Mechanisatie

Foto & video 5 reacties

Aardige verrassingen op Agritechnica

Zondag 10 november opende de Agritechnica, ’s werelds belangrijkste mechanisatiebeurs, in Hannover haar deuren. Veel fabrikanten brachten de afgelopen weken al nieuws naar buiten. Maar – zoals altijd – brengt de beurs ook verrassingen met zich mee, zoals een elektrische compactshovel, een nieuwe JCB-trekker en een bijzondere Vredo-zelfrijder.

De stemming was zondag rustig en goed en er waren opvallend veel Nederlanders op deze gigabeurs waar alle hallen zijn gevuld. Wie hier naartoe gaat, doet er goed aan om een plan te maken. Alles zien in twee dagen is onmogelijk.

Foto

 • Bogballe toonde een interessante tabletbediening (zoals de Apple iPad) voor kunstmeststrooiers. In de trekkercabine komt dan een draadloze zender waaraan je de tablet kunt koppelen. Vervolgens kun je op de tablet de 8-stands deelbreedteschakeling op geren handmatig of automatisch bedienen. Wie wil, kan ook de hele kunstmeststrooier met de tablet bedienen. Voordelen: goedkopere terminal en je kunt eenvoudig een goedkope gps-ontvanger hierop aansluiten. Het systeem is zelfs met terugwerkende kracht op de weegstrooiers te bouwen vanaf bouwjaar 2008. Kosten: ca. €1.400.

  Bogballe toonde een interessante tabletbediening (zoals de Apple iPad) voor kunstmeststrooiers. In de trekkercabine komt dan een draadloze zender waaraan je de tablet kunt koppelen. Vervolgens kun je op de tablet de 8-stands deelbreedteschakeling op geren handmatig of automatisch bedienen. Wie wil, kan ook de hele kunstmeststrooier met de tablet bedienen. Voordelen: goedkopere terminal en je kunt eenvoudig een goedkope gps-ontvanger hierop aansluiten. Het systeem is zelfs met terugwerkende kracht op de weegstrooiers te bouwen vanaf bouwjaar 2008. Kosten: ca. €1.400.

  Foto: Henk Riswick
 • Peecon steelt de show met de Biga Volt. Het is een elektrisch aangedreven voermengwagen die gebruik maakt van een eigen accupakket. Met een zwanenhals is hij gekoppeld aan een verreiker. Daardoor blijft een trekker uitgespaard. De verreiker is aan en af te koppelen via een Kingpin-verbinding. Er is geen hydraulische-, of elektrische aansluiting of aftakas nodig. De 192 accu’s, die ook wel worden gebruikt in heftrucks, leveren 30 kW, genoeg om met de twee vijzels de 16 kuubs wagen te mengen. Er zijn maximaal vier voerbeurten met de Volt te maken. Dan moet hij met krachtstroom worden geladen. De Biga Volt kost €58.000. Het accupakket wordt dan gehuurd en onderhouden. Voor €72.450 koop je de wagen met accu’s. Er is ook een hybride versie waarbij de aftakas ondersteund wordt door de accu’s.

  Peecon steelt de show met de Biga Volt. Het is een elektrisch aangedreven voermengwagen die gebruik maakt van een eigen accupakket. Met een zwanenhals is hij gekoppeld aan een verreiker. Daardoor blijft een trekker uitgespaard. De verreiker is aan en af te koppelen via een Kingpin-verbinding. Er is geen hydraulische-, of elektrische aansluiting of aftakas nodig. De 192 accu’s, die ook wel worden gebruikt in heftrucks, leveren 30 kW, genoeg om met de twee vijzels de 16 kuubs wagen te mengen. Er zijn maximaal vier voerbeurten met de Volt te maken. Dan moet hij met krachtstroom worden geladen. De Biga Volt kost €58.000. Het accupakket wordt dan gehuurd en onderhouden. Voor €72.450 koop je de wagen met accu’s. Er is ook een hybride versie waarbij de aftakas ondersteund wordt door de accu’s.

