Mechanisatie

Foto & video 11143 x bekeken 10 reacties

Belarus: prijsvechter met verrassende kanten

Boerderij test zeven subtoppers: De Wit-Russische fabrikant Belarus bouwt trekkers voor de Oost-Europese, Afrikaanse en Aziatische markt. Deze moeten robuust, goedkoop, simpel te bedienen en makkelijk te repareren zijn. De trekkers zijn ook gewoon in Nederland te koop en dus kandidaat voor de trekkertest.

Foto

 • 

Boerderij test zeven subtoppers: De Wit-Russische fabrikant Belarus bouwt trekkers voor de Oost-Europese, Afrikaanse en Aziatische markt. Deze moeten robuust, goedkoop, simpel te bedienen en makkelijk te repareren zijn. De trekkers zijn ook gewoon in Nederland te koop en dus kandidaat voor de trekkertest. Foto: Henk Riswick

  Boerderij test zeven subtoppers: De Wit-Russische fabrikant Belarus bouwt trekkers voor de Oost-Europese, Afrikaanse en Aziatische markt. Deze moeten robuust, goedkoop, simpel te bedienen en makkelijk te repareren zijn. De trekkers zijn ook gewoon in Nederland te koop en dus kandidaat voor de trekkertest. Foto: Henk Riswick

  Foto: Henk Riswick
 • 
De geteste Belarus 1025 werd eind jaren negentig geïntroduceerd en is sindsdien vrijwel niet gewijzigd. Met de toevoeging .4 wordt de MMW-motor met Bosch-commonrail aangeduid, die voldoet aan de EU-emissie-eisen.

  De geteste Belarus 1025 werd eind jaren negentig geïntroduceerd en is sindsdien vrijwel niet gewijzigd. Met de toevoeging .4 wordt de MMW-motor met Bosch-commonrail aangeduid, die voldoet aan de EU-emissie-eisen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het gehele cabinedak klapt op, terwijl het cabineplafond slechts een uitsparing heeft ter grootte van een normaal dakluik.

  Het gehele cabinedak klapt op, terwijl het cabineplafond slechts een uitsparing heeft ter grootte van een normaal dakluik.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De zesstijlencabine is ouderwets en de instap is niet je van het. Op het smalste punt meet de deurgang slechts 46 centimeter.

  De zesstijlencabine is ouderwets en de instap is niet je van het. Op het smalste punt meet de deurgang slechts 46 centimeter.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Zo vrolijk als de Same van binnen oogt, zo somber is het in de Belarus. Stemmig zwart skailederen bekleding overheerst. De bedieningshendels zijn her en der geplaatst.

  Zo vrolijk als de Same van binnen oogt, zo somber is het in de Belarus. Stemmig zwart skailederen bekleding overheerst. De bedieningshendels zijn her en der geplaatst.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het dashboard bevat veel analoge meters. Typisch Belarus: het stuur staat iets rechts uit het midden. Het stuur staat hoog, maar is wel verstelbaar. Rechts naast het dashboard zitten drie hydrauliekhendels. Een rare plek.

  Het dashboard bevat veel analoge meters. Typisch Belarus: het stuur staat iets rechts uit het midden. Het stuur staat hoog, maar is wel verstelbaar. Rechts naast het dashboard zitten drie hydrauliekhendels. Een rare plek.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Op de B-stijl zit een Bosch-boordcomputer die digitaal brandstofverbruik, motortoerental, motortemperatuur, voltage en transmissieolietemperatuur weergeeft. Het menu is lastig.

  Op de B-stijl zit een Bosch-boordcomputer die digitaal brandstofverbruik, motortoerental, motortemperatuur, voltage en transmissieolietemperatuur weergeeft. Het menu is lastig.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Handgas zit op een vreemde plek naast de hefhendels. De Belarus verrast met zijn automatiek op 4WD en differentieelslot. Het verslaat daarmee gerenommeerde merken als John Deere. Auto 4WD werkt op basis van slip. Draaien de achterwielen sneller dan de voorwielen, dan schakelt 4WD automatisch in. In autodifferentieel schakelt differentieel tijdelijk uit bij beroeren van het rempedaal en bij maximale stuuruitslag.

  Handgas zit op een vreemde plek naast de hefhendels. De Belarus verrast met zijn automatiek op 4WD en differentieelslot. Het verslaat daarmee gerenommeerde merken als John Deere. Auto 4WD werkt op basis van slip. Draaien de achterwielen sneller dan de voorwielen, dan schakelt 4WD automatisch in. In autodifferentieel schakelt differentieel tijdelijk uit bij beroeren van het rempedaal en bij maximale stuuruitslag.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Belarus is erg lawaaiig. Met 88,2 dBa onbelast volgas in de cabine is gehoorbescherming geen overbodige luxe.

