Mechanisatie

Foto & video 1 reactie

Kubota: Japanner blijkt geen krachtpatser

Boerderij test zeven subtoppers: de Japanse fabrikant Kubota introduceerde de M-GX-serie in 2012. Deze bestaat uit de door ons geteste M110GX van 80,5 kW (109,5 pk) en de M135GX van 99,3 kW (135 pk). De M110GX haalt zijn vermogen uit een viercilinderblok van 3,8 liter, de M135GX uit een viercilinderblok van 6,1 liter.

Foto

 • 

De Japanse fabrikant Kubota introduceerde de M-GX-serie in 2012. Deze bestaat uit de door ons geteste M110GX van 80,5 kW (109,5 pk) en de M135GX van 99,3 kW (135 pk). De M110GX haalt zijn vermogen uit een viercilinderblok van 3,8 liter, de M135GX uit een viercilinderblok van 6,1 liter.

  De Japanse fabrikant Kubota introduceerde de M-GX-serie in 2012. Deze bestaat uit de door ons geteste M110GX van 80,5 kW (109,5 pk) en de M135GX van 99,3 kW (135 pk). De M110GX haalt zijn vermogen uit een viercilinderblok van 3,8 liter, de M135GX uit een viercilinderblok van 6,1 liter.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De trekker heeft een opvallend uiterlijk, dat niet iedereen bekoort. De luchtinlaat bovenop de motorkap heeft wel wat weg van die van een snelle Subaru Impreza. De afwerking is prima, beter ook dan de M130X die we enkele jaren terug testten.

  De trekker heeft een opvallend uiterlijk, dat niet iedereen bekoort. De luchtinlaat bovenop de motorkap heeft wel wat weg van die van een snelle Subaru Impreza. De afwerking is prima, beter ook dan de M130X die we enkele jaren terug testten.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De moderne vierstijlencabine met grote deuren volledig uit glas en een klein dakraam is in de basis een juweeltje. Het vele glas en de dunne stijlen geven een gevoel van ruimte en bieden uitstekend zicht rondom. Met 80 centimeter op het smalste punt hebben de deuren ook de wijdste doorgang. Daardoor ook een prima instap. De deuren zijn wel wat wiebelig.

  De moderne vierstijlencabine met grote deuren volledig uit glas en een klein dakraam is in de basis een juweeltje. Het vele glas en de dunne stijlen geven een gevoel van ruimte en bieden uitstekend zicht rondom. Met 80 centimeter op het smalste punt hebben de deuren ook de wijdste doorgang. Daardoor ook een prima instap. De deuren zijn wel wat wiebelig.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Door het degelijke, maar goedkoop ogende grijze plastic interieur lijkt het alsof we met een budgettrekker van doen hebben. Voor mensen langer dan 1,80 meter kan de stoel niet ver genoeg naar achteren.

  Door het degelijke, maar goedkoop ogende grijze plastic interieur lijkt het alsof we met een budgettrekker van doen hebben. Voor mensen langer dan 1,80 meter kan de stoel niet ver genoeg naar achteren.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Kubota is de enige in de testgroep met armleuningbediening, met hefknoppen, motortoerentalgeheugen, positieregeling hef, snelhefknoppen, handgas en powershiftknoppen. De armleuning is te kort. Importeur Devor verlengt deze daarom altijd, maar dat was bij de testtrekker nog niet gebeurd.

  De Kubota is de enige in de testgroep met armleuningbediening, met hefknoppen, motortoerentalgeheugen, positieregeling hef, snelhefknoppen, handgas en powershiftknoppen. De armleuning is te kort. Importeur Devor verlengt deze daarom altijd, maar dat was bij de testtrekker nog niet gebeurd.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Alle hendels en knoppen zijn rechts gepositioneerd, ook de radio en klimaatregeling.