  Foto: Henk Riswick
 • TYM verrast met een zware trekker met traploze transmissie van ZF. De TX 1500 heeft een 6,6 liter Perkins zescilinder onder de kap met een vermogen van 110 kW (150 pk). Voorheen was de T1003 met 100 pk Perkins motor de zwaarste. De trekker loopt maximaal 50 km/uur en heeft een geveerde vooras. Er zijn vier aftakastoerentallen (540/540E/1000/ 1400 toeren) en de Cat 3 hef beurt 5,3 ton. Er is load sensing hydrauliek van Bosch opgebouwd.

  TYM verrast met een zware trekker met traploze transmissie van ZF. De TX 1500 heeft een 6,6 liter Perkins zescilinder onder de kap met een vermogen van 110 kW (150 pk). Voorheen was de T1003 met 100 pk Perkins motor de zwaarste. De trekker loopt maximaal 50 km/uur en heeft een geveerde vooras. Er zijn vier aftakastoerentallen (540/540E/1000/ 1400 toeren) en de Cat 3 hef beurt 5,3 ton. Er is load sensing hydrauliek van Bosch opgebouwd.

  Foto: Henk Riswick
 • Peecon komt met deze laadinrichting achter op een mengwagen. Achterop is een hefmast gebouwd met een universele houder voor een kuilsnijder. Behalve deze BvL-snijder past elke snijder in het frame. Na het snijden van een blok heft de snijder omhoog en kiept boven de wagen. Daar glijdt het blok in de mengkuip. Optioneel kan via elektronica bepaald worden hoe hoog de snijder in de kuil moet steken om een blok van het juiste gewicht te laden.

  Peecon komt met deze laadinrichting achter op een mengwagen. Achterop is een hefmast gebouwd met een universele houder voor een kuilsnijder. Behalve deze BvL-snijder past elke snijder in het frame. Na het snijden van een blok heft de snijder omhoog en kiept boven de wagen. Daar glijdt het blok in de mengkuip. Optioneel kan via elektronica bepaald worden hoe hoog de snijder in de kuil moet steken om een blok van het juiste gewicht te laden.

  Foto: Henk Riswick
 • Herkenbaar aan de witte giek en zijkant stond daar de Merlo TF40.7 Hybrid. Deze hybride verreiker heeft onderhuids een 56 kW (76 pk) diesel- en een elektromotor. Bij een lage – constante – belasting blijft de dieselmotor uit en werkt de machine volledig elektrisch. Als je rustig aan doet kan je tot vier uur werken met deze plug-in hybride.

  Herkenbaar aan de witte giek en zijkant stond daar de Merlo TF40.7 Hybrid. Deze hybride verreiker heeft onderhuids een 56 kW (76 pk) diesel- en een elektromotor. Bij een lage – constante – belasting blijft de dieselmotor uit en werkt de machine volledig elektrisch. Als je rustig aan doet kan je tot vier uur werken met deze plug-in hybride.

  Foto: Henk Riswick
 • Siloking toont een bijzonder klein zelfrijdertje: de Selfline Smart 5. Speciaal voor de kleinere bedrijven moet er kennelijk markt zijn voor deze machine. De voortrein lijkt sterk op de achterkant van een compactshovel, waarschijnlijk een Weidemann.

  Siloking toont een bijzonder klein zelfrijdertje: de Selfline Smart 5. Speciaal voor de kleinere bedrijven moet er kennelijk markt zijn voor deze machine. De voortrein lijkt sterk op de achterkant van een compactshovel, waarschijnlijk een Weidemann.

  Foto: Henk Riswick
 • In navolging van Steyr en Valtra heeft New Holland nu ook een prototype trekker die methaan of biogas als brandstof gebruikt. New Holland stond op de vorige edities met een waterstoftrekker. Waterstof zou de brandstof van de toekomst zijn, maar omdat brandstofcellen de afgelopen jaren minder goedkoop werden als verwacht, ontwikkelde New Holland de methaantrekker als tussenoplossing. Want het bedrijf gelooft nog steeds in waterstof.

  In navolging van Steyr en Valtra heeft New Holland nu ook een prototype trekker die methaan of biogas als brandstof gebruikt. New Holland stond op de vorige edities met een waterstoftrekker. Waterstof zou de brandstof van de toekomst zijn, maar omdat brandstofcellen de afgelopen jaren minder goedkoop werden als verwacht, ontwikkelde New Holland de methaantrekker als tussenoplossing. Want het bedrijf gelooft nog steeds in waterstof.