  De Belarus is erg lawaaiig. Met 88,2 dBa onbelast volgas in de cabine is gehoorbescherming geen overbodige luxe.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De 4,8 liter MMW-motor komt uit eigen huis, Minsk Motor Works, en levert zijn maximaal vermogen van 71,6 kW (97,4 pk) bij 2.122 toeren. Het koppel is niet al te hoog en het bereik van de koppelstijging is beperkt, waardoor de MMW niet de meest vasthoudende motor in de test is. Laag in toeren is het verbruik netjes, John Deere, Kubota en Same verbruiken dan meer, maar volgas is Belarus de grootste drinker.

  De 4,8 liter MMW-motor komt uit eigen huis, Minsk Motor Works, en levert zijn maximaal vermogen van 71,6 kW (97,4 pk) bij 2.122 toeren. Het koppel is niet al te hoog en het bereik van de koppelstijging is beperkt, waardoor de MMW niet de meest vasthoudende motor in de test is. Laag in toeren is het verbruik netjes, John Deere, Kubota en Same verbruiken dan meer, maar volgas is Belarus de grootste drinker.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Vier groepen en vier versnellingen leiden tot een 16V/8A-bak. Geen omkeer en powershift. De bak klinkt simpel, maar Belarus' transmissie is een hersenkraker. Met de niet gesynchroniseerde groepenhendel kies je namelijk de twee groepen en achteruit, maar ook de hoog/laag. De versnellingshendel is wel gesynchroniseerd, maar heeft een onlogisch H-patroon: versnelling 1 en 4 zitten onderaan en 2 en 3 boven. De pook schakelt weinig direct.

  Vier groepen en vier versnellingen leiden tot een 16V/8A-bak. Geen omkeer en powershift. De bak klinkt simpel, maar Belarus' transmissie is een hersenkraker. Met de niet gesynchroniseerde groepenhendel kies je namelijk de twee groepen en achteruit, maar ook de hoog/laag. De versnellingshendel is wel gesynchroniseerd, maar heeft een onlogisch H-patroon: versnelling 1 en 4 zitten onderaan en 2 en 3 boven. De pook schakelt weinig direct.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Met 5050 kilo tilt de Belarus meer dan in de folder staat, maar het is gemiddeld in deze groep. De hydraulische prestaties zijn mager. Buitenbediening ontbreekt.

  Met 5050 kilo tilt de Belarus meer dan in de folder staat, maar het is gemiddeld in deze groep. De hydraulische prestaties zijn mager. Buitenbediening ontbreekt.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Geen toerentalkeuzenhendel in de cabine of op de achterbrug, maar een achter een klepje verborgen schakelbout op het chassis. Met een steeksleutel is het aftakastoerental om te zetten van 540 naar 1.000 toeren per minuut. In- en uitschakelen van de aftakas gaat via een fijn te doseren trekhendel rechts in de cabine.

  Geen toerentalkeuzenhendel in de cabine of op de achterbrug, maar een achter een klepje verborgen schakelbout op het chassis. Met een steeksleutel is het aftakastoerental om te zetten van 540 naar 1.000 toeren per minuut. In- en uitschakelen van de aftakas gaat via een fijn te doseren trekhendel rechts in de cabine.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De vuldop van de dieseltank zit linksachter bij de achterruit.

  De vuldop van de dieseltank zit linksachter bij de achterruit.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Voor heeft Belarus portaalassen met relatief kleine banden 360/70 R24 (merk Belsina).

  Voor heeft Belarus portaalassen met relatief kleine banden 360/70 R24 (merk Belsina).

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het rijcomfort is slecht. Omdat het stuur 10 centimeter rechts uit het midden staat, zit de chauffeur scheef achter het stuur. Het grote stuurwiel stuurt zwaar. Stationair trilt de trekker, op topsnelheid vibreren het stuur en de cabinevloer. Wel grote spiegels. Top is 36 kilometer per uur.

  Het rijcomfort is slecht. Omdat het stuur 10 centimeter rechts uit het midden staat, zit de chauffeur scheef achter het stuur. Het grote stuurwiel stuurt zwaar. Stationair trilt de trekker, op topsnelheid vibreren het stuur en de cabinevloer. Wel grote spiegels. Top is 36 kilometer per uur.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Belarus is qua eigen gewicht en wielbasis een middenmotor. Met een draaicirkel van 12,4 meter is hij niet erg wendbaar. Alleen John Deere heeft een nog grotere draaicirkel.

