Mechanisatie

Foto & video 11 reacties

Japans oranje met ambities

Kubota lanceert de GX-serie en heeft grote ambities in Europa

Foto

 • Kubota wil binnen enkele jaren bij de top drie van de Europese trekkerbouwers horen. Het bedrijf heeft daarvoor tien keer zoveel geld klaar liggen als het aan Kverneland uitgaf. Kubota wil zwaardere trekkers hebben en een sterke rol spelen in de distributiekanalen. Een overname van een andere fabrikant ligt meer voor de hand, maar wie dat moet zijn, blijft onbekend.

 • De nieuwe GX-serie is een trekker die vele stappen vooruit zet ten opzichte van zijn voorganger M130X met zijn ruime vierstijlencabine en nieuwe design. Europese top is het echter nog niet.

 • De GX is alleen te krijgen als M110 GX (80,5 kW (109,5 pk)), zoals op de foto, en als M135 GX (99,3 kW (135 pk)). Toch heeft ook de GX-serie verborgen potentie onder de nieuw gestylde kap.

 • De M135 GX-vierpitter bezit net als eerdere Kubota’s een flinke inhoud met 6,124 liter. Opmerkelijk is de wijze waarop de dieseloxidatiekatalysator (DOC) en het dieselpartikelfilter (DPF) in het EGR-systeem worden gereinigd.

 • Een knop op het dashboard gaat knipperen, waarmee de trekker aangeeft dat het filter doorgeblazen moet worden. Vergeet de chauffeur er op te drukken, dan stopt de trekker na enige tijd. Met een andere knop is het systeem dan alsnog te resetten.

 • Kenmerkend voor Kubota zijn alle componenten van de GX-serie bij Kubota zelf gemaakt, ook de voorasvering.

 • De cabine is 19 procent breder en 13 procent hoger en heeft 4,3 kuub inhoud. Vooral de dakverhoging is welkom.

 • Er is nu ook een dakraampje voor goed zicht op voorladerwerk. Het zicht rondom is door het vele glas formidabel. De afwerking kan hier en daar wat netter.

 • In de zijconsole zitten alle functies die in de 130X ook zaten, maar nu net iets anders geplaatst.

 • Zo bevat de armleuning naast powershiftknoppen en positieregeling van de hef nu ook het handgas en de twee knoppen voor het elektronisch toerental.

 • In de zijconsole zit nog altijd het eenvoudige display voor enkele trekkerfuncties, zoals oppervlaktemeting en kalibratie van de snelheid.

 • Nieuw is dat de transmissie 24V/24A (32V/32A inclusief kruip) met nog altijd acht powershifttrappen nu een extra (derde) groep heeft. De hendel beweegt hier tussen met een knik en geen rechte lijn. De bak heeft dezelfde automatiek als voorheen. Van de acht powershiftgroepen zijn er maximaal vier door de trekker zelf te schakelen op basis van gaspedaalstand en belasting.

 • De portaalvooras is uiteraard uitgevoerd met Bi-Speed. Het aloude systeem van Kubota maakt dat de voorwielen sneller draaien in een bocht en de trekker zo snel omzetten.

 • De M135 GX is via importeur De Vor in Achterveld (U.) te krijgen (op 520/70R38-banden achter en 420/70R24-banden voor) met voorasvering voor €78.000 exclusief btw. Zonder voorasvering is dat €73.000 exclusief btw.

Laatste reacties

 • Sylke

  Als ze John Deere nou overnemen zitten ze meteen in de top 3
  Krijgt het groen gele spul eindelijk een oer hollands oranje kleurtje

 • bluepower

  Haha ja de prestaties van die groen gele dingen zijn al net zo goed als van oranje.

 • ed12345

  waar ik bang voor ben met al die overmames dat initiatief verdwijnt de grote amerikanen hebben trekkers en wertuigen wel groter zelfs VEEL groter gemaakt maar zijn de laatste dertig jaar met vrijwel niets nieuws gekomen Lely met acrobaat hark en kopeg Piet Zweegers met de trommelmaaier
  Mulder uit Kampen met de eerste echte spit machine (later door Vicon overgenomen) waren allemaal kleine bedrijven waar iemand een idee in z'n hoofd had en net zo lang expiremanteerde tot er iets was dat werkte
  wat bij de grote jongen echt niet het geval is

 • Mels

  Bleupower,onderschat de kwaliteit van Kubota niet,ze hebben idd bij John Deere en ook bij andere fabrikanten afgekeken hoe je kwaliteit maakt,gelukkig hebben ze de blauwe fabriek overgeslagen,heb jij wel eens een kubota kraan onder je kont gehad,ik denk van niet want dan wist je dit al.

 • Mels

  Bleupower,onderschat de kwaliteit van Kubota niet,ze hebben idd bij John Deere en ook bij andere fabrikanten afgekeken hoe je kwaliteit maakt,gelukkig hebben ze de blauwe fabriek overgeslagen,heb jij wel eens een kubota kraan onder je kont gehad,ik denk van niet want dan wist je dit al.

 • W Geverink

  Bleupower maakt een grapje over JD Mels. Kubota is een prima trekker en als ze grotere modellen willen verkopen zijn ze waarschijnlijk het beste af als ze die in een eigen fabriek bouwen.

 • bluepower

  Voor degene met waarschijnlijk een slechte bril, gevoel voor humor of een combinatie, lees de eerste 2 reacties nu eerst goed, denk aan afgelopen EK, doe ergens een beetje humor op, en reageer dan nog eens. De kwaliteit van kubota heb ik nooit in twijfel gebracht. En een kraan is nog geen trekker.

 • Mels

  Ik snap de grap wel en kan er prima om lachen alleen stond mij de kritiek op de kwaliteit van Kubota tegen want je mag er echt vanuit gaan dat dat wel goed zit.Geen rancune of boze gezichten van mijn kant hoor al moet ik wel zeggen dat ik een JD hart heb wat toch wel kwetsbaar is in dit soort gevallen.

 • Aukevw

  gij snap ut nie denk syle jij snapt niet wat goede trekkers en slechte trekkers zijn

 • Mels

  auke,reageer niet als je niks nuttigs te zeggen hebt....

 • Nuffield

  Wanneer je als John Deere nog vele procenten in verkoop voor licht op Fendt wat ook een uitstekende trekker is hoef je als fabriekant nog geen zorgen temaken over de kwalieteit van je produkt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.