Mechanisatie

Foto & video 7 reacties

Half Century of Progress (Deel 2)

Amerikaanse show: trekkers en machines uit de jaren zeventig in actie op militair vliegveld.

Foto

 • 
Half Century of Progress is een tweejaarlijks evenement dat worden gehouden op de voormalige militaire vliegbasis van Rantoul in Illinois. De show werd dit jaar gehouden van 22 t/m 25 augustus. Op de foto een International 504 uit 1965. In de Midwest waren trekkers met smalle vooras lange tijd populair vanwege het verzorgingswerk in de mais. Er werd ook wel mee geploegd, hoewel dat niet echt handig is. De 504 is de basis van de 514-diesel die in Duitsland werd geassembleerd. Die trekker kreeg typeaanduiding 514, omdat in Europa 504 (zoals alle typeaanduidingen voor voertuigen met drie cijfers en een 0 in het midden) door Peugeot als typeaanduiding juridisch was geblokkeerd.

  Half Century of Progress is een tweejaarlijks evenement dat worden gehouden op de voormalige militaire vliegbasis van Rantoul in Illinois. De show werd dit jaar gehouden van 22 t/m 25 augustus. Op de foto een International 504 uit 1965. In de Midwest waren trekkers met smalle vooras lange tijd populair vanwege het verzorgingswerk in de mais. Er werd ook wel mee geploegd, hoewel dat niet echt handig is. De 504 is de basis van de 514-diesel die in Duitsland werd geassembleerd. Die trekker kreeg typeaanduiding 514, omdat in Europa 504 (zoals alle typeaanduidingen voor voertuigen met drie cijfers en een 0 in het midden) door Peugeot als typeaanduiding juridisch was geblokkeerd.

  Foto: Martin Smits
 • 
Het lijkt spielerei, maar boeren hebben lange tijd van alles bedacht om de capaciteit van hun trekker op te voeren. In Engeland werd Ernest Doe bekend met twee Ford-trekkers die hij tot een kniktrekker aan elkaar bouwde. Dat soort constructies hebben Noord-Amerikanen veel gemaakt. Er waren ook kit-systemen te koop waarmee twee trekkers aan elkaar waren te koppelen om de tweede trekker als ‘aanhanger’ mee te laten werken.

  Het lijkt spielerei, maar boeren hebben lange tijd van alles bedacht om de capaciteit van hun trekker op te voeren. In Engeland werd Ernest Doe bekend met twee Ford-trekkers die hij tot een kniktrekker aan elkaar bouwde. Dat soort constructies hebben Noord-Amerikanen veel gemaakt. Er waren ook kit-systemen te koop waarmee twee trekkers aan elkaar waren te koppelen om de tweede trekker als ‘aanhanger’ mee te laten werken.

  Foto: Martin Smits
 • 

De Randall Brothers uit Hollgate (Ohio) demonstreren de Rite 750. Deze is uitgerust met een twaalfcilinder Detroit-motor. De typeaanduiding staat voor 551 kW (750 pk), maar als je het gas helemaal opentrekt komt er 661 kW (900 pk) uit.

  De Randall Brothers uit Hollgate (Ohio) demonstreren de Rite 750. Deze is uitgerust met een twaalfcilinder Detroit-motor. De typeaanduiding staat voor 551 kW (750 pk), maar als je het gas helemaal opentrekt komt er 661 kW (900 pk) uit.

  Foto: Martin Smits
 • 
Van de Rite 750 zijn ooit maar drie stuks gemaakt. Ze dateren van de periode 1980 tot 1982. Eén (deze) staat in de VS, de twee anderen zijn te vinden in West-Canada. Rite is een product van de Curtis Brothers uit Montana, het gebied waar ook de Big Bud’s vandaan komen. De broers begonnen eind jaren vijftig als Wagner-dealers, maar namen in 1973 zelf trekkers in productie. In totaal bouwden ze 35 trekkers.

  Van de Rite 750 zijn ooit maar drie stuks gemaakt. Ze dateren van de periode 1980 tot 1982. Eén (deze) staat in de VS, de twee anderen zijn te vinden in West-Canada. Rite is een product van de Curtis Brothers uit Montana, het gebied waar ook de Big Bud’s vandaan komen. De broers begonnen eind jaren vijftig als Wagner-dealers, maar namen in 1973 zelf trekkers in productie. In totaal bouwden ze 35 trekkers.

  Foto: Martin Smits
 • 

De Earthquake, zoals de 750 ook wel wordt genoemd, heeft geen moeite met een vijftienschaarploeg. Alleen als de Twin Disc-powershift opschakelt, komt er een flinke pluim uit de uitlaat.

  De Earthquake, zoals de 750 ook wel wordt genoemd, heeft geen moeite met een vijftienschaarploeg. Alleen als de Twin Disc-powershift opschakelt, komt er een flinke pluim uit de uitlaat.

