Boerderij nummer 12 van 17 december of kijk op Boerderij.nl/mechanisatie voor meer video's en foto's.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.