Mechanisatie

Foto & video

Boerderij test zeven 110 pk-trekkers

Boerderij testte zeven trekkers van 80 kW (110 pk), die geen van allen de verkooplijsten aanvoeren. Soms terecht, soms presteren zij beter dan hun imago doet vermoeden.

Foto

 • Boerderij testte zeven trekkers van 80 kW (110 pk), die geen van allen de verkooplijsten aanvoeren. Soms terecht, soms presteren zij beter dan hun imago doet vermoeden.

Tekst: Frits Huiden, Martijn Knuivers

  Boerderij testte zeven trekkers van 80 kW (110 pk), die geen van allen de verkooplijsten aanvoeren. Soms terecht, soms presteren zij beter dan hun imago doet vermoeden. Tekst: Frits Huiden, Martijn Knuivers

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het doormeten van de motor op vermogen, koppel en verbruik is gedaan door het onafhankelijke Maha Nederland Gorinchem en Maha Duitsland. De metingen zijn stilstaand afgenomen aan de aftakasvermogensmeter.

  Het doormeten van de motor op vermogen, koppel en verbruik is gedaan door het onafhankelijke Maha Nederland Gorinchem en Maha Duitsland. De metingen zijn stilstaand afgenomen aan de aftakasvermogensmeter.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De hydraulische installatie en de hefinrichtingen van de trekkers zijn doorgemeten op oliedruk, debiet en hefvermogen door Mechanisatiebedrijf De Nieuwstad in Lelystad.

  De hydraulische installatie en de hefinrichtingen van de trekkers zijn doorgemeten op oliedruk, debiet en hefvermogen door Mechanisatiebedrijf De Nieuwstad in Lelystad.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De test is uitgevoerd door Boerderij in samenwerking met collega-vakbladen Top Agrar, La France Agricole en Farmers Weekly op de terreinen van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in Lelystad en de Praktijkschool PTC+ in Dronten. Boerderij stelt de testkandidaten even voor.

  De test is uitgevoerd door Boerderij in samenwerking met collega-vakbladen Top Agrar, La France Agricole en Farmers Weekly op de terreinen van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in Lelystad en de Praktijkschool PTC+ in Dronten. Boerderij stelt de testkandidaten even voor.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Belarus MTS 1025.4. De Wit-Russische Belarus 1025 werd eind jaren negentig geïntroduceerd in Minsk en is sindsdien nog amper geüpdatet. De toevoeging .4 staat voor de MMW-motor met Bosch-commonrail, die voldoet aan de EU-emissie-eisen.

  Belarus MTS 1025.4. De Wit-Russische Belarus 1025 werd eind jaren negentig geïntroduceerd in Minsk en is sindsdien nog amper geüpdatet. De toevoeging .4 staat voor de MMW-motor met Bosch-commonrail, die voldoet aan de EU-emissie-eisen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Kubota M110 GX. Het Japanse Kubota introduceerde de M-GX-serie in 2012. Deze bestaat uit de door Boerderij geteste M110GX van 80,5 kW (109,5 pk) en de M135GX van 99,3 kW (135 pk). Opvallend zijn de grote cabine en het Bi-Speed-stuursysteem.

  Kubota M110 GX. Het Japanse Kubota introduceerde de M-GX-serie in 2012. Deze bestaat uit de door Boerderij geteste M110GX van 80,5 kW (109,5 pk) en de M135GX van 99,3 kW (135 pk). Opvallend zijn de grote cabine en het Bi-Speed-stuursysteem.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Valtra N113 Hitech 5. Het Finse Valtra, onderdeel van Agco, introduceerde de N-serie al in 2005. Vanaf 2012 zijn de kleinere N-modellen naast de Hitech 3-drietrapstransmissie ook met een Hitech 5- een vijftraps powershiftbak leverbaar.

  Valtra N113 Hitech 5. Het Finse Valtra, onderdeel van Agco, introduceerde de N-serie al in 2005. Vanaf 2012 zijn de kleinere N-modellen naast de Hitech 3-drietrapstransmissie ook met een Hitech 5- een vijftraps powershiftbak leverbaar.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Same Virtus 120. Same maakt onderdeel uit van de Italiaans SDF Group. De Virtus is bij SDF ook te krijgen in het groen als Deutz Fahr 5-serie, neo-wit (Lamborghini Nitro) of groen met rood (Hürlimann XM4). De 120 is de zwaarste uit een serie van drie.