  Foto: Martin Smits
 • 
Deze John Deere 8020-kniktrekker uit 1959 is ook van de Randall Brothers; het begin van John Deere met eigen kniktrekkers, maar aanvankelijk geen groot succes. Deze trekker heeft ook een Detroit (7 liter zescilinder)-motor. Een mooie trekker om te zien, maar niet om de hele dag mee te rijden. Het lawaai van zo’n Detroit-tweetakt is niet om uit te houden. Feitelijk is er maar één batch van 99 stuks 8010 gemaakt, die op enkele stuks na zijn gemodificeerd en 8020 werden gedoopt.

  Deze John Deere 8020-kniktrekker uit 1959 is ook van de Randall Brothers; het begin van John Deere met eigen kniktrekkers, maar aanvankelijk geen groot succes. Deze trekker heeft ook een Detroit (7 liter zescilinder)-motor. Een mooie trekker om te zien, maar niet om de hele dag mee te rijden. Het lawaai van zo’n Detroit-tweetakt is niet om uit te houden. Feitelijk is er maar één batch van 99 stuks 8010 gemaakt, die op enkele stuks na zijn gemodificeerd en 8020 werden gedoopt.

  Foto: Martin Smits
 • 
Het westen van de Verenigde Staten is grotendeels met zogenoemde prairietrekkers ontgonnen. In het begin waren dat ook stoommachines. Hier spant familie Jansen een Case-stoomtrekker voor de ploeg om te laten zien dat deze inderdaad een tienschaarploeg probleemloos kan trekken.

  Het westen van de Verenigde Staten is grotendeels met zogenoemde prairietrekkers ontgonnen. In het begin waren dat ook stoommachines. Hier spant familie Jansen een Case-stoomtrekker voor de ploeg om te laten zien dat deze inderdaad een tienschaarploeg probleemloos kan trekken.

  Foto: Martin Smits
 • De trekker kan de ploeg goed hebben, maar voor goed ploegwerk is het in Rantoul eigenlijk veel te droog. Ze reden destijds op de prairie ook met grotere ploegen. Deze Case-stoommachine heeft oorspronkelijk in Alberta gewerkt en trok daar een zestienschaarploeg.

  De trekker kan de ploeg goed hebben, maar voor goed ploegwerk is het in Rantoul eigenlijk veel te droog. Ze reden destijds op de prairie ook met grotere ploegen. Deze Case-stoommachine heeft oorspronkelijk in Alberta gewerkt en trok daar een zestienschaarploeg.

  Foto: Martin Smits
 • De All Crop getrokken maaidorser met zijn schudders overdwars, was een behoorlijk succesnummer. Ook in Nederland heeft de machine nog gedraaid.

  De All Crop getrokken maaidorser met zijn schudders overdwars, was een behoorlijk succesnummer. Ook in Nederland heeft de machine nog gedraaid.

  Foto: Martin Smits
 • 1954 Al Crop 100 SP (Self propelled) is de zelfrijdende variant van het All Crop-concept.

  1954 Al Crop 100 SP (Self propelled) is de zelfrijdende variant van het All Crop-concept.

  Foto: Martin Smits
 • Bij de zelfrijdende All Crop staat de motor achterop, onder de graantank. Enige creativiteit en originaliteit kan Allis Chalmers in de jaren vijftig niet worden ontzegd.

  Bij de zelfrijdende All Crop staat de motor achterop, onder de graantank. Enige creativiteit en originaliteit kan Allis Chalmers in de jaren vijftig niet worden ontzegd.

  Foto: Martin Smits
 • 
In de VS struikel je er niet over, maar ze zijn er wel: de Duitse Cormicks, zoals deze D 217. Officieel geïmporteerd zijn ze nooit, maar de laatste jaren hebben liefhebbers wel eens wat uit Europa laten overkomen. Deze zou al in de jaren negentig uit Zweden zijn geïmporteerd.

  In de VS struikel je er niet over, maar ze zijn er wel: de Duitse Cormicks, zoals deze D 217. Officieel geïmporteerd zijn ze nooit, maar de laatste jaren hebben liefhebbers wel eens wat uit Europa laten overkomen. Deze zou al in de jaren negentig uit Zweden zijn geïmporteerd.

  Foto: Martin Smits
 • Too big, too soon. Van de International 4300 zijn er maar 44 gebouwd. De trekker heeft een 220 kW (300 pk) zescilinder International-motor. Net een maat groter dan de John Deere 8020, maar in de jaren zestig was er nog onvoldoende vraag naar dit formaat.

  Too big, too soon. Van de International 4300 zijn er maar 44 gebouwd. De trekker heeft een 220 kW (300 pk) zescilinder International-motor. Net een maat groter dan de John Deere 8020, maar in de jaren zestig was er nog onvoldoende vraag naar dit formaat.