  Alle hendels en knoppen zijn rechts gepositioneerd, ook de radio en klimaatregeling.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Met drie groepen en een achttraps (!) powershift een zeer volledige transmissie. Goede opbouw van de versnellingen. Wel schakelt de powershift schokkerig. Met de groepenhendel in groep H zitten de powershiftknoppen te ver weg, maar je hebt ook knoppen op de armleuning. Van de acht powershiftgroepen zijn in transportmodus maximaal vier door de trekker zelf te schakelen op basis van gaspedaalstand en belasting. In veldmodus schakelt de bak automatisch één, twee of drie stappen (instelbaar) terug bij het uitheffen.

  Met drie groepen en een achttraps (!) powershift een zeer volledige transmissie. Goede opbouw van de versnellingen. Wel schakelt de powershift schokkerig. Met de groepenhendel in groep H zitten de powershiftknoppen te ver weg, maar je hebt ook knoppen op de armleuning. Van de acht powershiftgroepen zijn in transportmodus maximaal vier door de trekker zelf te schakelen op basis van gaspedaalstand en belasting. In veldmodus schakelt de bak automatisch één, twee of drie stappen (instelbaar) terug bij het uitheffen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Met 73,7 dBa in de cabine is de motor aanwezig, maar zeker niet luid. Elke shift van de powershift gaat gepaard met een korte pieptoon, wat irriteert.

  Met 73,7 dBa in de cabine is de motor aanwezig, maar zeker niet luid. Elke shift van de powershift gaat gepaard met een korte pieptoon, wat irriteert.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Weke motor. In plaats van de beloofde 80,5 kW levert de kleine motor maximaal slechts 65,5 kW (89 pk) aan de aftakas. Het maximum koppel bedraagt slechts 317 Nm. Kubota zet vraagtekens bij dit resultaat, het vermogen en koppel zou hoger zijn, daarom gaat de fabrikant de trekker zelf hertesten.

  Weke motor. In plaats van de beloofde 80,5 kW levert de kleine motor maximaal slechts 65,5 kW (89 pk) aan de aftakas. Het maximum koppel bedraagt slechts 317 Nm. Kubota zet vraagtekens bij dit resultaat, het vermogen en koppel zou hoger zijn, daarom gaat de fabrikant de trekker zelf hertesten.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het dashboardscherm geeft powershifttrap, motorgegevens en hefhoogte weer, maar geen snelheid. Een tweede schermpje op de zijconsole (zie foto) toont vier zaken, terwijl er keus is uit achttien, zoals hectareteller, snelheid, actueel en gemiddeld brandstofverbruik, aftakastoerental, temperatuur en tijd.

  Het dashboardscherm geeft powershifttrap, motorgegevens en hefhoogte weer, maar geen snelheid. Een tweede schermpje op de zijconsole (zie foto) toont vier zaken, terwijl er keus is uit achttien, zoals hectareteller, snelheid, actueel en gemiddeld brandstofverbruik, aftakastoerental, temperatuur en tijd.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Hefvermogen van 5,7 ton is oké. Eén hefarm heeft snelverstel. Beide hefstangen hebben pen/gatstabilisatoren.

  Hefvermogen van 5,7 ton is oké. Eén hefarm heeft snelverstel. Beide hefstangen hebben pen/gatstabilisatoren.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Vier ventielen, twee zijn standaard. Alle hebben zweefstand, drie hebben arrêtering. De hendels staan schuin naar voren, ideaal geplaatst ten opzichte van de chauffeur. De olie-opbrengst bedraagt 75 liter per minuut.

  Vier ventielen, twee zijn standaard. Alle hebben zweefstand, drie hebben arrêtering. De hendels staan schuin naar voren, ideaal geplaatst ten opzichte van de chauffeur. De olie-opbrengst bedraagt 75 liter per minuut.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Reinigen van het DOC- en DPF-filter kan automatisch of handmatig met de twee oranje knoppen op het dashboard. Tijdens het schoonbranden kan gewoon doorgewerkt worden. Bij starten staat reiniging altijd op de stand handmatig. Met een druk op een knop schakel je dat om naar automatisch. Staat deze nog op stand handmatig, dan knippert een drukknop zodra het filter moet worden schoongebrand. Negeer je dat, dan stopt de trekker na enige tijd. Met een andere knop kun je het systeem dan resetten. Dat kan alleen in stilstand en duurt tien minuten.

