Mechanisatie

Foto & video

AVR Spirit 9200

Rooierfabrikant AVR heeft vorig jaar de Spirit 9200 voorgesteld op Potato Europe in Frankrijk. Boerderij bekeek tijdens het rooien een exemplaar vlakbij Zierikzee.

Foto

 • Rooierfabrikant AVR heeft vorig jaar haar getrokken tweerijige bunkerverstekrooier Spirit 8200 vervangen door de Spirit 9200. Het model werd in september 2012 voorgesteld op Potato Europe in Frankrijk. Boerderij bekeek een exemplaar vlakbij Zierikzee, op de achtergrond is de Zeelandbrug te zien.

  Rooierfabrikant AVR heeft vorig jaar haar getrokken tweerijige bunkerverstekrooier Spirit 8200 vervangen door de Spirit 9200. Het model werd in september 2012 voorgesteld op Potato Europe in Frankrijk. Boerderij bekeek een exemplaar vlakbij Zierikzee, op de achtergrond is de Zeelandbrug te zien.

  Foto: Peter Roek
 • 
De 9200 is in de basis gelijk aan haar voorganger 8200, maar dan volledig hydraulisch aangedreven, met de mogelijkheid tot inbouw van een crossrollenset in plaats van de extra zeefmat en met grotere banden.

  De 9200 is in de basis gelijk aan haar voorganger 8200, maar dan volledig hydraulisch aangedreven, met de mogelijkheid tot inbouw van een crossrollenset in plaats van de extra zeefmat en met grotere banden.

  Foto: Peter Roek
 • 

De 8200 stond standaard op 600/50x30,5 diagonaalbanden. Optie waren 800/50x30,5. De 9200 staat standaard op grote 850/50 R30,5 diagonaalbanden. Optie is dezelfde bandenmaat band, maar dan als radiaalband.

  De 8200 stond standaard op 600/50x30,5 diagonaalbanden. Optie waren 800/50x30,5. De 9200 staat standaard op grote 850/50 R30,5 diagonaalbanden. Optie is dezelfde bandenmaat band, maar dan als radiaalband.

  Foto: Peter Roek
 • 
Nog een kleine wijziging is dat de horizontale knik halverwege de leesband is verdwenen. Dit is nu één lange rechte leesband geworden, die wat schuiner over de machine is geplaatst.

  Nog een kleine wijziging is dat de horizontale knik halverwege de leesband is verdwenen. Dit is nu één lange rechte leesband geworden, die wat schuiner over de machine is geplaatst.

  Foto: Peter Roek
 • 
Ook staat de leesband wat hoger. Voorheen stond de leesband voor personen met gemiddelde lengte wat te laag ten opzichte van de platformvloer.

  Ook staat de leesband wat hoger. Voorheen stond de leesband voor personen met gemiddelde lengte wat te laag ten opzichte van de platformvloer.

  Foto: Peter Roek
 • 
Belangrijkste wijziging is dat de aandrijving van de graafmat, zeefmatten, en doorvalmat nu volledig hydraulisch in plaats van mechanisch is. Het grote voordeel daarvan is dat de snelheid van de matten daardoor traploos instelbaar is. Een nadeel is dat hydraulische aandrijving meer vermogen vergt.

  Belangrijkste wijziging is dat de aandrijving van de graafmat, zeefmatten, en doorvalmat nu volledig hydraulisch in plaats van mechanisch is. Het grote voordeel daarvan is dat de snelheid van de matten daardoor traploos instelbaar is. Een nadeel is dat hydraulische aandrijving meer vermogen vergt.

  Foto: Peter Roek
 • 
De rooier beschikt over drie oliepompen, aangedreven via de 1.000 toerenaftakas. De pomp die de matten aandrijft, heeft een opbrengst van 120 liter per minuut bij 800 aftakasomwentelingen per minuut. De twee pompen die de crossrollen, egelbandenen rotorkammen aandrijven, hebben elk een capaciteit van 80 liter per minuut bij 800 aftakasomwentelingen per minuut. Een capaciteit van 280 liter per minuut blijkt voldoende om alles goed te laten draaien.