  Foto: Martin Smits
 • 
Dit zou de enige 4300 zijn die nog is voorzien van de originele tienschaar rondgaande ploeg. Het was in de tijd dat ploegen nog algemeen gebruik was.

  Dit zou de enige 4300 zijn die nog is voorzien van de originele tienschaar rondgaande ploeg. Het was in de tijd dat ploegen nog algemeen gebruik was.

  Foto: Martin Smits
 • Deze Cat International is een 806 uit 1963 met Elwood-vooras. In 1970 is de machine nog van een 132 kW (180 pk) Caterpillar 3208 V-8 voorzien. Dat zegt althans de eigenaar, want het typeplaatje op de motor zegt nadrukkelijk dat het om een type 3145 gaat. De trekker is nog steeds in gebruik, zegt eigenaar Everett Hauert uit Elwood (Ill.).

  Deze Cat International is een 806 uit 1963 met Elwood-vooras. In 1970 is de machine nog van een 132 kW (180 pk) Caterpillar 3208 V-8 voorzien. Dat zegt althans de eigenaar, want het typeplaatje op de motor zegt nadrukkelijk dat het om een type 3145 gaat. De trekker is nog steeds in gebruik, zegt eigenaar Everett Hauert uit Elwood (Ill.).

  Foto: Martin Smits
 • 1976 was het Bicentennial year voor de Verenigde Staten, dat ging niet onopgemerkt voorbij. In dat jaar werden trekkers geleverd in een speciale uitvoering om het 200-jarige bestaan van de federale staat te vieren. De Case Spirit of 76 is een van de bekendste trekkers.

  1976 was het Bicentennial year voor de Verenigde Staten, dat ging niet onopgemerkt voorbij. In dat jaar werden trekkers geleverd in een speciale uitvoering om het 200-jarige bestaan van de federale staat te vieren. De Case Spirit of 76 is een van de bekendste trekkers.

  Foto: Martin Smits
 • 
Steiger deed in 1976 ook mee aan het feest.

  Steiger deed in 1976 ook mee aan het feest.

  Foto: Martin Smits
 • 
Schneider uit Henderson (KY) doet er 35 jaar later nog een schepje bovenop. Amerikanen hebben gemiddeld genomen wat meer respect voor dienaren van de wet, hun troopers, dan dat wij in Europa gewend zijn. Het is ook het land van de bumperstickers om je mening kenbaar te maken. Deze zal in elk geval niemand zijn ontgaan.

  Schneider uit Henderson (KY) doet er 35 jaar later nog een schepje bovenop. Amerikanen hebben gemiddeld genomen wat meer respect voor dienaren van de wet, hun troopers, dan dat wij in Europa gewend zijn. Het is ook het land van de bumperstickers om je mening kenbaar te maken. Deze zal in elk geval niemand zijn ontgaan.

  Foto: Martin Smits
 • De Allis Chalmers 190 was van 1964 tot 1973 op de markt. In die tijd was Allis Chalmers in Europa al van de markt verdwenen. De Beachmaster is een wat bijzondere uitvoering. Deze is mooi gerestaureerd, maar wat nog ontbreekt is de Beachcleaner die er achter hoort te hangen. In Engeland is er ooit een in gebruik geweest. In Nederland is een D19 met beachcleaner gedemonstreerd aan de Zuid-Hollandse kust.

  De Allis Chalmers 190 was van 1964 tot 1973 op de markt. In die tijd was Allis Chalmers in Europa al van de markt verdwenen. De Beachmaster is een wat bijzondere uitvoering. Deze is mooi gerestaureerd, maar wat nog ontbreekt is de Beachcleaner die er achter hoort te hangen. In Engeland is er ooit een in gebruik geweest. In Nederland is een D19 met beachcleaner gedemonstreerd aan de Zuid-Hollandse kust.

  Foto: Martin Smits
 • In de Verenigde Staten zijn trekkers met een benzinemotor nog vrij lang leverbaar geweest. In de winter was een diesel namelijk moeilijk aan de gang te krijgen. Vooral in de Midwest waar veel lpg werd/wordt gebruikt om mais te drogen, wordt lpg ook als brandstof voor motoren gebruikt. Vanouds was het zuidoosten van de VS al vroeg een belangrijk gebied voor lpg als brandstof op grote katoenplantages. Lpg was niet alleen goedkoper, ook kon het de brandstof niet voor eigen gebruik aftappen.

  In de Verenigde Staten zijn trekkers met een benzinemotor nog vrij lang leverbaar geweest. In de winter was een diesel namelijk moeilijk aan de gang te krijgen. Vooral in de Midwest waar veel lpg werd/wordt gebruikt om mais te drogen, wordt lpg ook als brandstof voor motoren gebruikt. Vanouds was het zuidoosten van de VS al vroeg een belangrijk gebied voor lpg als brandstof op grote katoenplantages. Lpg was niet alleen goedkoper, ook kon het de brandstof niet voor eigen gebruik aftappen.