  Foto: Henk Riswick
 • JCB neemt volgende zomer een nieuwe generatie van de Fastrac 2000-serie in productie. De serie wordt uitgebreid tot drie modellen, van 160 tot 220 pk. Krachtbron is een 6,6 liter Agco Power, die voldoet aan de Tier 4 Final emissie-eisen. De trekkers hebben een v-tronic traploze transmissie. Ze hebben een geheel herzien frame, met zowel voor als achter nu hydro-pneumatische vering. De trekkers hebben vierwielbesturing, met 600/70R30 als grootste bandenmaat. De cabine heeft een veel groter glasoppervlak, voor meer zicht.

  JCB neemt volgende zomer een nieuwe generatie van de Fastrac 2000-serie in productie. De serie wordt uitgebreid tot drie modellen, van 160 tot 220 pk. Krachtbron is een 6,6 liter Agco Power, die voldoet aan de Tier 4 Final emissie-eisen. De trekkers hebben een v-tronic traploze transmissie. Ze hebben een geheel herzien frame, met zowel voor als achter nu hydro-pneumatische vering. De trekkers hebben vierwielbesturing, met 600/70R30 als grootste bandenmaat. De cabine heeft een veel groter glasoppervlak, voor meer zicht.

  Foto: Henk Riswick
 • Massey Ferguson brengt zijn zware trekkerserie op Fase IV niveau. De 8700-serie begint met de 8727 van 240 pk nominaal (270 pk maximaal, 300 pk met boost). Het zwaarste model is de 8737, die met boost uitkomt op 400 pk. De Agco Power krachtbron heeft een dubbele turbo, met twee intercoolers.

  Massey Ferguson brengt zijn zware trekkerserie op Fase IV niveau. De 8700-serie begint met de 8727 van 240 pk nominaal (270 pk maximaal, 300 pk met boost). Het zwaarste model is de 8737, die met boost uitkomt op 400 pk. De Agco Power krachtbron heeft een dubbele turbo, met twee intercoolers.

  Foto: Henk Riswick
 • De MT 700 rupstrekkers hebben de zevencillinder krachtbron en de MT 800 doet het met de twaalfcillinder van dezelfde fabrikant. De 700 is door de extra cillinder 12 cm langer geworden, de V12 paste in dezelfde lengte. Beide motoren voldoen aan de Fase IV emissie-eisen door een combinatie van SCR en EGR. De 700-serie heeft nu de mogelijkheid van 34 inch brede rupsen, 4 inch meer dan voorheen. De gestuurde hefinrichting van de MT 800 is verbeterd.

  De MT 700 rupstrekkers hebben de zevencillinder krachtbron en de MT 800 doet het met de twaalfcillinder van dezelfde fabrikant. De 700 is door de extra cillinder 12 cm langer geworden, de V12 paste in dezelfde lengte. Beide motoren voldoen aan de Fase IV emissie-eisen door een combinatie van SCR en EGR. De 700-serie heeft nu de mogelijkheid van 34 inch brede rupsen, 4 inch meer dan voorheen. De gestuurde hefinrichting van de MT 800 is verbeterd.

  Foto: Henk Riswick
 • Lemken toonde een studiemodel van een precisiezaaimachine. Het peilt de belangstelling om te kijken of het de machine in productie neemt. Opvallend zijn de grote en zware schijven voor het maken van de zaaivoor.

  Lemken toonde een studiemodel van een precisiezaaimachine. Het peilt de belangstelling om te kijken of het de machine in productie neemt. Opvallend zijn de grote en zware schijven voor het maken van de zaaivoor.

  Foto: Henk Riswick
 • De Comia-serie van de Finse combinefabrikant Sampo Rosenlew vervangt de 3.000-serie. De basis is gelijk gebleven, alleen is het uiterlijk gemoderniseerd. Het is dezelfde combine die voortaan ook als John Deere W440 verkocht gaat worden. Sampo-eigenaar Jali Prihti is weer 100 procent eigenaar, het heeft het Agco-belang terug gekocht, zodat het combines aan John Deere kan leveren. De Sampo blijft een Agco-motor houden, omdat Deere in dit segment geen motoren kan leveren.

