Mechanisatie

Foto & video

Onbekend wordt beter en breder

Op de Agritechnica barste het van de onbekende merken. Ze worden groter, beter en breder.

Foto

 • 

Het Ierse Malone bouwt zijmaaiers en getrokken maaiers, maar valt vooral op met de Trojan-opraapwagens met stekende pickup, grote banden en zware bakopbouw waarmee ze goed geschikt lijken voor Nederland. Er zijn vier modellen opraapwagens met 35 tot 62 kuub inhoud. De 53 kuubs MT52 met geveerde en sturende tandemas, Loadsensing-hydrauliek, 35 messen en 2 meter brede pick up kost ongeveer €60.000. Er komt ook een drieasser voor 82 kuub inhoud in het gamma.

  Het Ierse Malone bouwt zijmaaiers en getrokken maaiers, maar valt vooral op met de Trojan-opraapwagens met stekende pickup, grote banden en zware bakopbouw waarmee ze goed geschikt lijken voor Nederland. Er zijn vier modellen opraapwagens met 35 tot 62 kuub inhoud. De 53 kuubs MT52 met geveerde en sturende tandemas, Loadsensing-hydrauliek, 35 messen en 2 meter brede pick up kost ongeveer €60.000. Er komt ook een drieasser voor 82 kuub inhoud in het gamma.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het Zweedse Metsjö is net als het Poolse Unia via Hulst in De Krim in Nederland te koop. Metsjö bouwt haakarm-carriers en combineert dat tevens met een getrokken grashakselaar in hetzelfde frame. Hiermee is een zelfrijdende hakselaar of trekker uit te sparen. De hakselaar klapt op voor transport en de container met gras naar toe te rijden en af te zetten.

  Het Zweedse Metsjö is net als het Poolse Unia via Hulst in De Krim in Nederland te koop. Metsjö bouwt haakarm-carriers en combineert dat tevens met een getrokken grashakselaar in hetzelfde frame. Hiermee is een zelfrijdende hakselaar of trekker uit te sparen. De hakselaar klapt op voor transport en de container met gras naar toe te rijden en af te zetten.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Net als Tanco, Goweil, TKS en Keltec bouwt ook Cashels nu ook een balensnijder met foliegrijper. Cashels, te krijgen via Roelofs in Bennekom, pakt het nog iets grondiger aan; de balenklem is rond aan de binnenkant, zodat de baal zo diep mogelijk in de klem valt. Daarbij verdwijnen de grijpers in het frame zolang geen baal wordt beetgepakt.

  Net als Tanco, Goweil, TKS en Keltec bouwt ook Cashels nu ook een balensnijder met foliegrijper. Cashels, te krijgen via Roelofs in Bennekom, pakt het nog iets grondiger aan; de balenklem is rond aan de binnenkant, zodat de baal zo diep mogelijk in de klem valt. Daarbij verdwijnen de grijpers in het frame zolang geen baal wordt beetgepakt.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Cicoria heeft negentig jaar ervaring. Het principe van de grootpakpers is bijzonder. In plaats dat de perskamer van onderaf wordt gevoed door de invoer, brengen rotoren het gewas van bovenaf in. De plunjer beweegt daarbij niet in horizontale richting maar stampt de plakken stro onder een hoek in de perskamer. Deze beweging zou minder vermogen vragen. Niet geschikt voor gras, want een snijinrichting ontbreekt.

  Cicoria heeft negentig jaar ervaring. Het principe van de grootpakpers is bijzonder. In plaats dat de perskamer van onderaf wordt gevoed door de invoer, brengen rotoren het gewas van bovenaf in. De plunjer beweegt daarbij niet in horizontale richting maar stampt de plakken stro onder een hoek in de perskamer. Deze beweging zou minder vermogen vragen. Niet geschikt voor gras, want een snijinrichting ontbreekt.

  Foto: Henk Riswick
 • 
WolAgri is zo'n merk dat meer omvat dan je denkt. Als onderdeel van de Tonutti-groep zijn er fabriekslocaties in Italie, Rusland en Amerika. In Nederland blijkt Hojo Machinery in Gorredijk importeur. WolAgri heeft zeer professionele maaiers, schudders en harken in het gamma en een lijn rondebalenpersen. Hier de Aries-schudder, verkrijgbaar van 6,5 tot 8,7 meter breed met zes of acht rotoren.

  WolAgri is zo'n merk dat meer omvat dan je denkt. Als onderdeel van de Tonutti-groep zijn er fabriekslocaties in Italie, Rusland en Amerika. In Nederland blijkt Hojo Machinery in Gorredijk importeur. WolAgri heeft zeer professionele maaiers, schudders en harken in het gamma en een lijn rondebalenpersen. Hier de Aries-schudder, verkrijgbaar van 6,5 tot 8,7 meter breed met zes of acht rotoren.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Ook Samasz, dat wordt geïmporteerd door Agritec in Willibrord (niet te verwarrend met Agritech in Steenwijk), heeft een indrukwekkend gamma. Maaiers met middenophanging en kneuzer, moderne triplemaaiers met alles erop en eraan, luxe frontmaaiers met gesleepte bok, maar ook schudders, harken met middenafleg en een sneeuwschuiven. Het merk is sinds 1984 op de markt en zegt 10.000 maaiers verkocht te hebben.