  De rooier beschikt over drie oliepompen, aangedreven via de 1.000 toerenaftakas. De pomp die de matten aandrijft, heeft een opbrengst van 120 liter per minuut bij 800 aftakasomwentelingen per minuut. De twee pompen die de crossrollen, egelbandenen rotorkammen aandrijven, hebben elk een capaciteit van 80 liter per minuut bij 800 aftakasomwentelingen per minuut. Een capaciteit van 280 liter per minuut blijkt voldoende om alles goed te laten draaien.

  Foto: Peter Roek
 • 
De Spirit 9200 is nu in twee versies verkrijgbaar, één met uitsluitend zeef- en egelbanden en één met een crossrollen-inbouwset. De crossrollenset komt in de plaats van de vierde zeefband. 
De set bestaat uit vier paar rollen. Een rollenpaar bestaat uit een dikke kunststofrol met kammen en een dunne stalen rol. De snelheid van de gele rollen is traploos instelbaar, van de stalen rollen is snelheid en draairichting instelbaar, voor meer reinigingscapaciteit. De draairichting omkeren gaat per twee tegelijk. De Spirit 9200 is nog niet verkrijgbaar met axiaalrollenset.

  De Spirit 9200 is nu in twee versies verkrijgbaar, één met uitsluitend zeef- en egelbanden en één met een crossrollen-inbouwset. De crossrollenset komt in de plaats van de vierde zeefband. De set bestaat uit vier paar rollen. Een rollenpaar bestaat uit een dikke kunststofrol met kammen en een dunne stalen rol. De snelheid van de gele rollen is traploos instelbaar, van de stalen rollen is snelheid en draairichting instelbaar, voor meer reinigingscapaciteit. De draairichting omkeren gaat per twee tegelijk. De Spirit 9200 is nog niet verkrijgbaar met axiaalrollenset.

  Foto: Peter Roek
 • 
Typisch AVR is de montage van universele lagers, bereikbaar aan de buitenkant. Vervanging is simpel en relatief goedkoop.

  Typisch AVR is de montage van universele lagers, bereikbaar aan de buitenkant. Vervanging is simpel en relatief goedkoop.

  Foto: Peter Roek
 • 
De snelheden van de walsen, egelbanden en leesband is instelbaar op de leestafel en in de trekker. Vanuit de trekker is de bedieningskast bovenop de rooier te blokkeren.

  De snelheden van de walsen, egelbanden en leesband is instelbaar op de leestafel en in de trekker. Vanuit de trekker is de bedieningskast bovenop de rooier te blokkeren.

  Foto: Peter Roek
 • 
Twee bunkers zijn leverbaar: een gewone losbunker van 8,2 ton, zoals op de foto, of een rijdend lossende bunker van 6,2 ton.

  Twee bunkers zijn leverbaar: een gewone losbunker van 8,2 ton, zoals op de foto, of een rijdend lossende bunker van 6,2 ton.

  Foto: Peter Roek
 • 
Nieuw is ook de touchscreen-terminal. Alle belangrijke instellingen zijn eenvoudig bij te stellen. 
Bediening van veel gebruikte handelingen, zoals lossen, rooibek, et cetera, gaat via de joystick.

  Nieuw is ook de touchscreen-terminal. Alle belangrijke instellingen zijn eenvoudig bij te stellen. Bediening van veel gebruikte handelingen, zoals lossen, rooibek, et cetera, gaat via de joystick.

  Foto: Peter Roek
 • 
De 9200 is een bunkerverstekrooier. De trekker rijdt naast de ruggen. De rechterdiabolorol is volgend opgehangen. Als de rooibek wegdrijft van de ruggen, verdraait de diabolorol iets en dan komt een aanslag tegen een sensor. Deze geeft een seintje naar de disselbesturing, die de afwijking weer corrigeert, zodat de rooibek altijd recht over de ruggen blijft lopen, hoewel de trekker altijd iets slingerend langs de ruggen rijdt.

  De 9200 is een bunkerverstekrooier. De trekker rijdt naast de ruggen. De rechterdiabolorol is volgend opgehangen. Als de rooibek wegdrijft van de ruggen, verdraait de diabolorol iets en dan komt een aanslag tegen een sensor. Deze geeft een seintje naar de disselbesturing, die de afwijking weer corrigeert, zodat de rooibek altijd recht over de ruggen blijft lopen, hoewel de trekker altijd iets slingerend langs de ruggen rijdt.

  Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.