  De Comia-serie van de Finse combinefabrikant Sampo Rosenlew vervangt de 3.000-serie. De basis is gelijk gebleven, alleen is het uiterlijk gemoderniseerd. Het is dezelfde combine die voortaan ook als John Deere W440 verkocht gaat worden. Sampo-eigenaar Jali Prihti is weer 100 procent eigenaar, het heeft het Agco-belang terug gekocht, zodat het combines aan John Deere kan leveren. De Sampo blijft een Agco-motor houden, omdat Deere in dit segment geen motoren kan leveren.

  Foto: Henk Riswick
 • De Wit-Russische maaidorserfabrikant Gomselmash wil zijn afzetgebied richting westen uitbreiden en debuteerde daarom met een stand op de Agritechnica met de Palesse GS112 maaidorser. Deze heeft een Mercedes Benz-motor van 300 pk, die aan de EU-emissie-eisen voldoet. Volgens de fabrikant zijn de combines even betrouwbaar als de West-Europese. Daarom drie jaar garantie, ongeacht het aantal draaiuren. De GS112 kost €137.000 en is daarmee circa €70.000 goedkoper dan zijn West-Europese concurrenten.

  De Wit-Russische maaidorserfabrikant Gomselmash wil zijn afzetgebied richting westen uitbreiden en debuteerde daarom met een stand op de Agritechnica met de Palesse GS112 maaidorser. Deze heeft een Mercedes Benz-motor van 300 pk, die aan de EU-emissie-eisen voldoet. Volgens de fabrikant zijn de combines even betrouwbaar als de West-Europese. Daarom drie jaar garantie, ongeacht het aantal draaiuren. De GS112 kost €137.000 en is daarmee circa €70.000 goedkoper dan zijn West-Europese concurrenten.

  Foto: Henk Riswick
 • De Italiaanse speciaaltrekkerfabrikant BCS heeft een tuinbouwtrekker voor bergachtige gebieden ontwikkeld, de Sky Jump. Deze heeft zowel knik- als wielbesturing, die beide altijd actief zijn. Achter staat de trekker op rupsen. Het design oogt nogal futuristisch, toch zal de trekker in deze uitvoering volgend jaar op de markt verschijnen. De trekker heeft geen rond stuurwiel, maar een soort racefiets-achtig fietsstuur. Er komen drie types van 71, 84 en 94 pk.

  De Italiaanse speciaaltrekkerfabrikant BCS heeft een tuinbouwtrekker voor bergachtige gebieden ontwikkeld, de Sky Jump. Deze heeft zowel knik- als wielbesturing, die beide altijd actief zijn. Achter staat de trekker op rupsen. Het design oogt nogal futuristisch, toch zal de trekker in deze uitvoering volgend jaar op de markt verschijnen. De trekker heeft geen rond stuurwiel, maar een soort racefiets-achtig fietsstuur. Er komen drie types van 71, 84 en 94 pk.

  Foto: Henk Riswick
 • Zuidberg heeft zijn rups voorzien van geveerde steunwielen. Deze zijn onafhankelijk verend van elkaar, waardoor de rups een beter contact maakt met de bodem. Elk steunwiel is apart geveerd. De steunwielen zijn niet geveerd via rubberen blokken, maar via stalen veren. Er zijn rupsen met 2, 3 en 4 steunwielen.

  Zuidberg heeft zijn rups voorzien van geveerde steunwielen. Deze zijn onafhankelijk verend van elkaar, waardoor de rups een beter contact maakt met de bodem. Elk steunwiel is apart geveerd. De steunwielen zijn niet geveerd via rubberen blokken, maar via stalen veren. Er zijn rupsen met 2, 3 en 4 steunwielen.

  Foto: Henk Riswick
 • Tobroco toont voor het eerst het prototype van de V761 T. Een shovel met een eigen gewicht van 5,5 ton en een elektronisch aangestuurde Stage IIIB Deutz-motor die de emissie-eisen haalt zonder gebruik van AdBlue of EGR. Bijzonder: veel elektronica en een beschikbare olievermogen van 75 pk voor externe werktuigen. Je kunt de shovel voor elke bewerking helemaal naar je eigen hand zetten doordat je zelf vele zaken kunt instellen: van rijpedaal tot snelheid tot olieopbrengst en snelheid.

