Mechanisatie

Foto & video

Grimme GL840 Compacta

Achtrijige pootmachine GL840 Compacta is volgens Grimme uitermate geschikt voor de Nederlandse zandteler met veel hectares en veel percelen.

Foto

 • De Duitse machinefabrikant Grimme organiseerde een demotoer met de achtrijige pootmachine GL840 Compacta in Nederland. In Hooge Mierde (N.-Br.) organiseerde Grimme dat samen met mechanisatiebedrijf Evax uit Duizel (N.-Br.). De GL840 is volgens Grimme uitermate geschikt voor de Nederlandse zandteler met veel hectares en veel percelen.
  Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Bert Jansen

 • De pootmachine heeft twee markeurs, maar omdat de trekker is uitgerust met RTK-gps, worden deze nu niet gebruikt.

 • In 2010 introduceerde Grimme de achtrijige pootmachine GL840 Compacta op het aardappelevenement Potato Europe. Vorig jaar testte en verkocht het bedrijf enkele nulserie-exemplaren. Enkele kinderziektes zijn inmiddels verholpen en de machine kan nu in serieproductie.

 • Case/Steyr Benelux heeft voor de demotoer een Case IH 230 CVX beschikbaar gesteld. De pootmachine vergt een trekker van minimaal 147 kW (200 pk). Met 6 meter rotorkopeg zou dat minimaal 220 kW (300 pk) moeten zijn. Dan hebben cultuurbanden te weinig trekkracht.

 • De buitenste pootelementen worden gevuld vanuit een dwarsbandje. Sensoren meten of het bandje aardappelen moet aanvoeren.

 • Grimme werkt samen met gps-toeleverancier Trimble. Op de kopakkers schakelt gps de pootmachine automatisch in en uit.

 • De pootelementen worden hydraulisch aangedreven. De vier middelste en beide buitenste pootelementen hebben elk een eigen hydromotor.

 • De hydromotor drijft een dubbele aandrijfas aan, die elektronisch gekoppeld kan worden. Elk pootelement is zodoende onafhankelijk in en uit te schakelen.

 • De toedekschijven hebben een doorsnee van 520 millimeter. De rug is dan al voor 80 procent af.

 • Achter op de Grimme zitten kooirollen in plaats van aanaardkappen. Dat trekt lichter, maar geeft de rug een ruwer oppervlak om een betere wateropname te krijgen. Aanaardkappen zijn wel leverbaar.

 • Achter kooirol drie en zes zitten sporenwissers, die de rug uiteen krabben voor rijpaden. Deze pootmachine is alleen geschikt om spuitpaden aan te leggen op 24, 30 en 36 meter. Wil een teler spuitpaden aanlegen op andere boombreedtes, dan zijn vier in plaats van twee sporenwissers nodig.

 • In transportstand wordt de dissel 1,1 meter langer, klappen de buitenste pootelementen naar voren en de aanrugelementen in.

 • Op- en uitklappen gebeurt volautomatisch door op een knop van de standaard meegeleverde VC 50 touchscreen-terminal te drukken. Ook is de spuitboombreedte in te geven, zodat telkens automatisch op een spuitpad het betreffende pootelement wordt uitgeschakeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.