  Foto: Martin Smits
 • De MF 1100 was er zowel in row crop als in standaarduitvoering. Een echte wheatland-uitvoering zoals deze gerestaureerde trekker heeft alleen een trekhaak, geen hefinrichting.

  De MF 1100 was er zowel in row crop als in standaarduitvoering. Een echte wheatland-uitvoering zoals deze gerestaureerde trekker heeft alleen een trekhaak, geen hefinrichting.

  Foto: Martin Smits
 • Oliver was een trekkerfabrikant die al vrij vroeg ook af fabriek vierwielaandrijving kon leveren. De 880 is nooit met voorwielaandrijving geleverd, maar met originele delen van andere typen kon Oliver Schaefer uit Greenville (Il.) er toch één samenstellen. Meneer Schaeffer is een echte Oliver man, hij is de vader van Sherry Schaefer, uitgever van onder meer het tijdschrift Oliver Heritage.

  Oliver was een trekkerfabrikant die al vrij vroeg ook af fabriek vierwielaandrijving kon leveren. De 880 is nooit met voorwielaandrijving geleverd, maar met originele delen van andere typen kon Oliver Schaefer uit Greenville (Il.) er toch één samenstellen. Meneer Schaeffer is een echte Oliver man, hij is de vader van Sherry Schaefer, uitgever van onder meer het tijdschrift Oliver Heritage.

  Foto: Martin Smits
 • De catering is eenvoudig, maar goed geregeld. Amerikanen wachten keurig op hun beurt.

  De catering is eenvoudig, maar goed geregeld. Amerikanen wachten keurig op hun beurt.

  Foto: Martin Smits
 • Een vliegbasis heeft brede verharding die behalve voor de catering ook is te gebruiken als parkeerterrein voor golfkarren. Ook zonder lijnen, betonbakken en dwingende maatregelen van autoriteiten is het voor Amerikanen geen probleem om het wagentje gewoon in de rij te zetten.

  Een vliegbasis heeft brede verharding die behalve voor de catering ook is te gebruiken als parkeerterrein voor golfkarren. Ook zonder lijnen, betonbakken en dwingende maatregelen van autoriteiten is het voor Amerikanen geen probleem om het wagentje gewoon in de rij te zetten.

  Foto: Martin Smits
 • De amish pikken een graantje mee door ijs te verkopen dat op ambachtelijke wijze is gemaakt. Een mengsel van ijs en zout zorgt voor een temperatuur onder nul. De stationaire motor zorgt voor de aandrijving en na enige tijd kun je ijs scheppen.

  De amish pikken een graantje mee door ijs te verkopen dat op ambachtelijke wijze is gemaakt. Een mengsel van ijs en zout zorgt voor een temperatuur onder nul. De stationaire motor zorgt voor de aandrijving en na enige tijd kun je ijs scheppen.

  Foto: Martin Smits

Laatste reacties

 • fierslimpt1

  Hee boerderij waaneer kunne we die foto's weer normaal bekijken, mij lukt het nog steets niet om ze te bekijken

 • Kieke

  Mij lukt het ook niet

 • trekker123

  Krijg één foto te zien. Neem aan dat er meer op staat?

 • alco1

  Prachtige foto serie. Voor wie ze niet zien kan. Klik op de rode punten eronder of op je toetsenbord op de pijltjes.

 • alco1

  Naar de redactie toe. Het is wel storend dat afhankelijk van het aantal geschreven regels onder een foto de reacties steeds verspringen. Om dit tegen tegaan moet het automatisch doorlopen steeds gestopt worden.

 • ed12345

  Het foto bekijken gaat prima als je de rode stippen er onder aanklikt.
  De eerste duitse Internationals die hier in Canada zijn ingevoerd waren de 24 modellen 624 &724 daarvoor werden de engelse versies zoals de 414 vergelijkbaar met een D430 hier verkocht

 • ed12345

  Over stoomkracht gesproken; Ik was in de begin 80er jaren op ploegwedstijden in de buurt van Windsor Ontario ,Daar was een Massey Sayer stoomtractor met een 12 schaar aan het ploegen,dat ging eigenlijk vrij soepel op die zeer zware Black muck .daar was ook o.a en John Deere kniktrekker die probeerde met een 5 poots woeler te demonstreren ondanks zwarte wolken uit de uitlaat(dat mocht toen nog)ging dat mooi niet hij kon het echt niet trekken Mijn vraag aan de chauffeur ,Voel je jezelf nou niet een beetje voorschut staan naast zo'n stoom ding van bijna honderd jaar oud ;kon hij niet echt waarderen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.