  Tobroco toont voor het eerst het prototype van de V761 T. Een shovel met een eigen gewicht van 5,5 ton en een elektronisch aangestuurde Stage IIIB Deutz-motor die de emissie-eisen haalt zonder gebruik van AdBlue of EGR. Bijzonder: veel elektronica en een beschikbare olievermogen van 75 pk voor externe werktuigen. Je kunt de shovel voor elke bewerking helemaal naar je eigen hand zetten doordat je zelf vele zaken kunt instellen: van rijpedaal tot snelheid tot olieopbrengst en snelheid.

  Foto: Henk Riswick
 • Farmax heeft de capaciteit bij het spitten flink vergroot door met een werkbreedte van zes meter te komen. Voor transport zwenkt de dissel om en zakken twee transportwielen die in transport naast de machine hangen. De machine vraagt een trekker van ongeveer 300 pk.

  Farmax heeft de capaciteit bij het spitten flink vergroot door met een werkbreedte van zes meter te komen. Voor transport zwenkt de dissel om en zakken twee transportwielen die in transport naast de machine hangen. De machine vraagt een trekker van ongeveer 300 pk.

  Foto: Henk Riswick
 • De Claas Axion 800 is er nu ook in een traploze versie. De winnaar van de Trekker van het jaar verkiezing is dit najaar gepresenteerd als Hexashift-model. Nu is hij er ook met ZF traploze bak.

  De Claas Axion 800 is er nu ook in een traploze versie. De winnaar van de Trekker van het jaar verkiezing is dit najaar gepresenteerd als Hexashift-model. Nu is hij er ook met ZF traploze bak.

  Foto: Henk Riswick
 • Agrifac heeft zijn Condor-spuitenserie uitgebreid met een 8000-liter tank. De machine heeft bovendien een 54-meterboom. Gecombineerd met een rijsnelheid op de weg van 50 km/u is de capaciteit van deze machine flink toegenomen.

  Agrifac heeft zijn Condor-spuitenserie uitgebreid met een 8000-liter tank. De machine heeft bovendien een 54-meterboom. Gecombineerd met een rijsnelheid op de weg van 50 km/u is de capaciteit van deze machine flink toegenomen.

  Foto: Arend Jan Blomsma
 • CHD heeft een spuitmachine gebouwd met 14.000 liter tankinhoud (+1.000 liter schoonwatertank). De tandemasser staat op 580/70R42 banden. Beide assen zijn gestuurd. De hydraulische ophanging van de assen en disselvering komen van Tridec. De spuit wordt aangestuurd door de Touch 1200-terminal van Müller Elektronik. Vroeger heette deze terminal Touch ME. De dubbele Variselect dophouders zitten om de 25 cm. De doppen kunnen per vier individueel worden geopend en gesloten op basis van gps.

  CHD heeft een spuitmachine gebouwd met 14.000 liter tankinhoud (+1.000 liter schoonwatertank). De tandemasser staat op 580/70R42 banden. Beide assen zijn gestuurd. De hydraulische ophanging van de assen en disselvering komen van Tridec. De spuit wordt aangestuurd door de Touch 1200-terminal van Müller Elektronik. Vroeger heette deze terminal Touch ME. De dubbele Variselect dophouders zitten om de 25 cm. De doppen kunnen per vier individueel worden geopend en gesloten op basis van gps.

  Foto: Arend Jan Blomsma
 • McCormick toont zoals verwacht haar eerste traploze transmissie in een trekker (VT-Drive). Het gaat om een cvt van ZF in de X7-serie die ook met powershiftbak is te krijgen. De cvt-bak is zowel in de 4- als 6-cilindertrekkers trekkers te krijgen. Topsnelheid is 50 km/uur. Bij evenknie Landini was er geen cvt-trekker op de stand.

  McCormick toont zoals verwacht haar eerste traploze transmissie in een trekker (VT-Drive). Het gaat om een cvt van ZF in de X7-serie die ook met powershiftbak is te krijgen. De cvt-bak is zowel in de 4- als 6-cilindertrekkers trekkers te krijgen. Topsnelheid is 50 km/uur. Bij evenknie Landini was er geen cvt-trekker op de stand.