  Ook Samasz, dat wordt geïmporteerd door Agritec in Willibrord (niet te verwarrend met Agritech in Steenwijk), heeft een indrukwekkend gamma. Maaiers met middenophanging en kneuzer, moderne triplemaaiers met alles erop en eraan, luxe frontmaaiers met gesleepte bok, maar ook schudders, harken met middenafleg en een sneeuwschuiven. Het merk is sinds 1984 op de markt en zegt 10.000 maaiers verkocht te hebben.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het Italiaanse Frandent kennen sommigen wellicht via kopeggen, die in Nederland zijn te krijgen via Naaktgeboren in Tollebeek. Frandent bouwt daarnaast ook een hooibouwmachinelijn met maaiers en schudders en harken. Behalve deze zeselements schudder (8,4 meter breed) die bovendien in halfgedragen uitvoering verkrijgbaar is, is er ook een middenafleghark met variabele werkbreedte van 6 tot 7 meter. Onder de rotoren zitten vier steunwielen.

  Het Italiaanse Frandent kennen sommigen wellicht via kopeggen, die in Nederland zijn te krijgen via Naaktgeboren in Tollebeek. Frandent bouwt daarnaast ook een hooibouwmachinelijn met maaiers en schudders en harken. Behalve deze zeselements schudder (8,4 meter breed) die bovendien in halfgedragen uitvoering verkrijgbaar is, is er ook een middenafleghark met variabele werkbreedte van 6 tot 7 meter. Onder de rotoren zitten vier steunwielen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het Japanse IHI-Star Japan staat in een uithoek van de beurs met deze Star-inline-baler. Toch werken er 260 mensen en heeft het een uitgebreid gamma van trommelmaaiers tot kunstmeststrooiers en hakselaars. Deze modern vormgegeven kleine pers legt de baaltjes recht achter de combinatie neer. Hierdoor rijdt de chauffeur zichzelf bij het oprapen van een volgend zwad niet meer klem met al afgelegde balen.

  Het Japanse IHI-Star Japan staat in een uithoek van de beurs met deze Star-inline-baler. Toch werken er 260 mensen en heeft het een uitgebreid gamma van trommelmaaiers tot kunstmeststrooiers en hakselaars. Deze modern vormgegeven kleine pers legt de baaltjes recht achter de combinatie neer. Hierdoor rijdt de chauffeur zichzelf bij het oprapen van een volgend zwad niet meer klem met al afgelegde balen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het Turkse Çelmak Tarım Makinaları bouwt trommel en schijvenmaaiers, kippers, getrokken hakselaars, voermengwagens en lichte cultivatoren. Het zijn allemaal wat kleinere machines, voor licht gebruik. Er zijn aftersalescentra in tal van landen over de wereld, maar niet in Nederland. Çelmak adverteert met twee jaar garantie. Deze Disc M250 mag er met zijn degelijke bouw en middenophanging zijn.

  Het Turkse Çelmak Tarım Makinaları bouwt trommel en schijvenmaaiers, kippers, getrokken hakselaars, voermengwagens en lichte cultivatoren. Het zijn allemaal wat kleinere machines, voor licht gebruik. Er zijn aftersalescentra in tal van landen over de wereld, maar niet in Nederland. Çelmak adverteert met twee jaar garantie. Deze Disc M250 mag er met zijn degelijke bouw en middenophanging zijn.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het Duitse Fortschritt bouwt opraapwagens voor onder meer Deutz-Fahr/Kverneland. Samen met de TU Dresden ontwikkelen zij een smallere invoerrotor als bij hakselaars voor opraapwagens. De smalle rotor heeft een grotere diameter, minder messen en vraag derhalve minder vermogen en snijdt beter en nog steeds net zo kort, zo is de gedachte. Of de rotor ooit in productie komt, is nog onbekend.

  Het Duitse Fortschritt bouwt opraapwagens voor onder meer Deutz-Fahr/Kverneland. Samen met de TU Dresden ontwikkelen zij een smallere invoerrotor als bij hakselaars voor opraapwagens. De smalle rotor heeft een grotere diameter, minder messen en vraag derhalve minder vermogen en snijdt beter en nog steeds net zo kort, zo is de gedachte. Of de rotor ooit in productie komt, is nog onbekend.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Valtra-importeur Agritech in Steenwijk overwoog onlangs nog om het Finse Elho te gaan importeren in Nederland. Het merk maakt namelijk een brede frontmaaier die te gebruiken is voor werktuigdragers of trekkers met een omkeerinrichting (Valtra's Twintrac). Elho bouwt echter ook een breed pakket aan (front)harken en balenwikkelaars, maar ook frontmaaiers, triple-vlindermaaiers en getrokken maaiers.

  Valtra-importeur Agritech in Steenwijk overwoog onlangs nog om het Finse Elho te gaan importeren in Nederland. Het merk maakt namelijk een brede frontmaaier die te gebruiken is voor werktuigdragers of trekkers met een omkeerinrichting (Valtra's Twintrac). Elho bouwt echter ook een breed pakket aan (front)harken en balenwikkelaars, maar ook frontmaaiers, triple-vlindermaaiers en getrokken maaiers.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het Italiaanse Bellon bouwt uitsluitend maaiers die door enkelen wel worden verkocht in Belgie en Nederland. De breedste gedragen schijvenmaaier is 2,4 meter breed. De breedste triplemaaier is 5,8 meter breed en een getrokken versie maximaal 3,2 meter. De frontmaaier is nu verkrijgbaar met gesleepte bok, oogt degelijk en is zowel met schijven als trommels te koop en maximaal 3 meter breed.

  Het Italiaanse Bellon bouwt uitsluitend maaiers die door enkelen wel worden verkocht in Belgie en Nederland. De breedste gedragen schijvenmaaier is 2,4 meter breed. De breedste triplemaaier is 5,8 meter breed en een getrokken versie maximaal 3,2 meter. De frontmaaier is nu verkrijgbaar met gesleepte bok, oogt degelijk en is zowel met schijven als trommels te koop en maximaal 3 meter breed.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.