  Reinigen van het DOC- en DPF-filter kan automatisch of handmatig met de twee oranje knoppen op het dashboard. Tijdens het schoonbranden kan gewoon doorgewerkt worden. Bij starten staat reiniging altijd op de stand handmatig. Met een druk op een knop schakel je dat om naar automatisch. Staat deze nog op stand handmatig, dan knippert een drukknop zodra het filter moet worden schoongebrand. Negeer je dat, dan stopt de trekker na enige tijd. Met een andere knop kun je het systeem dan resetten. Dat kan alleen in stilstand en duurt tien minuten.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Activeren van het differentieelslot in de achteras gaat via het intrappen van een hakpedaal, dat niet te vergrendelen is. Zeer ouderwets, waarom geen drukknop?

  Activeren van het differentieelslot in de achteras gaat via het intrappen van een hakpedaal, dat niet te vergrendelen is. Zeer ouderwets, waarom geen drukknop?

  Foto: Henk Riswick
 • 
Slechts twee aftakastoerentallen: 540 en 1.000. Optie is 540 en 540E. Inschakelen gaat via een simpele, goed bereikbare drukdraaiknop. De toerentalkeuzehendel werkt erg stroef en is te kort.

  Slechts twee aftakastoerentallen: 540 en 1.000. Optie is 540 en 540E. Inschakelen gaat via een simpele, goed bereikbare drukdraaiknop. De toerentalkeuzehendel werkt erg stroef en is te kort.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Typisch Kubota, en iets wat de concurrentie niet heeft, zijn de portaalassen met bi-speed. Dat maakt zeer scherp draaien onder de 8 kilometer per uur mogelijk.

  Typisch Kubota, en iets wat de concurrentie niet heeft, zijn de portaalassen met bi-speed. Dat maakt zeer scherp draaien onder de 8 kilometer per uur mogelijk.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Door de korte wielbasis en het lage eigengewicht rijdt de trekker op topsnelheid wat bokkend. De trekker is wel koersvast en stuurt licht. Maximale snelheid is 39 kilometer per uur.

  Door de korte wielbasis en het lage eigengewicht rijdt de trekker op topsnelheid wat bokkend. De trekker is wel koersvast en stuurt licht. Maximale snelheid is 39 kilometer per uur.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De geteste M110GX kost in geteste uitvoering €68.500. Dat is relatief goedkoop, maar omdat de motor maximaal slechts 65,5 kW levert, komt de prijs per kW uit op €1.046. Dat is dezelfde prijscategorie (>€1.000/kW) als Valtra, John Deere en Same.

  De geteste M110GX kost in geteste uitvoering €68.500. Dat is relatief goedkoop, maar omdat de motor maximaal slechts 65,5 kW levert, komt de prijs per kW uit op €1.046. Dat is dezelfde prijscategorie (>€1.000/kW) als Valtra, John Deere en Same.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Lees meer over deze multitrekkertest in Boerderij nummer 12 van 17 december 2013 of kijk op Boerderij.nl/mechanisatie voor meer video's en foto's.

  Lees meer over deze multitrekkertest in Boerderij nummer 12 van 17 december 2013 of kijk op Boerderij.nl/mechanisatie voor meer video's en foto's.

  Foto: Henk Riswick

Eén reactie

 • ed12345

  Kubota heeft vaak een kleine cylinder inhoud voor z;n pk's dat geeft meestal een laag Koppel Ik vind de Kubota een pracht trekker voor gemeentes ,golfbanen ,parken enz. netjes afgewerkt,vrij licht, goede kwaliteit ,maar tot nu toe erg licht voor het boeren werk of het moet een trekker zijn voor op het erf en in de stal

Of registreer je om te kunnen reageren.