  Foto: Henk Riswick
 • Met name voor de melkveehouderij ontwikkelde Veenhuis Machines in Raalte (VMR) deze compacte Sepramax-mestscheider. De schroefvijzelpers scheidt dun van dik (30-37% drogestof) door de mest onder hoge druk met een capaciteit van 10 tot 15 kuub per uur. Opties: een vijzel om de dikke fractie hoog te lossen. Richtprijs: ca. €35.000.

  Met name voor de melkveehouderij ontwikkelde Veenhuis Machines in Raalte (VMR) deze compacte Sepramax-mestscheider. De schroefvijzelpers scheidt dun van dik (30-37% drogestof) door de mest onder hoge druk met een capaciteit van 10 tot 15 kuub per uur. Opties: een vijzel om de dikke fractie hoog te lossen. Richtprijs: ca. €35.000.

  Foto: Arend Jan Blomsma
 • Vredo voegt de daad bij het woord en toont de 32 kuubs VT5518-3: een zelfrijder met 550 pk, 16 liter Deutz-motor met drie gestuurde assen en er bovenop een 32 kuubs polyester tank. Echt imposant met de 6 grote wielen: 900/60 R42. De transmissie is de eigen Vredo VVT 600 cvt die het gevaarte naar de 50 km/u brengt.

  Vredo voegt de daad bij het woord en toont de 32 kuubs VT5518-3: een zelfrijder met 550 pk, 16 liter Deutz-motor met drie gestuurde assen en er bovenop een 32 kuubs polyester tank. Echt imposant met de 6 grote wielen: 900/60 R42. De transmissie is de eigen Vredo VVT 600 cvt die het gevaarte naar de 50 km/u brengt.

  Foto: Arend Jan Blomsma
 • Weidemann toonde voor het eerst de e-Hoftrak, een elektrische compactshovel. Achterin ligt geen dieselmotor meer, maar een accupakket dat ruim 400 kg weegt. Dus elke dag 8 uurtjes laden aan de stekker waarna je weer een uurtje of 8 met de machine kunt werken. Weidemann mikt vooral op een fors kostenvoordeel als gevolg van lagere energie- en onderhoudskosten.

  Weidemann toonde voor het eerst de e-Hoftrak, een elektrische compactshovel. Achterin ligt geen dieselmotor meer, maar een accupakket dat ruim 400 kg weegt. Dus elke dag 8 uurtjes laden aan de stekker waarna je weer een uurtje of 8 met de machine kunt werken. Weidemann mikt vooral op een fors kostenvoordeel als gevolg van lagere energie- en onderhoudskosten.

  Foto: Arend Jan Blomsma
 • Twee jaar terug kondigde Deutz-Fahr al een trekker aan die de 400 pk-grens zou doorbreken. Sindsdien was het behelpen met wat wazige tekeningen, maar eindelijk was de 11-serie in levende lijve te zien. Vooral het futuristische front met zijn nieuwe led-lichtconcept van Hella valt op. De 11-serie bestaat uit drie modellen en heeft een 10,6 of 12,8 liter MTU-motor. De transmissie is een nieuw ontwikkelde Terramatic-cvt van ZF. De vooras met onafhankelijk geveerde wielen en schijfremmen is van Dana. De serieproductie start pas in 2015.

  Twee jaar terug kondigde Deutz-Fahr al een trekker aan die de 400 pk-grens zou doorbreken. Sindsdien was het behelpen met wat wazige tekeningen, maar eindelijk was de 11-serie in levende lijve te zien. Vooral het futuristische front met zijn nieuwe led-lichtconcept van Hella valt op. De 11-serie bestaat uit drie modellen en heeft een 10,6 of 12,8 liter MTU-motor. De transmissie is een nieuw ontwikkelde Terramatic-cvt van ZF. De vooras met onafhankelijk geveerde wielen en schijfremmen is van Dana. De serieproductie start pas in 2015.

  Foto: Henk Riswick
 • Bridgestone keert terug in de landbouwbanden. Dat was de hoofdboodschap tijdens een persbijeenkomst op de Agritechnica in Hannover. Tot nu toe werden landbouwbanden vanuit het moederbedrijf Bridgestone alleen onder de naam Firestone gemaakt en verkocht. In de toekomst wordt de nieuwe lijn hoogwaardige, en duurdere (radiale) landbouwbanden onder de naam Bridgestone verkocht. De naam Firestone blijft wel bestaan in de landbouw, daaronder vallen de low-spec, eenvoudigere landbouwbanden.

