Mechanisatie

Foto & video 4 reacties

Laatste mais komt met rupsdumpers van het land

Het is nat. Met een hakselaar op 90 centimeter brede rupsen en lichte rupsdumpertjes komen de laatste percelen mais toch aan de kuil.

Foto

 • Loonbedrijf van Kessel in Heeswijk (N.-Br.) hakselt in samenwerking met loonbedrijf Gebr. Van Erp uit Oss de laatste natte maispercelen in Zuidwest Brabant. Hier zijn de loonwerkers aan het hakselen in Veghel.

  Loonbedrijf van Kessel in Heeswijk (N.-Br.) hakselt in samenwerking met loonbedrijf Gebr. Van Erp uit Oss de laatste natte maispercelen in Zuidwest Brabant. Hier zijn de loonwerkers aan het hakselen in Veghel.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Vanwege de aanhoudende regen besloot Van Kessel vorige week de vooras van de John Deere-hakselaar alsnog op rupsen te zetten. 
Van Kessel kocht de set rupsen twee jaar geleden voor onder de maaidorser. Onder die machine liggen bij wijze van proef nu echter andere rupsen, waardoor de aangekochte set rupsen tijdelijk ‘over’ was.

  Vanwege de aanhoudende regen besloot Van Kessel vorige week de vooras van de John Deere-hakselaar alsnog op rupsen te zetten. Van Kessel kocht de set rupsen twee jaar geleden voor onder de maaidorser. Onder die machine liggen bij wijze van proef nu echter andere rupsen, waardoor de aangekochte set rupsen tijdelijk ‘over’ was.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
 
De asymmetrische Zuidberg-tracks konden niet ‘zomaar’ onder de hakselaar geschroefd worden. Vanwege de transmissie van de snijlengteverstelling is er namelijk minder ruimte dan bij een combine. De tracks werden daarom omgekeerd gemonteerd, dat gaf meer ruimte aan de voorzijde. Door de rupsband er andersom op te leggen is het trekkend profiel weer gehandhaafd.

  De asymmetrische Zuidberg-tracks konden niet ‘zomaar’ onder de hakselaar geschroefd worden. Vanwege de transmissie van de snijlengteverstelling is er namelijk minder ruimte dan bij een combine. De tracks werden daarom omgekeerd gemonteerd, dat gaf meer ruimte aan de voorzijde. Door de rupsband er andersom op te leggen is het trekkend profiel weer gehandhaafd.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De achterbanden zijn vervangen door grotere, in de maat 600/65 R38. Vergis je niet in de verhoudingen: dit zijn banden die je normaal achterop een 120 pk trekker hebt liggen. In combinatie met de 10 centimeter verhoogde achteras staat de hakselaar toch vlak. De bodemvrijheid is met 80 centimeter fors. Daar kan heel wat modder onder door.

  De achterbanden zijn vervangen door grotere, in de maat 600/65 R38. Vergis je niet in de verhoudingen: dit zijn banden die je normaal achterop een 120 pk trekker hebt liggen. In combinatie met de 10 centimeter verhoogde achteras staat de hakselaar toch vlak. De bodemvrijheid is met 80 centimeter fors. Daar kan heel wat modder onder door.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook de trap moest wijken, en de accubak kreeg een andere plek aan de rechterzijde.

  Ook de trap moest wijken, en de accubak kreeg een andere plek aan de rechterzijde.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van Kessel zaait met een 12-rijer. Ook de hakselaar heeft een 12-rijige bek. Dat heeft als voordeel dat de 90 centimeter brede tracks hierdoor het gros van de tijd op de vaste ondergrond van het dubbellucht-zaaispoor rijden.

  Van Kessel zaait met een 12-rijer. Ook de hakselaar heeft een 12-rijige bek. Dat heeft als voordeel dat de 90 centimeter brede tracks hierdoor het gros van de tijd op de vaste ondergrond van het dubbellucht-zaaispoor rijden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Collega-loonwerker Van Erp voert de mais met rupsdumpers af naar harde ondergrond.

  Collega-loonwerker Van Erp voert de mais met rupsdumpers af naar harde ondergrond.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Daar wordt het met een mobiele kraan overgeslagen op wegtransport. Het lijkt een heel gedoe, maar volgens van Kessel is het per saldo sneller werken dan modderen en met sleeptrekkers aan de gang gaan.

  Daar wordt het met een mobiele kraan overgeslagen op wegtransport. Het lijkt een heel gedoe, maar volgens van Kessel is het per saldo sneller werken dan modderen en met sleeptrekkers aan de gang gaan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Waren percelen in andere jaren echt te nat om te hakselen, dan dorstte de loonwerker deze later met de combine op rupsen. Dit jaar is de behoefte aan snijmais volgens de loonwerker echter dusdanig dat veehouders toch liever kiezen voor hakselen, om zo voldoende ruwvoer in de kuil te hebben.

  Waren percelen in andere jaren echt te nat om te hakselen, dan dorstte de loonwerker deze later met de combine op rupsen. Dit jaar is de behoefte aan snijmais volgens de loonwerker echter dusdanig dat veehouders toch liever kiezen voor hakselen, om zo voldoende ruwvoer in de kuil te hebben.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hoewel er in de noordelijke provincies in gebieden met weinig draagkrachtige grond al langer zo gewerkt wordt, is het in Zuid-Nederland toch een uitzonderlijk tafereel.

  Hoewel er in de noordelijke provincies in gebieden met weinig draagkrachtige grond al langer zo gewerkt wordt, is het in Zuid-Nederland toch een uitzonderlijk tafereel.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • boerrick

  Dat wordt een duur bultje mais zo, vraag me af of het de moeite waard is gezien de opbrengst en kwaliteit?

 • ed12345

  Van Kessel heeft mooi material Gezien het riet in de slootkant is misschien de afwaring voor verbetering vatbaar

 • ed12345

  Hoe breed neemt de haksellaar mee 10 rijen?
  Ziet er keurig uit

 • johndeere6910forever

  12 rijer bek zit er aan 600 banden achter is idd fors de voertrekker van ons staat achter ok op 600banden trekker van 115 pk haha maar op deze manier krijg je de mais wel weg hier in de regio zijn ze nu ok maar met rupsen het laasten er af aan het halen in de omgeving lunteren gelderland

Of registreer je om te kunnen reageren.