  Same Virtus 120. Same maakt onderdeel uit van de Italiaans SDF Group. De Virtus is bij SDF ook te krijgen in het groen als Deutz Fahr 5-serie, neo-wit (Lamborghini Nitro) of groen met rood (Hürlimann XM4). De 120 is de zwaarste uit een serie van drie.

  Foto: Henk Riswick
 • 
John Deere 6115M. De John Deere 6M-serie uit Mannheim (D.) werd in 2012 gelanceerd. Het is de opvolger van de 6030 Basis-serie en de uitgeklede versie van de luxe 6R-serie. De 6115M is de lichtste in de serie die naar onderen is uitgebreid met de compactere MC-serie.

  John Deere 6115M. De John Deere 6M-serie uit Mannheim (D.) werd in 2012 gelanceerd. Het is de opvolger van de 6030 Basis-serie en de uitgeklede versie van de luxe 6R-serie. De 6115M is de lichtste in de serie die naar onderen is uitgebreid met de compactere MC-serie.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Zetor Forterra 110 HSX. In 2012 werd de Tsjechische Zetor Forterra HSX gelanceerd als luxere versie van de Forterra uit 1998. De HSX kreeg een omkeershuttle, schakelautomatiek en meer versnellingen. Begin 2013 kwamen daar een dakraam en een geveerde cabine bij.

  Zetor Forterra 110 HSX. In 2012 werd de Tsjechische Zetor Forterra HSX gelanceerd als luxere versie van de Forterra uit 1998. De HSX kreeg een omkeershuttle, schakelautomatiek en meer versnellingen. Begin 2013 kwamen daar een dakraam en een geveerde cabine bij.

  Foto: Henk Riswick
 • 
McCormick X60.50. De X60.50 is de opvolger van de CX-serie. Binnen het Italiaanse moederbedrijf Argo is de X60 een evenknie van de Landini. PowerMondial De opvolgers X6 en bij Landini de 6 serie zijn al voorgesteld. Ook de Case IH-roots zijn nog duidelijk zichtbaar.

  McCormick X60.50. De X60.50 is de opvolger van de CX-serie. Binnen het Italiaanse moederbedrijf Argo is de X60 een evenknie van de Landini. PowerMondial De opvolgers X6 en bij Landini de 6 serie zijn al voorgesteld. Ook de Case IH-roots zijn nog duidelijk zichtbaar.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De prijzen variëren van sterk van €29.975 (Belarus) tot (€92.127) voor de Valtra. In prijs per kW komt de McCormick sterk naar voren.

  De prijzen variëren van sterk van €29.975 (Belarus) tot (€92.127) voor de Valtra. In prijs per kW komt de McCormick sterk naar voren.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Tijdens de praktijktesten zijn de trekkers ingezet voor een volle 8 tons kipper, een drieschaar Rumptstadt-ploeg en cultivatoren en kopeggen. Ook zijn veehouderijwerkzaamheden verricht als gras harken (Krone tweerotor- zijafleghark) en voermengen.

  Tijdens de praktijktesten zijn de trekkers ingezet voor een volle 8 tons kipper, een drieschaar Rumptstadt-ploeg en cultivatoren en kopeggen. Ook zijn veehouderijwerkzaamheden verricht als gras harken (Krone tweerotor- zijafleghark) en voermengen.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Het gemiddelde verbruik is 269,5 g/kWh. Het maximum verbruik varieert in de testgroep tussen 375 g/kWh (Belarus) en 254 g/kWh (McCormick).

  Het gemiddelde verbruik is 269,5 g/kWh. Het maximum verbruik varieert in de testgroep tussen 375 g/kWh (Belarus) en 254 g/kWh (McCormick).

  Foto: Henk Riswick
 • 
Alleen de Valtra heeft AdBlue nodig voor de emissie-eisen. De rest van de groep kan het nog af zonder.

  Alleen de Valtra heeft AdBlue nodig voor de emissie-eisen. De rest van de groep kan het nog af zonder.

  Foto: Henk Riswick
 • 

De trekkers wegen gemiddeld 5 ton. Kubota is met 4 ton de lichtste trekker en Valtra met 5.945 kilo de zwaarste. In Boerderij van 17 december staat een uitgebreid verslag van de trekkertest.
Op boerderij.nl/mechanisatie vindt u later deze week foto's en video van de individuele testkandidaten.

  De trekkers wegen gemiddeld 5 ton. Kubota is met 4 ton de lichtste trekker en Valtra met 5.945 kilo de zwaarste. In Boerderij van 17 december staat een uitgebreid verslag van de trekkertest. Op boerderij.nl/mechanisatie vindt u later deze week foto's en video van de individuele testkandidaten.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.