  De Belarus is qua eigen gewicht en wielbasis een middenmotor. Met een draaicirkel van 12,4 meter is hij niet erg wendbaar. Alleen John Deere heeft een nog grotere draaicirkel.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Het sterke punt van Belarus is zijn scherpe prijs. De geteste Belarus kost nieuws slechts €29.975, wat neerkomt op €504 per kW. Belarus is daarmee twee tot driemaal zo goedkoop als zijn Westerse concurrenten. De scherpe prijs past bijvoorbeeld veehouders die een eenvoudige trekker zoeken voor de voermengwagen.

  Het sterke punt van Belarus is zijn scherpe prijs. De geteste Belarus kost nieuws slechts €29.975, wat neerkomt op €504 per kW. Belarus is daarmee twee tot driemaal zo goedkoop als zijn Westerse concurrenten. De scherpe prijs past bijvoorbeeld veehouders die een eenvoudige trekker zoeken voor de voermengwagen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Lees meer over deze multitrekkertest in Boerderij nummer 12 van 17 december of kijk op Boerderij.nl/mechanisatie voor meer video's en foto's.

  Lees meer over deze multitrekkertest in Boerderij nummer 12 van 17 december of kijk op Boerderij.nl/mechanisatie voor meer video's en foto's.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • trekker123

  Belarus verrast mij helemaal niet met zijn automatische 4WD en differentieel. Het zo me meer verrassen als ze dat nu opeens niet meer hadden. Sinds de Ploughmaster heeft Belarus dat systeem. Zal nu een jaartje of 35 zijn denk ik? Hydrauliek hendels rechts naast het stuur hebben ze bij mijn weten nog nooit anders gehad. Herkenbare test. Echt handig en comfortabel zijn ze niet en in 40 jaar tijd is er weinig wezenlijk veranderd. Draaicircel zou met de portaalassen eigenlijk kleiner moeten zijn. Om te klussen is het blijkbaar een geschikte trekker omdat hij bij lage toeren zuinig is. Voor zwaar werk moet je hem dus niet hebben. De aanschafprijs maakt het een en ander goed, maar waar zo'n test helaas geen inzicht in geeft is de levensduur. Is die goed dan kun je er wat mee. Is er geregeld wat kapot dan maakt de prijs niks uit, dan is het altijd te duur. Het is misschien een dooddoener maar goed is eigenlijk nooit te duur.

 • aarthamstra1

  Beetje zo''n trekker afkraken 3x zo goedkoop als zijn concurrent ,Draai cirkel te klein maar toch kleiner dan de JD, interieur zwart ,voor banden te klein .DAT ZIJN FLAUWE opmerkingen voor zo''n goedkope trekker.

 • agratax2

  Mijn ervaring in Rusland is, dat de aftakas nogal eens weigert als de trekker dagelijks met de voermengwagen de atal in moet. Wil je wel blijven voeren is enige handigheid en tijd voor reparatie wel gewenst.

 • trekker123

  Gevolg van portaalassen is dat je meteen ook relatief kleine banden moet monteren. Waar de Japanners juist dit type voorassen kiezen om kort te draaien valt dat bij Belarus een beetje tegen. En het interieur doet nog direct denken aan de 70-er jaren. Dat zijn geen flauwe opmerkingen, dat is hoe de trekker is. En het is nog maar de vraag of dat de lage prijs van de trekker verklaart. Het lijkt me niet meer dan terecht dat er beschreven wordt waarin de trekkers onderling van elkaar verschillen. Verder mag iedereen voor zichzelf uitmaken of dat plus of minpunten zijn.

 • ed12345

  Vroeger huurde ik wel eens een Belarus 800 voor kunstmest strooien met een grote getrokken strooier .S'avonds wist je wel dat trekker gereden had ,trillingen en zwaar niet erg precies sturen ,maar was verbazend zuinig en erg sterk op motor en wielen .Een vriend van mij had er drie ,gekocht voor de prijs, gefinancierd door Belarus Canada op een gegeven moment kreeg hij 'n brief dat als hij nu ineens $6000 betaalde hij van de schulden af was (hij moest nog ruim $10.000 ) De USSR zat blijkbaar op zwart zaad .het was in de 80er jaren

 • jordi 1455

  Buiten de EU worden nog de Belarus 611 verkocht uit de jaren 80, een trekker zonder poespas en emissie onzin.

 • el

  Voor die prijs koop je er gewoon 2,heb je 'n reserve!

 • burnie

  heeft er iemand ervaring met een Belarus 1025 trekker? de één zegt zus,de andere zegt zo ,maar voor 29000euro kan je ook niet alles hebben hé.

 • Mels

  Dit artikel is koren op de molen van Bison,helaas zonder abonnement kan hij of wil hij niet meer reageren.

 • henk11

  een nieuwe Belarus moet je meteen zwaar belasten . als dit een jaar zonder problemen gaat (garantie) , heb je geen risico geen risico maar een goede en goedkope trekker als hij op jou bedrijf past

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.