  Bridgestone keert terug in de landbouwbanden. Dat was de hoofdboodschap tijdens een persbijeenkomst op de Agritechnica in Hannover. Tot nu toe werden landbouwbanden vanuit het moederbedrijf Bridgestone alleen onder de naam Firestone gemaakt en verkocht. In de toekomst wordt de nieuwe lijn hoogwaardige, en duurdere (radiale) landbouwbanden onder de naam Bridgestone verkocht. De naam Firestone blijft wel bestaan in de landbouw, daaronder vallen de low-spec, eenvoudigere landbouwbanden.

  Foto: Bas van Hattum
 • Het Italiaanse Matrix bouwde deze driewielige Trimax voermengwagen. In plaats van een enkelwiel achter (Siloking) heeft de Matrix een enkel wielstel voor. Hierdoor heeft de 21-kuubs Trimax een draaicirkel buitenwerks van slechts 3,6 meter. Daarbij heeft de Trimax een hoogte van 2,97 meter doordat de bak is verzonken in het frame.

  Het Italiaanse Matrix bouwde deze driewielige Trimax voermengwagen. In plaats van een enkelwiel achter (Siloking) heeft de Matrix een enkel wielstel voor. Hierdoor heeft de 21-kuubs Trimax een draaicirkel buitenwerks van slechts 3,6 meter. Daarbij heeft de Trimax een hoogte van 2,97 meter doordat de bak is verzonken in het frame.

  Foto: Henk Riswick

Bas van Hattum, Arend Jan Blomsma, Frits Huiden, Martijn Knuivers

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Een beetje meer groot, beetje meer electriek, beetje meer traploos, beetje meer pk's, beetje meer geld, beetje meer....................... en je hebt het wel weer gehad.
  Zitten we onderhand aan de grens met ontwikkeling van 'nieuws' ?

 • trekker123

  Ervan uitgaande dat in het stoomtijdperk de meeste mechanische oplossingen al zijn bedacht en gepatenteerd zijn we een eind uitontwikkeld en kunnen we alleen verfijnen. Maar niettemin gaat de ontwikkeling toch gewoon door. Voor de toekomst meer elektrische aandrijvingen, nog meer geavanceerde elektronica, toepassing van andere materialen en wellicht meer onbemande machines en daardoor mogelijk op termijn ook een trend naar kleinere machines. Voorlopig kunnen ze op de ontwikkelingsafdeling van de diverse fabrikanten nog even vooruit.

 • Jan-Zonderland

  Trekker123, de voorlaatste opmerking die je maakt, is interessant. Terug naar kleinere machines, al dan niet onbemand. We lezen overal dat de structuurschade al maar toeneemt door de steeds grotere en zwaardere machines. De banden en rupsentechniek kan het niet voor blijven. Op lange termijn zou 'kleiner en daardoor lichter' wel eens de oplossing kunnen wezen. Zie in dit verband ook de reportage op deze site over de deense akkerbouwer met zijn bietenrooier: <>

 • ed12345

  Jan ben jij in Hannover geweest? dan moeten we daar maar een belletje aan wagen.`

 • Jan-Zonderland

  Ed, nee ik ben daar niet geweest, alhoewel ik er best wel weer eens zin in had om daar weer eens te kijken. Mijn conclusie is alleen gebaseerd op de foto's in deze reportage en dan valt het mij tegen dat er niet meer 'wereldschokkende' noviteiten te ontdekken waren, in elk geval niet door de auteur van dit verhaal. Maar zoals ik al schreef in mijn eerdere reactie, het is onderhand op veel gebieden een heel eind heen uitontwikkeld en zijn het grootdeels wat details die veranderen. Die electrische voermengwagen moet dan groot nieuws zijn, is het misschien ook wel maar je vraagt je wel af wat het rendement is van zoiets. Ja, het spaart een trekker uit maar kost wel 14.500 euro extra voor de accus plus wat de wagen mogelijk sowieso duurder is dan een met standaard aftakasaandrijving, en daar koop je ook wel een gebruikte trekker voor die het kan doen. Maar we kunnen wel even bellen om eea nog even over te eggen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.